Lipstikka, liperi, on puutarhan varma sadon tuottaja. Se voidaan kasvattaa siemenistä tai istuttaa taimena. Ystävältä saatu lipstikanjuuri on siemen- ja taimikasvatuksen nopeudessa ohittava oikotie sadon saamiseen. Tämä monivuotinen putkikasvi kasvaa syvämultaisessa, kuohkeassa ja runsasravinteisessa maassa jopa kaksi metriä korkeaksi.
Lipstikan maku on kuivatuissa lehdissä tuoreita voimakkaampi. Maku on voimakas ja muistuttaa selleriä. Lipstikkaa voidaan käyttää juurista kukkiin. Tässä on muutamia käyttövinkkejä
- nuoret lipstikan varret: höyrytettynä kera voisulan tai valkokastikkeen
- tuoreet lehdet: salaatit, keitot ja pataruuat
- varret: keittoliemeen
- juuri: keitot, liharuuat ja rohdokset
- siemenet: murskattuna riisin ja salaattien mausteena
- kukat: salaatteihin
Lipstikkakeitto
1 l vettä
2 dl tiukkasti sullottuja tuoreita lipstikanlehtiä
2 sipulia (voi käyttää erilaisia sipuleita, esim. 1 keltasipuli, 1 punasipuli ja ruohosipulia)
4-5 perunaa
kasvisliemikuutio
mustapippuria
2 dl vispikermaa
1. Kuori ja lohko perunat.
2. Kuori ja lohko sipulit.
3. Leikkaa lipstikanlehdet saksilla paloiksi.
4. Laita raaka-aineet vispikermaa lukuunottamatta kattilaan ja keitä niin kauan, että perunat ovat kypsiä.
5. Lisää vispikerma ja soseuta keitto sauvasekoittimella.
Lipstikkasuola
merisuolaa
kuivattuja lipstikanlehtiä
Hienonna kuivatut lipstikanlehdet ja merisuola tehosekoittimessa hienoksi suolaksi. Purkita.
Lipstikkaöljy
oliivi- tai rypsiöljyä
tuoreita lipstikanlehtiä
sitruunamehua
Hienonna lehdet sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Lisää öljyä niin, että seoksesta tulee notkeaa. Lisää sitruunamehu antamaan takapotkua makuun ja sekoita.
Yrttiöljyä voi käyttää salaatinkastikkeena, sosekeiton päällä ja marinoimiseen.
TÄRKEÄÄ TIETOA SINULLE, JOKA OLET SEURANNUT BLOGIANI TILAAMALLA POSTAUKSENI SÄHKÖPOSTIISI!
Googlen muutosten vuoksi heinäkuun 2021 lopun jälkeen ei ikävä kyllä blogipostauksia voi tilata suoraan sähköpostiin. Toivon koko sydämestäni, että tapaamme muutoksesta huolimatta postausteni äärellä.
Uusista blogipostauksista kerron entiseen tapaan Facebookissa ja Instagramissa. Lämpimästi tervetuloa seuraamaan blogiani eri somekanavissa.
Blogipostauksien seuraaminen onnistuu jatkossakin helposti myös blogit.fi kautta sekä martat.fi.
Voit liittyä myös Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogini lukijoihin www.ruusu-unelmia.fi internetversion sivuilla.
Ihanaa, että juuri sinä olet blogini seuraaja!
Kivat ohjeet taas :)
VastaaPoistaMinulla kasvaa lipstikka tuolla raparperin vierellä, mutta aika vähän huomaan sitä käyttäneeni. Tuoreen kasvin maku on mieto ja sopii mielestäni erityisen hyvin sellaisiin aika "hienostuneisiin" kokkauksiin. Nyt kyllä tartun tuohon öljy-reseptiin. Kiitos ja kivoja kesäpäiviä sinne.
Kiitos, Leena <3 Lipstikkaöljy ei kauaa purkissa pyöri! Lipstikka on monikäyttöinen kasvi ja tuottaa mahtavan sadon. Aurinkoista alkanutta kesäkuuta sinulle <3
PoistaKiitos ohjeista.
VastaaPoistaKiitos sinulle kommentistasi <3 Aurinkoista alkanutta heinäkuuta!
PoistaKyllä!! Lipstikka on niin hyvää!
VastaaPoistaTäytyykin katsoa mistä saan pienen alun kasvamaan. Vanhassa kodissa oli valtava lipstikka ja kuivasin lehtiä vuosittain isot pinot ja annoin mm. joululahjaksi kuivattua lipstikkarouhetta. Se on älyttömän hyvää esim. lihakeiton liemessä. Myös lapseni, jotka inhoavat selleriä, tykkäävät kuitenkin laittaa sitä keittoihin.
Kiitos joululahjavinkistä! Lipstikan maku on useimpien mieleen. Tuoksu on mielestäni huomattavasti voimakkaampi kuin maku. Monikäyttöinen kasvi, joka tuottaa runsaan sadon.
PoistaTämäpä onkin minulle ihan uusi tuttavuus. Kiitos vinkistä. Kaikkia yrttejä on kasvamassa muita mutta tämä aivan uusi juttu.
VastaaPoistaAurinkoista viikkoa sinulle🌼
Lipstikan kasvattaminen on niin mukavan helppoa. Satoa lipstikka antaa runsaasti. Ihanaa alkanutta heinäkuuta!
PoistaLipstikkakeittoa olenkin maistanut. Meidän äiti tykkää sitä kesäisin kasvatella takapihalla.
VastaaPoistaKivaa tiistai-iltaa sinulle Tarja <3
Lipstikkakeitto on maukasta ja samettista. Siihen päälle vielä pieni luraus lisptikkaöljyä, niin vau! Mukavaa alkanutta heinäkuuta, Outi <3
PoistaKuinkahan kauan lipstikkaöljy säilyy?
PoistaÖljy säilynee viikon tai pari. Kannattaa valmistaa sellainen annos, että tulee käytettyä tuossa ajassa.
PoistaMielenkiintoisia vinkkejä. Äidiltä jäi valtavan kokoinen lipstikka pensas. En oikein ole osanuut käyttää sitä mitenkään. Lipstikka on saanut kasvaa melkoisiin mittoihin.
VastaaPoistaLipstikka kasvaa mahtavan näköiseksi ja tuottaa paljon satoa. Kannattaa kokeilla näitä lipstikkareseptejä.
PoistaKasvi jota ei kyllä ole tullut kokeiltua.
VastaaPoistaSuosittelen! Monikäyttöinen ja maukas kasvi.
PoistaEn ollut edes kuullut lipstikasta ennen kun Vanha rouva sitä minulle kuivattuna toimitti. (http://zakuskapoyta.blogspot.com/)
VastaaPoistaKäytän keittoihin sekä kastikkeisiin.
Mukavaa kuunvaihdetta!
Lipstikan voi tosiaan käyttää kuivattuna, tuoreena ja pakastettuna. Ja lipstikka on vielä niin monikäyttöinen kasvi. Ihanaa alkanutta heinäkuuta sinulle!
PoistaKiitos ohjeista, minulla on parimetrinen lipstikka, lähinnä koristeena kun en ole käyttöä keksinyt. Muutaman lehden käytän liemikuution korvikkeena ruuanlaitossa. Nyt ainakin suolaa pitää kokeilla.
VastaaPoistaLipstikkasi on mahtavan kokoinen. Ota lehdet käyttöön ja kokeile noita reseptejä. Liemikuution korvikkeena lipstikan lehdet ovat oivallisia.
PoistaLipstikkakeitto on herkkua ja lipstikka pärjää minunkin hoitamattomalla maalla.
VastaaPoistaKeitto on pehmeän makuista <3 Lipstikka on mukava puutarhakasvi, kun se ei ole kovin ranttu ja tuottaa runsaasti satoa.
Poistalipstikka kasvoi minunkin puutarhassani joskus. En kovin osannut sitä käyttää, mutta tuohon lipstikkaöljyyn saattaisin tykästyä.
VastaaPoistaLipstikkaöljy on maukas ja monikäyttöinen. Puutarhassa helppohoitoinen ja satoisa kasvi.
PoistaEhdoton kasvimaan kaunistaja ja kokkausten maustaja. Tänä kesänä lipstikkapensaani sai viereensä kauan kaipaamani piparjuuren!
VastaaPoistaLipstikka on puutarhan kaunis, vihreä ja vehreä. Kiitos ideasta - piparjuuren kasvatusta voisin kokeilla ensi kesänä.
Poista