tiistai 30. maaliskuuta 2021

Tilliä, valkosipuleita, perunoita ja polvisuojia



Minä olen pari viikkoa fiilistellyt puutarha-ajatuksissa. Tämä fiilistely lähti ihan hurjaan vauhtiin aiemmassa postauksessani kertomastani Viherpuutarha-kirjasta. Kirjan on kirjoittanut Linda Peltola. Lauran uuden sivuston löydät osoitteesta hyötytarhuri.fi ja Instagramista @hyötytarhuri.

Olen saanut kirjan avulla järkeä ajatukseeni kuunliljapenkistä. Viime kesänä jaoin etupihalla melkoisen valtaisaan kasvuun reuhahtaneet kuunliljat. Kuskasin osan kasvustosta kottikärryn rengas notkuen takapihalle tuomipihjalan juurella olevaan kukkapenkkiin. Tulevana kesänä projektia on tarkoitus jatkaa. Kuvaa kuunliljaprojektista ei ole, eikäpä se viime kesäisessä muodossaan olisikaan ilo silmälle.  

Katselin puutarhoista ottamiani kuvia ja tein puutarhakuvalöytöjä! Olen jo aiemmin laittanut pariin postaukseen muutamia kuvia Elsan ja Samulin unelmapuutarhasta - viimeisimmäksi Hapanjuuripizzaa Elsan tapaan. 

Kävin hakemassa viime kesänä, kesäkuun ensimmäisenä päivänä, tomaatin taimia. Taimia oli kuulema ylimääräisiä ja kun nämä omat esikasvatukseen käytettävät tilat ovat rajalliset, niin tässähän tarve ja tarjonta kohtasivat hienosti. Elsa on super puutarhamartta, jolta saa mahtavia vinkkejä puutarhahommiin.


Tässä on Elsan ja Samulin unelmapuutarhasta näkymää hyötypuutarhaan. Kuvassa näkyy vain osa hyötypuutarhasta. Kuvan, kuten seuraavat kuusi kuvaa, olen ottanut viime vuonna kesäkuun ensimmäisenä päivänä.



Elsa kertoi, että he esikasvattavat tillit räystäskouruissa. Kourusta tillirivi on helppo työntää kasvupaikalleen. Nerokasta! 



Tässä kuva unelmapuutarhan valkosipulikokeiluista. Omia valkosipulisuosikkeja löytyy kokeilemalla, tuumasi Elsa valkosipulimaan äärellä. 

Itse katselin tätä näkyä silmät pyöreinä, sillä en ole kuunaan nähnyt noin montaa valkosipulilajiketta kerralla!



Kyllä osaa näyttää puutarhatyökalut hienoilta! Työkalut pysyvät järjestyksessä koukuista roikkuvaan metalliverkkoon ripustettuna. 



Loput perunansiemenet Elsa ja Samuli olivat tuikataan kasvamaan multasäkkeihin, kun niin sopivasti siinä olivat olleet. 



Kuormalavoista saa näppärästi rakennettua tyylikkään lehtikompostin. Kuitukankaalla vuoratusta lehtikompostin raoista ei kasvit rumasti törsötä. 



Kaupallinen yhteistyö: Kukkaiselämää-kauppa


Puutarhanhoito on välillä kova laji! Minulla on nyt Kukkaiselämää-kaupan polvisuojat. Ei enää kipeitä polvia ja suttuisia housunpolvia.

Tervetuloa kevät ja kesä - olen niin valmis  rikkaruohojen kitkemiseen kasvimaalta ja pensaiden juurien siistimiseen :D Että antaas nyt tulla sitä vettä taivaalta, niin saadaan lumikinokset sulamaan ja päästään puutarhatöihin!

Joko sinulla sutii töppöset pihatöiden suuntaan?


Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

torstai 25. maaliskuuta 2021

Hassuttelua ja menneiden muistelua



Sain marttaystävältäni Annalta videon ja siksipä muistelen hieman menneitä.

Olin hiihtolomasella Helsingissä 2019. Tuon lomareissun aikana kävin Annan kanssa katsomassa Puistolan Marttojen kokoontumisessa, kuinka kässämartat tekivät hardanger-kirjontaa ja millaisia töitä Puistolan Martat olivat tehneet.

Tuon tapaamisen jälkeen tein postauksen otsikolla Puistolan Martat ja hardanger-kirjontaa. Postauksessa näet hengästyttävän upeita käsitöitä ja tutustut muutamiin Puistolan Marttojen kässämarttaan. 

Puistolan kässämartoista kertovaan postaukseen pääset klikkaamalla tästä KLIK.



Olin ennen syyslomasta tehnyt postauksen ASMR-videoista, joissa kajaaninlaiset pastorit kuiskailevat. 

Siis mitä että?! 

ASMR tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä, jotka voivat helpottaa esim. unensaantia. Kuiskaaminen, naputtelu ja rapistelu laukaisevat hyvänolon tuntemuksia ja kylmiä väreitä. 

Anna Juntunen ja Jyri Kitti tekevät seurakuntatyötä vähän eri tavalla tavoittaakseen nuoret seurakuntalaiset. Noilla Annan ja Jyrin tekemillä ASMR-videoilla on tavoitettu myös pari tällaista marttatätiäkin :D 

Annan ja Jyrin tekemistä ASMR-videoista kertovaan postaukseen pääset klikkaamalla tästä KLIK.

Ja nyt sitten vähän hassutellaan!



Anna sanoi, että kuvataanko nyt ASMR-video ja niinhän se sitten tehtiin. Istuimme siis autossa Puistolan torilla ja odotimme kässämartta kokoontumisen alkua. Vettä satoi ihan mahdottomasti, mutta mikäpä meillä siinä oli autossa istuskellessa. Ja olihan minulla mukanani sadetakki, vaan tarvitsiko Anna sadetakkia - tästä lisää videossa.


Kuiskailimme videolla mm. Marttojen parhaat villasukat kirjasta ja kilisyttelimme neulepuikkoja. Tuota Marttojen parhaat kirjaa olekin muutamissa postauksissani esitellyt - ja enkä suotta! Kirjaan on koottu 30 upeaa villasukkaa ohjeineen, jotka ovat Marttaliiton 120-juhlavuoden sukkakilpailuun lähetettyjen sukkien parhaimisto.

Voit katsoa Annan ja minun ASMR-videon klikkaamalla tästä KLIK.



Hupaisaa virpomisviikonloppua! Ei kierretä ovelta ovelle, vaan etävirvotaan tai huiskitaan yli kaksi metriä pitkillä virpomisvitsoilla, että turvavälit pysyy!

tiistai 23. maaliskuuta 2021

Korvapuusti-granola ja korvapuustit


 Kaupallinen yhteistyö: Fazer

Fazer ALKU myslit ja granolat saivat tuoteperheeseensä uuden maun, joka on tuttu ja kotoisa, Korvapuusti-granola. Uutuus on monikäyttöinen; syötäväksi sellaisenaan, osaksi ateriaa ja jälkiruokiin esimerkiksi jäätelön päälle.

Korvapuusti-granola, kuten kaikki Fazer ALKU -myslit ja granolat, valmistetaan 100% kotimaisesta viljasta Fazerin Lahden myllyssä. Granola on paahdettua täysjyväkauraa, joka on maustettu kanelilla, kardemummalla ja hunajalla. Korvapuusti-granolan runsaskuituinen (8%) eikä se sisällä lisäaineita. Granolan makeus tulee valmistukseen käytetystä hunajasta. 

Pakkaus on samanlainen kuten uusissa Fazer Leipurit-kotileivontatuotteissa, helposti avattava ja sujettava kaatonokka. Kartonkipakkauksessa on biohajoava ikkuna ja pakkaus voidaan kierrättää kokonaan kartonkikeräyksessä.




"Korvapuusti-granolan maku on tuttu ja kotoisa - kuin kotona leivottu kanelipulla."  

Fazer 

 

Ja siitähän se ajatus sitten vielä lähti - leivoin maanantaina isoja korvapuusteja. Pinnalle ripottelin värillistä raesokeria lähestyvän pääsiäisen innoittamana. 




KORVAPUUSTIT

5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
1 muna
1½ sokeria
(1 tl suolaa)
1 rkl kardemummaa
n.1 kg vehnäjauhoja (=n. 15-16 dl)
150 g sulatettua margariinia

Täyte:
margariinia
sokeria
kanelia

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita niin, että hiiva on kiuennut nesteeseen.

2. Lisää muna, sokeri ja mausteet. Sekoita hyvin.


3. Sekoita puuhaarukalla nesteeseen jauhoja niin paljon, että saat sakean, paksuhkon seoksen. Jatka jauhojen sekoittamista taikinaan. Jätä vähän jauhoja leivontaa.

4. Lisää pehmeä, sulatettu ja jäähdytetty rasva. Jatka alustamista. Hyvin alustettu taikina on kimmoisaa ja se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

5. Kohota taikina kaksinkertaiseksi taikinakulho liinalla peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa. 

6. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli taikinasta kaksi suorakaiteen muotoista levyä. Levitä levyjen päälle ohuesti pehmeää tai sulatettua rasvaa. Ripottele sokeria ja kanelia. Kääri levyt rullaksi ja käännä rullat niin, että saumakohta on taikinarullan alla. Leikkaa taikinarullat paloiksi vinoon viiltäen. Käännä palat kapea puoli ylöspäin ja paina sormella palojen kapea kärki niin, että leikkauspinnat nousevat ylös. 

7. Laita korvapuustit leivinpaperin päälle uunipellille. Paitä leivinliinalla ja kohota.

8. Voitele kohonneet korvapuustit ja ripottele päälle raesokeria. 

9. Paista uunissa 225°C:ssa  noin 10 minuuttia.



Maistuisiko sinulle korvapuusti?

Korvapuustin makuista viikon jatkoa!

perjantai 19. maaliskuuta 2021

Pääsiäisaskartelu ja -käsityöohjeita



Pääsiäinen lähestyy! Martat vinkkaa-livessä (18.3.2021) Marttaliiton Reija Salovaara esitteli Laura Hakkaraisen toteuttamia pääsiäistervehdyksiä. Marttojen vinkkaama pääsiäistervehdys askarrellaan kananmunakennosta. 

Ihastuin ideaan ja askartelin tänään pari pääsiäistervehdystä. Minulla oli kaksi suklaamunakennoa, pääsiäisaiheisia pahvikuvioita, pitsejä, pääsiäisaiheisia nauhoja ja nappeja. 

Katso Martat vinkkaa-liven tallenteesta Reijan kertomana ohjeet ja vinkit pääsiäistervehdysten tekoon. Tallenteeseen pääset klikkaamalla tästä KLIK.



Tämän pääsiäistervehdyksen kanteen leikkasin pääsiäiskortin. Tervehdykseen voi laittaa koriste- tai suklaamunia ja erilaisia pääsiäiskoristeita - tipuja ja pupuja.


Kokosin tähän postaukseen vielä linkkivinkit aiempiin pääsiäisaskartelu ja -käsityöpostauksiini.




Tilkkumunien somistamisessa  pienet tilkkupalat, pitsit, paljetit ja helmet pääsevät oikeuksiinsa.



Munapipot ovat nopeita neuloa ja näihin ovat jämälangat ihan mitä parhaimpia. Ohjeen tein Seitsemän Veljestä -langalle, mutta muutkin langat toki käyvät - sovella ohjetta langan vahvuuden mukaan.





        Munakuorimaljakko

Pääsiäisen 2017 hitti, munankuorimaljakko, on jo pääsiäisen klassikko. 





Tämä kanakori ilmestyy aina Pihabongauksen aikoihin ja viipyy pitkälle kevääseen. Lienekkö muuttolintu, kun välillä sitä ei näy ja kotkotusta kuulu.

Jos innostut ohjeistani ja jaat töistäsi kuvia somessa, niin muistathan kertoa käyttäneesi Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogissa olevaa ohjetta. Kiitos <3


Mukavaa marttamaisen puuhakasta viikonloppua!

tiistai 16. maaliskuuta 2021

Viherpuutarha - Harmoniaa lehtikasveilla

Kuva: Tarja Karvonen

Voi ilon ja riemun päivää - voitin Romppala -blogin arvonnasta Linda Peltolan Viherpuutarha-kirjan! Jippii!

Kirjan kannen eri muotoiset lehdet kertovat kirjan sisällöstä - "Kasvien koristeellisuus ei ole aina pelkästään niiden lehtien väreissä, vaan myös muodoissa ja tuntumassa." 

Kirjan etulehdillä Linda Peltola kertoo, että puutarhaharrastajien kanssa käydyissä keskusteluissa lähes aina on noussut esille, kuinka puutarhanhoito antanut voimaa elämässä yli vaikeiden aikojen. Korona-aikana monelle onkin puutarhanhoidosta ja omasta pihasta tullut entistä tärkeämpi henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin keskus, toteaa Peltola.

Kirjan sisällyksen luettuaan ei malta enää kirjaa käsistään laskea; näyttävät lehdet osana puutarhaa, kirjavalehtiset sipulikasvit, lehteviä maanpeittokasveja, katse perennojen lehtiin, aurinkoisen paikan lehtikasvit, vihreää voimaa lehtevästä lavatarhasta ja keskiössä puut ja koristepensaat. 

Kuva Viherpuutarha -kirjasta Kuva: Tarja Karvonen


Viherpuutarha -kirja on ensimmäinen suomalainen puutarhakirja, jonka neuvoilla, ideoilla ja ohjeilla voi suunnitella lehtevän viherpuutarhan. Kirjassa esitellään kasveja perennoista koristeheiniin, pensaisiin, havu- ja lehtipuihin sekä kirjavalehtisiin sipulikasveihin. 

Kirjassa esitellään eksoottisia lehtikasveja ja kerrotaan vinkit bambujen kasvatukseen. Bambujen kasvatuksen kokemuksia, onnistuneita kasvutarinoita, ja ohjeita bambujen kasvatukseen kertovat luomukasvituotannon asiantuntija Jari Luokkakallio ja puutarhaharrastaja Helena Salokangas. Luokkakallio on toiminut asiantuntijana ProAgria Etelä-Pohjanmaan ja Ähtäri Zoon Bambua pandalle -hankkeessa 2016-2019. Salokangas on yksi asiasta kiinnostuneista vapaaehtoisista kotipuutarhureista. Hankkeen tavoitteena oli parantaa Ähtärin eläinpuiston pandojen huoltovarmuutta. Että vielä niitä bambuja humisee Suomen niemellä!

Kirjan sivujen kautta pääsee vierailemaan upeissa kotipuutarhoissa; hostamies Hynnisen kuunliljaparatiisissa, Sirpa ja Juhani Mikkolan kasvikeitaassa, Helena Hansonin lehtevässä puutarhassa ja havutaituri Nina Rihun puutarhassa. Vau, mitä puutarhaunelmia! 

Viherpuutarha -kirjan tiedot:


Kustantaja:Docendo
Painos:2021
Julkaisuvuosi:2021
Kieli:suomi
Sivumäärä:159
Tuoteryhmät:Koti ja vapaa-aika
Uutuudet
Kirjastoluokka:67.3 Maanviljely. Puutarhanhoito. Hyötykasvit

Kuva: Tarja Karvonen

Linda Peltola on tuttu Romppala-blogistaan ja puutarhatoimittajana Oma Piha -lehdestä ja Pihakalenterista. Hän on kirjailija ja graafikko, joka toteuttaa omia puutarhaunelmiaan metsäisellä tontilla Killinkoskella. 

Viherpuutarha-kirja on Lindan neljäs puutarhakirja. Aiemmin ilmestyneet kirjat ovat Kevätihmisen puutarhakirja (2015) ja Rakas puolivilli puutarha (2016) ja Puutarhan syksy, kodin lämmin joulu (2017).

Seuraa Lindan puutarhaelämää Romppala-blogissa.

Linda Peltola on onnistunut tavoitteessaan - kirja antaa lukijalleen uusia ideoita puutarhasuunnitteluun erilaisesta näkökulmasta. Hyödynnän kirjan antia puutarhanäkymäämme suunnitellessani.

Minä olen nyt ihan lopullisesti höpsähtänyt puutarhan lehtikasveista <3 

perjantai 12. maaliskuuta 2021

Jättipeitto neuloen


Kävin eilen tapaamassa ystävääni Astaa. Hän on ihan viimeisen päälle käsityöihmisiä! Tämän hetken se juttu hänellä on jättipeittojen neulominen. Tässä on jättipeiton ohje Astan tapaan:


Jättipeitto neuloen

10 fleecepeittoa (n. 2€/peitto)

2 mopin/harjan vartta 

sakset

ompelukone/saumuri ja ompelulankaa



1. Leikkaa fleecepeitot 8 cm leveiksi suikaleiksi. Leikkaa peitot venymissuuntaan ( = suikaleet venyvät pituussuunnassa). 

2. Ompele suikaleet päistään toisiinsa kiinni joko ompelukoneella siksak-ompeleella tai surauta saumurilla.

3. Keri fleecekude keräksi. Venytä kudetta hieman keriessäsi. Näin suikaleet rullautuvat ontelokuteen tyyliin.




4. Luo mopinvarteen 40 silmukkaa. 

5. Neulo oikealla puolella oikeita silmukoita ja nurjalla nurjia silmukoita. 

Nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta, niin reunasta tulee siistimpi.

Silmukat solmeillaan käsin ja siirretään käsin mopinvarrelta toiselle. Mopinvarsia ei siis heilutella neulepuikkojen tapaan.

6. Päättele silmukat. Pujottele aloituksessa ja lopetuksessa olevien fleecesuikaleiden päät neuleeseen.


Asta vinkkaa, että jättipeiton voi neuloa myös 1 oikein, 1 nurin ja seuraavalla kerroksella 1 nurin, 1 oikein. 



Lisäksi Asta vinkkaa, että jättipeiton suikaleet voivat olla myös erivärisiä.




Näin helposti ja edullisesti valmistuu muhkea, pestävä ja kestävä jättipeitto. 

Onko sinulla jättipeittoa tai haaveiletko sellaisesta?

tiistai 9. maaliskuuta 2021

Hiihtoloma (KAL 2021)


Hiihtolomalla pakkaspäivinä neulotaan Hiihtoloma-lapasia. Lapaset ovat Novitan helmikuun puolessa välissä alkanut yhteisneulonta, jonka ovat suunnitelleet Minna Metsänen ja Sisko Sälpäkivi. Lapasohjeen perinteisten kuvioiden ideat ovat vuosien 1943-45 neulelehdistä. 



Lapasten ohje on julkaistu kolmen viikon aikana kuudessa eri osassa. Koska neulon lapasia hiihtolomalla, on ohje julkaistu kokonaan ja pystyn neulomaan lapaset omaan tahtiin. Ensimmäisen lapasen olen jo neulonut valmiiksi ja toinen on jo hyvällä alulla. Olen tulostanut ohjeet paperiversioiksi. Niistä on helppo seurata ohjetta ja merkitä neulotut kerrokset. 

Ohjeen mukaan lapaset neulotaan Novitan 7 Veljestä-langasta. Lapasiin tarvitaan kolme erivärisiä lankoja: Ohjeessa pohjaväri on hiekka (060) ja kuvioissa kirsikka (588) ja kuusikko (391). Ohjeessa vinkataan, että lapasten pohjaväriksi sopivat myös luonnonvalkoinen (010) ja kivi (043). 

Hiihtoloman hengessä ja Hellaakosken runoin sanoin "Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki".  Ajattelin, että neulonkin Hiihtoloma-lapaseni kahdella värillä käyttäen pohjavärinä Novitan 7 Veljestä luonnonvalkoista (010) ja kuvioissa mustaa (noki 099).


Minä ihastuin lapasten kuvioon, kiinnostuin kiilapeukalosta, innostuin kierreraidasta (latvialainen palmikko) ja suorastaan höpsähdin lapasten neulomiseen. Minulla taitaa siis lähteä koko homma vielä lapasesta! Suunnittelen mielessäni jo seuraavan lapasparin värejä.




Talven kauneimpien lapasten suunnittelijat, Minna ja Sisko, ovat tuttuja suositun syksyn 2020 "Muistoja menneestä" KAL peitosta. Peitto neulottiin ja koottiin paloista, joiden suunnittelun innoituksen lähteenä oli vanhat 1940-60-lukujen neulelehdet.

Mitä sinun viikkoosi kuuluu? 

perjantai 5. maaliskuuta 2021

Kotileivontauutuuksilla mestarileipuriksi

 Kaupallinen yhteistyö: Fazer 




Tämän helpompaa ei herkullisen artesaanileivän- ja pizzan kotikeittiöissä voi olla!

Fazer Leipurit -kotileivontatuotteiden kategoriapäällikkö Jenni Vesalainen kertoo, että kotileipurit arvostavat ja toivovat ennen kaikkea herkullista makua, toimivia reseptejä, kätevää pakkausratkaisua sekä monipuolista käyttöyhteyttä. Näihin toiveisiin ovat Fazer Leipurit ja Fazer Mylly vastanneet kehittämällä yhteistyössä kotileipureille helppokäyttöiset jauhot ja jauhosekoitukset. 

Tuoreen leivän tai pellillisen sämpylöitä saa sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiivanokareen ja jauhosekoituksen. Sitten vain annetaan taikinan kohota rauhassa, muotoillaan leiväksi ja paistetaan padassa kotiuunissa. 

Fazerilta kerrotaan, että kuluneen koronavuoden aikana on kotileivonnan suosio kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. Sosiaalisessa mediassa leipojat jakavat kuvia leipomuksistaan ja jauhohyllyt tyhjenevät ennätysvauhtia.



Fazer Lahden Myllyssä valmistetut Fazer Leipurit Kaura ja Karpalo ja Rouheat Siemenet -jauhosekoitukset sekä Pizzajauho ovat olleet tulleet helmikuussa 2021 kauppojen jauhohyllyille.

Fazer Leipurit Kaura & karpalo sisältää kauraa ja reilusti karpaloita (6,9 %). Yhdestä kaatonokallisesta paketista valmistuu 1-2 leipää tai pellillinen sämpylöitä. Pakkauksessa oleva resepti takaa leipomiskokemuksen onnistumisen ja ohjeistavat, miten leivotaan yön yli pataleivonnalla tai helpolla suoraleivonnalla.

Jauhosekoitus on valmistettu kotimaisesta viljasta, eikä se sisällä lisättyä sokeria. Tuotteelle on myönnetty Hyvää Suomesta Joutsenlippu -alkuperämerkki ja pakkauksessa on myös merkintä tuotteen sopivuudesta vegaaniseen ruokavalioon. Kaatonokallisen pakkauksen voi kierrättää kartonkikeräyksessä.


Kaupallinen yhteistyö: Kukkaiselämää-kauppa

Tämän päivän ruusuista söpöilyä on Kukkaiselämää-verkkokaupan Ruusut-rintaneula. Ja ihan vaan hupparin rintamukseen kiinnitettynä. Sillä onhan perjantai, aurinko paistaa ja tänään alkaa hiihtoloma!


Kukkaiselämää-kaupasta löydät kauniita tuotteita sisustukseen, pukeutumiseen ja puutarhaan. Muistathan hyödyntää Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogin lukijoiden 5% alennuksen. Saat sen lukijakoodilla RUUSU.


Aurinkoista viikonloppua sinulle!

tiistai 2. maaliskuuta 2021

Hapanjuuripizzaa Elsan tapaan

Hapanjuuritaikinasta tehty pizza.
Kuva: Tuula Kärnä, 2021 

Variskankaan Marttojen maaliskuun marttailta pidetään koronasuositusten mukaan etämarttailtana. Ilta olisi pidetty suunnitelman mukaan maaliskuun ensimmäisenä maanantaina. Tästä on se hyöty, että marttaillan materiaali on kaikkien kiinnostuneiden käytössä ja löytyy Variskankaan Marttojen nettisivuilta. Miinuksena toki on se, että emme päässeet yhdessä nauttimaan Elsan ohjauksessa hänen ideoimista erilaisista pizzoista. 

Illan teema on siis pizza, ja tarkemmin hapanjuuripizza. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuula on editoinut Elsan ottamista kuvista ja tekstistä hapanjuuritaikinan valmistamisesta videon. Elsa ja Tuula ovat tehneet myös kaksiosaisen Pizzan tarina Elsan keittiössä pdf-tiedoston. Kuvat ja teksti ovat Elsan käsialaa ja Tuula on editoinut materiaalin. 


Taikinaa voi venyttää omalla painollaan, kertoo Elsa. 

Kuva: Tuula Kärnä, 2021


Pizzan tarina Elsan keittiössä -video

  • Videolla Tuula kertoo, kuinka valmistetaan hapanjuuritaikina Elsan ohjeella.


Pizzan tarina Elsan keittiössä Osa 1 Hapanjuuritaikina (pdf)

  • Tästä löydät selkeät ohjeet taikinajuuren ja taikinan valmistukseen.


Pizzan tarina Elsan keittiössä Osa 2 Muotoilu ja paistaminen (pdf)

  • Tässä tiedostossa ovat ohjeet pizzan muotoiluun, vinkit pizzan saamiseen uuniin, oikeaan paistolämpötilaan sekä vinkit moniin, aivan mielettömän herkullisiin, erilaisiin pizzoihin. Huom. myös jälkiruokapizzoihin!


Pizzan parhaita ominaisuuksia ovat kuohkeat reunat ja rapea pohja - nämä saadaan Elsan ohjeilla!


Elsan ja Samulin unelmapuutarhan kesäkeittiö.
Kuva: Tarja Karvonen, 2019



Elsa muotoilemassa pizzataikinaa.
Kuva: Tarja Karvonen, 2019



Pizzanpaistajamestari Samuli työnsä ääressä. Pizzauuni on Samulin muuraama.
Kuva: Tarja Karvonen, 2019


Variskankaan Martoilla on ollut ilo päästä toissa kesänä Elsan valmistamien pizzojen äärelle. Heinäkuussa vietetään Martan päivää ja tuolloin kesällä 2019 juhlimme Elsan ja Samulin unelmapuutarhan sydämessä olevassa kesäkeittiössä. 

Voit lukea lisää tuosta tapaamisestamme tekemästäni postauksesta ja sieltä löytyy myös ohje Elsan raparperijälkiruokapizzaan. Elsa on yhdistyksemme Mestaripizzamartta <3

Millainen on sinun lempipizza?

Ihan mahtavaa maaliskuuta kaikille!