"On aurinkoinen päivä, kun saavun tapaamaan Tarja Karvosta. Kevät tekee tuloaan, ja katseet on jo suunnattu kohti pääsiäistä, Karvosen kotona on viihtyisä, lämmin tunnelma, ja emäntä ottaa minut iloisesti vastaan."
Näin kirjoittaa Soili Koistinen Kajaanin seurakuntalehdessä. Soili kävi kotonamme jutun teon tiimoilta. Hän kirjoitti Kotiseurakuntani-lehteen artikkelin otsikolla Marttojen matkassa pääsiäiseen.
Juttelimme marttailusta - mitä ja millaista marttailu on. Keskustelimme myös Marttojen tulevaisuuden haasteesta ja totesimme niin kirkon kuin Marttojen kärsivän vanhentuneesta imagosta. Marttojen toiminta on nykyaikaista, rentoa ja iloista meininkiä.
Soili yllättyi, kuinka elinvoimainen ja moninainen järjestö Martat ovat. Kerroin hänelle oman yhdistyksemme (Variskankaan Martat) lisäksi myös monista muista marttayhdistyksistä, kuten Anarkistimartoista (Uusimaa ja Oulu) ja Marttaherroista.
Kun kerroin pääsiäisenviettotavoistamme, kertoi Soili, että moni ei tiedä, että kirkko järjestää pääsiäisyön messuja. Napataan tämä Soilin vinkki pääsiäisen viettoomme!
Lue artikkeli Kajaanin seurakuntalehden nettiversiosta.
Koska artikkelin teema oli marttailu ja pääsiäisen ajan ruuat, söimme keskustelun lomassa lammaspaimenen paistosta ja lampaatonta lammaspaimenen paistosta. Jälkiruuaksi teen kera nautimme persikka-rahkapiirakkaa.
Resepti: Martat.fi
1 kg perunamuusia
2 keltuaista
Kastike:
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
300 g lampaanjauhelihaa
2 rkl öljyä
3 rkl tomaattipyreetä
2 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia
1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
2 tl worcestershire-kastiketta
1 lihaliemikuutio
4 dl vettä
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Pinnalle voi laittaa halutessaan:
1 dl raastettua parmesaania
- Sekoita keltuaiset perunamuusin joukkoon.
- Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkanat.
- Kuori ja silppua sipulit.
- Paista jauheliha öljyssä pannulla.
- Laske lämpöä ja lisää joukkoon porkkana ja sipulit. Paista pari minuuttia.
- Lisää tomaattipyree, mausteet, liemikuutio ja vesi. Anna porista pari minuuttia.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi päälle perunamuusi.
- Halutessasi ripottele pinnalle juustoraaste.
- Paista 225°C:sen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.
Lampaaton lammaspaimenen paistos
Resepti: Ruusu-unelmia.fi
1 keltuaista
1 iso sipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1-2 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia (huom. kuivattua laitetaan vähemmän)
2 tl worcestershire-kastiketta
1 kasvisliemikuutio
2 dl vettä
ripaus suolaa (suolattuja sieniä käytettäessä, huuhtelusta huolimatta, ei suolaa tarvita)
ripaus mustapippuria
- valmista perunamuusi ja sekoita kananmuna muusiin.
- Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkanat.
- Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit paistinpannulla.
- Laske lämpöä ja lisää joukkoon porkkana ja sienisilppu. Paista pari minuuttia.
- Lisää tomaattipyree, mausteet, liemikuutio ja vesi. Anna porista pari minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
- Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lusikoi päälle perunamuusi.
- Halutessasi ripottele pinnalle juustoraaste.
- Paista 225°C:sen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.
Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
2 dl kevytkermaa
1 kananmuna
1/2 dl ruokaöljyä tai juoksevaa margariinia
1 prk (200 g) maitorahkaa
1 kananmuna
noin 1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 prk säilykepersikoita
Täyte:
- Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa.
- Lisää kevytkerma, kananmuna ja öljy nopeasti sekoittaen.
- Levitä taikina voideltuun, pyöreään piirakkavuokaan, halkaisija noin 30 cm.
- Valmista täyte. Sekoita maitorahka, kananmuna, sokeri ja maito keskenään.
- Valuta ja viipaloi persikat. Laita persikkaviipaleet taikinan päälle.
- Kaada rahkaseos niiden päälle. Voit laittaa persikkaviipaleet myös rahkaseoksen päälle.
- Paista 200°C:ssa 20-30 minuuttia.
–
Tarjoa hyvin jäähtyneenä.
Persikoiden sijasta voi käyttää myös muita hedelmiä tai marjoja esim. aprikoosia tai vadelmia.
Millaisia suunnitelmia sinulla on pääsiäiseksi? Mitä teillä syödään pääsiäisenä? Millaisia ovat sinun lempipääsiäiskoristeet?
Suunnitelmia? Huomenna lähden TAAS poikkeamaan laivalla, mutta tällä kertaa naisseurassa. Poikkeuksellista. Mitään muita suunnitelmia ei ole (paitsi su bingo), mutta muistin juuri, että pakkasessa on pihvejä, jotka olin suunnitellut säästäväni "erikoishetkeen". Ehkä se on juurikin tulevana viikonloppuna...
VastaaPoistaKoristeita olisi, mutta ei tänä(kään) pääsiäisenä ajatusta kaivaa niitä esille - ellen muuta mieltäni.
Mieluisaa tulevaa pitkää pääsiäisviikonloppua! :D
Pääsiäinen meni niin nopeasti! Luin risteilypostauksesi. Teillä oli mukava reissu. Meillä on vieläkin pääsiäiskoristeet esillä. En kyllä raski ottaa niitä pois kuin vasta ensi viikonloppuna :) Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3
PoistaHerkkuja, herkkuja! Minun ei onneksi tarvitse miettiä pääsiäisen ruokia sillä olemme poissa suurimman osan pääsiäistä.
VastaaPoistaPääsiäinen oli meillä melkoista herkuttelua :) Postauksessasi oli ihania keväisiä kuvia ja upeita maisemia <3 Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3
PoistaHienoa, että marttailulle on monta muotoa ja että pysytään ajan hengessä mukana. Googletin anarkistimartat; hyvä homma, että on tuollaista modernia toimintaa.
VastaaPoistaMarttailu on kiva ja monipuolinen harrastus. Mukavaa viikon jatkoa!
PoistaSuunnitelmissa on lähteä ystävän luokse pariksi päiväksi ja sitten olenkin perheen kanssa kotosalla. Tykätään laittaa kokonainen broileri yleensä pääsiäisen aikaan ja minä herkuttelen pashallakin.
VastaaPoistaAika perusmenoa siis täällä. Mukavaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3
Pääsiäinen meni niin nopeasti. Olisin voinut viettää pääsiäistä pitempäänkin :) Me söimme mämmiä kuin Mieto :D Pashaakin syötiin ja ja ja... Kyllä oli melkoista herkuttelua! Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Outi <3
PoistaMä olen töissä koko pääsiäisen, joten suunnitelmia ei ole. Jos ei ukkeli kokkaa jotain herkkua, niin mennään varmaan ihan perussafkallakin.
VastaaPoistaPaimenenpaistos on ihan parasta <3
Ihanaa viikkoa, ja pääsiäistä sinne!
Työpääsiäisenä menee ihan perusruokakin. Tosin IGssa ja blogissasi olen nähnyt teidän perussafkojen olevan niin herkullisen näköisiä <3 Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Hanna <3
PoistaKylläpä teillä on ollut mukava ja herkullinen yhteinen hetki ja siitä vielä lehtijuttukin!
VastaaPoistaMinä olen muuten rippikouluikäisenä käynyt jossain Pääsiäisyönmeesussa-muistui mieleen!
Viimeisen vuosikymmenen (kun lapset muutti kotoa pois-matkakuumeemme vilkastui entisestään) pääsiäiset on vietetty reisun päällä-lentokentälle täällä ollaan matkalla nytkin!
Hyvää Pääsiäistä!
Blogisi kautta kävin seikkailemassa Saapasmaassa <3 Pääsiäinen meni niin nopeasti! Kevät menee nopeasti kun töissä on omat kiireensä ja vapaa-ajalla on opintoja sekä mukavia harrastusjuttuja.
PoistaLammaspaimenen paistos muistuttaa tuttua paistosta. Tosin vain nautajauhelihalla tehtynä.
VastaaPoistaMinulla on liikunnallinen pääsiäinen, mikäli ilman alle sopii. Siis hiihtelen.
Yhtenä päivänä ainakin grillaillaan.
Muuten pöydässä tietty mämmiä ja vaniljajäätelöä. Pikku suklaamuniakin. KoTia koristamaan hankin keltaisia tulppaaneja.
Pääsiäisenä oli varmasti mukava hiihtää. Näin blogistasi, että oli hiihtänyt katsomaan majavan patoa. Me söimme mämmiä kuin Mieto :D Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3
PoistaOlipas kiva kun tekivät jutun sinun kotonasi:) Pistipä vielä silmään, että Lieksan pasha:) Se onkin hyvää. Yhtenä vuonna saimme niitä hyvin paljon lahjoituksena seurakunnan kautta, kun valmistajalta oli niitä seurakunnan kautta jaettavaksi tullut. Nuo sinun muusiohjeet voisikin kivasti virkistää minun ruokatalouttani.
VastaaPoistaJuu, ilman muuta Lieksan pasha - se on ihan parasta :) Blogissasi oli upea kuva teoksestasi. Auringonsäteet teostasi valaisemassa oli upea kuva! Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3
PoistaOi että mitä herkkuja.
VastaaPoistaIhanaa Pääsiäisen Aikaa Sinulle
Voi mahdoton, mitä herkuttelua pääsiäisen aika olikaan :D Syötiin mämmiä kuin Mieto :D Blogissasi oli upeita pääsiäiskortteja <3 Mukavaa viikonloppua sinulle!
PoistaOnpa taas marttamaisen lämminhenkinen ja kotoisa postaus. Onnittelut julkisuudesta 🌹
VastaaPoistaItsellä ei varsinaisia juhlimisia, mutta omena-raparperipiirakan tuossa pyöräytin.
🐥🐣🐤🌿🐔 Pääsiäistä!
Kiitos <3 Postauksessasi ihastelin upeita kuvia Triplasta ja taivaasta Triplan yllä! Mukavaa viikon jatkoa sinulle <3
PoistaNam mitä ihania reseptejä. Kiva olet oikeen julkkis!
VastaaPoistaIhanaa pääsiäistä.
Meillä perinteisesti viikolla askarrellaan,juhlapyhinä katetaan pöytä kivasti ja syödään pitkän kaavan kautta perheen kesken. Perheen nuorimpien kanssa ulkoilua ja tottakai herkuttelua.
Pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti ohraruohot,vihreät oksat,kukat ja pääsiäismunat. Viikolla tehdyt askartelut esillä myös kattauksessa.
Nautitaan pääsiäisajasta ja kevään tulosta!
Ihastelin blogissasi kauniita pääsiäiskuvia ja hienoja tuunauksia <3 Pääsiäisperinteet ovat ihania <3 Mukavaa viikon jatkoa!
PoistaOli mukavaa lukea Kajaanin seurakunta lehteä pitkästä aikaa,
VastaaPoistaolen opiskellut kauan sitten Kajaanissa,niin luin silloin seurakuntalehteä.,siinä on mielenkiintoista luettavaa. Rahkapiirakan ohje on mielenkiintoinen,otan sen talteen. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!
Mahtavaa! Kiitos, että jaoit tämän muiston <3 Seurakuntalehdessä on paljon luettavaa, paikallisia juttuja ja tietoa seurakunnan tapahtumista. Pääsiäinen meni niin nopeasti! Blogissasi oli herkullisen näköisiä leipomuksia. Kauniita keväisiä päiviä sinulle <3
PoistaBoa tarde. Obrigado por nos mostrar essas delícias maravilhosas.
VastaaPoistaObrigado pelo seu comentário. Tenha um bom dia.
PoistaMukavaa viikon jatkoa ja aurinkoisia keväisiä päiviä sinulle, Suvi <3
VastaaPoistaMukavaa viikon jatkoa ja kauniita keväisiä päiviä sinulle <3
VastaaPoistaTein ihan sattumalta paimenenpiirasta omalla reseptillä eli jauhiskastike runsailla kasviksilla js muusiin sipulia ja juustoraastetta runsaasti.
VastaaPoistaRunsaat kasvikset ja juustoraasteet - kuulostaa niin herkulliselle!
Poista