Kuva: Opettaja-lehti Kuvaaja: Miska Puumala
Toimittaja Maija-Leena Nissilä kirjoitti ay-toiminnasta artikkelin Opettaja-lehteen (8/2021) otsikolla Yhdistyksen pitäisi olla jäsentensä peili. Niskala haastatteli artikkeliaan varten OAJ:n puheenjohtajaaOlli Luukkaista, OAJ Pirkanmaan alueasiantuntijaa Jussi Savolaista ja Kajaanilaista erityisluokanopettaja Tarja Karvosta :)
Niskala esitti kiperiä kysymyksiä eri näkökulmista katsottuna liittyen yhdistystoimintaan. Innostuin kysymyksistä niin, että pohdiskelin asiaa ihan kunnolla - tolkusti, kuten täällä Kainuussa tavataan sanoa.
Olen yhdistystoimintaan hurahtanut - ja iloinen siitä
Minulta kysyttiin, millainen yhdistystoiminta tausta minulla on. Tein oikein listan yhdistystoiminnastani ja hämmästyin itsekin, kuinka monessa erilaisessa yhdistyksessä olen ollut ja nyt olen mukana. Tällä hetkellä olen aktiivijäsen Variskankaan Martoissa (hallituksen jäsen ja mediamartta), Nuaskylän Nuorisoseura ry:ssa (mukana talkootoiminnassa), Kajaanin Seudun kanteleyhdistyksessä (vuosia hallituksen jäsen, nyt varajäsen) ja OAJ Kajaanin paikallisyhdistyksessä (hallituksen jäsen ja työpaikkani yhteysopettaja). Rivijäsen olen Kajaanin Latu ry:ssa, Kajaanin Kaupunginteatterin tuki ry:ssa ja Neuroliitossa.
Tuttuja yhdistyksiä menneiltä vuosilta ja vuosikymmeniltä ovat Kajaanin 4H-yhdistys (hallituksen jäsen), Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys (hallituksen jäsen, vertaistukihenkilö ja aktiivijäsen liki 30 vuotta) ja Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry (sihteeri 2 vuotta).
Mistä moinen yhdistysinnostus?
Miksi ihmeessä olen mukana näin monen eri yhdistyksen toiminnassa? Siksi, että minä tykkään yhdistystoiminnasta. Koen yhdistystoiminnan mielekkäänä vapaa-ajan toimintana, en rasitteena. Yhdistystoiminta on mukavaa yhdessä tekemistä ja mahdollisuus
uusien asioiden oppimiseen, vaikuttamiseen ja elämyksiin.
Yhdistystoiminnan hyviä puolia on, että jokainen voi osallistua omalla tavallaan; oman kiinnostuksen tai elämäntilanteen mukaan. Jäsenet pääsevät osallistumaan yhdistyksiensä päätöksen tekoon ja toiminnan suunnitteluun ja ideointiin. Kuten muissakin yhdistyksissä, niin marttayhdistyksissäkin, jäsenet tekevät yhdistyksen toiminnasta näköistään – järjestetään sellaista toimintaa, mistä ollaan kiinnostuneita ja tarjotaan lisäksi uusia juttuja, jotka kiinnostavat jäseniä. Jäsenet ovat yhdistyksen sydän ja hallitus työrukkanen.
Yhdistysten jäsenyys tuo usein mukanaan myös jäsenetuja, joita voi mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan hyödyntää. Ymmärtääkseni harva liittyy minkään yhdistyksen jäseneksi pelkästään vain jäsenetujen vuoksi, vaan ne ovat kiva bonus jäsenyydestä. Jäsenedut vaihtelevat eri yhdistyksissä. Ne voivat olla esimerkiksi alennuksia palveluista tai tuotteista, jäsenlehti ja vapaa-ajan vakuutus.
Yhdistystoiminnan haasteet ja ratkaisuja korona-aikana
Korona-aika on ollut haaste yhdistystoiminnalle. Poikkeusolot ja korona-ajan suositukset ovat pakottaneet yhdistykset miettimään, miten toimintaa toteutetaan turvallisesti, suositukset ja rajoitukset huomioiden. Tämä ei ole ollut välttämättä huono asia, sillä nyt on jouduttu ottamaan ihan uudella tavalla fokukseen jäsenet – millä tavalla yhdistyksen perusajatusta tuodaan eläväksi ja näkyväksi jäsenien eduksi.
Marttailtoja järjestetty koronasuositukset huomioiden. Kun opettajat ovat ottaneet digiloikan etäopetuksen toteutuksessa sukkelasti ja osaksi arkea, niin voin kertoa marttojen ottaneen digiloikkien digiloikan! Monissa marttayhdistyksissä on otettu käyttöön usein entuudestaan täysin tuntemattomia erilaisia etäyhteystekniikoita. Martat ovat järjestäneet etämarttailtoja ja -luentoja sekä streemauksia. Variskankaan Martat toteuttivat esimerkiksi yhden omalla porukalla tehdyn koeponnistuksen jälkeen yhteisen etäkokkausillan OAJ Kajaanin opettajien kanssa. Kaikkea ei tarvitse keksiä ja järjestää itse, vaan asioita voidaan tehdä ja toteuttaa yhdessä muiden yhdistysten ja paikallisten yritysten kanssa.
OAJ Kajaanin paikallisyhdistys on mielestäni hienosti onnistunut muuttamaan toimintaansa ajan haasteiden mukaiseksi sekä opettajien hyvinvointia uudella ja erilaisella tavalla tukevaksi. Yhdistys järjestää etäjumppaa, tarjoaa jäsenilleen etäkulttuurielämyksiä ja -luentoja. Tämän kaiken lisäksi edelleenkin tehdään koko ajan jäsenille usein näkymättömäksi jäävää edunvaltaa.
Toiminnallisuus on näkemykseni mukaan myös opettajien paikallisyhdistysten tulevaisuuden ”se juttu”. Toiminnallisuus tuo hyvinvointia ja mielekäs yhteinen tekeminen luo yhteenkuuluvuuden tunnetta - näistä asioista osaltaan kumpuaa työhyvinvoinnin lisäksi myös oman työn arvostus.
Kuva: Martat
(klikkaamalla otsikkoa näet Marttojen Kaiken maailman martat-videon)
Yhdistystoiminta monesti mielletään hyvin
kapea-alaiseksi toiminnaksi. Joillekin voi tulla vielä yllätyksenä, että
Marttojen toiminta ei ole vain porukalla sukkien neulomista ja pullan leivontaa
tätiporukassa. Tänä päivänä Marttojen toiminnassa on mukana jäseniä vauvasta
vaariin, naisia ja miehiä. Marttojen toiminta ja teemat ovat monipuolisia;
puutarha, ruoka, käsityöt, kansainvälinentoiminta, erätaidot, hyväntekeväisyys,
arjen hallinta, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, marttaopinnot, kurssit ja
kulttuuri.
Kuva: OAJ
Opettajat tekevät tulevaisuuksia
(klikkaamalla otsikkoa näet OAJ:n Tehdään tulevaisuuksia-kampanjavideon)
Parasta ammattiyhdistystoiminnassa on, että toimimme ja vaikutamme yhdessä kaikkien opettajien työolojen, työssäjaksamisen ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Yhteinen työtausta, opettajuus, on rikkaus.
Muuttuvissa olosuhteissa, yhteiskunnan
haasteissa ja opettajien työn muuttuessa tarvitaan niin nyt kuin
tulevaisuudessa ammattijärjestöä. Ammattijärjestön tehtävä mm. on saada opettajien
ääni kuuluvaksi päätöksiä tehtäessä.
Oman ammattitaidon ja ammatin arvostus voi
tallautua arjen, muuttuvien olosuhteiden ja työnvaatimusten alle. Aina ei
jakseta ja muisteta arvostaa ja fiilistellä oman työn merkitystä. OAJ:n
kampanja on ajankohtaisesti opettajuuden ytimessä – nyt tarvitaan aikojen
saatossa haalistuneen opettajuuden ja oman osaamisen arvostamista!
Mielestäni
kaunein ja merkittävin kuvaus opettajan työstä löytyy OAJ:n kampanjan
nettisivuilta:
”Opettajien tehtävä on tulevaisuuden
kokoinen. He luovat sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. He tekevät
tulevaisuuksia meille kaikille, koko Suomelle ja koko maailmalle. Yksi
sukupolvi kerrallaan. Yksi ihminen kerrallaan.” (OAJ:n kampanja)
Oletko sinä mukana yhdistystoiminnassa? Mikä sinua kiinnostaa yhdistystoiminnassa? Onko sinulla jokin yhdistys, jota suosittelet muillekin?
Tervetuloa seuraamaan blogiani myös Instagramissa. Löydät blogini nimellä @ruusu_unelmia.