Tytär täytti maanantaina 20 vuotta <3 Hän toivoi syntymäpäiväksi blinejä ja sehän sattui hauskasti, sillä tällä viikolla vietetään bliniviikkoa. Synttärisankarin toive toteutettiin. Reseptinä käytin Marttojen sivuilla olevaa bliniohjetta.
Blinit (Martat.fi resepti)
Taikinasta saa noin 10 bliniä.
2 1/2 dl maitoa
10 g hiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
3. Anna taikinan seistä leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2-4 tuntia.
3. Sekoita kohonneeseen taikinaan suola, keltuainen ja rasva.
4. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää se taikinaan käännellen.
Blinien paistaminen:
Blinien paistamiseen käytetään blinipannua tai ohukaispannua. Olen ostanut blinipannumme Prismasta ja se maksoi noin 8 euroa. Blinipannua voi käyttää kuten normaalia paistinpannua, sen halkaisija on vain merkistä riippuen noin 14 cm. Tällaisella on lystikäs paistaa vaikkapa kananmunia.
Blinit paistetaan molemmin puolin miedolla lämmöllä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä. Kääntäminen sujuu ongelmitta tällä kikalla: liuta blini pannulta paistinlastalle (siis paistettu puoli lastaan päin) ja kippaa blini lastaa käyttäen paistopuoli alaspäin pannulle.
Vinkki:
Laitoin pannulla paistamani blinit uunipellin leivinpaperin päälle. Pidin blinejä 100 asteisessa uunissa, kunnes kaikki blinit olivat valmiita ja pääsimme nauttimaan synttärisankarin toiveiden mukaista juhla-ateriaa.
Täytteet:
Blinit tarjoillaan kuumina ja erilaisten täytteiden kanssa. Perinteisesti blinien täytteitä ovat mäti, sipulisilppu ja smetana.
Koska mäti ei ole jokaisen suun myötäinen, niin Ruusu-unelmia ja villasukkia-blogi vinkkaa, että täytteinä voi hyvin käyttää smetanan kera myös katkarapuja, savukinkkusuikaleita tai pannulla paahdettuja pekonisuikaleita.
Martat vinkkaa Facebookissa ja Instagramissa, että blinien täytteinä voi käyttää myös sienisalaattia, punajuurikaviaaria ja kylmäsavuporosta tehtyä tahnaa.
Syvennetään vielä blini-tietoutta: Bliniviikko on omaksuttu yleiseen käyttöön ortodoksisesta perinteestä. Ortodoksisessa perinteessä bliniviikkoja on vain yksi ja sitä vietetään viimeisellä suurta paastoa edeltävällä viikolla. (Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko, ort.fi)
Hyvää viikonloppua ja viikonloppuna vietettävää ystävänpäivää!
Ps. Oletko jo nähnyt Variskankaan Marttojen ja Kajaanin seurakunnan nuorisotyön yhteistyössä tekemän Yhteisvastuuta keittiössä-ruokienvalmistusvideon? Voit lukea aiheesta lisää edellisestä postauksestani klikkaamalla tästä KLIK.
Oi ihana muistutus bliniajasta, kiitos =)
VastaaPoistaKiitos <3 Hyvää viikonloppua ja ystävänpäivää <3
PoistaMinäkin ihastuin näihin. Väri on synttärisankarin lempiväri <3
VastaaPoistaHelmikuussa tosiaan blinejä... jo lapsuudessani oli näin... mummini niitä paistoi, mutta arvaas mitä piti ehdottomasti olla maidon tilalla? Olutta.... olut ja tattarijauhot ne blinit tekee ja sillä samalla reseptillä on meillä vuosikymmenet blinit paistettu. Pikkutytön muistin syövereihin on painunut myös kerta, kun sitä olutpulloa ei ollut ja pitikin laittaa tilalle kotikaljaa... kyllä puhetta riitti, hih... Tulevana viikonloppuna meilläkin on blinejä... Hih... olut jo löytyy...
VastaaPoistaIhanaa ystävänpäivän viikonloppua Sinulle!
Kyllä tokikin olutta! Reseptejä on erilaisia ja tuollaisenkin blinireseptin tiedän. Pitääpä joku kerta kokeilla. On siinä varmasti juttua riittänyt, kun kotikaljaa on taikinaan laitettu :D Maukasta bliniviikonloppua ja hyvää ystävänpäivää <3
PoistaKiitos vinkistä, en ole koskaan tehnyt blinejä - jospa nyt repäisisin? Valoisaa viikkistä ja ystävänpäivää <3
VastaaPoistaOn näitä vallan mukava pikkuisella paistinpannulla paistella. Kun rytmiin pääsee, niin näitähän syntyy blini blinin jälkeen. Katso tuo paistovinkki, niin sujuu mukavasti paistaminen. Talvisen kaunista viikonloppua ja hyvää ystävänpäivää <3
PoistaTykkään blineistä todella paljon ja yksi satsi on jo syöty. Minä olen tullut niin laiskaksi blinin paistajaksi, että paistan ne yleensä vohveliraudalla :)
VastaaPoistaMahtavaa! Kiitos blinin paistovinkistä!
PoistaTalvisen kaunista viikonloppua ja hyvää ystävänpäivää <3
Mukava, kun innostuit blineistä.
VastaaPoistatalvisen kaunista viikonloppua ja hyvää ystävänpäivää <3
Meillä oli blini-ilta jo loppiaisena. Itsekään en niin mädin ylin ystävä ole, joten kylmäsavuporolevite, suolasienet ja smetana olivat minunkin suosikkejani. Ja olutta, sitä on meillä blinitaikinaan laitettu.
VastaaPoistaTaitaapa tulla vielä yksi bliniateria tännekin, heräsi ruokahalu!
Blinit kuuluvat myös monien uuden vuoden menuun. Kylmäsavuporolevite ja suolasienet sopivat varmasti hienosti blinien kanssa 👍 Tässä jo itsekin mietin, että milloin tekisin seuraavan kerran 😊 Hyvää viikonlopun jatkoa ja huomista ystävänpäivää 🌹
PoistaOih blinit! Ne on niiiiin hyviä. Pari kertaa olen blinikestit pitänyt ja kehuja niitä saanut. Nyt ei enää oo kavereita joita kestitä ja tämä aikakin vielä . . pah. Jospa itselle kuitenkin . . ehkäpä.
VastaaPoistaBlinikestit kuulostaa mukavalle! Blinit ovat kivaa tarjottavaa isommallekin porukalle. Kiva, jos innostut tekemään blinejä itsellesi. ❤ Hyvää viikonlopun jatkoa ja hyvää huomista ystävänpäivää 🌹
PoistaBlinit ovat oikeata herkkuruokaa! Tosin muistan kun koulun kotitaloustunnilla teimme blinejä, niin minun mielestäni ne olivat tosi yököttävän makuisia. Niin ihmisen makumieltymykset iän mukana muttuvat.
VastaaPoistaMakumieltymykset tosiaan muuttuvat ja eri makuja tottuu syömään. Muistan, kuinka talkkunapuuro ei ollut lapsuuteni ykkösjuttu, niin nyt se kiilaa ohi monien esim. herkkujugurttien.
PoistaHyvää viikonlopun jatkoa ja huomista ystävänpäivää 🌹
Blinit on niin herkkuja <3 Omia suosikkitäytteitäni ovat savukalkkuna- ja sienitäytteet.
VastaaPoistaHerkullista viikonloppua sinulle Tarja <3
Ja näitä on niin kiva paistaa! Savukalkkunatäyte on varmasti hyvää. Sienitäyttwitä meillä käytetään myös. Hyvää viikonlopun jatkoa ja huomista ystävänpäivää 🌹
PoistaPitäisikin joskus tehdä blinejä. Minäkään en tosin ole mädin ystävä.
VastaaPoistaNäitä on mukava paistaa. Meille mäti maistuu, mutta muitakin täytteitä aina käytetään. Kommenteissa on tullut monia täytevinkjejä lisää.
PoistaHyvää viikonlopun jatkoa ja huomista ystävänpäivää 🌹
Herkullisen näköistä. Olen miettinyt tattaria, voisiko sitä käyttää. Vehnää ei oikein kestä, ja sitä tulee käytettyä vähän.Pitää hankkia tattarijauhoa ja kokeilla.
VastaaPoistaKannattaa kokeilla tattarijauhoa. Toivottavasti näin löydät sinulle sopivan jauhon.
PoistaHyvää viikonlopun jatkoa ja hyvää huomista ystävänpäivää 🌹
Onnea tyttärellesi! <3
VastaaPoistaMä maistoin bliniä ekan kerran viime vuonna, ja voi että olikin herkkua. En ole koskaan tehnyt blinejä itse (paitsi ehkä kerran kokkikoulussa), ja olisi kyllä kiva kokeilla! Kiitos ohjeesta ja muistutuksesta, että itsekin voisi tehdä. <3
Mukavaa viikonloppua! :-)
Kiitos onnitteluista 🌹
PoistaNäiden tekeminen on kivaa ja helppoa. Aikaa tekemiseen kannattaa varata. Täytevaihtoehtoja löytyy postauksestani ja kommenteista.
Hyvää viikonlopun jatkoa ja hyvää huomista ystävänpäivää 🌹
Maiskis,täytyypä ottaa resepti talteen sinulta,näyttävät syötävän hyviltä. Oi,kauniit tulppaanit🌹. Kukat ovat niin silmän iloja. Ihanaa viikonloppua ja ystävänpäivää sunnuntaille❤
VastaaPoistaOstin tulppaaneita synttäriksi. Oli niin kauniin värisiä. Kukat tuovat iloa ja pehmeyttä sisustukseen. Hyvää viikonlopun jatkoa ja hyvää huomista ystävänpäivää 🌹
PoistaVoi nami, kun näyttää hyvälle!
VastaaPoistaIhan vesi herahti kielelle katsellessa kuviasi!
Tulppaanit ovat niiiin kauniita!
Hyvää sunnuntaista ystävänpäivää sinne sullekkin!
Kiitos! Nämä olivat niin maistuvaisia! Koska tein niin paljon näitä,niin pidettiin seuraavana päivänä vielä jatkot 😄 Tulppaanit ovat kauniita ja ihastuin näiden väriin.
PoistaHyvää ystävänpäivää sinulle 🌹😊❤
Blinit ovat kyllä suurta herkkua. Toivotan maukasta ystävänpäivää!
VastaaPoistaJa mukavia tehdä. Aikaa kannattaa varata, koska sitä tarvitaan taikinan kohotukseen ja paistamisessakin oma aikansa menee. Vaivansa väärtejä ovat 👍 Hyvää ystävänpäivää sinulle 🌹
PoistaHyvää Ystävänpäivää Tarja💝
VastaaPoistaKiitos ❤ Hyvää ystävänpäivää sinulle 🌹😊❤
PoistaHauska tutustua blogiisi. Ihanan näköiset blinit. En muista maistaneeni, mutta letuista olen aina tykännyt. 🙂 Pitää oikein mennä googlaamaan martat kun olen marttojen kokkauskurssin vieressä luokkani kanssa perjantaisin ja olen hiukan heitä sivusta seurannut 🥮 🍰 🧁 Kivaa viikonloppua.
VastaaPoistaTervetuloa blogiini <3 Ehkäpä kiinnostut marttailusta. Tutustu Martat.fi sivuihin. Blogini postauksissa kerron myös Marttojen toiminnasta. Marttailu on monipuolinen harrastus. Kiitos samoin, kivaa viikonloppua ja hyvää huomista ystävänpäivää!
PoistaKiitos ohjeesta.
VastaaPoistaIhanaa Ystävänpäivää sinulle
Hyvää ystävänpäivää <3
PoistaBlinit on niin herkullisia!
VastaaPoista❤️ Ihanaa ystävänpäivää! ❤️
https://jasukuvaa.blogspot.com/
Hei, Jasmin! Blinejä on mukava paistaa ja ne ovat herkullisia. Hyvää ystävänpäivää <3
PoistaBlinit ovat minustakin herkullisia.
VastaaPoistaHyvää ystävänpäivää <3
PoistaBlinit ovat herkkua meilläkin. Niitä on pakko tehdä ainakin muutamana viikonloppuna talven aikana. Hyvää ystävänpäivää!❤
VastaaPoistaBlinien tekemiseen menee aikaa, joten nämä sopivat mainiosti viikonlopun ruuaksi. Hyvää ystävänpäivää <3
PoistaMelkein nolottaa myöntää, mutta en muista syöneeni koskaan blinejä. Voisi olla aika maistaa ensimmäisen kerran? ;)
VastaaPoistaAurinkoista ystävänpäivää! ♥
Et ole ainoa, joka ei ole maistanut. Mutta ehkä nyt olisi aika :) Kiitos samoin - aurinkoista ystävänpäivää sinulle <3
Poistamaistamatta on minullakin blinet ,vaikka mätiä tuleekin ostettua.
VastaaPoistaOstan ekana sen blini-pannun:))
Oikein Hyvää ystävänpäivää,Sinulle Tarja! 🌷🤗
Blinipannu on kyllä muuhunkin paistamiseen lystikäs. Toki blinien paistaminen onnistuu myös tavallisellakin paistinpannulla. Hyvää ystävänpäivää, Liisa ❤
PoistaBom dia, parabéns pela receita, bom início de semana.
VastaaPoistaBom Dia! Obrigado por seguir ativamente meu blog. Sol para o seu dia!
PoistaNamsis,kiitos bliniohjeesta!Täältähän löytyi kiva blogi!😊
VastaaPoistaTervetuloa blogipostausteni äärelle! Täällä marttaillaan <3 Kokkaillaan ja kässäillään ja lisäksi on erilaisia kulttuurijuttuja, jokunen reissupostauskin ja tuotetestauksia.
PoistaIhana ohje. Voinko tunnustaa, etten ole itse koskaan tehnyt 🤭
VastaaPoistaMukavaa ystävänpäivän iltaa!
Todellakin voit tunnustaa, että et ole itse tehnyt. Siis vielä :) Ehkäpä innostut kokeilemaan sopivassa saumassa.
PoistaHyvää viikon jatkoa sinulle <3
Houkuttava ruoka kyllä...
PoistaKiitos ohjeesta, ihana blogi sinulla.
VastaaPoistaMukavaa alkanutta viikkoa.
Kiitos <3 Täällä sitä marttaillaan :D
PoistaHyvää viikon jatkoa sinulle <3
Kelpais vaikka mullekin.
VastaaPoistaOn nämä kyllä hyviä! :D
PoistaOlen syönyt mutta en ole koskaan tehnyt. Pitäisi 🤗❤
VastaaPoistaNämä on kyllä mukavan helppoja tehdä ja täytevaihtoehtoja löytyy erilaisia. Aikaa näiden tekemiseen menee jonkin verran, mutta on sen vaivan väärti!
PoistaNam, pitäisikin kokeilla blinejä - kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaLiityin lukijaksi, kun löysin blogisi :).
Ihana juttu! Tervetuloa blogini lukijaksi <3
PoistaTapaamisiin siis postaustemme äärellä :)
Ai kun ihana ohje ja kuva! Naminaminami, blinit ovat minunkin suurherkkua, ja äitinikin. Taidamme olla tyttäresi kanssa synttärikaimoja ja muutenkin saman sorttisia, sillä minäkin täytin vajaat pari viikkoa sitten ja pyysin blinejä synttärilahjaksi :-) Se, ja yhteinen hetki äidin kanssa, olikin aivan ihana tapa juhlistaa synttäreitä.
VastaaPoistaNo, niin olette! Myöhästyneet synttärionnittelut sinulle! 🌹 Blinit ovat tosi kiva tapa juhlistaa synttäreitä ja yhdessä saman pöydän ääressä oloa.
PoistaKiitos <3
Poista