Meillä oli tänään bliniperjantai!
Töiden jälkeen pikainen pyrähdys kaupassa. Mukaan tattarijauhoa ja smetanaa, muut aineet löytyivät kotoa. Taikinan tein Marttojen reseptillä - sillä tutulla ja erinomaiseksi todetulla. Marttojen reseptillä saa noin 10 bliniä.
Blinit (Marttojen resepti)
2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
3. Anna taikinan seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2-4 tuntia.
Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin vinkki: Taikinan kohtotusta voit nopeuttaa laittamalla taikinakulhon vesihauteeseen eli laita taikinakulhoa isompaan kulhoon lämmintä vettä ja taikinakulho siihen lillumaan leivinliinan alle.
3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen ja rasva.
4. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan käännellen.
Marttojen sivuilta näet blinien ravntosisällön ja hiilijalanjäljen.
Blinien paistaminen
Blinien paistamiseen käytetään blinipannua tai ohukaispannua. Blinit paistetaan molemmin puolin miedolla lämmöllä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä.
Kääntäminen sujuu ongelmitta tällä kikalla: liuta blini pannulta paistinlastalle (siis paistettu puoli lastaan päin) ja kippaa blini lastaa käyttäen paistopuoli alaspäin pannulle.
Aamiaisblini Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin tapaan
Lämpimän blinin päälle laitetaan viipaloitu puolikas avokado. Avokadon päälle puristetaan hieman sitruunamehua. Aamiaisblinille laitetaan smetanan sijasta hunajalla makeutettua kermaviiliä.