Kainuun Sanomista (28.10.2020) löysin ajankohtaisen linkkivinkin. Kekri.fi sivustolla on Talonpoikaiskulttuurisäätiön julkaisemat kolme uutta neulemallia; kekrihevonen, pipo ja Lyhde-lapaset.
Talonpoikaissäätiön kekri.fi sivustolla on tietoa kekristä ja sen vietosta. Sivustolla on mm. opetussuunnitelmaa vastaavaa kekriaiheista opetusmateriaalia päiväkoteihin, peruskoulun ala- ja yläkouluihin sekä lukioon. Oppilaalle-valikossa on materiaalia lasten ja nuorten itsenäiseen käyttöön. Materiaali sopii erinomaisesti myös kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Suomalaisen syysjuhlan, kekrin, juuret ovat vuosituhansia vanhassa maatalouskulttuurissa. Kekri aloitti vanhan suomalaisen ajanlaskun mukaan uuden kalenterivuoden ja kekriin liittyi sadonkorjuujuhla, maatalousyhteisön työvuoden päätös, palkollisten vapaaviikko ja pestipaikkojen vaihtoviikko. Kekriin mennessä olijyvät laarissa, juurekset maakuopassa, karja tuotuna sisätiloihin ja syysteurastukset tehtynä. Nykyään kekri on saanut uusia muotoja lähiruokamarkkinoista rokkikonsertteihin, kuten Talonpoikaissäätiönsivuilla todetaan.
Täällä Kajaanissa vietetään perinteikästä kekrijuhlaa tänä vuonna kaksipäiväisenä (30.-31.10.2020) kekrimarkkinoineen ja Operaatio linnan aaveen huipennuksineen. Tapahtuman aikana linnanrauniot valaisee valotaiteilija Kari Kolan valotaideteos. Kekrijuhlan huipennus on kauraheinästä ja puusta valmistetun kekripukin poltto Kajaanin joella. Tapahtuma on vuosi vuoden perään koonnut väkeä mukaan tapahtumaan ja on odotettu syksy tapahtuma - eipä taida Kajaanissa montaa olla, joka ei kekripukkia tietäisi.
PORKKANAPERUNASOSEKEITTO TARJAN TAPAAN
2 kg porkkanoita
4-5 perunaa
vettä
Meiran Kasvismauste Sosekeitoille -maustetta
1/3 osaa Koskenlaskija-sulatejuustoa (tai puoli pakettia... <3)
1. Kuori ja pilko porkkanat ja perunat kattilaan.
2. Lisää vettä niin, että porkkanat ja perunat peittyvät.
3. Keitä niin, että porkkanat ovat pehmenneet. Lisää mauste ja Koskenlaskijajuusto.
4. Kun juusto on sulanut, ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa sen mukaan, miten sakeaa keitosta haluat.
Tarjoile krutonkien, paahdetun sipulirouheen ja persiljan kanssa.
Hyvää kekriviikonloppua!
Tähän aikaan vuodesta onkin mukava tarttua neulepuikkoihin.
VastaaPoistaVarmasti herkullinen keitto.
Hyvää viikonloppua ja kekriä myös sinulle.
Ja näin kekrinä on niin kiva neuloa tällaisia lapasia! Lämmin sosekeitto maistuu viileinä päivinä. Oranssi on tämän viikonlopun väri <3 Hyvää kekriviikonloppua sinulle <3
PoistaBoa tarde. Fiquei impressionado com as abóboras. Não temos iguais aqui no Brasil.
VastaaPoistaBoa tarde. Abóboras que fotografei na loja. Eu acho que eles são ótimos também.
PoistaKajaanin kekripukista,kuuntelin radiosta;)
VastaaPoistaMinusta nuo perinteet muokkautuvat uusien sukupolvien mukaan,vähän vanhaa,paljon uutta,pikkasen lainattua:)))
Nuo lyhdelapaset jännät;)))
Sosekeitto,varmasti maukasta.😋
Minulla tulee liian harvoin keitettyä,
(itse söisin erikeittoja vaikka joka päivä,isännys vaatii potut ja kastikkeet;)))
olen vähän vanhanaikainen..nuo krutongi..minulle uus juttu.Googlelta pittää kysyä..?
Hyvää viikonloppua,ja Kekriä,Sinulle Tarja!🤍😷
Kekripukki paloi hyvin. Se oli tänä vuonna tehty sisätiloissa ja oli siksi kuiva. Näin se on, että perinteet mukautuu ajan mukaan - vanhaa ja uutta, meiltä ja muualta. Joku kerta teet isännyydelle sosekeittoa ja sanot, että alkaapi totutella :) Sosekeitto maistuu viileinä päivinä maukkaalle ja tuntuu, että keitto lämmittää. Hyvää viikon jatkoa sinulle <3
PoistaTulee kauniit lapaset, ja keittokin näyttää hyvältä:)
VastaaPoistaIhastuin tähän uuteen lapasmalliin. Keitto ei kauaa kattilassa odottele syöjiään, vaan katoaa sukkelaan herkkusuihin. Hyvää viikon jatkoa sinulle <3
PoistaLangan väeri on herkku!!
VastaaPoistaViikonlopun väreihin niin sopiva :) Hyvää viikon jatkoa sinulle <3
PoistaKaunis malli lapasissa! Täällä on keittoa nyt tehty viikottain, jotenkin se maistuu erityisen hyvältä viileiden päivien päälle.
VastaaPoistaIhanaa kekriviikonloppua sinulle Tarja <3
Lapasten kuvio on niin tähän aikaan sopiva. Keitot maistuvat näin syksyllä erityisen hyville. Hyvää viikon jatkoa sinulle <3
PoistaIhanan väristä lankaa! Nam, kun tuo keitto näyttää herkulliselta:) Leppoisaa Pyhäinpäivä viikonloppua❤️
VastaaPoistaLanka on myös mukavan paksua. Ohuilla puikoilla tulee lämpimät kintaat. Hyvää viikon jatkoa sinulle <3
PoistaKauniin värinen lanka. Herkullisen näköistä keittoa! Jotenkin nyt taas maistuu keitot eli hieman kevyemmin mennään. Mukavaa sunnuntaita!!
VastaaPoistaViikonlopun värit olivat keltainen ja oranssi. Näin syksyllä lämmin keitto maistuu erityisen hyvälle. Hyvää viikon jatkoa <3
PoistaKyllä se maistuu poikaystävälle, kun oikein nälkä on ;) Hyvää viikon jatkoa sinulle ja poikaystävällesi!
VastaaPoista