Sivut

sunnuntai 28. tammikuuta 2024

Blinit (resepti) ja neulekirjavinkki



Blinit

Tammikuu ja blinit <3 Suomessa blinikausi alkaa jo tammikuussa, kun Venäläisen perinteen mukaan blinejä syödään laskiaisen tienoilla. 

Tein blinejä tiistaina päivälliseksi ja otin vielä seuraavana päivänä blinejä lounaaksi töihin. Töissä lämmitin blinit mikrossa ja laitoin täytteet päälle lämmittämisen jälkeen - oli oikein passlia evästä!

Reseptinä käytin Marttojen sivuilla olevaa bliniohjetta


Blinit (Martat.fi resepti)

Taikinasta saa noin 10 bliniä.

2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen

Valmistus

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

2. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.

3. Anna taikinan seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2-4 tuntia.

3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen ja rasva.

4. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan käännellen.


Blinien paistaminen

Blinien paistamiseen käytetään blinipannua tai ohukaispannua. 

Blinit paistetaan molemmin puolin miedolla lämmöllä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä. Kääntäminen sujuu ongelmitta näin: liuta blini pannulta paistinlastalle (siis paistettu puoli lastaan päin) ja kippaa blini lastaa käyttäen paistopuoli alaspäin pannulle. 

Pannulla paistetut blinit voi pitää lämpimänä laittamalla ne 100 asteiseen uuniin uunipellin päälle. Näin blinien paistajakin pääsee ruokapöytään yhtä aikaa toisten kanssa.

 



Neulekirjavinkki: Karjalaisneuleita


Neulesuunnittelija Minna Hele on suunnannut juurilleen karjalaiseen perinteeseen ja tuonut menneiden aikojen käspaikat, kansallismaiseman ja kudontakuviot kaikkien ihailtaviksi, moderneiksi käyttöneuleiksi.

 

Karjalaisneuleita -kirjassa suomalainen perinnekuvio kohtaa suositun islantilaisen villan sekä pehmeän merinon muodostaen harmonisen kokonaisuuden ja kestävän käyttövaatteen. Kirjasta löytyy neuleita koko perheelle, miesten lasten ja naisten neuleita sekä asusteita. Miltä kuulostaa miesten samanlaiset Urho -paidat vauvasta vaariin? Sisarusparvea suojelevat Kukkilintu -paidat? Pariskunnalle tuulipukujen sijaan Punapoiminta -neuleet?

Karjalaisneuleita -kirjasta löydät niin Kansallisaarre -kirjoneuleen aloittelijalle, kuin konkarineulojaakin haastavan Raanu -raglanin. Ohjeet sopivat neulomistaipaleensa eri vaiheissa oleville ihmisille ja kattavat ohjeet auttavat kehittymään myös neulomisessa seuraavalle tasolle.


Kaunis kirja, inspiroivat neuleet ja selkeät ohjeet - kirja saa minulta kaikilta osiltaan arvosanaksi 10+!




Viikko on taipunut jännittävään sunnuntai-iltaan ja nyt odotellaan presidentin vaalien tulosta. Jännittävää sunnuntai-iltaa ja upeaa alkavaa viikkoa!



sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Sytykeruusuja, -tulppaaneja ja -sipsejä

 


Pakkanen paukkuu,, virkkuukoukku viuhuu

Voi mahdoton, millaisia pakkasia on ollut. Pari viikkoa on ollut reilu kaksikymmentä astetta pakkasta ja välillä siihen pieni tuulen vinkka - kyllä tietää työmatkat kulkevansa kävellen! Mutta säästä viis, tulee kävelykilometrejä lähes viis. Nyt on sääennusteiden mukaan tulossa lauhemmat säät ja alle -20 steen pakkanen tuntuu t-paitakeliltä ;)





Tällä viikolla on viuhunut virkkuukoukku, kun olen virkannut isoäidin neliöitä. Myöhemmin kässämarttailen neliöistä istuinalustoja.

Metsäteemavuonna 2024 Marttojen käsityötempauksen aiheena on istuinalusta, tuo metsäretkellä niin hyödyllinen kapistus. Alustoja tehdään erityisesti päiväkotien käyttöön, mutta miksei myös marttojen omille retkillekin. Lämpimän alustan päällä on hyvä levähtää patikoinnin lomassa ja viettää vaikka eväshetki. Martat.fi

Tähteemme kynttilän pätkää...

Talven pimein aika on taakse jäänyttä elämää ja aletaan odottaa aurinkoisia keväthankia. Nyt on passeli aika askarrella kynttilöiden jämistä sytykeruusuja, -tulppaaneita ja sipsejä. 

Teimme sytykkeitä jo ennen joulua oppilaiden kanssa koulussa. Oppilaat pakkasivat tekemänsä sytykkeet sellofaanipusseihin ja antoivat ne lahjaksi läheisilleen. Koululla oli mukava tohina ja aika kului kuin siivillä yhdessä touhutessa.
Vinkki: Lasipurkkiin, rasiaan tai sellofaaniin pakatut sytykkeet ovat kiva tuliainen tai pieni lahja.





Sytykeruusut ja -tulppaanit

Tarvikkeet: 

kananmunakennoja
vanha kattila 
kynttilänjämiä 
pihdit
leivinpaperi ja/tai sanomalehti




1. Revi kananmunakennon alapuolen kuppiosat toisistaan. Siisti kuppienreunat repimällä. 
Kennon kuppiosista tulee ruusuja ja kuppien välissä olevista korkeista ja kapeista osista tulee tulppaaneja.

2. Revi kennon kansiosasta suikaleita ja paloja. Kierrä suikaleet rullalle ja laita ne kuppien pohjille. 

3. Laita kannesta repimäsi palat kennoruusunkukkiin täytteeksi.

4. Sulata kynttilänjämät kattilassa. 

5. Kasta pihtejä apuna käyttäen ruusunkukkia sulaneessa steariinissa ja nosta kuivumaan leivinpaperin tai sanomalehden päälle. 






Sytykesipsit


Tarvikkeet:

serviettejä
kynttilänjämiä
vanulappuja
vanha kattila
pihdit
leivinpaperi

Työohje on blogiarkistossani. 


Mitä sinulle kuuluu? Oletko käynyt äänestämässä ennakkoon?

Hyvää sunnuntai-iltapäivää ja alkavaa viikkoa!

perjantai 12. tammikuuta 2024

Näin teet koristeellisen jäälyhdyn tai -somisteen

Uusi vuosi 2024!

Hip, hei ja hurraa! Uusi vuosi on alkanut vauhdikkaasti ja kohta tammikuu on puolessa. Töissä ensimmäiset päivät ovat sujuneet vanhaan varman arkisella meiningillä. Opettajan sijaisuus sairaalakoulussa päättyi vuoden vaihteeseen ja nyt olen palannut omaan työhön yläkoulun erityisluokan opettajaksi. Arki rullaa tuttuun tapaan.

Tässä postauksessa muistelleen menneitä, kerron käsityökuulumisia. Pakkaspäiviä on sääennusteessa luvattu, joten postauksen lopussa on ohjeet jäälyhtyjen tekemiseen. Jäälyhtyjen tekeminen onnistuu jo viiden asteen pakkasella, mutta jäätymiseen voi hyvinkin mennä vuorokausi. Kovilla pakkasilla lyhdyn jäädyttäminen voi kestää muutamia tunteja. Lämpötila vaikuttaa jäätymiseen tarvittavan ajan lisäksi jään kirkkauteen; pikku pakkasilla lyhdystä voi tulla maitolasimainen, kovemmilla pakkasilla jäästä tulee kirkkaampaa.



Rakkaustarina-lapaset

Ennen joulua neulominen lähti lapasesta! Neulepuikot heiluivat joka ilta ja aamuisinkin ennen töihin lähtöä. Puikoilla oli Sisko Sälpäkiven suunnittelemat Rakkaustarina-lapaspari toisensa jälkeen. Osan Rakkaustarina-lapasista neuloin ohjeesta poiketen vain Novitan 7 Veljestä -langoista. Ohjeen mukaan lapasien kuvio neulotaan Novitan Runo-langasta. 



Nämä Rakkaustarina-lapaset neuloin musta-valkoisina versioina.



Neulepuikot ovat heiluneet!

Neulehameiden (pyllyttimien, lantionlämmittimien) suunnittelu ja neulominen on vienyt ihan mukanaan! Olen neulonut nyt kuusi hametta ja seitsemäs on nyt puikoilla. Ohjeet teen, kun maltan ne koneelle naputella. 

Aiempien suunnittelemieni hameiden neuleohjeeni löydät täältä ja täältä.





Jäikö käsityö kesken? Vertaistukea löytyi!  

Variskankaan Marttojen syyskauden marttaillan yksi teemoista oli Jäikö käsityö kesken? Kokoonnuimme Lehtikankaan kirjastoon kirjastokässäiltaan ja keskustelimme kesken jääneistä käsitöistä. Illan aikana löytyi vertaistukea - monella marttaillassa mukana olleilla kun oli vuosien varrella ja vuosiksikin jäänyt yksi jos toinenkin käsityö kesken.

Kesken jääneitä käsitöitä vinkattiin ottamaan marttailtaan mukaan. Minä otin mukaan neulomiani hameita, Minulla kun tahtoo käydä niin, että aloitan seuraavan neuleen vaikka edellisen (/edellisten) neuleiden lankojen päättely olisi vielä tekemättä. Illan aikana päättelin yhden neuleen langanpäät ja sukkelaanhan se tietenkin sujui, kun alkuun pääsin ja kässäkaverit kannustivat.


Kukkien sidontaa

Variskankaan Marttojen syyskauden puutarha-teemaisena marttailtana kokoonnuimme sitomaan kukkakimppuja. Aiheeseen meidät johdatti floristi Sointu Kamunen.

Illan aikana opimme, miten kukat käsitellään ennen sitomista, miten kimppu sommitellaan ja kootaan. Saimme myös vinkkejä, millainen kimppu sopii millaiseenkin maljakkoon. Kiitos Soinnulle! Näitä oppeja tulemme käyttämään! 











Kukkien sidontaa

Variskankaan Marttojen syyskauden puutarha-teemaisena marttailtana kokoonnuimme sitomaan kukkakimppuja. Aiheeseen meidät johdatti floristi Sointu Kamunen.

Illan aikana opimme, miten kukat käsitellään ennen sitomista, miten kimppu sommitellaan ja kootaan. Saimme myös vinkkejä, millainen kimppu sopii millaiseenkin maljakkoon. Kiitos Soinnulle! Näitä oppeja tulemme käyttämään! 



Jäälyhdyt ja -somisteet 

Kukkien sidonta -teemaisen marttaillan jälkeen puheenjohtaja Tuula vinkkasi tekemään kukista jääsomisteita pihalle ja puutarhaan. Jäälyhdyissä nuupahtaneetkin kukat ilahduttavat vielä pitkään. 

Jäälyhdyissä ja jääsomisteissa voi koristeina käyttää esimerkiksi kukkia, oksia, käpyjä, heiniä. 


Jäinen kukkakimppusomiste

Tarvikkeet

jäädytyksen kestävä astia (sanko, muffinipelti, tyhjä kartonkinen maito- tai mehupurkki tai rengas- piirakka- tai kakkuvuoka)

vettä

kukkia (esim. ruusuja, tulppaaneja), oksia, käpyjä, varpuja, heiniä, pakastemarjoja





Valmista näin

1. Asettele somisteet (esim. kukat) kukat alaspäin astiaan.

2. Kaada kukkien päälle kylmää vettä.

3. Jos teet somisteita, joissa tarvitaan kiinnityslenkkiä, laita se tässä vaiheessa astiaan.


Jäälyhty

Tarvikkeet

kaksi astiaa (toisen tulee mahtua isomman sisään niin, että väliin jää tyhjää tilaa)

vettä

kukkia (esim. ruusuja, tulppaaneja), oksia, käpyjä, varpuja, heiniä, pakastemarjoja


Vinkkejä: Jäälyhtyjen tekemiseen sopivat myös nuupahtaneet leikkokukat, kukkakimput ja joulukuusen oksat. Tekokukat ilahduttavat talvi toisensa jälkeen. Tekokukilla koristellut jäälyhdyt ja somisteet annetaan sulaa ja kukat otetaan talteen. Muffinipellillä voi jäädyttää jääkoristeiden ketjun laittamalla narun muffinipellin kupista toiseen. Jääkoristeet voi laittaa roikkumaan esimerkiksi pihalla kasvavaan puuhun.


Kauniita pakkaspäiviä sinulle!