Kuva: Tarja Karvonen
Retki kuksa
Kuva: Tarja Karvonen
Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland
Sain tuotetestaukseen Retki Finlandin ison puukuksan. Olen retkillä nauttinut nauttinut tästä teetä ja nyt myös kerännyt siihen karpaloita. Perinteinen kuksa on näppärä varuste esimerkiksi retkeilyyn, vaelluksille ja pilkille.
Kuksa on tammea ja hihna nahkaa. Sen saa kiinnitettyä vyölenkkiin tai reppuun mukana tulevalla palomiehen haalla. Kuksa on halkaisijaltaan 8 cm ja korkeudeltaan 6,5 cm. Tilavuus on 170 ml ja paino ilman karabiinia 170 g.
Puinen kuksa on kestävä ja siitä on miellyttävää juoda kuumiakin juomia. Kuksa puhdistetaan käytön jälkeen kuumalla vedellä.Tämä on ihan ehdoton juttu kaikille ulkoilmaihmisille!
Retki on suomalainen retkeily- ja ulkoilutuotteisiin erikoistunut brändi. Retki tuotteita myydään päivittäistavarakaupoissa ympäri Suomen.
Kuva: Alina Karvonen
Karpalokiisseli maistuu niin hyvälle kanelilla maustetun kermavaahdon kera. Tässä resepti:
KARPALOKIISSELI
3-4 dl karpaloita
1 l vettä
1,5 - 2 dl sokeria
Suurustamiseen:
1 dl kylmää vettä
3 rkl perunajauhoja
1. Mittaa kattilaan vesi, karpalot ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä niin, että karpaloiden kuoret vähän vaalenavat ja irtoavat.
2. Jos haluat sileää kiisseliä, siivilöi kiisselistä marjojen kuoret ja siemenet TAI
soseuta kiisseli sauvasekoittimella marjojen kuoret (itse teen näin) TAI
anna marjojen olla sellaisenaan.
3. Sekoita suurus mukissa. Lisää suurus kattilaan ohuena nauhana kiisseliin koko ajan sekoittaen.
4. Anna kiehahtaa sen verran, että kiisseli alkaa kuplia ja kiisseli muuttuu sakeammaksi. Nosta kattila pois liedeltä.
5. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään. Ripottele kiisselin päälle sokeria, niin kiisselin päälle ei tule kuorta.
Jos kiisseli on liian kirpeää, lisää hieman vettä. Jos kiisseli on maistuu liian happamalta, lisää hieman sokeria.
Karpalokiisselin kanssa maistuu upeasti kanelikermavaahto. Kermavaahdon voi pursottaa annosten päälle tai laittaa tarjoiluastiaan, mistä jokainen voi ottaa haluamansa määrän kermavaahtoa.
KANELIKERMAVAAHTO
- 2 dl kuohukermaa
- hienoa sokeria
- kanelijauhetta
Useimpien luonnonmarjojen tavoin on karpalo hyvä C-vitamiinin lähde. Kovakuorinen marja on myös hyvä kuidun lähde. Kirpeänpirtsakka maku tulee erilaisista luontaisista hapoista (omena-, sitruuna- ja bentsoehappo). Karpalo sisältää polyfenoliyhdisteitä (flavonoideja, lignaaneja ja proantosyanidiineja). (Lähde: Arktiset Aromit ry)
Karpalon pirteää viikon jatkoa!
Kaunis annos.
VastaaPoistaKiitos <3 Ja niin maistuvaista!
PoistaNami, jo karpalokuvat saivat veden kielelle, mutta tuo kiisseli vasta maistuisikin! Kiitos reseptistä.
VastaaPoistaKiitos <3 Karpalokiisseli kera kanelikermavaahdon on maistuva syksyn herkku!
PoistaKiitos muistutuksesta, Tarja! Täytyykin lähteä karpalosuolle!
VastaaPoistaMarjasaaliin lisäksi suolla kävely on hyvää kuntoilua ja olo virkistyy ulkoillessa. Kauniita syyskuun päiviä sinulle, Marika!
PoistaKiitti🥰
VastaaPoistaMinullahan on vielä pussi karpaloita pakasteessa. Meille naapurit toi puoli ämpärilistä vuosi sitten.
Karpalo on niin terveellinen marja. Ja kiisseli maiskis hyvää. Pidän karpalon mausta. Toinen terveys pommi on tyrni. Niitäkin saatiin naapurista.
Pihlajanmarja kolmas.
Puukuksaa hypistelin kaupassa,ostan sen kyllä vielä.
Mukava syksyistä puuhastelua sinulle viikkoosi🍁😊
Joskus tahtoo unohtua, että pakkasessa on vaikka mitä herkkuja. Tyrnejä meillä ei omasta takaa ole, mutta viime syksynä sain tyrniä. Puukuksa on kätevä käytössä; se on kestävä ja siitä on miellyttävää juoda myös kuumia juomia.
PoistaKuksa löytyy, karpaloita ei.
VastaaPoistaMukavaa päivää! :D
Kuksa on hyvä retkille. tuntuu, että kuksasta maistuu tee ja kahvikin paremmalle. Ihanaa viikonloppua!
PoistaIhanat kuvat! Kuksa on mullakin käytössä, mutta tuollainen isompi voisi olla vielä parempi, kun juon kahvini maidon kanssa, niin sellaiseen tavallisen kokoiseen ei mahdu tarpeeksi kahvia kun pitää jättää maitovara.
VastaaPoistaMukaia syysretkiä sinulle<3
Kiitos <3 Kyllä maitokahviin on hyvä olla isompi kuksa. Kauniita syyskuun päiviä sinulle <3
PoistaNams, jo kuvat voisin syödä. Pitääkin kokeilla tuota kiisseliä.
VastaaPoistaMukavaa päivää sinulle.
Kiitos <3 Kiisselin voi tehdä tuolla ohjeella myös puolukoista. Mukavaa viikonloppua sinulle <3
PoistaMarjakiisselit ovat niin hyviä. Oma suosikkini tosin on makeampi mansikkakiisseli.
VastaaPoistaMinulla kulkee usein kuksa reissussa mukana nykyisin. Ostin toissakesänä rippilapselle kuksan Lapista ja samalla innostuin ostamaan itsellenikin nimikoidun kuksan.
Mansikkakiisseli on myös hyvää. Tosi hyvä idea ostaa kuksa lahjaksi - laitetaanpa kaikki tämä lahjaidea muistiin!
PoistaKuksaa ei ole, mutta pari kertaa olen kuksakahvit juonut ja parempaa ei kyllä ole.
VastaaPoistaIhanaa loppuviikkoa sinulle Tarja <3
Kuksasta kahvi ja tee maistuvat paremmalle <3 Ihanaa viikonloppua sinulle, Outi <3
PoistaKomeita karpalon mollukoita ja kiisseli näyttää niin herkulliselta! Kyllä syksy on upeaa aikaa :)
VastaaPoistaEiköstä vaan olekin isoja karpaloita! Kiisseli kera kanelikermavaahdon on ihana syksyn herkku!
PoistaPaljonko vettä itse kiisseliin tulee? Reseptin määrä 1 dl taitaa olla vain suurusta varten?
VastaaPoistaHyvä huomio, kiitos! Vettä tulee litra. Laitan sen tarkemmin tuonne reseptiin. 1 dl vettä tulee suurukseen. Ihanaa viikonloppua sinulle!
PoistaKarpalokiisselissä on voimakas marjan maku. Itse tykkään jättää kuoret ja surauttaa sauvasekoittimella hienoksi.
VastaaPoistaOih, kylläpä on sileä kiisseli, namskis... meillä vaan saaliina puolukoita - niitä löytyy ihan kotijärven toiselta rannalta.
VastaaPoistaJa mitä kuksiin tulee, niin ne aina retkellä matkassa ja ovatkin perheemme aarteet; edesmenneen isäni visakoivusta tekemät. Harmikseen yksi on alkanut vuotamaan ja jatkoaikaa on saatu vedessä turvottamalla, mutta eipä se ole kuin ensiapua ja "laastari" hetkeksi... tiedätkö sinä parempaa, pitkäkestoisempaa kuksan korjaus vinkkiä? Iloa ja energiaa syksyysi!
Puolukat ovat ihania myös! Julkaisen tänään (1.10.2021) postauksen, missä on kolme erilaista puolukoiden säilöntätapaa.
PoistaMinä en tiedä parempaa korjausvinkkiä. Yritin oikein netistä etsiäkin. Jotain liimajuttuja taisi netissä olevissa ohjeissa olla, mutta miten liene liimasta liukenevien aineiden kanssa... Energistä lokakuuta sinulle, Repolainen <3
Kuksa pitäis jossain vaiheessa tehdä. Pitääkin muuten lähteä kattoo onko karpalot täällä kypsiä.
VastaaPoistaMinulla ei taito riitä oman kuksan tekemiseen :D Onneksi löytyy näitä valmiita. Karpaloita on kyllä lysti kerätä.
PoistaKarpalokiisseli ja puukuksa yhdessä tarjoavat aitoa suomalaista makuelämystä ja nostalgiaa perinteiseen tyyliin. Nauti näistä herkuista lämpimässä ja kodikkaassa ympäristössä, kenties takkatulen äärellä tai puulämmitteisessä saunassa.
VastaaPoista