Kainuun ammattiopiston Seppälän toimipisteessä oli syyskuun toisena viikonloppuna perinteiset Maalaismarkkinat. Markkinat järjestettiin nyt 30. kerran. Kahtena edellisenä syksynä on maalaismarkkinat jouduttu perumaan koronatilanteen vuoksi.
Markkinoiden ensimmäinen päivä on ollut perinteisesti päiväkotien ja koululaisten vierailupäivä. Kävimme oppilaiden kanssa katsomassa markkinameininkiä ja eläimiä. Tapahtuma on myös oivallinen tilaisuus tutustua KAO:n koulutusaloihin.
Kävimme markkinoilla perjantaina ja vilskettä ja vilinää riitti, kun alueella kierteli päiväkotilaisia ja koululaisia. Osa oli tullut markkinoille polkupyörällä, osa linja-autoilla. Markkinoilla on mukavaa sekin, että siellä tapaa tuttuja. Oppilaani tapasivat eri kouluilla opiskelemassa olevia kavereitaan ja alakoulun aikaisia opettajiaan. Minä tapasin eri kouluilla työskenteleviä kollegoita ja lähes kaikki keväällä peruskoulunsa päättäneistä ja toiselle asteelle opiskelemaan lähteneistä oppilaistani.
Tässä poimintoja markkinoilta:
Tällainen martta kun olen, niin KAO:n luonnonala-koulutusohjelman tuotepöydät kiinnostivat. Myynnissä oli mm. kuivattua kanervankukkaa ja pakastekuivattua kuusenkerkkää. Tuotteet tyylikkäine pakkauksineen ovat erinomaisia esim. lahjoiksi tai tuliaisiksi.
Kainuun Ammattiopistossa voi opiskella luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon, luontoalan ammattitutkinto sekä luonnonvaratuottajan ja luonto-ohjaajan ammattitutkinnon.
Luontoalan ammattitutkinnon opintoihin sisältyy mm. luonnon tuotteistaminen. luonnontuotteiden talteen ottaminen, käsittely ja kaupallistaminen sekä alan työelämäprojekteihin ja yhteistyöverkostoihin tutustuminen. Koulutuksen kohderyhmä on luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon suorittaneet, alaa tukevan tutkinnon suorittaneet tai käytännön työkokemuksen luontoalalta omaavat. Koulutus soveltuu myös täydennyskoulutuksena hoiva- ja hoitoalan, sekä matkailu-, puutarha- ja maatalousalan ammattilaisille. Koulutus toteutetaan monimuotoisesti etä- ja verkko-opiskeluna sekä lähipäivien työpajatyyppisinä toteutuksina.
Kiinnostavaa, eikö totta!
Hunajaa pohjoisen luonnosta
Näin jo kaukaa, mistä myyntipisteestä hunajaa voi ostaa, kun näin keltamustaraidalliset pipot markkinoilla!
Myyntipöydän takana oli mehiläistarhaaja Pertti Harmaala vaimonsa Hilkan kanssa. Pertti kertoi, että mehiläisten hoito lähti alun perin harrastuksesta. Paikalliselle lähihunajalle oli kysyntää ja siitä se ajatus sitten lähti - hän aloitti yritystoiminnan syyskuussa 2017. Pertti suoritti on suorittanut mehiläistarhaajan ammattitutkinnon. Mehiläisyhdyskuntien määrä on lisääntynyt kahdesta liki 80:een.
Pertti kertoi, että pohjoisen Suomen pitkät kesäpäivät ja lyhyet valoisat sekä alueen ainutlaatuiset mesikasvit takaavat aromikkaan ja hyvän hunajan. Siksipä Harmaalan hunajat ovat sijoittuneet hyvin vuosittain järjestettävässä "Suomen Paras Hunaja"-kilpailussa.
Artic Honeyn nettisivuilta ja facebook-päivityksistä näet ajankohtaiset kuulumiset.
Harmaalan pariskunta käy myymässä hunajaa markkinoilla ja tuotteita voi myös ottaa jälleenmyyntiin. Tarvitsetko pölytyspalvelua tai haluat tarjota mailtasi tarhapaikan Harmaalan mehiläisille, soittaa rimpauta Pertti Harmaalalle! Vinkkinä, että hunajaa voi myös myydä harrastusporukan ja luokkaretken varainhankintaan.
Yritys on Siljan ja Annan perustama verkkokauppayritys, joka on yksi Kajaanissa sijaitsevan Kauppapihan puodin (Kauppakatu 7) yrityksistä. Silvann suunnittelee, tuo maahan ja myy puuvilla-, pellava- ja puutuotteita. Tuotteet tulevat Saksasta, Latviasta ja Turkista.
Yrityksen arvona valita tuotteisiin kestävän kehityksen ekologisia ja kulutusta kestäviä materiaaleja. Tekstiileillä on kansainvälinen tuoteturvallisuusmerkki, Ökö Tex sertifikaatti. Tämä tarkoittaa sitä, että tuotteiden valmistuksessa ei ole käytetty haitallisia torjunta-aineita, formaldehydi- ja raskasmetallijäämiä.
Villavarpu
Eikö olekin ihania tuotteita! Avokadonkuorikehdoissaan nukkuvat pienet menninkäiset hurmasivat minut söpöydellään. Villavarpun yrittäjä kertoi, että menninkäiset vain alkavat syntyä ja oman näköisikseen. Jokainen pieni menninkäinen on oma ainutlaatuinen yksilönsä. Syksyisten sieniasetelmien sienetkin ovat myös yrittäjän käsialaa.
Milla Nissinen on puutarhuri ja hän on suorittanut Kainuun ammattiopistossa luonnonvara-alan ammattitutkinnon. Milla toimii oman yrityksen lisäksi kouluttajana mm. kranssi- kukkasidontakursseilla.
Tämän kajaanilaisen yrityksen tuotteita voit katsella Instagramissa ja Facebookissa. Milla tekee käsitöitä myös tilaustyönä ja häneen voi ottaa yhteyttä laittamalla viestiä Instagmissa tai Facebokissa.
Seppälän vertikaalipuutarha
Katja Keränen esitteli Vertikaalipilotti - energiatehokasta kasvintuotantoa kerrosviljelyllä -hanketta. Hankkeen tavoitteena Pohjoisen Suomen ulkoisista olosuhteista huolimatta kasvattaa Seppälän vertikaalipuutarhalla kerrosviljelyn ja uuden tekniikan avulla ympärisvuotista, energiatehokasta, vähähiilistä ja taloudellisesti kannattavaa puutarhatuotantoa. Kehittämishankkeen rahoittajat ovat Euroopan aluekehitysrahasto, Valtio, Kainuun kunnat ja Luonnonvarakeskus (Luke).
monikerrosviljelmä on uusi, vähähiilinen ja tehokas tuotantotapa. Pitkälle automatisoitu monikerrosviljelmä lämpenee led-valoilla, kerää talteen energiaa ja säästää kasteluvettä.
Kevään aikana on valmistunut video yhteistyössä Peuraniemen taimitarhan kanssa. Tutustu vertikaalipuutarhaan katsomalla Vertikaalipuutarha – Yrittäjän kokemuksia -video. Katso myös Mansikan varmennettujen emotaimien salainen elämä timelapse YouTubessa.
Kainuun ammattiopiston Seppälän kampuksella oleva vertikaalipuutarha (monikerrosviljelmä) on opiskelijoille mahdollisuus saada alan uusinta viljely- ja teknologia tietoa sekä vahvistaa yhteistyötä paikallisten puutarhayritysten ja alan tutkimuksen kanssa. Uusia tuulia Seppälän kampuksella on, että alueelle rakennetaan oma aurinkovoimala eri koulutusalojen yhteistyönä!
Hankkeen kokeilujen tavoitteena on
- tuottaa tuotanto-ohjeita ha opetusmateriaalia
- tehdä oppilasyhteistyötä KAO:n ja Luken välillä
- selvittää kerrosviljelyn mahdollisuuksia ja ongelmia
- Pohjois-Suomen puutarhatuotannon monipuolistaminen ja laadukkaan, kotimisen
taimituotannon kehittäminen
- tuotantokustannnuslaskelmat ja taloudellisesti kannattavan tuotannon arviointi
- ympärisvuotisen tuotannon energiatehokkuuden parantaminen
Mielenkiintoista ja mahtavan innovatiivista!
Vielä pari ideaa Maalaismarkkinoilta
Yrttiasetelma kukkaruukussa
Hyönteishotelli
Monta syytä juhlaan!
Tämän syksyn Maalaismarkkinat olivat erityisen juhlallinen, sillä samalla juhlistettiin Kainuun ammattiopiston 60-vuotista taivalta toisen asteen ammatillisena oppilaitoksena. Kainuun keskusammattikoulu avattiin syksyllä 1962. Lisäksi juhlittiin Kainuun ensimmäisen ammatillisen oppilaitoksen, Seppälän, 125 vuotta.
Tänä vuonna KAO:n linja-autot kuljettivat messuvieraita Vimpelin ja Seppälän välillä ilmaiseksi. KAO:n linja-autolla minäkin oppilaiden kanssa hurautimme Seppälään ja takaisin koululle. Ja linja-autossa oli mukavaa tunnelmaa, Paluumatkalla oli linja-auto auto täynnä koululaisia ja linja-autossa oli mukavaa tunnelma.
KAO:n Maalaismarkkinat on mahtava ja odotettu syksyn tapahtuma. Me päätimme, että ensi syksynä mennään taas markkinoille!
Tämän viikonlopun juttu on viimeiset nepsy-valmentajaopintojen koulutuspäivät. Sunnuntaina siis juhlitaan!
Mukavaa viikonloppua!