maanantai 19. kesäkuuta 2023

Lipstikkakeittoa ja Marttojen vinkit hopeiden puhdistukseen

 Lipstikkakeittoa ja muita lipstikkareseptejä



Lipstikka (eli liperi) on puutarhurin ilon aihe!

Lipstikka näyttää nimittäin tuottavan varmasti satoa, kun ensimmäisen kesän on kasvupaikkaansa juurtunut. Vaikka kasvupaikka puutarhassamme ei ole aivan paras mahdollinen (välillä paahtava auringon paiste ja multa paahteisina päivinä kuivahkoa), niin lipstikkamme vain kasvaa porskuttaa. Onnistunut kasvutarina siis!

Lipstikkakeitto on yksi kesän suosikkikeitoistani. Resepti löytyy blogiarkistostani.  Samassa postauksessa ovat myös lipstikkasuolan resepti. Huomenna teen lipstikkaöljyä, jota käytän salaatin kastikkeeseen ja sosekeiton päälle.



Marttojen vinkki hopeiden puhdistukseen 



Ennen puhdistusta ja...



ja puhdistuksen jälkeen.

Ylioppilasjuhlien kattausta varten puhdistin pöytähopeat. Hopea tummuu mm. ilman ja lämmön vaikutuksesta sekä joidenkin ruoka-aineiden vaikutuksesta (esim. kananmuna, majoneesi, lipeäkala ja kaali). Itse en pese hopeita tiskikoneessa, koska voimakkaat pesuaineet voivat kuluttaa hopeaa.

Käytin puhdistamiseen Marttojen hopean puhdistusvinkkiä eli suolaa ja foliota. Laitoin muovisen rasian pohjalle foliota (niin iso pala, että folio peitti koko astin pohjan ja taittui hieman reunoille). Laitoin hopeat folion päälle ja kaadoin kiehuvaa vettä niin, että lusikat ja kakkulapiot peittyivät. Sekoitin veteen noin kourallisen verran ruokasuolaa. Kun hopeat olivat olleet suolavedessä hetken aikaa, huuhtelin ja kuivasin hopeat.

Marttojen nettisivulla on suola + folio-ohjeen lisäksi myös kaksi muuta ohjetta hopeiden puhdistamiseen; sooda + folio ja ketsuppi + hammastahna.   

Huomio! Suola + folio sekä sooda + folio puhdistavat hopeat täysin kirkkaiksi, joten se ei sovellu hopeaesineille, joissa halutaan säilyttää koristetummennuksia.

Martat vinkkaavat säilyttämään hopeat alkuperäisessä pakkauksessaan tai muussa tiiviissä laatikossa, jossa ne eivät ole kosketuksissa ilman kanssa. 



Tätä kesälomalaista ilahduttaa myös toinen kasvutarina! Pihamme syreenit kukkivat! On syreenisokerin valmistuksen aika. Tiedossa on siis juhannukseksi maistuvia leivonnaisia. 


Ihanaa juhannusviikkoa! 

16 kommenttia:

  1. Lipstikkaakeitto avaa satokauden meilläkin, jälkkäriksi sitten raparperipiirakkaa. Olen laiskana ihmisenä helpottanut jo ennestään helppoa ohjetta vaihtamalla perunat ja sipulit valmiiseen pakasteperunasipulisekoitukseen. Silloin keitto valmistuu hetkessä. Joskus teen keittoa talvellakin kuivatusta lipstikasta, se maistuu melkein yhtä hyvälle kuin tuoreesta tehtynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesän satokausi on niin riemastuttavaa aikaa! Saamme omasta kasvimaasta tuoreet yrtit, salaatit ja marjat. Kiitos vinkistä käyttää pakasteperunasipulia!

      Poista
  2. Aikanaan minulla kasvoi lipstikkaa, josta osasin käyttää vain lehtiä mausteena. Kaunis kasvi se on.
    Urheilukilpailuista saamiani palkintolusikoita olen silloin tällöin kirkastanut suola foolisysteemillä. Kätevä konsti ja edullinen.
    Mainiota kesää ja juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipstikka on vaivaton ja runsassatoinen puutarhurin ilo. Ja kauniskin vielä! Folio&suolasysteemi on kätevä. Ihanaa heinäkuuta sinulle!

      Poista
  3. Suolaa ja foliota muistan joskus kokeilleeni.
    Hammastahnasta sen sijaan ei ole mitään hyvää sanottavaa. Olin kuullut tämän vinkin kauan sitten ja sain kuningasidean puhdistaa senhetkisen huiluni sillä.... Tahnan hankausaineet tekivät huilun pintaan pieniä naarmuja kauttaaltaan. Siihen jäivät kokeilut hammastahnan kanssa :)

    VastaaPoista
  4. Jaahas, kommenttini katosi. Kerroin, että Vanha rouva (Zakuska-pöytä -blogi) on jo tovin pitänyt minut kuivatuissa lipstikoissa. ♥ Juuri laitoin sosekeittoon, kannatti.
    Herkullista juhannusviikkoa!

    VastaaPoista
  5. Tuo lipstikka makuna on minulle ihan uusi. Tiedän kyllä kasvin. Sitä kasvaa mummon pihalla.

    VastaaPoista
  6. Minä olen käyttänyt lipstikkaa vaan mausteena. En ole ikinä edes maistanut lipstikkakeittoa. Pitää joskus kokeilla.

    Minä säilytän ison osan hopeista, oli sitten koruja tai aterimia minigrip-pussissa, josta puristelen mahdollisimman hyvin kaiken ilman pois ja säilytän valolta suojattuna. Se hidastaa tummumista.

    VastaaPoista
  7. Viime viikolla kuivasin lipstikkaa ja tein yrttisuolaa. Sosekeittoa ei ole koskaan tullut mieleeni edes kokeilla. Lipstikan maku on aika voimakas minun makuuni, mutta tuoreena se voisikin olla eri juttu kuin kuivattuna. Hyvää juhannusta sinulle

    VastaaPoista
  8. Luulen istuttaneeni lipstikkaa joskus tänne jonnekin... Voipi olla, että kannattaa istuttaa uudelleen ja merkitä paikka, niin voi löytyäkin jatkossa 🙈.

    Ihanaa juhannuksen aikaa!

    VastaaPoista
  9. Kiitos reseptistä. Olen ollut tosi huono hyödyntämään lipstikkaa, mutta tuo resepti vaikutti herkulliselta :)
    Meillä syreenien kukinta jäi valitettavan lyhyeksi viikkokausien kuivasta kelistä ja helteestä johtuen. Onneksi niistä on monia kuvia jäljellä sekä tältä että edellisiltä kesiltä. Kaunista ja mukavaa juhannusta 🤍🤍🤍

    VastaaPoista
  10. Tuota hopeiden puhdistusta pitää kokeilla. Mukavaa juhannusta.

    VastaaPoista
  11. Tuo hopeiden puhdistusvinkki on kyllä ihanan toimiva. Sain omat sormukseni taas kiiltämään. Yllättävän paljon korut keräävät kaikkea likaa itseensä.
    Ihanaa juhannusta sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
  12. En muista syöneeni koskaan lipstikkaa, täytynee kokeilla!
    Juhlavas Juhannusta@

    VastaaPoista
  13. Kauniita hopeoita. Olemme keventäneet oman huushollin hopeoiden osalta ja myyneet ne pois. Niissä oli kaikenlaista kivaa, sokerilusikka, pari voiveistä... jne mutta mukavuudenhalu voitti. 😀

    VastaaPoista
  14. Tuota kiillotusvinkkiä olen itsekin käyttänyt. Mukavaa kesän jatkoa!

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!