perjantai 30. heinäkuuta 2021

Artesaanipizzoja Fazer Leipurit Artesaani pizzajauhoilla

Kaupallinen yhteistyö: Fazer Suomi


Kesäloma alkaa taittua kohti perusarkea. Viikon arkipäivien päätökseksi ja maistuvaksi päivälliseksi sopii pizza.   

Testasin Fazer Leipurit Artesaani pizzajauhoja. Pizzajauhot on hienoksi jauhettua kotimaista vehnäjauhoa. Pakkauksessa olevilla ohjeilla onnistuu varmasti ja saa maistuvat pizzapohjat. 


Leipurit Artesaani pizzajauhojen lisäksi tarvitaan vettä, hiivaa (tuore- tai kuivahiivaa), sokeria, suolaa ja ruokaöljyä.



Taikinan annetaan kohota leivinliinan alla 20 minuuttia.

Leipurit pizzajauhoilla voi tehdä taikinan myös yön yli nostattamalla. Näin pizzaan saa entistä rapeammat ja kuohkeammat reunat.



Kohonnut taikina kaulitaan ohueksi pizzapohjaksi. Paketista Leipurit Artesaani pizzajauhoja saa 2-3 pellillistä pizzaa.



Blogini vinkit: Neljä pikku pizzaa saa käyttäen puolet pizzajauhoista. Taikina jaetaan neljään osaan. Pizzoja mahtuu kaksi yhdelle uunipellille. Kaulitse pizzapohjat suoraan leivinpaperin päälle. Vedä leivinpaperi uunipellin päälle ja täytä pohjapohjat.



Pizzatäytteet oman maun mukaan; tällä kertaa pohjalle tomaattipyreetä, juustoraastetta ja päällimmäiseksi kinkkua ja ananasta. Kun juustoraasteen laittaa täytteen alle, ei juusto kuiva.

Fazer Leipurit vinkkaavat jättämään reunoja reilusti näkyviin, sillä rapeat reunat ovat myös se juttu.

Suljettavasta kaatonokallisesta pakkauksesta löytyy herkullisia täytevinkkejä pizzoihin.



Sitten pizzat uuniin 225°C:ssa 10-15 minuutiksi.  Viimeinen silaus saadaan laittamalla oliiviöljyä pizzan päälle ja reunoille. 

Blogini vinkki: Töpsyttele ja sivele oliiviöljy käyttäen pullasutia. 

Ihanan rapsut pizzareunat!

Fazer Leipurit Artesaani pizzajauhot on valmistettu kotimaisesta vehnästäeikä se sisällä lisättyä sokeria. Tuotteella on Hyvää Suomesta Joutsenlippu-merkki. 

Millainen on sinun lempipizza? Juustoraaste täytteen alle vai pizzan päälle? Onko mielipiteitä jakava ananas pizzatäytteenä jesjes vai ehdoton nounou?

Maukasta pizzaperjantaita ja ihanaa viikonloppua! 

Tervetuloa seuraamaan blogiani Facebookissa ja Instagramissa.

maanantai 26. heinäkuuta 2021

Serinakakkuja Marttojen tapaan


Martan päivä on painunut iltaan. Aurinko vielä paistaa taivaanrannassa ja hienoinen tuulevire heiluttaa lehtiä puissa. 

Tänään Martat ovat juhlistaneet Martan päivää eri puolilla Suomea. Kainuussa koronatilanne on nyt sellainen, että Sotkamon Marttojen ja Variskankaan Marttojen yhteinen Martan päivän tapaaminen jouduttiin perumaan. Toivottelemme toisillemme Martan päivää etänä ja kaffet juodaan omassa perhepiirissä. Siispä auton keula kohti kesämökkiä. 

Juhlistin päivää leipomalla heti aamusta Marttojen ohjeella serinakakkuja. Martan päivän leipomukset nautittiin kera kanervankukkateen. Kanervat keräsin tuosta kesämökin vieressä olevasta metsästä.

Marttojen ohjeen mukaan taikinasta tulee n. 90 serinakakkua. Perinteisten serinakakkujen leipominen on helppoa ja kakut onnistuvat varmasti ohjetta noudattaen.

Serinakakut (Martat.fi


  • 350 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • ½ dl siirappia
  • 1 muna
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl soodaa (tai hirvensarvisuolaa)

voiteluun: munaa
pinnalle: raesokeria

1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi ja muna.

2. Sekoita vaniljasokeri ja kohotusaine jauhoihin ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jonkin aikaa kylmässä.

3. Leivo taikinasta tankoja ja leikkaa niistä samankokoisia paloja. Pyörittele palat palloiksi.

4. Paina palloon peukalolla syvennys ja nosta pelille leivinpaperin päälle.

5. Voitele kakut munalla, ripottele pinnalle sokeria ja paista 200°C:ssa kellertävän ruskeiksi, 7-8 minuuttia.

Onko serinakakut sinulle tuttuja? 

Aurinkoista alkanutta viikkoa! 

perjantai 23. heinäkuuta 2021

Aurajuusto-tomaatti hotdogit

Hotdogit ovat helppo valmistaa ja niitä tekee nopeasti isommallekin porukalle. Perinteisessä hotdogissa on täytteenä nakki, sinappia ja kurkkusalaattia. Hodarivariaatiota keksiessä on vain mielikuvitus ja saatavilla olevat raaka-aineet rajana. 

Näitä hodarireseptissäni olevia raaka-aineita meillä on aina kotona - tomaatteja, sipuleita ja Aura-juustoa. Mausteita en lisännyt, koska halusin raaka-aineiden omat maut esille. 














Aurajuusto-tomaatti hotdogit (6 kpl)

hotdog-sämpylöitä 

nakkeja

Aurajuustoa paloiteltuna tai Aura-juustomurua

2 tomaattia

1 kelta- tai punasipuli

puolikas valkosipulin kynsi ja valkosipulijauhetta

tilkka öljyä sipuleiden kuullotukseen

2 reilua ruokalusikkaa kurkkusalaattia 

Emmental-juustoraastetta


1. Laita nakit läpiämään uuniin (200°C). Valmista sillä aikaa hodareiden täyte.

2. Kuori ja pilko sipulit. Kuullota sipulipalat. 

3. Pilko tomaatti ja lisää tomaattipalat sipuleiden joukkoon pannulle. 

4.  Lisää pilkottua Aura-juustoa (tai Aura-juustomurua) maun mukaan. Itse laitoin Aura-juustopaketista puolet.

Sammuta liesi ja anna täytteen hautua hetken aikaa. Älä sekoita niin, että Aura-juustopalat sulavat kokonaan täytteeseen.

5. Leikkaa hotdog-sämpylät auki ja asettele ne uunivuokaan. 

6. Täytä hotdogit: jaa täyte jokaiseen hotdogiin, laita nakit ja ripottele päälle juustoraastetta.

7. Laita hotdogit 200 asteeseen uuniin. Hodarit ovat valmiit, kun päällä oleva juusto on sulanut.

Tarjoile hotdogit leivinpaperista taitellussa kääreessä.




Patalappujen virkkaaminen vei mennessään! Niitä valmistuu näköjään patalappu/päivä 😀

Ohje näiden afrikankukka-patalappujen virkkaamiseen on edellisessä postauksessani.

Rentouttavaa viikonloppua! 


Tervetuloa seuraamaan blogiani myös Facebookissa ja Instagramissa.  

keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Virkattu afrikankukka-patalappu


Täällä ollaan vähän kesäkässäilty. Jo keväällä purin käyttämättömäksi jääneen virkatun pontson ja siitä lähtien ovat lankakerät muutamien jämäkerien kanssa odottaneet kässäkorissa inspiraatiota. 

En ole koskaan virkannut afrikankukkia - perusjuttu, mutta tämä on totta. Kun oli näitä mukavan värisiä lankoja, niin päätin kokeilla ja niistä syntyi tällaisia patalappuja.  





Afrikankukka-patalappu


Kiepauta aloituslenkki. 

1. kerros: Virkkaa 3 ketjusilmukkaa (= 1. p), p, 1 kjs, 2 p. Toista näin, että olet virkannut yhteensä 6 pylväsparia. Sulje krs piilosilmukalla.

2. kerros: Virkkaa 3 kjs (=p), p, 1kjs, 2 p. Virkkaa samallla tavalla edellisen kerroksen 1 kjs lenkin kohdalle. Sulje krs piilosilmukalla. 

3. kerros: Siirry piilosilmukoilla edellisen krs:n pylväsparien välissä olevan kjs:n kohdalle. Virkkaa 3 kjs (=p) ja 6 p samaan ketjusilmukkalenkkiin. Virkkaa kaikkiin edellisen kerroksen kjslenkkeihin 7 p. Sulje krs piilosilmukalla.


4. kerros: Virkkaa jokaisen edellisen krs:n pylväiden päihin kiinteäsiömukka. Pylväsryhmien väliin virkataan kiinteäsilmukka koukkaamalla 2. krs:n alta (katso kuva). 

5. kerros: Virkkaa 3 kjs (=p), 8p, 1 kjs, 1 p samaan kohti kuin edellinen pylväs. Toista krs loppuun. Tässä tulee siis kukkien kohdalle nurkat ja 9 p kullekin sivulle. Sulje kerros piilosilmukalla.

6. kerros: Virkkaa 2 kjs (= puolipylväs). Jatka virkkaamalla edellisen krs:n pylväiden päihin puolipylväs (=pp) ja kulmissa oleviin 1 kjs:n lenkkeihin 1 pp, kjs, 1 pp. Sulje krs piilosilmukalla.

7-8. kerrokset: Virkkaa kuten 6. krs. Kerrosten silmukkamäärä lisääntyy siis kulmissa.

9. kerros: Virkkaa edellisten kerrosten tapaan, mutta nyt pylväinä. 

Päättele langat nurjalle puolelle.

Virkkaa samalla tavalla toinen patalapun puoli ja yhdistä ompelemalla reunoista. Virkkaa ripustuslenkki.

Kiva kesäkäsityö, joka on helppo ottaa mukaan. Yhden tai pari tehtyään jää ohje mukavasti mieleen ja pian näitä patalappuja on vaikka antaa ystäville ja viedä tuliaisiksi.



Vaikka säät ovat helteiden jälkeen raittiin tuntoiset, vielä on kesää jäljellä. Nautitaan ja otetaan  yhtä letkeästi kuin kuvaamallani videolla Ranuan eläinpuiston jääkarhu. 


Video: Tarja Karvonen 

Letkeää viikon jatkoa!

perjantai 16. heinäkuuta 2021

Julma-Ölkky, Hossan kansallispuisto


Hossan kansallispuisto on Suomen 40. kansallispuisto, jonka virallisia avajaisia vietettiin kesäkuussa 2017. Alueella on polkuverkostoa yhteensä noin 90 kilometriä. Ympyräreiteistä voi yhdyspolkuja käyttäen tehdä pitempiä vaellusreittejä. Reiti ovat pääosin helppokulkuisia. Hossan kansallispuistosta löytyy myös esteettömiä reittejä, kohteita ja majoitustiloja. Tästä johtuen on Hossa suosittu myös erityisryhmien matkailukohde. Hossassa on myös 60 kilometriä vesiretkeilyreittejä.

Ölökyn ylitys (5 km)

Valitsimme hellesäästä (autonmittarin mukaan 30°C) johtuen vaellusreitiksemme viiden kilometrin mittaisen Ölökyn ylityksen. 10 kilometrin mittaisen Ölökyn ähkäsyn jätimme kierrettäväksi viileämmällä säällä. Molemmat reitit lähtevät Julma-Ölkyn pysäköintialueelta (JulmaÖlkyntie 86, Kuusamo). Reittimerkintänä on oranssit maalimerkit.

Julma-Ölkyn kanjoni on useita kilometrejä pitkä murroslaakso, johon on muodostunut Julma-Ölkyn rotkojärvi. Alue on muodostunut yli 2 miljardia sitten tapahtuneesta maapallon pinnan muodostumisesta.  Kanjonihalkeama jatkuu pienen kannaksen jälkeen kilometrin verran Pikku-Ölkyn järvenä ja Ölkynlampena. 




Reitti on vaikeustasoltaan vaativa. Reitillä on paljon nousuja ja laskuja. Polku on paikoin kivikkoa, pitkospuita, maan pinnalla olevien puunjuurien kuvioimaa polkua ja soralla päällystettyä kangasmaastoa. Tämä maaston ja polun vaihtelevuus ovat aivan mahtava lisä upeisiin maisemiin.

Ölökyn ylitys suositellaan kierrettäväksi myötäpäivään. Näin teimme ja olemme samaa mieltä kulkusuunnasta. Myötäpäivään kierrettäessä näkymät järvelle aukevat kulkusuunnassa silmien eteen. Reitin ensimmäisellä puolikaalla on enemmän nousuja ja laskuja, kuin riippusillan jälkeisellä toisella osuudella. 







Kanjonin seinämät ovat jyrkiä ja pääosin pystysuoria kalliota, jotka ovat paikoitellen rapautuneet rakkakivikoiksi. 

Julma-Ölkky on Suomen suurin kanjonijärvi:

  • pituus on noin kolme kilometriä
  • kapeimmalta kohdaltaan 10 metriä leveä  
  • noin 50 metriä syvä
  • kallioseinämän korkeus järven pinnasta jopa 50 metriä





Julma-Ölkyn  kuumottavin osuus on riippusilta. Siis kaikille meille, joilla polvet notkuvat korkeilla paikoilla. Riippusillan ylitys oli mahtava ja lysti kokemus ja sujui minultakin ilman housunpunttien tutinaa.


Kyltti kertoo koordinaatit, missä ollaan:

WGS84
lat: 65° 22.4440´
lon: 29° 19.4972´



Ölökyn ylityksen jyrkimmät lasku ja nousu ovat reitin noin puolessa välissä olevan riippusillan kohdalla. Riippusillan päähän laskeudutaan jämäkkää kiviportaita pitkin. Portaiden vieressä on köysikaide antamassa tarvittaessa tukea laskeutumiseen. 



Riippusilta on tukeva ja turvallinen. Toki se hieman notkuu ja hieman heilahtelee - onhan se siis riippusilta. Turvaverkot molemmin puolin ja tarvittaessa voi ottaa tukea yläreunassa olevasta muoviputkella päällystetystä vaijerista. 

Tämä riippusilta oli paras riippusilta-kokemus ikinä. Ei tehnyt mieli kirmata hiukset pelosta pystyssä heti rotkojärven yli, vaan katsella rauhassa ja ottaa kuvia riippusillalta avautuvasta maisemasta. 







Riippusillan ylityksen jälkeen on mukava vielä katsella maisemia.

Julma-Ölkylle järjestetään kesäisin ohjattuja veneretkiä, joiden kesto on noin 30 minuuttia. Mahtavan näkökulman Julma-Ölkystä saa vuokraamalla kanootin ja melomalla järveä pitkin.



Riippusillan jälkeen on siis reitin jyrkin nousu. Vankat betonilla tuetut kivet muodostavat portaat, jotka vievät rotkon seinämää ylöspäin. Tälläkin osuudella on köysikaide, josta voi tarvittaessa ottaa tukea tai lisäbuustia nousuun. Kiviportaiden yläpäässä on metallinen portaikko, joka vie viimeiset metrit rotkoseinämän päälle. 







Retki Hossan kansallispuistoon -postauksestani voit lukea lisää Hossan kansallispuistosta ja luontokeskukselta lähtevältä luontopolusta (3 km).

Värikallion kaarrosta (8 km) kerron Hossan kansallispuiston kalliomaalaukset - värikalliot -postauksessani.

Aurinkoista viikonloppua!

Ruusuunelmia ja villasukkia -blogini löytyy Instagramista @ruusu_unelmia.

tiistai 13. heinäkuuta 2021

Makramee perussolmuja videoina


Postasin heinäkuun alussa otsikolla Makramee perussolmuja ja tasosolmuin tehty perhonen. Pidimme ystäväni Leenan kanssa makramee-kurssin Nuaskylän nuorisoseuran 110-vuotiaassa talossa. Kurssilla solmittiin perussolmuja käyttäen amppeli. Tuosta kurssista tekemässäni postauksesta löydät ohjeet kuvalliset ohjeet perussolmuihin ja tasosolmuin solmitun perhosen tekemiseen. Perhonen on hauska yksityiskohta amppelissa.

Laitan tähän postaukseen jatkoa aiheesta. Tällä kertaa laitan perussolmujen ohjeet videoina. Videot on kuvattu kurssillamme - Leena kuvasi ja minä solmin. 

Makramee solmeilu on kivaa! Ja koukuttavaa - yhden amppelin solmeiltuaan on jo seuraava työn alla. Nyörit kulkevat kätevästi mukana vaikkapa mökille. Jos helteillä ei jaksa oikein mitään tehdä ja kässäillä haluaisi, niin nyörejä jaksaa solmeilla kuuminakin päivinä. 


TASOSOLMU 


Ohjevideo on Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin YouTube-kanavalla.

1. Vie oikean nyöriparin reunimmainen lanka kahden keskimmäisen langan päältä ja vasemman nyöriparin reunimmaisen langan alta. 

2. Vie reunimmainen lanka vasemmalta kahden keskimmäisen langan yli ja oikeanpuolimmaisen langan ali. 

Kiristä. 

Ensimmäinen tasosolmu on valmis.

Jatka solmeilua samalla tavalla ohjeen 1 ja 2 mukaan. Solmeiltu nyöri alkaa kiertymään kauniisti. 


KAKSOISTASOSOLMU


Ohjevideo on Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin YouTube kanavalla.

1. Tee ensin tasosolmu eli vie oikean nyöriparin reunimmäinen lanka kahden keskimmäisen langan alta ja vasemman nyöriparin reunimmaisen langan päältä.

2. Vie vasemmanpuoleisen lankaparin reunimmainen lanka kahden keskimmäisen langan yli ja oikean puolen reunimmaisen alta.

Kiristä.

Näin ensimmäinen tasosolmu on valmis. Sitten jatketaan.

3. Tee samalla tavalla tasosolmu, mutta peilikuvana.

Kiristä.

Jatka solmeilua toistamalla tasosolmua ja tasosolmua peilikuvana.




Tutustu kajaanilaisen nuoren yrittäjän Ekotar Design-tuotteisiin ja -kursseihin. Tiian makrameeteokset ovat upeaakin upeampia taideteoksia!


Tervetuloa seuraamaan blogiani 
Facebookissa ja Instagramissa.


perjantai 9. heinäkuuta 2021

Raparperikerrosrahka, -kiisseli, -hilloke ja raparperiraitakakku

Eilen illalla ajelin polkupyörällä Runoviikon talkoohommista kotiin. Matkalla vastaan ajoi polkupyörällä vanhempi herrasmies. Hänellä oli tarakalla nippu pitkiä raparperin varsia. Siitä sain idean tämän aamupäivän puuhaksi ennen talkoohommiin lähtöä. Päätin nimittäin kokeilla, millainen olisi raparperikerrosrahka. 

Tein ensin raparperikerroksen. Rahkakerrokseen en laittanut sokeria, koska pirtsakkuuden lisäksi tulee raparperikerroksesta makeutta. Helppo tehdä ja aikaakaan ei lieden ääressä tällaisina hellepäivänä suotta suttaannu.


Raparperikerrosrahka




Raparperikerros

1 litra kuorittuja ja pilkottuja raparperin varsia

1 dl vettä

0,5 dl hienoa sokeria

2 rkl tummaa siirappia

1 tl vaniljasokeria

0,5 tl kanelia


Laita kaikki raaka-aineet kattilaan.

Hauduta raparperipalat pehmeiksi miedolla lämmöllä.

Anna jäähtyä.


Perusherkkurahka

Tämä on super helppo perusohje, joka sopii raparperin, marjojen ja hedelmien kera. Tällä ohjeella tulee iso annos, jonka voi syödä iltapalalla, aamiaisella tai tehdä seuraavana päivänä jälkiruokana.


500 g maustamatonta maitorahkaa

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

(sokeria)


Vaahdota vaniljakastike vatkaimella.

Sekoita rahka vaniljavaahtoon.

Lisää halutessasi sokeria. Raparperikerrosrahkassa makeus tulee raparperikerroksesta.


Kokoa annokset laittamalla raparperikerroksen päälle rahkaa. Laita pieni nokare raparperikerroksen raparpereja annoksien päälle. 

Tarjoile kylmänä.



Ihan paras raparperikiisselin resepti löytyy vuoden 2017 juhannuspostauksestani.



Heinäkuun 2017 postauksista löytyy raparperihillokeen resepti. 



Ja tiikerikakun serkun, raparperiraitakakun resepti, löytyy kesäkuun 2019 postauksista.


Ja tähän loppuun vielä ihan vähän Runoviikko-hypetystä ilman selityksiä ja tulkintoja:



Suven runoilija 2021, Kai Nieminen, valitsi tuotannostaan runokiveen tekstiksi 

"ja me aloimme rakentaa 

parempaa maailmaa

ja siinä meille

riittääkin työtä".



Raparperin pirtsakkaa viikonloppua!

Tervetuloa seuraamaan blogiani Facebookissa ja Instagramissa.