Meillä oli tänään bliniperjantai!
Töiden jälkeen pikainen pyrähdys kaupassa. Mukaan tattarijauhoa ja smetanaa, muut aineet löytyivät kotoa. Taikinan tein Marttojen reseptillä - sillä tutulla ja erinomaiseksi todetulla. Marttojen reseptillä saa noin 10 bliniä.
Blinit (Marttojen resepti)
2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
3. Anna taikinan seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2-4 tuntia.
Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin vinkki: Taikinan kohtotusta voit nopeuttaa laittamalla taikinakulhon vesihauteeseen eli laita taikinakulhoa isompaan kulhoon lämmintä vettä ja taikinakulho siihen lillumaan leivinliinan alle.
3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen ja rasva.
4. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan käännellen.
Marttojen sivuilta näet blinien ravntosisällön ja hiilijalanjäljen.
Blinien paistaminen
Blinien paistamiseen käytetään blinipannua tai ohukaispannua. Blinit paistetaan molemmin puolin miedolla lämmöllä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä.
Kääntäminen sujuu ongelmitta tällä kikalla: liuta blini pannulta paistinlastalle (siis paistettu puoli lastaan päin) ja kippaa blini lastaa käyttäen paistopuoli alaspäin pannulle.
Aamiaisblini Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin tapaan
Lämpimän blinin päälle laitetaan viipaloitu puolikas avokado. Avokadon päälle puristetaan hieman sitruunamehua. Aamiaisblinille laitetaan smetanan sijasta hunajalla makeutettua kermaviiliä.
Ah, blinit ovat huippuherkkua, joihin ei ikinä kyllästy! Enkä edes kaipaa vaihtelua päällisiin, vaan perinteisillä mennään mieluiten joka kerta. Teen blinit äitini reseptillä, joka on aika vanha ja siinä taikinan annetaan kuplia yön yli. Sait veden kielelle, voi että.
VastaaPoistaTotta! Ihan super hyviä <3 Meillä perinteisten täytteiden rinnalla kokeillaan myös uusia juttuja. Äitisi resepti on varmasti hyvä - koska äidit osaavat <3
PoistaHeh, jopas sattui. Meillä oli toissa päivänä itse tehtyjä blinejä.
VastaaPoistaHauskaa! Tämä aika on blinien aikaa :)
PoistaHerkullisen näköisiä blinejä!
VastaaPoistaMinä välillä oikaisen ja paistan blinit vohveliraudalla. Blinit kuuluvat meillä alkuvuoteen ja minä olen jo tänä vuonna syönyt vuoden ensimmäiset blinit.
Kivaa viikonloppua!
Kiitos <3 Kiitos sinulle vinkistä paistaa blinit vohveliraudalla. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!
PoistaHyvältä näyttää, ihan vesi tuli kielelle!
VastaaPoistaKiitos <3 Näitä tuli syötyä useampana päivänä, kun tein samon tein isomman satsin. Vaikka syötiin muutamana päivänä, niin kyllä vaan aina yhtä hyvälle maistui.
PoistaBlinit ovat herkkua! Muistan kun koulun kotitaloustunnilla tehtiin blinejä ja ne olivat mielestäni ällöttävintä mitä tiesin. Nyt rakastan niitä. Niin se maku vuosien mittaan muuttuu.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua sinulle<3
Niin se on, että makuaisti muuttuu - sanotaanko, että kehittyy :) Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle, Kristiina K <3
PoistaNyt minunkin alkoi tekemään mieli blinejä! Ei ole tarpeita, joten laitetaan kauppalappuun. Voi olla pitkän tähtäimen juttu, milloin pääsee syömään :)
VastaaPoistaKun raaka-aineet ovat kaupasta haettu, niin siinä ei enää sitten kauaa taikina pöhise ja blinipannua kahvasta tarvitse pidellä, kun pääsee nauttimaan makoisista blineistä :)
PoistaKokeilen kunhan joskus eksyn kauppaan, jossa tattarijauhoja myydään.
VastaaPoistaMinä ostin tattarijauhoa Prismasta. Kotona huomasin, että olisi sitä ollut vielä kotonakin. No,käyttöä jauhoilla on, niin ei ollut hukkaostos.
PoistaOoh, blinit ovat ihania, enkä ollut muistanut, että taas on bliniaika! Jospa innostuisin tekemään niitä kerrankin itse, kun tuo ravintoloissa käyminen on nykyään vähän kehnonpuoleista.
VastaaPoistaBlinien tekeminen on helppoa. Taikinan kohottamiseen menee tovi, mutta tuolla vesihaudekikalla sitä saa nopeutettua.
PoistaAi että! Vaikka olen juuri lounastanut, tuli hirmuinen nälkä tätä postausta lukiessa. :) Herkullisia vinkkejä ja hienot kuvat.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
Kiitos <3 Blinit ovat hyviä ja tuhtia ruokaa. Ei siis ihan jälkkäristä mene :) Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!
PoistaBlinit on niin hyviä. Omia täytesuosikkejani ovat sieni- ja savuporotäytteet.
VastaaPoistaIhanaa ja herkullista viikonloppua sinulle Tarja <3
Sieni- ja savuporotäytteet ovat blinien kanssa superhyviä täytteitä. Kiitos vinkistä! Hyvää alkanutta viikkoa sinulle, Outi <3
PoistaBoa tarde Tarja. Acho que no Brasil não temos o costume de comer esse prato. Ele parece ser muito gostoso.
VastaaPoistaHerkullisen näköisiä. Tein myös viikolla blinejä.
VastaaPoistaTämä aika on blinien aikaa! Hyvää alkanutta viikkoa sinulle, Anne!
PoistaLUin reseptin j atulin tulokseen, että liian vaativaa kokkausta minulle.
VastaaPoistaJa sekin vielä, että minun blinini täyttäisin makealla täytteellä ja sitten ne eivät enää blinejä olisikaan!
Kuvassa on kuitenkin herkullisen näköinen syötävä.
Saattaa tuntua reseptiä lukiessa, että on monimutkaista. Loppujen lopuksi blinien tekeminen on ihan helppoa. Tuo kohotusvaihe vie aikaa, mutta tuolla lämminvesihaudekikalla sitä saa nopeutettua. Tein isomman satsin kerralla, niin saatiin syödä useampana päivänä. Maanantai aamuna söin viimeisen aamupalaksi :D
PoistaNäyttävät herkullisilta nuo blinisi! Ajatuksissa on jo ollut, että pitäisi tehdä joku päivä, kiitos siis reseptistä.
VastaaPoistaTämä aika on blinien aikaa ja lämpimät blinit herkullisilla täytteillä maistuu.
PoistaIkinä en ole syönyt blinejä saati tehnyt... Pitänee korjata tilanne joskus. Mäti, (puna)sipuli ja smetana, nam! Ja TIETYSTI kylmäsavuporo, aah. ;)
VastaaPoistaNyt kokeilemaan! Tuohon taikinan kohotukseen tovi menee, vaan eipä se aina niin kiire ole. Jos nopeammin haluaa päästä syömään, niin kohottaa taikinan lämminvesihauteessa. Blinien päälle sitten herkkutäytteet, niin Mahtavaa miten hyviä ovat!
PoistaVoi sentään, alkaa ihan kuola valua, kun ajattelekin tällaisia herkkuja :).
VastaaPoistaKyllä blinit niin herkullisia ovat, että alkaa kuola valua :D Tein isomman satsin kerralla, niin saatiin syödä vielä maanantaina aamupalaksikin blinejä :)
PoistaHyviä ovat blinit, suolasilla päällisillä! Miun taikina happanoo yön jääkaapissa ja lisseen siihen olutta kuohkeuttamaan.
VastaaPoistaSuolaiset täytteet sopivat niin hienosti blinien kanssa. Tuollaista yön yli jääkaapissa pidettävää ja kuohkeutta olusella saavaa blinitaikinaa pitää myös kokoilla.
PoistaO-joi-jo-joi... meillä jäi mustaa merilevää joululta yksi purkki... sitä blinien kanssa suunnitellut, mutta ei ihan ole kaksin tullut tehtyä... minä mummin vanhalla "reseptillä" - tai siis miten sen muistan teen taikinan keskioluseen... pari blinipannuakin löytyy, jotka on kovassa käytössä myös aamiaismunien paistossa. Josko ensi viikonloppuna...
VastaaPoistaNo, nyt on - mustaa merilevää blineille. Mahtava juttu! Blinipannu on meilläkin käytössä, kun paistellaan munia ja munakkaita. Saa valmiita annoskokoja suoraan. Saa nähdä onko meillä ensikin viikonloppuna blinejä :D
PoistaHerkullista 🤍 Itse en ole blinejä koskaan tehnyt, mutta toki sentään päässyt maistelemaan, kun tytär on niitä joskus tehnyt.
VastaaPoistaMukavaa sunnuntain jatkoa!
Blinit erilaisilla täytteillä ovat kyllä todella hyviä. Valmistaminen on helppoa, mutta toki taikinan kohottamiseen tovi menee. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle <3
PoistaAijai, mitä herkkua♥ Ja punainen Taika -lautanen alla. Minulla sitä valkoista ja joitakin punaisia piristeeksi. Tyttärellä mustavalkoista. Kivaa lumisunnuntain jatkoa♥♥
VastaaPoistaMeillä on näitä punaisia Taika-astioita. Tyttärellä on mustavalkoisia. Tykkään Taika-astioiden kuvioista. Mukavaa alkanutta viikkoa <3
PoistaMun piti tehdä uudenvuodenaamuksi blinipannukakkua mutta se on vielä tekemättä. Ehkä yllätän mieheni jonain viikonloppuna ja teen sitä, ja katkarapu -täyttellä! <3
VastaaPoistaJoskus tahtoo suunnitelmat muuttua. Sopivana viikonloppuna sitten teet blinejä ja nautitte niitä katkarapu-täytteellä. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle <3
PoistaBlinien kanssa sopivat erilaiset täytteet. Tein ison satsin ja saatiin herkutella pitkin viikonloppua ja maanantai aamuun jemmasin itselleni yhden aamupalaksi :)
VastaaPoistaSain instapostistasi idean blineihin, ne kun tahtovat unohtua valikoimastani, ja tänään tein. Kihtipotilaani eivät kestä mätiä, joten täytteeksi kylmäsavulohta, punajuurihummusta, sipulia, kurkkua ja tietysti smetanaa. Jatkoon!
VastaaPoistaMukavaa, että innostuit blineistä! Täytevaihtoehtoja on onneksi monia.
PoistaKiitos vesihaudevinkistä. Tuo pitää ottaa käyttöön.
VastaaPoistaVesihaude vauhdittaa taikinan valmistusta oikein mukavasti. Maukkaita blinihetkiä!
Poista