tiistai 28. syyskuuta 2021

Lappi pintaa syvemmältä

KKirjan näytekappele saatu: 

Lappi pintaa syvemmältä, Hanna Apajalahti 

Into Kustannus Oy


Kuva: Tarja Karvonen 


Matkustin sunnuntaina junalla Helsingin kautta Turkuun.  Matkalukemisena minulla oli Hanna Apajalahden teos Lappi pintaa syvemmältä, matkailijan kulttuuriopas.

Mielikuvat Lapista usein ovat tuntureita, poroja, laskettelurinteitä, maastopyöräilyä, patikointia, ruskaa, revontulia ja upeita maisemia. Apajalahti toteasi listaustani lukiessani varmaan samoin, kuin hän kirjoitti kirjansa esipuheessa; Lappi on kaikkea tuota ja vielä enemmän.

Apajalahden teos poikkeaa perinteisistä matkaoppaista - se on matkaopas Lapin kulttuuriin. Lapin kulttuuritarjonta on aarreaitta. Kaikki kohteet ja teokset eivät matkaoppaaseen mahtuneet - mutta näillä mennään, eikä märsytä, toteaa Apajalahti.  Hän jatkaa, että kirja ei yritä tyhjentää Lapin kulttuurikirstua, vaan antaa vinkkejä löytää itse lisää.

Taivaskero, juhannus 2020
Kuva: Tarja Karvonen 


Kirja alkaa Lapin historian tiivistelmällä ja Lapin maakunnan tunnuksien esittelyllä. Kirjan laajin osuus koostuu viiden kulttuurialueen esittelystä: 
  • Saamenmaa (kaikki kunnat, joissa puhutaan saamenkieliä: Utsjoki, Inari, Enontekiö ja Sodankylän pohjoisosat), 
  • Läntinen Tunturi-Lappi (Ylläksen ja Pallaksen naapurit Kittilä ja Muonio),
  • Tornionjokilaakson kulttuurialue (Pello ja Kolari),
  • Itä-Lapin kulttuuriseutu (Sodankylä, Pelkosenniemi, Savukoski, Salla ja Kemijärvi) ja Rovaniemi (kaupunkilappilainen kulttuuri). 
Kirjassa esitellään myös Lapin myyttisiä eläimiä ja kirjan lopussa on Lappi-suomi sanaopas.


Pyhä-Luoston kansallispuisto, syksy 2020 Kuva: Tarja Karvonen 


Vaikka matkani taittui vauhdilla kiitäessäni junalla kohti eteläistä Suomea, vei Lappi pintaa syvemmältä-kirja minut ajatuksissani aivan toiseen suuntaan. Apajalahden sujuva kerronta vei minut sivu toisensa jälkeen mm. erilaisiin luontokohteisiin, tapahtumista ja festivaaleista toiseen,  kahviloihin, kauppoihin, ravintoloihin, elokuviin, teatteriin, taidenäyttelyihin, taiteilijakoteihin sekä tutustumaan kirjailijoihin, taiteilijoihin ja muusikoihin. 


Riisitunturi kesä 2021
Kuva: Tarja Karvonen

"Saamelaisten elämänkatsomus perustuu vanhastaan ajatukseen, että kaikella elollisella on henki: puilla, eläimillä, tuntureilla, ukkosella ja niin edelleen. "
Hanna Apajalahti, Lappi pintaa syvemmältä, s. 18


Tiesitkö, että... 

  • Utsjoen Nuorgam on Suomen ja samalla Euroopan Unionin pohjoisin kylä. Kylässä on Suomen ja EU:n pohjoisin kahvila, ravintola, baari ja Alko.
  • Kilpisjärvellä pidetään jokavuotiset juhannushiihdot, sillä siellä on Suomen pisin hiihtokausi.
  • Sodankylän Vuotso on Lapin eteläisin saamelaiskylä. Pieneksi kyläksi Vuotsosta tulee suhteellisen monta bändiä (SomBy, Irdon ja Ravggon).
  • Kemijärven moottorikelkka- ja sahamuseossa on esillä moottorikelkkoja 1960- ja 1970- luvuilta ja 400 moottorisahaa. 

  • Vanhalla Sallatunturilla harrastettiin 1930-luvulla tunturihiihtoa ja tunturilla pidettiin Suomen ensimmäiset syöksylasku- ja pujottelumestaruuskisat 1937.
  • Sevettijärven kylä on Suomen kolttakulttuurin keskus. Kylän reilusta 300 asukkaasta suurin osa on kolttasaamelaisia.


Nämä olivat vain muutamia satunnaisia nostoja Lappi pintaa syvemmältä-kirjasta. 

Kuva: Tarja Karvonen 

Suosittelen kirjaa kaikille Lappiin matkansa suuntaaville. Tämä matkaopas laajentaa näkökulmaa niille, jotka Lapin lumo on saanut pauloihinsa sekä erityisesti niille, jotka uskovat nähneensä ja kokeneensa Lapista jo kaiken. 

Mahdottoman mukavaa viikon jatkoa sinulle!

perjantai 24. syyskuuta 2021

Puutarhuri-villasukat

Puutarhuri-villasukat
Kuva: Tarja Karvonen



Puutarhuri-sukat 
Kuva: Marttojen sivulta

Marttojen parhaat villasukat -Facebook ryhmässä marttaystäväni Anna linkitti vinkiksi Puutarhuri-villasukkien ohjeen. Minulla onkin olleet sukkapuikot neuletta vailla ja virkkaustyökin alkaa olla melko lailla valmis. 

Puutarhuri-sukat on suunnitellut Heidi Virtanen. Kirjoneulesukan kuvioissa on puutarhan satoa. Kantapää on vahvistettu ja sukan kärjessä on nauhakavennus. Kirjoneulekuviossa on syksyn satoa.

Puutarhuri-sukkien ohje on Marttojen sivuilla. Ohje löytyy klikkaamalla tästä KLIK.

Ohjeen mukaan Puutarhuri-sukkien langaksi sopivat Teetee Pallas-lanka sekä Novitan Nalle-ja Gjestalin Maija-langat. Koska kuvioiden neulomiseen ei tarvita kovin paljon kutakin väriä, voivat niitä löytyä lankakorista - kannattaa siis hyödyntää jämälangat! Tosin uudet kerät ostettuaan voi neuloa sutkutella toisenkin sukkaparin samaan syssyyn. 


Kuva: Tarja Karvonen

Neulominen on ihanaa! Tässä on ensimmäiset kerrokset Puutarhuri-villasukistani. Käytän sukkiin jämälankoja, joten värit hieman poikkeavat ohjeen väreistä. Valkoista lankaa ostan lisää, niin sukkiin tulee yhtenäinen pohjaväri.

Puutarhuri-villasukat saavat martoille hymyn huulille ja sielussa oikein iloisesti läikähtämään. Kysytäänpä vielä vaikkapa muutamalta puutarhabloggarilta: Mitä tuumaatte näistä Puutarhuri-sukista?

Tässä samalla saatte linkkivinkkejä puutarhablogeihin:

Anun puutarha

Förmaaki ja puutarha 

Hiidenkiven puutarhassa

Hyötypuutarhuri

Hirnakan Torppa

Kottikärryn kääntöpiiri

Kukkaiselämää

Kukka & kaali

Navettapiian puuhamaa

Nettimartan pihapiiri

Parasta puutarhasta

Puutarhahetki - suurien unelmien puutarha

Puutarhan lumo

Rikkaruohoelämää

Ruusukumpu

Saaripalsta

Selätön puutarhuri

Vaalean vihreää 

Versoja Vaahteramäeltä

Viherrin



Ja näistä seuraamistani blogeista vielä: minua potkaisi onni. Nimittäin voitin Outi`s Life -blogin arpajaisissa kauniin ruusukuvioisen korun ja pehmoisen huivin. 

Outi kertoo Outi`s Life-blogissaan askarteluistaan, tuunauksistaan, kierrätysideoistaan, kosmetiikasta, muodista ja elämästään. Outin reissut ystävän luo Karkkilaan ovat olleet aina mukavaa luettavaa. Karkkila-postauksista huokuu hyvä tunnelma, kuvista näemme herkulliset tarjoilut ja sekä Outin tekemät kirppislöydöt. 

Outille kiitos ihanasta arvonnasta <3


Puutarhuri-villasukat
Kuva: Tarja Karvonen


Mitä juuri sinä tuumaat noista Puutarhuri-sukista? Ja eikö olekin minulla ihana ruusukuvioinen koru?

Heidi Virtasen suunnittelemien Puutarhuri-villasukkien ohjeen löydät siis Marttojen sivuilta.

Hyvää viikonloppua!

tiistai 21. syyskuuta 2021

Fazerin syksyn 2021 keksi- ja makeisuutuudet

 Kaupallinen yhteistyö: Fazer

Fazerin uutuudet ovat kaupoissa syy- ja lokakuusta alkaen. Fazerin kaikista makeistuotteista 98% valmistetaan Suomessa: suklaatuotteet ja keksit Vantaan Fazerilassa sijaitsevassa tehtaassa ja muut makeiset Lappeenrannassa.

Fazer Choko Banana Kuva: Tarja Karvonen


Domino Banana Choko 

Suomalaisten suosikkikeksi saa uuden maun, kun tutun kaakaokeksin välistä löytyy banaania ja suklaata. Pakkauksessa oleva Avainlippumerkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa. 

Fazer Islanti Kuva: Tarja Karvonen

Fazer Islanti

Tässä Fazer maitosuklaalla kuorrutetussa keksissä on Islanti-karkista tuttu päärynänmakuinen täyte! Keksissä oleva suklaa on valmistettu 100 % vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Fazerin 130-vuoden kunniaksi klassikkomaku maistuu nyt myös suklaakeksissä.


Geisha Salty Caramel Kuva: Alina Karvonen

Geisha Salty Caramel

Tämä nautiskelukeksi on myynnissä vain rajoitetun ajan! Suklaasta tuttu Geishan suolainen karamelli -makuversio on nyt myös keksinä. tutun pehmeässä hasselpähkinänougat-täytteessä maistuu herkullisen suolainen karamelli, ja makuelämyksen kruunaa kuorrutuksen pinnalle ripotellut rapeat keksimurut. Suolaista ja makeaa - tämä makuyhdistelmä toimii! 


Geisha Salty Caramel suklaakeksi Kuva: Tarja Karvonen


Geisha-suklaakeksin maitosuklaakuorrutteen alta löydät rapean karamellinmakuisen ja suolaisen hasselpähkinätäytteen.




Glaiduu jouluu: Remix Xmas Kuva: Tarja Karvonen

Glaiduu jouluu: Remix Xmas

Remix Xmas pussissa on tänä jouluna kuusi erilaista toivotusta: perinteiset Hyvää joulua, God Jul ja Merry Christmas sekä hauskoja toivotuksia, kuten Senkin tonttu, Moro Poro ja Glaiduu Jouluu (hyvää joulua stadin slangiksi).


Dumle Fudge Kuva: Alina Karvonen

Dumle Fudge

Ihan parasta Dumlea! Dumlen maku yhdistettynä pehmeään fudgeen! Tämä uutuus on vastaus Dumlen ystävien toiveeseen yhdistää Dumlen maku pehmeämpään täytteeseen. 



Jyväshyvä Välipalakeksi vadelma-mustikka Kuva: Tarja Karvonen



Kauraista energiaa retkille, välipalaksi kouluun ja kaffetauolle töihin. Jyväshyvän Välipalakeksi - tuotesarjan uutuus tuotteessa maistuvat vadelma ja mustikka. Tuote leivotaan 100% kaurasta, joka tulee Fazerin omasta myllystä Lahdesta. Makeus tulee kaurasiirapista ja hedelmistä. Pakkauksessa on kuusi annospakattua keksiä (6 x 30 g 180 g).


Karl Fazer maitosuklaatryffeli Kuva: Tarja Karvonen


Karl Fazer Maitosuklaatryffeli

Pehmeä tryffelitäyte ympäröitynä ihanalla maitosuklaalla - maistuisiko? Karl Fazer Maitosuklaatryffeli on helposti lähestyttävä ja monen toivoma makuyhdistelmä. 




Fazer Klassikot Kuva: Tarja Karvonen

Fazer Klassikot

Fazer Klassikot sisältää 8 eri makua, 2 kerrosta ja 32 konvehtia. Kaikki konvehdit ovat tuttuja kuluttajien toivekonvehteja: Tofferina, Julia, suklaatryffeli, Pätkis, Da-Capo, Omar, Susu ja Vihreitä kuulia. Tämä konvehtirasia on siis klassikko jo syntyessään!



Eikö ollutkin ihania uusia herkkuja! Mitkä näistä ovat sinun makuusi?


Maukasta viikon jatkoa! 

perjantai 17. syyskuuta 2021

Mari Hyypiä: Kirjontaa niille, joita v*tuttaa


Olemme lukeneet ja katselleet Mari Hyypiän Kirjontaa niille, joita v*tuttaa. Kyllä olemme nauraneet! Kirjotut tekstit ovat roisin hauskoja - jos elämälle rohkenee välillä vähän nauraa.

Jokaisen kirjontaohjeen yhteydessä on teksti, jossa kerrotaan kirjotun tekstin taustoista. Kirjontatyöt eivät siis ole vain pelkkiä hilpeitä tokaisuja, sammakoita suusta tai harmittavien kokemusten jälkeisiä kaikenkirjavia ajatuksia. Ne ovat syvimpiä tuntoja, kun kaikki ei mene tai ei mennyt, niin kuin haave, toive tai yritys oli. Kuten kirjan takakannessa lukee:

"Aina ei inspiroi, eikä joka päivä jaksa tarttua hetkeen. On aika lakata sievistelemästä ja luopua korulauseista." 

          Mari Hyypiä  

Jos kirjominen ei ole tuttu käsityötekniikka, niin rohkeasti tämän kirjan kanssa kirjomaan. Kirjan alussa on nimittäin selkeät ohjeet, miten kirjotaan. Kirjasta löytyy ohjeet ja vinkit materiaalivalintoihin, kirjonnassa tarvittaviin tarvikkeisiin ja kirjan ohjeissa käytettäviin pistoihin.

"Kirjominen ei itse asiassa ole ollenkaan vaikeaa, kun siitä pääsee jyvälle." 

           Mari Hyypiä 


VOI KUN TIETÄS


"Aina ei tiedä. Mutta ei tarvitse. Rasti vaan kaikkiin ruutuihin, niin homma on selvä."


Ohje Kirjontaa niille, joita v*tuttaa -kirjan sivuilla 50-51 ja 94.



LÄHDETÄÄN SIITÄ, ETTÄ TÄHÄN ON TULTU 


"Joskus täytyy vain myöntää tosiasiat, se on kaiken viisauden alku."


Ohje Kirjontaa niille, joita v*tuttaa -kirjan sivuilla 48-49 ja 93. 


"Ennen vanhaan oli raskasta, kun oli sotaa, nälkää ja puutetta. Nykyään on raskasta, kun kaikki asiat muuttuvat ja maailma on iso. Siinä ovat filosofit ihmeissään, kun pitäisi sanoittaa elämisen tuskaa."

"Kirjontatyön estetiikalla voi viestiä sisäsisestä turhautumisestaan, ja samalla neulan pitämisessä kehittyy itsehillintä. Mikä mietiskelyn mahdollisuus aukeaakaan, kun saa sohia neulaa kankaan läpi. Siinä sitä on onnellinen kuin oravainen sammalvuoteellansa!"

Mari Hyypiä 

Nyt kirjotaan!

Mikä olisi sinun tunteita kuvaava teksti kirjottuun seinätauluun?

Lystiä viikonloppua!


Kirjan esittelykappale saatu Into Kustannukselta.

keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Karpalokiisseli ja puukuksa

Kuva: Tarja Karvonen

Suomen Ladulla tosi kiva syyskuun kalenteri. Kalenterissa on jokaiselle päivälle ulkoiluvinkki. Viime sunnuntaina (12.9.) kalenterissa vinkattiin sukeltamaan suon saloihin. 

Päivän vinkin mukaisesti kävellä lompsin suolle. Tihkusade ei haitannut, kun tällaiset vaihtelevat syyssäät ovat onneksi vain pukeutumiskysymys. Ruskan värit ilahduttivat! Ja karpalot! Keräsin karpaloita ja keitin niistä kotona karpalokiisseliä.


Retki kuksa 
Kuva: Tarja Karvonen

Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland

Sain tuotetestaukseen Retki Finlandin ison puukuksan. Olen retkillä nauttinut nauttinut tästä teetä ja nyt myös kerännyt siihen karpaloita. Perinteinen kuksa on näppärä varuste esimerkiksi retkeilyyn, vaelluksille ja pilkille. 

Kuksa on tammea ja hihna nahkaa. Sen saa kiinnitettyä vyölenkkiin tai reppuun mukana tulevalla palomiehen haalla. Kuksa on halkaisijaltaan 8 cm ja korkeudeltaan 6,5 cm. Tilavuus on 170 ml ja paino ilman karabiinia 170 g. 

Puinen kuksa on kestävä ja siitä on miellyttävää juoda kuumiakin juomia. Kuksa puhdistetaan käytön jälkeen kuumalla vedellä.Tämä on ihan ehdoton juttu kaikille ulkoilmaihmisille!

Retki on suomalainen retkeily- ja ulkoilutuotteisiin erikoistunut brändi. Retki tuotteita myydään päivittäistavarakaupoissa ympäri Suomen. 


Kuva: Alina Karvonen


Karpalokiisseli maistuu niin hyvälle kanelilla maustetun kermavaahdon kera. Tässä resepti:


KARPALOKIISSELI

3-4 dl karpaloita

1 l vettä

1,5 - 2 dl sokeria


Suurustamiseen:

1 dl kylmää vettä

3 rkl perunajauhoja


1. Mittaa kattilaan vesi, karpalot ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä niin, että karpaloiden kuoret vähän vaalenavat ja irtoavat.

  • 2. Jos haluat sileää kiisseliä, siivilöi kiisselistä marjojen kuoret ja siemenet TAI

         soseuta kiisseli sauvasekoittimella marjojen kuoret (itse teen näin) TAI

         anna marjojen olla sellaisenaan. 

    3. Sekoita suurus mukissa. Lisää suurus kattilaan ohuena nauhana kiisseliin koko ajan sekoittaen. 

    4. Anna kiehahtaa sen verran, että kiisseli alkaa kuplia ja kiisseli muuttuu sakeammaksi. Nosta kattila pois liedeltä.

    5. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan jäähtymään. Ripottele kiisselin päälle sokeria, niin kiisselin päälle ei tule kuorta.

    Jos kiisseli on liian kirpeää, lisää hieman vettä. Jos kiisseli on maistuu liian happamalta, lisää hieman sokeria.

    Karpalokiisselin kanssa maistuu upeasti kanelikermavaahto. Kermavaahdon voi pursottaa annosten päälle tai laittaa tarjoiluastiaan, mistä jokainen voi ottaa haluamansa määrän kermavaahtoa.


  • KANELIKERMAVAAHTO

  • 2 dl kuohukermaa
  • hienoa sokeria 
  • kanelijauhetta
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon sokeria ja kanelijauhetta.


Kuva: Alina Karvonen 

Useimpien luonnonmarjojen tavoin on karpalo hyvä C-vitamiinin lähde. Kovakuorinen marja on myös hyvä kuidun lähde. Kirpeänpirtsakka maku tulee erilaisista luontaisista hapoista (omena-, sitruuna- ja bentsoehappo). Karpalo sisältää polyfenoliyhdisteitä (flavonoideja, lignaaneja ja proantosyanidiineja). (Lähde: Arktiset Aromit ry)

Karpalon pirteää viikon jatkoa!



perjantai 10. syyskuuta 2021

Omenapaistos, omena-unelmakääretorttu ja Martat-sovellus

 


Viikonloppu! Takana monin tavoin jees viikko: töissä kivoja onnistumisia ja ajatusten vaihtoja työkavereiden kanssa (terveiset erityisesti Evalle, Katjalle ja Terhille), autotalliremppa eteni mukavasti, blogirintamalla sovittu super kivoja yhteistyöjuttuja, käsityöt ovat mukavasti imaisseet mukaansa ja Variskankaan Marttojen kanssa suunniteltu tulevia tapahtumia. 

Onni potkaisi maukkaasti Sienitapahtumassa, kun voitin kassillisen omppuja. Niistä olen tehnyt omppuherkkuja. Tein omena-kaurapaistosta ja omena-unelmakääretorttua omppurahkatäytteellä. Molemmat ovat ihan hillittömän hyvää!



Omena kaurapaistos

n 1 kg kotimaisia omenoita
4 dl kaurahiutaleita 
1 dl hienoa sokeria (tai 0,5 dl hienoa sokeria ja 0,5 dl ruokokidesokeria)
1,5 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
100 g voita


1. Pese ja pilko omenat. Laita omenapalat vuokaa.

2. Sulata rasva kattilassa tai mikrossa.

3. Sekoita sulatetun rasvan sekaan sokerit, kaneli ja kaurahiutaleet.

4. Levitä kauraseos omenoiden päälle.

5. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Omena-unelmatorttu (muunnelma Korpelan Myllyn Unelmatorttu-reseptistä)

4 munaa
1,5 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Täyte:

hillosokerilla tehtyä omppuhilloa
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (tai kuohukermaa)
maustamatonta rahkaa

Vinkki: laita täytettä reilusti!


1. Valmista omppuhillo hillosokeripussin kyljessä olevalla ohjeella. 

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

3. Siivöi joukkoon ohratärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita kevyesti, esim. kaapimella käännellen.

4. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille.

5. Paista torttulevyä 225 asteen lämmössä 6-7 minuuttia.

6. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle.

7. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike vaahdoksi.

8. Sekoita reilusti rahkaa ja omppuhilloa vaniljakastikevaahtoon.

9. Levitä täytettä tasaisesti torttulevyn päälle ja kääri kääretorttu leivinpaperia apuna käyttäen rullaksi. Käännä kääretorttu niin, että saumakohta on alapuolella. 

10. Anna kääretortun jäähtyä jääkaapissa ennen viipaleiksi leikkaamista.




Oletko jo ladannut Martat sovelluksen, Martta äpin, puhelimeesi? Marttayhteisön keskusteluista löytyy mm. vinkkejä pelargonin talvisäilytykseen ja tilanteeseen, kun syksy tulee ja paprikat eivät ehdi kypsyä. Näitä ja paljon, paljon muuta iloa ja vinkkiä eloon ja oloon. 

Omppujen makuista viikonloppua!




Tervetuloa seuraamaan blogiani Facebookissa ja Instagramissa.

keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Luontolukuretki

Hyvää lukutaitopäivää!  

Maisema Akkovaaralta Kuva: Alina Karvonen

Kuva: Tarja Karvonen

Kansainvälistä lukutaitopäivää (International Literacy Day) vietetään 8. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa lukutaidon merkityksestä niin yksilön kuin koko maailman kannalta. Lukutaito on mm. avain parempaan terveyteen ja hyvinvointiin sekä kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.

Suomen Ladun kalenterissa on ulkoiluvinkkejä syyskuun jokaiselle päivälle. Tänään kalenterissa kannustetaan lähtemään luontolukuretkelle. Kaikkia kannustetaan lukemaan tunnin verran klo 19-20. Jos luontoon pääseminen ei ole mahdollista, voi lukuhetken viettää vaikkapa omalla pihalla, parvekkeella tai puistossa. Lukuhetken voi myös viettää oman soffan nurkassa hyvää kirjaa lukien. Suomen Ladun sivuilta saat hyviä kirjavinkkejä luontolukuretkelle. 

Lukuretkeä varten pakkasin reppuuni villasukat, otsalampun, teräsjuomapullonkirjan ja tänään postilaatikkoon tulleen Latu&polku -lehden

Kaupallinen yhteistyö: Retki Finland

Tutustutaan Retki Finlandilta testattavaksi saamiini tuotteisiin:

Kuva: Alina Karvonen

Otsavalo Easy Flex

Pienen otsavalon voi laittaa sisäänkelautuvalla Nylon-nyörillä otsalla tai ranteeseen tai pyörän ohjaustankoon. Lampun takana on magneetti tasolle kiinnittämistä varten.  Valo on tosi kirkas (polttimo COB LED, 150 lm) ja toiminnot ovat 100%, 25%, Vilkku, OFF. Lamppu on kooltaan 40 × 55 mm.

Luontolukuretkellä päivän hämärtyminen iltaan ei haitannut lukemista, eikä paluumatkalla metsässä sienien keräämistä. Otsavalo valaisi niin kivikkoisen polun kuin sienimetsät.


Kuva: Alina Karvonen

Reppu Retro keltainen Eko 16l

Moneen käyttötarkoitukseen sopiva reppu on 100% kierrätysmateriaalista valmistettu klassinen ja ajaton selkäreppu. Itse käytän reppua niin patikointiretkillä kuin työssä. Reppu on ihanan retrokeltainen! Reppu erottuu liikenteessä ja metsässäkään kukaan ei luule hirveksi. Repussa on erillinen tasku ja irrotettava kulmasuojus. Pikkutavarat, kuten avaimet sujautan repun etutaskuun. Pehmustettujen olkaviilekkeiden ansiosta reppua on mukava kantaa, vaikka repussa olisi enemmänkin painoa. Reppu itsessään painaa 460 grammaa ja sen tilavuus on 16 litraa. 

Repun materiaali on käytetyistä muovipulloista valmistettu polyesteri 600D. Yhden repun valmistukseen käytetään 22 kpl 5000 ml pulloa. Koneellisesti hienoksi jauhetuista muovipulloista syntyneestä materiaalista valmistetaan lankaa, josta kudotaan reppuihin käytettävä kangas.

Kuva: Alina Karvonen



Retki® -terästermokset ovat ovat suunniteltu pohjolan oloihin ammattikäyttäjien avulla. Termokset ovat saaneet kiitosta myös lukuisilta maailmanluokan retkikunnilta ja laadusta kertovat lukuisat testimenestykset retkikuntien mukana Etelämantereella, Grönlannissa ja Huippuvuorilla. Kaikilla Retki® termospulloilla on viiden vuoden takuu lämmönpitävyydelle.

Teräsjuomapullo on tarkoitettu kylmille ja kuumille juomille, ei hiilihapotetuille juomille. Kädessä termospullo tuntuu miellyttävältä pintamateriaalinsa ansiosta. Termospullo on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Pullo puhdistetaan heti käytön jälkeen käyttäen käsin tiskaukseen tarkoitettua astianpesuainetta. Teräsjuomapullon suuaukko on niin suuri, että puhdistamiseen voi käyttää tiskiharjaa.

Tutustu Retki Finlandin termoksiin ja pulloihin Retki.fi sivuilla.





Akkovaara Kuva: Alina Karvonen

Terveiset luontolukuretkeltä Akkovaaran upeista maisemista! 

perjantai 3. syyskuuta 2021

Jonnan koukkuja - Tyynykirja

Kaupallinen yhteistyö: Jonna Kirjavainen (kirjan näytekappale saatu)

Kuva: Tarja Karvonen

"Tunnen vahvaa yhteenkuuluvuutta lankakerän ja virkkuukoukun kanssa. Jos päätyisimme autiolle saarelle, minä, lankakerä ja uskollinen 3 1/2:n koukkuni, pärjäisimme oikein hyvin." 
                                                                                        Jonna Kirjavainen

Tuo yhteenkuuluvuuden tunne tulee näkyväksi Jonnan koukkuja -kirjan ohjeissa, joissa hän on toteuttanut saamiaan inspiraatioita. Jonna kertoo tyynyjen innoittajina olleen mm. lankakerien symmetria, vuodenaikojen mukanaan tuoma värien hehku, erilaiset muodot, kukat ja tuoksut. Tai sitten ihan vaan tarve tietynlaiselle tyynylle.

"Elämään tarvitaan tyynyjä - maailma olisi niin paljon kovempi paikka ilman niitä."
                                                                                                                       Jonna Kirjavainen

Kirjan reippaan värikäs ulkoasu sekä selkeä ja raikas taitto houkuttelevat oitis tarttumaan kirjaan. Kirjan värikylläisyys riemastuttaa! Kirjan kuvat ohjeineen vievät mennessään. Kirjaa on mukava katsella edes takaisin ja samalla huomata uusia mielenkiintoisia yksityiskohtia. 

Jonnan koukkuja -kirjan ohjeilla syntyy värikkäitä ja eri muotoisia tyynyjä. Tyynyjen lisäksi kirjassa on ohjeita myös neulatyynyjen ja minikokoisten koristetyynyjen virkkaamiseen. Jonnan koukkuja -kirjassa ei tyyny ole siis vain perinteinen neliö. Se on myös esimerkiksi pyörylä, pötkö, tähti tai jopa käärmeen muotoinen. Kirjan tyynyistä löytyy minikokoisia koristetyynyjä ja suuria - ja kaikkea siltä väliltä. Tyynyn kokoja voi myös helposti muokata tarpeeseen sopivaksi. 

Ohjeet vinkkeineen ovat selkeät ja niiden toteutus onnistuu myös aloittelijoilta. Tyynyjen uudet muodot, kuviot ja tekniikat innostavat virkkauskonkareita. Ja vielä sekin hyvä juttu, että tyynyihin voi käyttää niitä lankakorissa olevia kerien loppuja, jämälankoja!

Tyynyt voi virkata Jonnan ohjeiden mallien mukaisilla väreillä tai soveltaa omaan värimaailmaan soveltuviksi. Tyynyjen kuviot koukuttavat, koska kirjassa löytyy ohjeita mm. modernein geometrisin kuvioin tehtyihin tyynyihin, kukkatyynyihin, unohtamatta niitä perinteisiä isoäidinneliöitä ja afrikankukkia - tosin uusilla twisteillä. Tästä kirjasta jokainen löytää taatusti sen oman lempityynynsä!


Kuva. Tarja Karvonen


Palloneliötyynynpäällinen (Jonnan koukkuja s. 62-63)

Tässä mallissa virkataan ensin pienet pyörylät, joiden ympärille virkataan valkoinen neliö. Jonna vinkkaa käyttämään tähän tyynyyn jämälankoja. 

Tyynyn idea kopsahti minuun heti! Langaksi ostin ohjeen mukaan Red Heart -lankoja, mutta väreissä sovelsin. Kuten Jonna kirjassaan opastaa, kannattaa tulevan tyynynpäällisen värimaailma rakentaa muun sisustuksen tueksi. Jonnan sisustusvinkeistä voit lukea Jonnan koukkuja -kirjan sivulta 14.


Kuva: Tarja Karvonen

Tyynyn virkkaus on vielä kesken, joten tähän aiheeseen palaan saatuani tyynyn valmiiksi.

Ihanaa syyskuun ensimmäistä viikonloppua! 

 

Seuraa Jonnan koukkuja blogissa Instagramissa ja Facebookissa.

Ja näitä minun Ruusu-unelmia ja villasukkailuja Instagramissa ja Facebookissa.