Hossan kansallispuisto on Suomen 40. kansallispuisto, jonka virallisia avajaisia vietettiin kesäkuussa 2017. Alueella on polkuverkostoa yhteensä noin 90 kilometriä. Ympyräreiteistä voi yhdyspolkuja käyttäen tehdä pitempiä vaellusreittejä. Reiti ovat pääosin helppokulkuisia. Hossan kansallispuistosta löytyy myös esteettömiä reittejä, kohteita ja majoitustiloja. Tästä johtuen on Hossa suosittu myös erityisryhmien matkailukohde. Hossassa on myös 60 kilometriä vesiretkeilyreittejä.
Ölökyn ylitys (5 km)
Valitsimme hellesäästä (autonmittarin mukaan 30°C) johtuen vaellusreitiksemme viiden kilometrin mittaisen Ölökyn ylityksen. 10 kilometrin mittaisen Ölökyn ähkäsyn jätimme kierrettäväksi viileämmällä säällä. Molemmat reitit lähtevät Julma-Ölkyn pysäköintialueelta (JulmaÖlkyntie 86, Kuusamo). Reittimerkintänä on oranssit maalimerkit.
Julma-Ölkyn kanjoni on useita kilometrejä pitkä murroslaakso, johon on muodostunut Julma-Ölkyn rotkojärvi. Alue on muodostunut yli 2 miljardia sitten tapahtuneesta maapallon pinnan muodostumisesta. Kanjonihalkeama jatkuu pienen kannaksen jälkeen kilometrin verran Pikku-Ölkyn järvenä ja Ölkynlampena.
Reitti on vaikeustasoltaan vaativa. Reitillä on paljon nousuja ja laskuja. Polku on paikoin kivikkoa, pitkospuita, maan pinnalla olevien puunjuurien kuvioimaa polkua ja soralla päällystettyä kangasmaastoa. Tämä maaston ja polun vaihtelevuus ovat aivan mahtava lisä upeisiin maisemiin.
Ölökyn ylitys suositellaan kierrettäväksi myötäpäivään. Näin teimme ja olemme samaa mieltä kulkusuunnasta. Myötäpäivään kierrettäessä näkymät järvelle aukevat kulkusuunnassa silmien eteen. Reitin ensimmäisellä puolikaalla on enemmän nousuja ja laskuja, kuin riippusillan jälkeisellä toisella osuudella.
Kanjonin seinämät ovat jyrkiä ja pääosin pystysuoria kalliota, jotka ovat paikoitellen rapautuneet rakkakivikoiksi.
Julma-Ölkky on Suomen suurin kanjonijärvi:
- pituus on noin kolme kilometriä
- kapeimmalta kohdaltaan 10 metriä leveä
- noin 50 metriä syvä
- kallioseinämän korkeus järven pinnasta jopa 50 metriä
Julma-Ölkyn kuumottavin osuus on riippusilta. Siis kaikille meille, joilla polvet notkuvat korkeilla paikoilla. Riippusillan ylitys oli mahtava ja lysti kokemus ja sujui minultakin ilman housunpunttien tutinaa.
Kyltti kertoo koordinaatit, missä ollaan:
WGS84
lat: 65° 22.4440´
lon: 29° 19.4972´
Ölökyn ylityksen jyrkimmät lasku ja nousu ovat reitin noin puolessa välissä olevan riippusillan kohdalla. Riippusillan päähän laskeudutaan jämäkkää kiviportaita pitkin. Portaiden vieressä on köysikaide antamassa tarvittaessa tukea laskeutumiseen.
Riippusilta on tukeva ja turvallinen. Toki se hieman notkuu ja hieman heilahtelee - onhan se siis riippusilta. Turvaverkot molemmin puolin ja tarvittaessa voi ottaa tukea yläreunassa olevasta muoviputkella päällystetystä vaijerista.
Tämä riippusilta oli paras riippusilta-kokemus ikinä. Ei tehnyt mieli kirmata hiukset pelosta pystyssä heti rotkojärven yli, vaan katsella rauhassa ja ottaa kuvia riippusillalta avautuvasta maisemasta.
Riippusillan ylityksen jälkeen on mukava vielä katsella maisemia.
Julma-Ölkylle järjestetään kesäisin ohjattuja veneretkiä, joiden kesto on noin 30 minuuttia. Mahtavan näkökulman Julma-Ölkystä saa vuokraamalla kanootin ja melomalla järveä pitkin.
Riippusillan jälkeen on siis reitin jyrkin nousu. Vankat betonilla tuetut kivet muodostavat portaat, jotka vievät rotkon seinämää ylöspäin. Tälläkin osuudella on köysikaide, josta voi tarvittaessa ottaa tukea tai lisäbuustia nousuun. Kiviportaiden yläpäässä on metallinen portaikko, joka vie viimeiset metrit rotkoseinämän päälle.