tiistai 12. lokakuuta 2021

Energiansäästövinkkejä! Mistä ekoenergiaa tupaan?


Tällä viikolla vietetään Energiansäästöviikkoa (11.-17.10.2021). Marttojen sivuilla kerrotaan, että suomalaisissa kotitalouksissa energiaa kuluu eniten kodin ja käyttöveden lämmitykseen. Tämän lisäksi sähköä kuluu kodinkoneisiin ja valaistukseen. Asumisen osuus energian loppukäytöstä on viidennes - kotitalouksien tekemillä valinnoilla on siis suuri merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Auringonkukka, 2021 Kuva: Tarja Karvonen 


Energiansäästövinkkejä

Tässä on muutamia poimintoja Marttojen sivuilta olevista energiansäästövinkeistä:

Sammuta virta laitteista, kun et käytä niitä. Elektroniikan valmiustilat kuluttavat turhaan energiaa ja saattavat lisäksi tuottaa lämpöä asuntoon. Irrota myös laturit pistorasiasta.

Kytke laitteet moniosaiseen virtakytkimelliseen jatkojohtoon. Kun laitteet eivät ole käytössä, virta on näppärä katkaista yhdestä kytkimestä.

Tutustu laitteittesi käyttöohjeisiin ja käytä niitä oikein. Virheellinen käyttö voi tuhlata huomamaatta energiaa.

Ruoan sisältämä energia on parasta syötynä. Ylijäävän biojätteen energia on kuitenkin hyödynnettävissä biokaasuksi, lannoitteiksi ja lämmöksi. Lajittele siis jätteet ja kierrätä energia. 

Sammuta valot, kun poistut huoneesta. Suosi energiatehokkaita ja pitkäikäisiä ledilamppuja.

Pese ikkunat ja päästä luonnonvalo sisään. Sähkövalon tarvetta voi vähentää myös kodin vaaleilla pinnoilla ja peileillä.

Keitä vähässä vedessä. Suuri määrä kiehuu hitaammin kuin pieni ja kuluttaa siis enemmän energiaa. Käytä vedenkeitintä, se on energiatehokkaampi kuin liesi. Muista kattilassa kansi, säästät energiaa ja aikaa.

Kiertoilmauuni on ylä- ja alalämpöuunia energiatehokkaampi – sitä ei tarvitse esilämmittää, paistolämmöksi riittää 20 astetta matalampi lämpötila ja voit paistaa usean pellillisen kerralla.

Ruska, syksy 2021 Kuva: Tarja Karvonen 

Mistä ekoenergiaa tupaan?

Marttojen Kestävästi arjessa -podcast sarjan jakson 7 teema sopii mainiosti energiansäästöviikkoon. Tuossa jaksossa Salka Orivuori, Emmi Tuovinen ja Maija Soljanlahti keskustelevat otsikolla Mistä ekoenergiaa tupaan? Keskustelijat ovat ammattiensa ja omien kokemuksiensa kautta kestävän kehityksen asiantuntijoita.

Kestävä kehitys tarkoittaa maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta. Tämän muutoksen tarkoituksena on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. (Ympäristöministeriö, ym.fi)

"Parasta on käyttämätön energia, mutta koska lämpöä ja sähköä kuitenkin tarvitaan, niin energia tulisi tuottaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Käynnissä olevan energiamurroksen myötä meistä jokaisesta voi tulla paitsi energian käyttäjiä, myös energian tuottajia." 
(Kestävästi arjessa -podcast)

Jakso on kiperästä aiheesta huomimatta soljuvan mukavaa kuunneltavaa. Podcastista löytyy vaihtoehtoja tuvan lämmitykseen sekä pohdintaa lämmitysmuotojen eduista ja haitoista.  Jakson vieraana on keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto. Hän kertoo, miten energiasta tehdään hauskaa.


Onko sinulla energiansäästövinkkejä? 

11 kommenttia:

  1. Turhat valot kiinni ja ei pestä esim. vajaita koneellisia pyykkejä tai tiskejä. Siinäpä nuo meidän perheen vinkit.
    Ihanaa viikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyviä vinkkejä! Arjen valinnoilla ja teoill on merkitystä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Outi ♡

      Poista
  2. Kiertoilmauuni on kätevä myös ruokaa valmistaessa, voi laittaa kerralla enemmän ruokaa kypsymään ja vaikka erilaisia, kunhan paistolämpötila on suunnilleen sama. Meillä on käytössä nuo virtakatkaisimella varustetut jatkojohdot. Tai monessakin on vain yksi pistoke. Se on erittäin kätevä kapistus esimerkiksi jouluvalojen aikaan, kun ei tarvitse nyhtää töpseliä pois seinästä. Sen kun vaan katkaisee nappulasta. Myös kuntopyörä on sellaisen päässä, kun en halua siinä pitää virtaa, jos ei se ole käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyviä vinkkejä! Kohtahan on joulu ja jouluvalojen aika ♡ Mukavaa viikon jatkoa sinulle ♡

      Poista
  3. Hyviä vinkkejä. Minulla tahtoo mökissä olla tysi valaistus koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset teemaviikot saavat tarkastelemaan omaa sähkönkäyttöä. Valot pitää olla päällä, että näkee hyvin. Me vaihdoimme eilen lamput eteisen valaisimiin. Nyt näkee mennä ja tulla:)

      Poista
  4. Todella asiallisia vinkkejä. Ihastelin tuota upeaa auringonkukkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin tosi hieno auringonkukka! Tämä kukka ei ole meidän pihasta, vaan Vuokatin suunnalta.

      Poista
  5. Hei Tarja! Todella mielenkiintoinen aihe ja hyviä vinkkejä olet kerännyt tähän blogiin. Olen miettinyt aihetta usein ja voisinkin mainita tässä muutamia lisävinkkejä, joita itse käytän arjessani.

    Suurin osa kodin energiankulutuksesta kuluu kodin lämmitykseen. Jos mahdollista, niin kodin sisälämpötilaa olisi hyvä seurata ja säätää tarvittaessa sopivaksi noin 21 asteeseen. Ikkunoiden ja ovien tiivistepinnat olisi hyvä tarkastaa ajoittain, sillä niiden kautta poistuu lämpöä turhaan mikä nostaa energiankulutusta.

    Astianpesu- sekä pyykinpesukonetta tulisi käyttää aina mahdollisuuksien mukaan täytenä sekä käyttää matalia pesulämpötiloja ja eko-ohjelmia. Yleisestikin vedenkäyttöön kannattaa kiinnit-tää huomiota esimerkiksi suihkun vedenlämpötilaa madaltamalla; sillä kuten mainitsit, veden lämmittämiseen kuluu paljon energiaa. Itse olen vaihtanut suihkupään sellaiseen, joka vähen-tää merkittävästi vedenkulutusta, mutta on silti käyttökokemukseltaan hyvä.

    Kiitos mielenkiintoisen aiheen esiintuomisesta ja energiatehokasta syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos sinulle energiansäästövinkeistä! Vinkkisi ovat konkreettisia keinoja energiatehokkaaseen arkeen. Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

      Poista
  6. Kiitos hyvistä ja käyttökelpoisista vinkeistä energian säästöön. Toivoakseni tätä energiansäästöä tapahtuu myös teollisuuslaitoksissa eikä vain meidän yksityisten toimesta. Paljon teollisuuden ja lämpöyhtiöiden energiasta kulkee nimittäin yhä öljy- ja kaasupolttimoiden lävitse.
    https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!