Sivut

tiistai 15. kesäkuuta 2021

Nokkos-fetapiirakka Marttojen tapaan

Kuva: Leena McK

Nokkonen on helppo tunnistaa ja se on monikäyttöinen. Nokkonen on pioneerikasvi, joka helposti leviää esim. raunioille ja ojanvarsille. Nykyisin nokkosta myös viljellään. Nokkosessa on pinaattia enemmän ravintoaineita. Nokkonen sisältää mm. proteiinia ja ravintokuitua, B- ja C-vitamiinia, karoteenia, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. 

Nokkonen kerätään keväällä ennen kukintaa ja uutta kasvustoa saadaan niittämällä. Kerääminen on helppoa; laitetaan hanskat käteen ja kerätään koriin nokkosen nuoret versot ja lehdet. Nokkosen siemenet voidaan myös käyttää ravinnoksi.

Nokkonen on vuosisatoja rohtona lääke lähes joka vaivaan: sitä on käytetty paitsi keuhko-, vatsa- ja virtsavaivoihin, koiranpuremiin, kunnon kohennukseen ja lemmenlääkkeeksi.


Kuva: Leena McK

Nokkos-fetapiirakka on suolainen leivonnainen joka sopii niin arkeen kuin kesäiseen juhlaan. Marttojen sivuilla olevalla reseptillä valmistuu takuuvarma herkullinen piirakka.

Kuva: Tarja K


Nokkosfetapiirakka (Marttojen resepti)

Näitä tarvitaan:

Pohja

voita tai margariinia
2 keitettyä, kylmää perunaa hienona raasteena
vehnäjauhoja
vettä
leivinjauhetta

Täyte

2–3 dl kiehautettuja (=ryöpättyjä) nokkosenlehtiä hienonnettuina
kevät- tai ruohosipulia
fetajuustoa pieninä kuutioina
maitoa
kanamunia
suolaa
mustapippuria

Reseptin löydät Marttojen sivuilta eli täältä KLIK.

Kuva: Leena McK


Nokkosten käsittely  (lähde: Arkitset Aromit)


  • pakastamalla ryöpättynä tai sellaisenaan
  • kuivattamalla
Poltinkarvojen pistävyys poistuu ryöpättäessä ja kuivattaessa.

 
Nokkosen ryöppääminen:

  • Nokkosen versot ja lehdet kastetaan kiehuvaan tai lähes kiehuvaan veteen.
  • Tummanvihreäksi muuttuneet lehdet huuhdellaan kylmällä vedelle ja puristetaan kuivaksi.

Oletko sinä käyttänyt nokkosta leivonnassa tai ruuissa? Mikä on sinun lempinokkosresepti?

16 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä. Rakastan fetapinaattipiirakoita, joten taatusti rakastan tätä piirakkaa myös.

    Aurinkoa viikkoon. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin hyvää! Varmasti tämä on sinun makuusi! Aurinkoista viikon jatkoa <3

      Poista
  2. Kiinnostaa:) Kun vaan löytyisi niitä nokkosia;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on nokkosten aika - aikas ihanaa, eikö totta!
      Aurinkoista viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  3. Pitäiskö kokeilla, kun kaikkia tarvikkeita löytyisi. Tosin uunin lämmittäminen ei ehkä innosta. Laitan kuitenkin harkintaan.

    VastaaPoista
  4. Namm...varmasti maistuisi täälläkin..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tämä piirakka hävisi herkkusuihin sukkelaan. Suolainen piirakka maistuu helteillä.

      Poista
  5. Voi että näitä sun ihania postauksia... paljon oppinut uutta, mutta nyt sentään tuttu nokkonen osu ja uppos... niin ajankohtainen, sillä eilen keitin nokkosista "Kirvoille kyytiä soppaa"...
    pirskatti kun ovat valloittaneet uuden kirsikkapuumme kaikki uudet lehtikasvustot.... murr.... olen vihainen!
    kerran kesässä, alkukesästä tulee ihan ensimmäisistä nokkosista keitettyä soppa itsellekin... mutta eipä muuta ja ei sitten enää, kun kasvavat isoiksi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, Repolainen <3 Kiitos sinulle aktiivisesta blogini seuraamisesta ja kommentoimisesta <3 Nokkosista saa ekologista soppaa kirvoille :) Niitä nokkoset, niin saat uutta satoa pitkin kesää. Auringonpaistetta viikkoosi <3

      Poista
  6. Oi, varmasti herkullinen piiras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolainen piirakka maistuu salaatin kera vaikkapa ateriana. Aurinkoista viikonloppua sinulle <3

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta, kaikki, missä on fetaa, on hyvää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ja nokkosen kanssa feta sopii erinomaisesti suolaiseen piirakkaan. Aurinkoista viikonloppua sinulle <3

      Poista
  8. Näiden aineiden liitto on upea uskon sen. Olen tehnyt lettuja, munakasta ja kastiketta nokkosesta. Olen tänä vuonna ollut myöhässä en ole kerennyt vielä yhtään. Pitäisi kuivattaa ja käyttää ainakin sämpylöissä. En muista että olisin tehnyt piirasta joten kiitos ohjeesta pitää kokeilla jos saan aikaiseksi nokkosen keräilyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkonen on monipuolinen. Nokkosta voi onneksi kerätä läpi koko kesän. Nokkoskastiketta en ole tehnyt, joten kiitos sinulle vinkistä! Aurinkoista viikonloppua sinulle, Nila <3

      Poista

Ilahdun kommenteista!