sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Lempi kenkäni on punaiset kumpparit

Kaupallinen yhteistyö: Nokia Jalkineet, Kontio Classic kumisaappaat saatu, ilmaistuote 



Tämän kesän ja syksyn lempparikenkäni on olleet punaiset kumpparit. Kumpparit ovat Nokian Classic pitkävartinen klassikkomalli. 

Nokian Classic klassikkokumisaappaat on olleet  jo vuodesta 1973 tuttu näky mökkien kuisteilta, tupien nurkilta, perunapelloilta, partiolaisten leireiltä, kalastajien veneistä, maajussien traktoreista viljapelloilta sekä marjastajien ja sienestäjien metsäretkiltä. Nokian Classicit saavat vauhtia niin pikku piiperoisten jaloissa kuralätäköissä kuin varttuumman väen syksyisissä puuhissa #elämänkumpparit. Säät, muodit ja maailma muuttuu, mutta Kontion tarina kestää!



Varrensuussa on heijastava nauha, joka ei korvaa CE hyväksytyn heijastimien käyttöä. Pohja ei kerää likaa. Kontio Classic kumisaappaan perusvärit ovat musta ja punainen. Kausiväreinä saatavilla luumu ja keltainen.

Kontio Original, Basic, Low, Winter ja Jr -saappaille on yhteinen tilavasti mitoitettu lesti. Jämäkkä, pitkä varsi suojaa kastumiselta ja varren suussa oleva kiristysremmin ansiosta ei kumppareihin mene roskia. Pitkävartiset kumpparit on niin minun juttu; voi kulkea kosteilla niityillä, rämpiä soilla, työjellä puutarhassa, kävellä lompsutella sadesäällä rapakoissa, kalastaa järvellä sekä keräämässä marjoja ja sieniä metsässä.

Nokian Classicit valmistetaan käsityönä kestävästä luonnonkumiseoksesta. Kumpparit ovat 100 % vesitiiviit ja kestävät -40 asteen pakkasta.  

Kun hoidat kumisaappaitasi, niin ne palvelevat pitkään. Tässä on Nokian Jalkineiden 


  • Pese saappaat ajoittain haalealla saippuavedellä ja sienellä – kumiin imeytynyttä pinttynyttä likaa on vaikea puhdistaa myöhemmin
  • Vältä karkeaa harjaa ja liuottavia pesuaineita.
  • Kuivaa saappaat huoneenlämmössä.
  • Säilytä saappaat valolta suojassa viileässä ja pystyssä.
  • Saappaiden pintaa kannattaa hoitaa Nokian Jalkineiden Kuminhoitoaineella aina kun pinta muuttuu himmeäksi ja tuntuu kuivalta. Kuminhoitoaine pitää kumin pinnan pidempään kiiltävänä ja likaa hylkivänä. Vaaleat kumipinnat on myös helpompi pitää puhtaina hoitoaineen avulla.¨ (Lähde: Nokian Jalkineet)

Näin säilytät kumisaappaasi oikein:

- Kumisaappaat säilytetään pystyasennossa.
- Lämpötila huoneenlämpö tai sitä viileämpi.
- Kuumuus ja valo vahingoittavat kumipintaa. Ei säilytetä siis suorassa auringonvalossa!
- Kumisaappaiden säilyttäminen ulkovarastossa tai talven yli mökillä ei vahingoita niitä.

(Lähde: Nokian Jalkineet)


Sateista viis, otetaan kumpparit käyttöön siis!

Oletko sinä kumppari-ihmisiä? Onko pitkä vai lyhyt vartiset se sinun kumpparijuttusi?

keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Luoston ruska


Perjantaina pakkasimme matkalaukut autoon ja suuntasimme matkamme kohti Luostoa. Vietimme viikonlopun nauttien syksyn ruskasta ja Luoston tarjoamista palveluista




Matkalla Kajaanista Luostolle pysähdyimme tervehtimään Hiljaista kansaa. Turvepäiset hahmot seisoivat vaitonaisina Käpylän pellolla viitostien varrella. Työpaja Hanslankarit korjaa ja vaatettaa Hiljaisen kansan kahdesti vuodessa. Korona-ajan mukaisesti oli osalla hahmoista maskit kasvoillaan.

Näkymä on aina yhtä vaikuttava, joten kannattaa ohikulkiessaan ehdottomasti pysähtyä katsomaan Hiljaista kansaa. Hahmojen joukossa kierrellessä voi vaikkapa katsella hahmojen vaatteita ja mietiskellä, millaisia persoonia hahmot ovat. Ja ottaa tietenkin kuvia matkamuistoksi ja someen.

Kovin kauaa emme malttaneet Käpylän pellolla kierrellä, sillä kuulimme Lapin kutsun ja jatkoimme matkaa kohti Luostoa.


Matka jatkui illan hämärtyessä Kuusamosta Luostolle revontulien loisteessa. Majoituimme Santa's Hotell Auroraan, missä meitä odotti Bookingin kautta varaamamme Superior-huone takalla ja saunalla. Ihanan superiorin luksusta! Automatkan jälkeen olikin mukava rentoutua saunassa ja hyggeillä takkatulen ääressä. 

Lauantain vietimme patikoiden Pyhä-Luoston kansallispuistossa, joka on yksi Suomen neljästäkymmestä kansallispuistosta. Kansallispuistot omistaa Suomen valtio ja niiden hoidosta vastaa Metsähallitus. Pyhätunturin kansallispuisto on perustettu 1938. Pyhä-Luoston kansallispuisto on perustettu 2005 liittämällä alkuperäiseen kansallispuistoon Luoston soiden- ja metsiensuojelualueita. (Lähde: Luontoon.fi)




Tunturiaavan luontopolku (7 km)


Kiersimme ensin Tunturiaavan luontopolun (7 km). Reitti kulki kangasmetsämaastossa ja tunturiketjun reunustamalla suolla. Lintutornista aukesi aapa ajaton ja näkymä 35 kilometriä pitkän tunturijonoon, joka on  jäänne yhdestä maapallon vanhimmista vuoristoista. Tunturit vasemmalta oikealle: Noitatunturi (540 m), Ukonhattu (490 m) ja Kultakero (500 m). (Lähde: Metsähallituksen kyltti)

"Aapasuot ovat Pohjois-Suomen luonteenomaisin suoyhdistelmätyyppi. Aapasuolle tyypillisiä piirteitä ovat märkä ja puuton keskiosa, jossa esiintyy upottavia rimpiä ja mutkittelevia jänteitä. Jänteet ovat suuntautuneet kohtisuoraan veden virtaussuuntaa vastaan. Jänteet voivat liikkua talven aikana jopa kymmeniä senttejä." (Lähde: Metsähallituksen kyltti) 



Rykimäkurun reitti (12-14 km)

Kierrettyämme Tunturiaavan luontopolun kiersimme vielä Rykimäkurun reitin. Reitti kulki Lampivaaran ja Pyhälammen kautta ylittäen pariin otteeseen Pyhäjoen. Reitillä näki maan repeämä kohtaan syntyneen rotkolaakson, Rykimäkurun. Alueen muut tunturikurut ovat jääkauden sulamisvesien uurtamia.  



Kävelimme Luoston keskustaan ruskan väreillä sisustettuun Ravintola Punakettuun. Sisustuksessa on käytetty paikallisen taiteilijan teoksia sekä second-hand kalusteita, esim. ravintolan tuolit ovat peräisin Sodankylän jääkäriprikaatin sotilaskodista.  Ja mikäs sen mukavampaa päivän reippailujen jälkeen kuin nauttia poronkäristys-annos; Orajärven kylän Maijalan perhetilan poroa, perunamuusia, puolukkahilloa ja maustekurkkua. Täydellistä!

Sunnuntaina ajelimme takaisin kotiin eri reittiä kuin Luostolle mennessämme. Paluumatkalla Rovaniemen (shoppailua Napapiirillä Marimekon ja Iittalan liikkeissä), Ranuan (Fazerin myymälästä herkkuja makean nälkään ja matkaevääksi) ja Puolangan (Puolangan leipomon leipää S-Marketista). 

Aktiiviloma hyggeilyineen antoi mukavasti jaxuja arkeen 💓


tiistai 15. syyskuuta 2020

Huonekasvit lisäävät kodin viihtyisyyttä (huonekasviviikko 2020)

Kävimme tutustumassa tänne Kajaaniin avuttuun Rustaan. Tuotevalikoima oli monipuolinen ja erityisen inspistävä näin syksyyn. Ostimme olohuoneeseen uudet puuvillakankaiset verhot ja sohvatyynynpäälliset. Kesän ajan olohuoneen ikkunoissa on ollut vaaleanharmaat pellavaverhot ja nyt ikkunaverhot ovat vihreät. 

Minulla, kuten monella muullakin, tahtoo nimittäin tämä syksy olla sellaista sisustusinnostuksen aikaa. Kun nuo syksyn pihapuuhat alkavat olla vähempänä ja varsinkin sadepäivinä on aikaa tehdä pikkuista pintarempaa, mööpleerata, vaihtaa sisustustekstiilejä ja  antaa huonekasveille erityistä huomiota. 


Tällä viikolla vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa (14.-20.9.2020). Kasvit kaunistavat kotia ja lisäävät viihtyisyyttä. On tutkittu, että kasveilla ja niiden kanssa puuhastelulla on terveysvaikutuksia.  Huonekasviseuran ry:n nettisivuilta löytyy eri paikkakuntien ja yhteistyökumppaneiden tapahtumia ja tarjouksia.

Huonekasvien valintaan vaikuttavat kodin olosuhteet (valoisuus, kosteus ja lämpö) sekä kasvien ominaisuudet ja vaatimukset. Marttojen sivuilla löydät listat kasveista niiden valoisuuden tarpeen mukaan (kohtuullinen, valoisa, runsas valo). 



Huonekasvien lajeista perinnekasvit ovat kestäviä ja näyttäviä sekä mielenkiintoisia kasvattaa. Marttojen sivuilla voit tutustua seuraaviin  perinnekasveihin: amatsoninlilja, hienohelma, huonearalia, huonekuusi, isoanopinkieli, isoposliinikukka, jättipeikonlehti, kirjorönsylilja, kliivia eli punasarja, kultaköynös, kumiviikuna eli fiikus, morsiusmyrtti, pikkukentianpalmu, suutarinkielo, traakkipuut eli lohikäärmepuut ja unelma




Huonekasvien kasvattaminen on periaatteessa helppoa - ne tarvitsevat sopivasti vettä ja ravinteita sekä ajoittain tarkempaa huolenpitoa. Itselläni tuo sopiva kastelu on ollut paikoitellen huonekasviharrastukseni melkoinen kompastuskivi; milloin olen kastellut liikaa, milloin liian vähän. Marttojen sivuilla esitellään huonekasvien eri kastelutavat (päältä-, alta- ja upotuskastelu sekä vesisäiliön kautta kastelu) ja annetaan vinkkejä kasteluun.   

Ihan aina ei huonekasvien kasvatus välttämättä suju kuin Strömsössä. Joskus huonekasvit ilmoittavat esimerkiksi lehtien kellastumisella tai tiputtamisella, että voivat huonosti. Huonekasveissa saattaa myös näkyä tuholaisia. Usein oireet johtuvat kasville vääristä olosuhteista tai niiden äkillisestä muutoksesta. Mahdollisten huonekasvien kasvatusongelmien kohdatessa voi Marttojen sivuilta lukea tarkemmin, mikä huonekasvia vaivaa.

Ei tarvitse olla synnynnäinen viherpeukalo tai huonekasvikuiskaaja, vaan peukku alkaa vihertämään tiedon ja taidon lisääntyessä huonekasviharrastuksen myötä.



Onko sinun kodissasi huonekasveja? Onko joku huonekasvi oma suosikkisi?

perjantai 11. syyskuuta 2020

PIM - Olet luova!

 Kaupallinen yhteistyö: Entä jos-kauppa



Syksyllä alkavat kansalaisopistojen kurssit, eri yhdistysten harrastuskerhot ja tietenkin lempparini Marttojen toiminta. Tarjonnasta löytyy itselle tuttuja kursseja sekä uusia, innostavia ja erilaisia kursseja, joilla yleisen käsityksen mukaan ajatellaan tarvittavan ainakin ripauksen luovuutta. Uusia kursseja katsellessa ajattelee herkästi: Olenko tarpeeksi luova osallaistumaan kurssille? Esimerkiksi maalauskurssilla opettaja ohjaa piirtämisen ja maalaamisen tekniikassa, mutta olenko tarpeeksi luova maalatakseni tikku-ukkoa kummempaa taulupohjalleni.

Mitä luovuus on? Olenko minä luova? Toiminko luovasti?


Paavo Järvilehdon ja Lauri Järvilehdon Pim! Olet luova -kirja auttaa saamaan esiin meissä olevan luovuuden. Kirja innostaa sujuvan tekstin ja kirjan layoutin, teoksen rakenteen ja tietenkin sisällön vuoksi löytämään oman luovuutensa! Aihetta käsitellään teorioin (muutoinhan aiheen käsittely jäisi liian ohueksi) ja kun on sukelluttu syvään päätyyn (siis tutustuttu teoriaan), edetään miten-kysymyksen kautta luovan työn menetelmiin, metodeihin. Omaa luovuutta tarkastellaan ja työstetään innostavin ja valaisevin tehtävin.


Kirjan tekijät tiivistävät, mikä on luovasti ja ei luovasti käyttäytyvän ihmisen eron. Se on tämä: ei-luovasti toimiva ihminen sanoo useinmiten ei, mutta luovasti toimiva ihminen sanoo kyllä. KYLLÄ on mielenkiintoinen sana. Se johtaa seikkailuihin , joiden lopputulosta emme ennalta tiedä." (Järvilehto & Järvilehto 2019, 72-77)

Minä olen luovasti toimiva ihminen!

Nyt siis mukaan, korona-ajan suositukset huomioiden, syksyllä alkaville kursseille ja harrastusten pariin! Tutustu Marttojen toimintaan ja kursseihin Martat.fi sivuilla.

Oman luovuutesi saat esiin PIM! Olet luova-kirjan avulla. Kirjan voit tilata Entä jos-verkkokaupasta.

Kirjan tekijät ovat työskennelleet pitkään luovilla aloilla ja hyödyntäneet kirjassa esiteltäviä filosofisia, käytännöllisiä ja menetelmällisiä ajatuksia.  "Luovuus on yksi hienoimmista inhimillisistä ominaisuuksista. Kehittämällä omaa luovaa ajatteluasi voit tehdä elämästäsi kiinnostavampaa, kiehtovampaa ja mukaansatempaavampaa." (Järvilehto & Järvilehto 2019, 176)

Paavo Järvilehto on palkittu mainossuunnittelija ja strategi. Hän on suunnitellut maailmanlaajuisia mainoskampanjoita muun muassa Finnairille, Aurinkomatkoille ja Nokialle ja voittanut näistä lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia, mukaan lukien "internetin Oscarin", Webbyn. Hän toimi vuosia Suomen parhaaksi valitun mainostoimisto Mirumin luovana johtajana. 

Lauri Järvilehto, FT, on tietokirjailija, muusikko, filosofi ja sarjayrittäjä. Hän toimii Aalto-yliopistossa työelämäprofessorina ja on perustanut Filosofian Akatemian. Hän on kirjoittanut kuusi suomenkielistä tietokirjaa, viimeisimpänä startup-maailmaa käsittelevän teoksen Kiitorata. Nuorempana hän tuotti yli kuusikymmentä musiikkiprojektia ja työskenteli vuoden Svenska teaternin kapellimestarina. 

Luovasti ihanaa viikonloppua!


tiistai 8. syyskuuta 2020

Hapero, höperö vai tavallinen tatti

Eilen käynnistyi Variskankaan Marttojen syyskausi! Kausi aloitettiin sienikoulutuksella. Sää oli mitä somin, aurinko paistoi ja ei tihmonut vettä. Tapahtuma oli kaikille avoin ja järjestettiin korona-ajan suositukset huomioiden. 


Kouluttajana oli Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset,
Pro Agriaruoka- ja yritysasiantuntija Marja Niskanen. Illan koulutus sisälsi luennon sienten tunnistamisesta, keräämisestä ja säilömisestä. keskustelua sienistä ja sieninäyttelyyn tutustumisen. 

Marjan ohjeita ja vinkkejä sienien keräämiseen: 

Sieneen mentäessä tarvitaan mukaan kori tai sanko ja sieniveitsi. Sieniä ei kerätä muovipussiin! 

Koriin voi laittaa esimerkiksi pahvisen väliseinän tai paperipusseja, joihin sienet on kätevä lajitella esim. jatkokäsittelyn mukaan (ryöpättävät, sellaisenaan käytettävät).

Kerää vain niitä sieniä, jotka tunnet.

Ota mukaan sienikaveri eli sellainen kaveri, joka on sienestänyt pitempään ja tuntee sieniä. 

Sieni otetaan kokonaisena maasta. Leikataaan tyven multainen osa pois. Halkaisemalla sieni, nähdään, onko siinä toukkia. Toukkaista sientä ei kannata mukanaan kotiin kantaa. 

Monet sienet ovat uskollisia kasvupaikoilleen. Kun löydät hyvän sienipaikan, niin suosi sitä. 

Tiesitkö, että karvarouskun "karvoja" ei tarvitse nyppiä pois, vaan se voidaan käyttää "karvoineen".

Marja vinkkasi tutustumaan Arktiset Aromit-nettisivuille. Sivuilta löytyy hyödyllistä tietoa ja ohjeita sienien tunnistamiseenkeräämiseen ja säilömiseen sekä ravintosisällöstä. Ja löytyypä noilta sivuilta myös sienien nimiä eri kielillä

Oletko sinä käynyt keräämässä sieniä? 

torstai 3. syyskuuta 2020

Satokausikalenteri 2021 - ARVONTA

 Kaupallinen yhteistyö: Satokausikalenteri



Nyt sen voi tilata! Nimittäin Satokausikalenterin 2021!

Kalenterissa on vuoden 2021 kalenteritietojen (nimipäivät, juhlapyhät, liputuspäivät, kuunkierto) lisäksi yli Yli 200 Suomessa kaupoissa tarjolla olevaa kasvista (hedelmät, juurekset, vihannekset, marjat, sienet) - kasvisten kotimaiset ja ulkomaiset sesongit kuukausittain. 

Kalenteri sisältää paljon ja monipuolisesti hyödyllistä tietoa satokauden tuoteiden käyttämiseen; FODMAP-ohjeistus herkkävatsaisille, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät & siemenet, mausteet & maustaminen, Suomessa myytävät yrtit sekä tunnistekuvat, säilytys- ja käsittelyvinkit kasviksille.

Ja mikäs sen mukavampaa näin Marttojen valtakunnallisen sieniviikon teemalla - ensi vuoden kalenterissa tuttuun tapaan on myös sesongin sienet. 

Ensi vuoden Satokausikalenterin uusia juttuja ovat:

  • Satokausi-kasvikset muistilistana joka kuukaudelle 
  • Juureskoulu – käyttövinkit yli 15 suomalaiselle juurekselle!” 
  • "Hedelmätarhojen Suomi – esittelyssä yli 40 Suomessa kasvavaa hedelmää!”


Itse olen saanut lisää vinkkejä ja ideoita, joilla ruokiin on tullut mm. ajankohtaisia satokauden makuja ympärivuoden - kuukausittainen  "kokeile näitä"-osio innostaa. Satokauden tuotteiden käyttäminen on ekologista ja kestävän kehityksen kannalta järkevää. Kalenterissa on myös tilaa omille muistiinpanoille, johon olen laittanut  maukkaita Martta-vinkkejä.

Kalenteri on kooltaan 21 x 29,7 cm (mitat suljettuna).

Kalenteri on myynnissä vain verkkokaupassa. Kalenterin hinta on OVH 23,90€. Kalenterin toimituskulut on 3.74€. Kun kalentereita tilaa kaksi kappaletta, niin toimitus on ilmainen! 

Tarpeellinen ja hyödyllinen niin itselle kuin kaverille. Tässä on myös joululahjavinkki numero 1! Ja hei, viime vuonna kalenterit myytiin loppuun eli vain nopeat ehtivät tilaamaan omansa!


SATOKAUSIKALENTERI 2021-ARVONTA

Arpoja voi saada seuraavasti:

1. Seuraamalla Ruusu-unelmia ja villasukkia sekä Satokausi-sivuja Facebookissa. Käy siis tykkäämässä molemmissa. Jätä osallistumisestasi kommentti Satokausikalenteri 2021- ARVONTA-päivitykseeni Facebookissa. Facebook ei ole mukana arvonnassa.

2. Seuraamalla @ruusu_unelmia ja @satokausikalenteri Instagramissa. Jätä osallistumisestasi kommentti Satokausikalenteri arvonta-päivitykseeni Instagramissa. Instagram ei ole mukana arvonnassa.

3. Voit osallistua myös kommentoimalla tähän postaukseen. 

Arvonta alkaa nyt ja päättyy Marttojen valtakunnallisen sienipäivän päätöspäivänä 6.9.2020 klo 23.00. Voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti.


Jos en tavoita voittajaa 3 päivän kuluessa, arvon uuden voittajan. Palkinto postitetaan ainoastaan Suomeen.

Onnea arvontaan!


Martat-lehden numero 4/2020 virittäytyy syksyyn!