Reilu vuosi sitten kerroin postauksessani Eino Leino talon pihapiirissä viettämästämme marttaillasta. Tuon Kainuun Marttojen yhteisen marttaillan suunnittelivat ja toteuttivat yhteistyössä Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat. Vieraanamme oli Vuoksenniskan Martat Imatralta.
Illan menussa oli mm. luonnonyrtti-opintoihimme liittyen luonnonyrtteistä valmistettuja maistiaisia; voikukannuppukapriksia sekä nokkospatonkia nokkospestolla ryyditettynä ja kuusenkerkkälevitettä. Jälkiruokana kahvin ja teen kanssa oli serinakakkuja ja raparperipiirakkaa sekä niitä aitoja ja oikeita rönttösiä kera voin.
Tuolloin marttaillassa ajattelin, että seuraaviin juhliin teen noita ihania serinakakkuja! Ja nyt niitä tein sitten tein. Viikonloppuna vietimme tyttären ylioppilasjuhlia. Juhlimme kahtena päivänä koronasuositukset huomioiden. Ihania vieraita ja muistamisia, ruusuja, auringonpaistetta ja tarjolla suolaista ja makeaa. Juhla, jota muistellaan kaiken muun kuin korona-ajan vuoksi.
Perinteisten serinakakkujen valmistaminen on helppoa ja ne onnistuvat varmasti ohjetta noudatten. Taikinasta tulee Marttojen ohjeen mukaan noin 90 serinakakkua.
Serinakakut (Martat.fi)
350 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
½ dl siirappia
1 muna
9 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa (tai hirvensarvisuolaa)
voiteluun: munaa
pinnalle: raesokeria
1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi ja muna.
2. Sekoita vaniljasokeri ja kohotusaine jauhoihin ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jonkin aikaa kylmässä.
3. Leivo taikinasta tankoja ja leikkaa niistä samankokoisia paloja. Pyörittele palat palloiksi.
4. Paina palloon peukalolla syvennys ja nosta pelille leivinpaperin päälle.
5. Voitele kakut munalla, ripottele pinnalle sokeria ja paista 200°C:ssa kellertävän ruskeiksi, 7-8 minuuttia.
Gaudeamus igitur
Juvenes dum sumus.
Näyttävät kyllä niin hyviltä ja uskoisin että kaikki aineksetkin löytyisivät kotoa, mutta EI, nyt on ryhdistäytyttävä kaiken herkuttelun jälkeen!
VastaaPoistaItse en ole serinakakkuja tehnyt, mutta isännän täti niitä teki. Hänellä oli keittokirjan välissäkin kerättynä paljon erilaisia ohjeita, ja serinakakuistakin oli käsin kirjoitettuna ohje kirjan välissä. Pitäisikin tytöille vinkata, että tekisivät niitä, kun he ovat viime aikoina olleet leipomisesta innostuneita:) Hyvää viikkoa sinulle:)
VastaaPoistaOlen joskus tehny Serina -pipareita ja piti oikein ettiä ohje, kun muistelin, että oli fariinisokeriakin.
VastaaPoistaMulla on tällänen ohje:
200g margariinia
2dl fariinisokeria
3.5dl vehnäjauhoja (vähän enemmän)
1muna
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
Noita on pakko kokeilla. Kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaMahtavaa, että innostuit reseptistä! Mukavaa viikon jatkoa sinulle ❤
PoistaKiitos reseptistä, vaikuttavat todella herkullisilta eikä tekeminenkään tunnu liian haasteelliselta. Mukavaa alkanutta syyskuuta sinulle!
VastaaPoistaMukavan helppo resepti ja mahdottoman hyviä kakkusia. Hyvää viikon jatkoa sinulle ❤
PoistaOhje vaikuttaa tutulta. Luulenpa, että äitini on näitä kakkusia leiponut joskus.
VastaaPoistaHerkullista syyskuun alkua sinulle Tarja <3
Näin voi olla, kun tämä on perinneresepti. Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Outi ❤
PoistaSydämelliset onnittelut ylioppilaalle ja perheelle 🤍 Ja kiitos ohjeesta, vaikuttaa juuri sellaiselta, jonka minäkin voisin saada onnistumaan ;) Kaunista syyskuun alkua sinulle 🤍
VastaaPoistaKiitos, Satu ❤ Tällä reseptillä onnistuu varmasti! Mukavaa viikon jatkoa ❤
PoistaKiitos reseptistä <3 Vaikuttaa todellakin helpolta tehdä. Mukavaa syyskuun alkua <3
VastaaPoistaKiitos sinulle kommentista! Kauniita syyskuun päiviä <3
PoistaLämpimät onnittelut ylioppilaalle ja perheelle! Serinakakut on vanha pikkuleipä ja sillointällöin tulloo tehtyy. Haarukalla painan ristikon pyöriin pallon piälle. Hienonnettuu mantelii voip sokerin lisäks laittoo voideltujen pikkuleipien piälle. Heleppo ja noppii tehä.
VastaaPoistaLämmin kiitos, Ulla <3 Nämä on kyllä ihania pikkuleipiä ja niin kiva resepti - raaka-aineet löytyy valmiina kaapista ja tekemisessä ei aikaa tärväänny. Kiitos hyvästä vinkistä! Seuraavalla kerralla laitan mantelijauhetta sokerin kera keksien päälle.
PoistaBoa tarde. Parabéns pela postagem. Grande abraço carioca.
VastaaPoistaSaudações da Finlândia! Obrigado por seguir o meu blog!
PoistaOnnea ylioppilaalle ja tietenkin ylioppilaan äidille.
VastaaPoistaMinun mummoni teki juurikin tuollaisia pikkuleipiä, mutta meidän suvussa niitä on kutsuttu serenakakuiksi. Minun on pitänyt pitkään pyytää reseptiä sedältäni. Rakastan noita leivonnaisia. Vielä kun sedällä riitti virtaa ja aikaa enemmän, hän leipoi niitä minulle joululahjaksi. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että niitä saa vain itse leipomalla. Ensi jouluksi teen kyllä. Mehän aina ahmaisemme serenakakut jo ennen joulua.
Lämmin kiitos <3 Kiitos, että jaoit kanssamme ihanan serinakakkumuistosi <3 Kauniita syyskuun päiviä sinulle!
PoistaPaljon ilon ,toivon hetkiä uudelle Ylioppilaalle! ja vanhemmille iso kiitos!:):)
VastaaPoistaSerinakakut,ovat juhlallisia! joita vois arkiviikonlopuksi..tehdä!
Kiitos Tarja!