Kesävillasukat
Juhannusviikonloppuna oli sadekuuroja ja reipasta tuulta. Sää muutoinkin oli sellainen, että villasukkien neulominen tuntui varsin ajankohtaiselta asialta. Otin mökille mukaan pussillisen lankakerien loppuja ja neuloin raitavillasukkia.
Raitavillasukat tiplukuvioilla
Kesävillasukat neulotaan nilkkapituisiksi. Sukista tulee kivan hupsut, kun sukkien raidat ovat eri väriset. Kaikissa raidoissa on saman väriset tiplut - neulomissani sukissa tiplut ovat pinkit.
Neulo kesäsukat näin
Luo silmukkaa.
Jaa silmukat neljälle puikolle (12 silmukkaa/puikko).
Neulo 14 kerrosta 2 oikein, 2 nurin.
Aloita raitakerrokset. Neulo raidat näin:
1.-2. krs Neulo oranssilla/valitsemallasi värillä 2 kerrosta oikein.
3. krs *Neulo oranssilla 2 oikein, neulo 1 oikein pinkillä langalla*, toista *-* kerros loppuun.
4.-5. krs Neulo oranssilla 2 kerrosta oikein.
Neulo näin neljä raitaa. Neulo lopuksi 1 kerros resorin värisellä langalla yksi kerros oikein.
Neulo vahvistettu kantapää.
Jatka neulomista saman värisellä langalla, kuin neuloit kantapään.
Tee kiilakavennukset.
Kun olet neulonut 13 kerrosta kantapään värisellä langalla, aloita raitojen neulominen.
Neulo 7 raitaa samalla tavalla kuin sukan varressa.
Neulo sukan terän kärkeen sädekavennus.
Päättele lankojen päät.
Raparperi-britakakku
Pohja ja marenki tehdään Marttojen ohjeella.
Pohja:2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 keltuaista
4 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
Marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria
Valmista pohjataikina näin:
1.Vatkaa pehmeä margariini tai voi ja sokerit vaahdoksi.
2. Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Keltuaiset käytetään taikinaan ja valkuaiset kakkutaikinan päälle tulevaan marenkihuntuun.
3. Lisää keltuaiset taikinaan yksitellen hyvin vatkaten.
4. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito.
5. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.
Valmista marenki
1. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
2. Levitä marenki pohjalevyn päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut.
3. Paista 175°C:ssa 20–30 minuuttia kunnes marenki on kauniin ruskea.
4. Leikkaa jäähtynyt kakku kahtia.
ja täytä kakku.
1. Vaahdota kerma.
2. Lisää kerman joukkoon rahka ja pilkotut hedelmät tai marjat.
3. Levitä täyte toiselle levylle marenkikerroksen päälle.
4. Nosta toinen levy päälle niin, että kaunis marenki jää pinnalle.
Halutessasi voit koristella kakun raparperisuikaleista käärityillä ruusuilla, hedelmän paloilla tai marjoilla.
Mitä sinulle kuuluu? Mikä on sinun kesäherkkusi? Onko sinulla kesäkäsityötä?
Aurinkoista ja satokauden makuista kesää!