Tänä vuonna marttailuviikkoa (5.-11.10.2020) vietetään energiansäästöviikko-teemalla.
Energiansäästöviikolla perehdytään siihen, miten energiaa käytetään järkevästi ja kiinnostutaan omasta energiankulutuksesta. Kun tiedämme oman kotitalouden energiankulutuksen, voimme tehdä tarvittavia muutoksia saadaksemme säästöjä ja samalla tehdä ilmastotekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10,3 tonnia CO2 vuodessa, joka muodostuu mm. jätteen määrästä, käytetystä energiasta sekä ihmisten liikkumisesta, ruuasta ja juomasta.
Marttailuviikon tärpit
Kaikille kodin energia-asioista kiinnostuneille avoin ja maksuton webinaari tiistaina 6.10.2020 klo 17.30 alkaen. Torstaina 8.10.2020 klo 18.00 alkaen Facebookissa Martat vinkkaa - marttalivessä.
Marttojen ilmasto- ja ympäristöasioiden kehittämispäällikkö Salka Orivuori ja Motiva Oy:n kuluttajien energianeuvonnan asiantuntija Päivi Suur-Uski kertovat hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa kodin energia-asioista.
Nämä tilaisuudet ovat katsottavissa maksutomina tallenteina myös suorien lähetysten jälkeen.
Marttayhdistysten paikkakuntaisiin energiansäästöviikon tapahtumiin voit tutustua klikkaamalla tästä KLIK.
Energiajärkeä joka kotiin -kurssi on Marttojen opintokokonaisuus, josta oppii taitoja, saa tietoa ja valmiuksia oman kodin energiankulutukseen ja tulkintaan sekä kodin energiatehokkuuden parantamiseen ja vaihtoehtoisten energiamuotojen hankintaan.
Marttojen vinkit kestävään arkeen
Kohtuullinen kulutus
Osta vain tarpeeseen.
Korjaa, vaihda, lainaa ja kierrätä.
Opi seuraamaan omaa talouttasi ja kohtuullista sitä.
Oikein lajittelemalla mahdollistat uutta.
Monimuotoinen puutarha
Hoida puutarhaa luonnonmukaisesti.
Vaali luonnonmonimuotoisuutta.
Kierrätä ravinteet.
Energiatehokkuus asumisessa
Seuraa kodin energiankulutusta.
Alenna huonelämpötilaa.
Lyhennä suihkuaikaa.
Kodinhoito
Siivoaminen on ekoteko.
Valitse ympäristöystävällinen tuote.
Pese vain likaisia vaatteita ja suosi 40 asteen lämpötilaa.
Annostele pesu- ja puhdistusaineet oikein.
Viisas liikkuminen
Lomaile lähellä ja kestävästi.
Kävele ja pyöräile.
Suosi joukkoliikennettä.
Ilmastoruokaa
Nauti värikkäistä satokausikasviksista, ainakin 1/2 kiloa päivässä.
Suosi kotimaista villikalaa.
Vältä hävikkiä.
Energiansäästöviikolla etsitään energiasyöppöjä, jotka napsivat huomaamattomasti ison siivun energiakakusta ja salakavalasti tekevät ison laskun niin ympäristölle kuin kotitalouksien menoihin.
Millaisia kestävän arjen valintoja sinä olet tehnyt?
Hyviä vinkkejä ja itse asiassa aika paljon samoja mitä itse jaoin blogissani säästövinkkinä. Näistä kahdestakymmenestä vinkistäsi noudatan täysin viittätoista ja paria muutakin osittain.
VastaaPoistaUpeaa! Kestävän arjen vinkit ovat sinulla vahvasti hallussa ja osa arkisia rutiineja. Hyvää viikon jatkoa sinulle, Kristiina ❤
PoistaEnergiasäästö on kyllä tosi tärkeää, ja hyvä että tuollaist tuodaan esille. Aika monta kohtaa noista ohjeista noudatan itsekin.Hyvää viikkoa sinulle Tarja:)
VastaaPoistaHienoa, että vinkeissä on tuttuja juttuja. Nämä arjen valinnat ovat ekotekoja. Hyvää viikon jatkoa sinulle, Jael ❤
PoistaOikein hyviä vinkkejä! Meillä on nämä asiat suht hyvin. Ei ole autoa meidän perheellä, ei jää ruokaa pois heitettäväksi, pyykit pestään pikaohjelmalla, jossa kohtuullinen lämpötila ja turhaan ei pidetä valoja päällä :)
VastaaPoistaIhanaa tiistai-iltaa sinulle Tarja <3
Hienosti on teillä käytäntönä ja osana arkea kestävän kehityksen mukaiset arkiasiat. Hyvää viikon jatkoa sinulle, Outi ❤
PoistaAikoinaan keksittiin että katuvalotsammutetaan klo 01, osittain se on toiminut, kaupungissa on liian paljon valosaastetta, öisinkään ei ole pimeää.
VastaaPoistatykkään olla suht hämärä valossa, kun silmäni ei siedä kirkkaita valoja.
Todella hyvä idea tuo katuvalojen sammuttaminen! Tästä ideasta voitaisiin ottaa koppi ja ottaa käyttöön muillakin paikkakunnilla. Hyvää viikon jatkoa sinulle, Pirjo ❤
PoistaBoa noite. Parabéns pelo seu excelente trabalho.
VastaaPoistaObrigado pelo seu comentário. Tenha uma boa semana!
PoistaTärkeä teema ja omassa arjessa jo hyvin tuttuja juttuja. Autohan se on pakollinen kapistus näillä 'joukkoliikenneyhteyksillä' mutta onneksi pystyn valitsemaan vähäpäästöisen version.
VastaaPoistaRuokahävikkiä tulee kyllä todella harvoin, kanalaan voi kantaa melkein kaiken ylijäämän. Kompostiin ei sitten jääkään muuta kuin suodatinpussit.
Onneksi nykyisin kierrättäminen ja jätteiden lajittelu alkaa olla melko helppoa ja luontevaa. Ihastelen usein perillisten luona käydessäni uusien kaupunkitaloyhtiöiden jäteasemia, todella hienosti toteutettuja systeemejä.
Kyllä nämä ovat valtavan tärkeitä asioita kaikki, hyvä Martat ja muut asiasta rumpua lyövät tahot !