perjantai 27. marraskuuta 2020

Marttojen siivousvinkeillä joulusiivous 30 minuutissa!


Tuntuu niin mukavalta, kun marraskuu vaihtuu joulukuuksi. Joulu lähestyy ja ajatuksissa alkaa pyöriä päivittäin jouluun liittyvät asiat. Monen jouluun kuuluu ainakin hitusen paineita ja jouluhössöä tai jopa joulustressiä. Asia, mistä jouluun valmistauduttaessa ei kannata todellakaan paineita ottaa eikä stressata, on joulusiivous.

Martat ovat järjen ääni moneen niin arjen kuin juhlan asiaan. Menneinä vuosina on joulun lähestyttäessä muistuteltu mediassa (moni meistä myös hokeneet ajatuksissaan) Marttojen joulusiivouksen ohjetta - kaapit siivotaan jouluksi, jos joulu aiotaan viettää niissä. Marttojen nettisivuilla muistutellaan, että "On mukavaa, jos koti on jouluna siisti, mutta älä kuitenkaan liioittele joulusiivouksen kanssa."

Martat-lehden joulunumeron kannessa on otsikko, joka saa glögin läikähtämään mukista liinalle ja joulutortun tippumaan takaisin lautaselle: "Joulusiivous puolessa tunnissa". Lehden kodinhoito-osiossa Teija Jerkku "Joulukoti siistiksi"-artikkelissaan kirjoittaa topakkaa faktaa joulusiivouksesta. Hän jakaa kodin siivouksen lyhyen, keskipitkän (1-2) ja pitkän (pari viikkoa ennen joulua) kaavan mukaan tehtävään siivoukseen.

Keskipitkän ja pitkän kaavan mukaiset siivousvinkit löydät Martat-lehdestä. Tässä ovat puolen tunnin siivouksen tehtävät listattuna:

30 minuutin joulusiivous

Raivaa tavarat paikoilleen tai piilota olohuoneessa.

Pyyhi pöytä, jonka ympärillä syödään jouluruokaa.

Vie haisevat roskat ulos.

Laita astiat koneeseen keittiössä.

Järjestä eteisessä kengät.

Katso, että vieraiden takeille on naulakossa tilaa.

Pese WC-istuin.

Vaihda kylpyhuoneeseen ja vessaan puhtaat pyyhkeet. 


Napakkaa ja järkeen käypää, eikö totta! Kaikki, mitä tuon lisäksi haluaa/ehtii/jaksaa tehdä, on tietenkin ok. 


Jerkku muistuttaa pitkän kaavan joulusiivoajille; "Älä ahnehdi liian isoa urakkaa, jotta et ole uuvuksissa jouluaattona. Muista, että voit siivota myös joulun jälkeen."

Postauksen lähteenä on käytetty Teija Jerkun "Joulukoti siistiksi" -artikkelia Martat-lehden numerosta  6/2020. Teija Jerkku on Marttaliiton neuvonnan johtaja, jonka aluetta ovat kodinhoito, oma talous ja raha-asiat. 


tiistai 24. marraskuuta 2020

Joulutorttutuutit



Tein Heirolin sarvimuotilla joulutorttutuutteja. Muotit ovat pinnoitettua hiiliterästä ja pinnoituksen ansiosta ei muotteja tarvitse voidella, sillä torttu- ja voitaikina irtoavat muotista helposti. 

Olen ostanut itselleni kaksi settiä sarvimuotteja (yht. 8 tuuttia). Tuutit paistoin kahdessa erässä. Kun sain ensimmäisen satsin uunista, laitoin sarvimuotit kylmään veteen ja näin pääsin käärimään toisen erän torttutaikinasuikaleita sarvimuottien päälle. 

Tässä muottien taustapahvissa olevan reseptin muokattu versio:


Joulutorttutuutit (muokattu Heirolin reseptiä)

15 joulutorttutuuttia:

5 taikinalevyjä (voi-, lehti- tai torttutaikinaa)

1 kananmuna


1. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Leikkaa jokainen taikinalevy pituussuunnassa kolmeksi suikaleeksi ja kauli suikaleet ohuemmiksi (kaulimella venyttäen pituussuunnassa).

3. Kieritä yksi suikale sarvimuotin ympärille ja kiinnitä suikaleen pää voitelemalla kananmunalla.

4. Aseta tuutit uunipellille leivinpaperin päälle saumakohta alaspäin.

5. Voitele sarvien pinta kananmunalla.

6. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 10 minuuttia.


Täytä jäähtyneet tuutit luumurahkalla ja ripottele päälle tomusokeria.

Vinkki: Teesiiviläpallo on kätevä tomusokerin ripotteluun!



Luumurahka Tarjan tapaan (sopii täytteeksi joulutorttutuutteihin)

2 dl vispi- tai kuohukermaa

500 g rahkaa

1 tl vaniljasokeria

(1 rkl sokeria)

1,5-2 dl luumuhilloa 

Voit käyttää luumuhillon tilalla muita hilloja - puolukasta saa ihanan puolukkarahkan. 


1. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. 

2. Lisää muut aineet kermavaahtoon välillä sekoittaen.


Tällä ohjeella luumurahkaa tulee todellakin enemmän kuin joulutorttutuutteihin tarvitaan, mutta rahka sopii hienosti vaikkapa jälkiruuaksi, iltapalaksi tai ihan vaan herkutteluun. Siispä annostele rahka jälkiruokakulhoihin ja ripottele päälle joulupiparin murusia!


Joululle maistuvaa viikon jatkoa!

perjantai 20. marraskuuta 2020

Vuoden 2021 käsityötekniikka on parsiminen ja paikkaus


Vuoden 2021 käsityötekniikka

Taitoliitto julkaisi viime viikonloppuna Suomen Kädentaidot messuilla vuoden 2021 käsityötekniikan; ensi vuoden käsityötekniikka on parsiminen ja korjaus. Mahtavaa, eikö totta!

Taitoliitto valitsi Vuoden käsityötekniikan viidennen kerran. Tämän vuoden (2020) käsityötekniikka on vuoleminen, vuoden 2019 kudonta, 2018 kirjonta ja 2017 makramee. 

Parsimiseen ja paikkaamiseen kannustamisen tavoitteena on vähentää tekstiilien tuotantoa ja vaatteiden käyttöikää pidentämällä pienentää hiilijalanjälkeä. Lisäksi tarkoituksena on avata keskustelu tekstiilien laadusta ja kestävyydestä yleensä. Taitoliitto vinkkaa, että toivottavasti vuoden 2021 käsityötekniikka innostaa opettelemaan vaikkapa polkupyörän kumin paikkaamista.

Taitoliiton nettisivuilla toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen esittää haasteen: ”Haastamme jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tavaran ensi vuonna. Silloin yli viisi miljoonaa tavaraa voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään”.

Tartutaan tähän haasteeseen!

"Rikki rakastettu vaate on entistä arvokkaampi itse korjattuna." (Taitoliitto.fi) 



Kuva: Martat nettisivulta

Garderobi - Harkitse, korjaa, kierrätä

Martat ovat olleet kautta koko historiansa vaatteiden ja sukkien parsimisen, paikkaamisen ja korjaamisen puolestapuhujia. Marttojen aiheeseen liittyvä arkijärki näkyy myös Marttojen nettisivuilla - Harkitse, korjaa, kierrätä.

Arjen valinnoillamme on vaikutuksia ympäristöömme. Näin on myös siis vaatteilla, jotka päällemme puemme. Kun tiedostamme vaatevalintojemme vaikutukset, menemme kohti kestävämpää vaateteollisuutta.

Garderobi = vaatekaappi tai vaatekaapin sisältö.


Marttojen sivuilla oleva kaavio havainnollistaa ja ohjeistaa mielestäni loistavasti, millä tavalla voimme toimia mennäksemme kohti kestävämpää tulevaisuutta. Kaatopaikka ei ole käyttämättä jäävien vaatteiden ja asusteiden paikka. Tarvittaessa parsitaan , paikataan, tuunataan ja käytetään uudelleen. Käyttämättä jäävä vaate on toiselle aarre - laitetaan se siis kierrätykseen. Mikäli vaate on mennyt käyttökelvottomaan kuntoon, se laitetaan energiajätteisiin. Ja Martat toki peukuttavat ja vinkkaavat, että vanhojen vaatteiden kankaat voi käyttää materiaalina käsitöihin, esimerkiksi erilaisiin ompeluksiin, patalappuihin ja matonkuteisiin.

Marttojen nettisivuilla on Garderobi-testi. Testi paljastaa, millainen vaatteiden ostaja ja käyttäjä olet. Tee testi ja näet, oletko vastuullinen vaatteiden kuluttaja.

"Muista, että ekologisin vaate löytyy jo vaatekaapistasi!" (Martat)


Ja mitkäs sukat nuo ovat...

Tämän postauksen kuvissa olevat sukat ovat noin 30 vuotta sitten ystävälleni Leenalle neulomani sukat. Opiskelimme tuolloin täällä Kajaanissa, nyt jo lakkautetussa opettajankoulutuslaitoksessa - historian havinaa siis niin ajassa kuin sukissa. 

Muistan, kuinka suunnittelin sukkien kuviot neuloessani. Kun Leena laittoi minulle pari viikkoa sitten kuvan sukistaan ja voi juku, miten tutuilta ne näyttivätkään!  Tätä postausta tehdessäni muistin nuo sukat ja pyysin Leenaa laittamaan kuvia sukistaan, sillä tähän teemaan ne sopivat täydellisesti ❤


Minä taidan tietää, mikä on ainakin yksi ensi vuoden parsimisjutuista ❤

tiistai 17. marraskuuta 2020

Joulutorttumalleja

 


Moni aloittaa joulunajan syömällä joulutorttuja ja juomalla glögiä. Me jouluihmiset aloitamme torttujen tekemisen ja niillä herkuttelun, kun syksy alkaa taittua talveksi. Jotkut syövät ensimmäiset torttunsa maltillisesti vasta pikkujoulujen aikaan. Onkohan niin, että lähes jokainen syö ainakin yhden tortun joulun aikaan.

Torttutaikinan voi tehdä itse tai ostaa leivontavalmiita torttutaikinalevyjä. Minä käytän yleensä valmiita torttutaikina- tai voitaikinalevyjä. Yhdestä valmiista torttutaikinalevystä saa kaksi torttua. Joskus on kiva tehdä pienen pieniä suupalatorttuja tekemällä puolikkaasta torttutaikinalevystä neljä pientä joulutorttua. 

Tortun täytteenä voi käyttää oman maun mukaan perinteistä luumuhilloa tai muita paiston kestäviä hilloja ja marmeladeja sekä erilaisia karkkeja. Joulutorttuihin sopii myös tuorejuusto ja hedelmäyhdistelmät. Torttujen viiltojen tekemiseen käytän terävää veitseä. Viillot voi tehdä myös taikinapyörällä ja silloin tortun reunoihin saa hauskan kiharareunan.

Arkistojeni kätköistä joulukuulta 2017 löytyy Vihreä kuula-joulutorttu -postaus. Postauksessa on torttujen leivontaohje vinkkeineen. Vinkki: kokeile joulutorttuihin myös Fazerin Finlandia-marmeladeja.


Perinteinen tähtitorttu



Täytteen voi laittaa sakaroiden alle tai päälle.



Jouluruusu





Kukkatorttu



Marttojen sivuilta löytyy joulutorttujen leivontaohje ja gluteiinittoman torttutaikinan resepti.


Tomusokerin saa kätevästi ripoteltua torttujen päälle teesiivilällä.

Oletko sinä joulutorttuihmisiä? Minkä muotoinen on sinun lempijoulutorttusi?
Enpä mikä on sinun lempijoulutorttusi täyte?




LISÄÄ JOULUTORTTUMALLEJA LÖYDÄT JOULUN 2021 JOULUTORTTU-POSTAUKSESTA KLIKKAAMALLA TÄSTÄ KLIK.

perjantai 13. marraskuuta 2020

Moomin suklaarae ja kankaasta ommeltu karkkilahjapaketti

 Kaupallinen yhteistyö: Fazer



Fazer etsii vastuullisuusstrategiansa mukaisesti uusia keinoja ympäristöystävällisemmän tulevaisuuden rakentamiseksi. Suklaarakeet ovat perinteisesti pakattu kartonkikoteloon tai muovipusseihin. Nyt Fazerin Moomin suklaarae pakataan ensimmäisenä elintarvikkeena, joka pakataan puupohjaiseen Paptic® Gavia-pakkaukseen. Pakkauksen raaka-aineista tulee aina vähintään 80% uusiutuvista materiaaleista, esimerkiksi sertifioiduista pohjoismaisista metsistä. Paptic® Gavia pakkaus voidaan kierrättää uudelleen.

Fazerin yritysvastuujohtaja Sari Sarin kertoo, että oikeilla pakkausratkaisuilla varmistetaan elintarviketurvallisuus sekä minimoidaan ruokahävikki, mikä on yksi keskeisimmistä keinoista vähentää elintarviketeollisuuden negatiivisia ympäristövaikutuksia. Sarin jatkaa, että ympäristön kannalta on oleellista pakkauksen oikea lajittelu. Tänä vuonna Fazer on ottanut pakkauksiin käyttöön selkeät kierrätysmerkinnät.

Moomin suklaarae on saatavilla Fazerin omien myymälöiden lisäksi K-ruokakaupoista. 

Katsotaanpa ja maistellaan, mitä pussi sisältää. Pussissa on piparmintunmakuisia valkoiseksi ja punaiseksi kuorrutettuja Avec-suklaarakeita. Suklaasydän on valmistettu 100% vastuullisesti tuotetusta kaakaosta. Suklaassa on vähintään 44% kaakaota.

Mediatiedotteessa vinkataan, että Moomin suklaaraepussi sopii vaikka joulunajan pikkutuliaiseksi. Tästä innostuneena ompelin karkinmuotoisen lahjapaketin joulutervehdykseksi. 


KARKINMUOTOINEN LAHJAPAKETTI OMMELLEN


Tarvikkeet:

pala kangasta

ompelulankaa

kangasnauhaa, lahjanarua tai neulelankaa

1. Leikkaa lahjan kokoon sopiva pala kangasta -> lahjan koko + lahjakääreen päät + saumanvara.

2. Jos haluat kuvioida kankaan esim. kangasväreillä, tee se nyt. Taita kangas kaksin kerroin, niin näet, missä on kankaan keskikohta. 

Kuvioin kankaan tekemällä kuvioita Blockwallahin leimasimella ja kangasväreillä. Anna kangasvärien kuivaa ja kiinnitä väri silittämällä. Voit kuvioida kankaan kirjomalla tai piirtämällä kuvioita kangastusseilla.


3. Ompele päärmeet kankaan molempiin päihin.

4. Taita kangas oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkä sivusauma suoralla ompeleella. 

5. Huolittele sauma siksak-ompeleella.


Sujauta lahja pussiin ja sulje molemmista päistä kangasnauhalla. Voit käyttää myös lahjanarua tai -nauhaa. Neulelangoista saa kivoja lahjanaruja punomalla.

Suklaisen maukasta viikonloppua!

tiistai 10. marraskuuta 2020

Marttojen marjaomenapuu ja vinkkejä vuolemiseen


Marttojen istuttama marjaomenapuu. Kuva: Anna Aunola

Viime viikolla sain ihan varsin erikoisen historiallista postia; kirjeessä oli kortti ja omenapuun oksia. Marttaystäväni  Anna Helsingistä laittoi minulle Marttojen istuttaman omenapuun oksia. Puu oli kuivanut ja se jouduttiin kaatamaan. Marttaliitto ja Finlands svenska Marthaförbund istuttivat  Helsingissä Lönnrotinpuistikkoon kolme marjaomenapuuta 70-vuotisjuhliensa yhteydessä 9.5.1969.

Puistikko sijaitsee Lönnrötinkadun varrella, vanhan kirkkopuiston vieressä. Se on nimetty Elias Lönnrötin mukaan ja puistikon pääaihe on Lönnrotin muistomerkki, joka on pienen kukkulan päällä kivijalla oleva pronssiin valettu patsas. Patsaan molemmin puolin on istuskelualueet, missä kasvaa syreenejä ja Marttojen istuttamat omenapuut.


Kuva otettu Anna Aunolan kuvaamasta videosta.

Vuonna 2020 Marttojen istuttama puu kuivui. 27.10.2020 Helsingin kaupungin naisarboristit saapuivat paikalle ja he kaatoivat marjaomenapuun.

Vaikka Marttojen istuttamat puut voivat joskus kuivua, niin Marttojen toiminta jatkuu vuosikymmenestä toiseen perinteitä kunnioittaen, ajassa eläen ja yhteiskunnan haasteisiin vastaten. Hyvä, Martat!

Minä ajattelin, että vuolen nyt ihan ensimmäiseksi marjaomenapuun oksasta virkkuukoukun. Testailin oksien sopivuutta käteeni ja moni oksista oli sopivan tuntoisia juuri virkkuukoukuksi. Ja nyt niitä vinkkejä vuolemiseen:


Molla Mills Kuva: Tarja Karvonen

1. vinkki

on linkki aiempaan postaukseeni, mistä voit lukea virkkuukoukun vuolemisesta. Vuole oma virkkuukoukku Molla Millsin kanssa -kiertue Pohjavaaralla. Tuossa postauksessa kerron, missä opin vuolemaan ja miten vuollaan virkkuukoukku.


2. vinkki

Kotona tai kässämarttojen kokoontumisessa voi vuoleskella siististi käyttämällä isoa kestoostoskassia. Kun vuolee kassin päällä, niin lastut lentävät kassiin. Näin voi vuolla vaikkapa olohuoneessa silloin kuin itsestä tuntuu, eikä tarvitse käyttää aikaa loppusiivoukseen.


3. vinkki

Puukepukat voi kuivattaa ja säilyttää maljakossa. Samassa maljakossa voi säilyttää myös vuolupuukkoa ja hiekkapaperinpaloja. Näin materiaalit ovat aina saapuvilla.

Ihan mahtavaa viikon jatkoa!

perjantai 6. marraskuuta 2020

Liukuvoide, lantiopohjajumppa ja keskustelu

Liukuvoide, lantionpohjajumppa ja keskustelu - näistä syntyy hyvä seksi. 

Siis mitä häh?

Maanantaina (2.11.2020) Variskankaan Marttojen marttaillassa kätilö ja seksuaalineuvojaopiskelija Minna kertoi seksuaaliterveydestä ja esitteli seksileluja


Minnan kaulakoru oli illan teemaan sopiva - klitoris.

Rinnat tulee tutkia kuukausittain kuukautisten aikana. Kun tutkit rinnat säännöllisesti, opit tuntemaan rintasi ja huomaat mahdolliset muutokset. Kaikki kyhmyt ja muutokset eivät ole syöpää, mutta kaikki muutokset on hyvä tutkia. Lue lisää rintojen tutkimisesta ilmansyopaa.fi ja tunnerintasi.fi sivuilta.

Liukuvoide suojaa yhdynnässä emättimen limakalvoa, tekee yhdynnästä miellyttävämpää ja lisää nautintoa. Liukuvoide sopii kaikille kaikissa elämänvaiheissa. Vesipohjainen vai silikoniliukuvoide? Silikoniliukuvoidetta ei voi käyttää kondomin tai silikonisten seksilelujen kanssa. Vesipohjaista liukuvoidetta voi joutua lisäämään yhdynnän aikana. Vai sittenkin makuasia? Liukuvoiteita saa myös eri makuvaihtoehdoilla, esim. mansikka, suklaa, vanilja, kanelipulla, persikka, granaattiomena ja hattara.


Marttailtaan osallistujat saivat lantionpohjan lihasten harjoitteluohjeen.

Lantionpohjan lihaksien tehtäviä ovat: tukea virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta ylläpitää hyvää ryhtiä ja lisätä nautintoa seksuaalisissatoiminnoissa. Lantionpohjan lihasten kestovoimaa tarvitaan päivittäisessä liikkumisessa, nopeusvoimaa äkillisissä ponnistuksissa (esim. yskäisy) ja maksimivoimaa voimakkaissa ponnistuksissa (esim. nostamisessa). Lantionpohjan lihaksia tulee treenata useita kertoja viikossa.



Lasinen dildo on käsinpuhallettu ja valmistettu karkaistusta lasista.

Liukuvoiteen ja lantionpohjajumpan lisäksi hyvään seksiin tarvitaan keskustelua kumppanin kanssa. keskustelua, mistä tykkää ja millaista seksiä haluaa. Jos keskustelu aiheesta on vaikeaa, niin keskustelun apuna voi käyttää tätä varten olevia kysymyskortteja ja julisteita. 

Yrttivinkki: Poimulehtitee auttaa moniin naistenvaivoihin. Se mm. tasapainottaa naishormonien tasoja ja auttaa erilaisiin kuukautisvaivoihin.

Lystikästä viikonloppua!

tiistai 3. marraskuuta 2020

Muistoja menneestä -peitto-KAL

Innostuin Novitan "Muistoja menneestä"-peiton yhteisneulonnasta. Peitto neulotaan ja kootaan paloista - peitto on siis neulottu tilkkupeitto. Palojen kuviot ovat suunnittelija Minna Metsäsen ja Sisko Sälpäkiven tekemiä löytöjä 1940-luvulla Neovius Oy:n julkaisemista Virkkaus ja neuletyölehdissä olleista neuleohjeista. 

KAL alkoi 19.10.2020 ja kestää neljä viikkoa. Palat julkaistaan yhteisneulonnan aikana maanantaisin ja perjantaisin. Peiton kokoamisohje julkaistaan viimeisenä perjantaina. 

Palan koko ohjeen mukaan on noin 25 x 25 cm, paloja on seitsemän erilaista ja jokaista palaa neulotaan viisi palaa. NovitaKnitsissä kuvaillaan paloja seuraavasti: "Jokainen pala on kuin sukellus menneisyyteen - tiedäthän, siihen tarunhohtoiseen aikaan, jolloin talvet olivat kylmiä, kesät kuumia ja olympialaiset suomalaisurheilijoiden mitallijuhlaa."


Peitto neulotaan Novitan Isoveli-langasta. Jos peiton tekee ohjeen mukaisilla väreillä, tarvitaan lankoja seuraavasti: 061 pellava 600 g, 010 l.valkoinen 500 g, 043 kivi 400 g ja 044 grafiitti 400 g. 


Novitan Facebook-sivuilla on neulojat jakaneet kuvia neulomistaan Muistoja menneestä- peiton paloista. Jotkut ovat neuloneet peiton eri langasta, esimerkiksi 7 Veljestä langasta



1. pala "Pujoliivi"



2. pala "Jaakon villakko"







5. pala "Ruudutettu villatakki" 



Vielä on tulossa kaksi nostalgista palanohjetta. Tuskin maltan odottaa!


Jos et vielä ole mukana yhteisneulonnassa tai olet löytänyt tämän postauksen arkistojen kätköistä, löytyy peiton ohje NovitaKnitsistä. Vaikka ei yhteisneulonnassa ehtisikään neuloa samaan tahtiin kuin ohjeita tulee, ei se haittaa. Jokainen voi neuloa omaan tahtiinsa, silloin kuin ehtii - pääasia on, että neulotaan! 💓