Sivut
maanantai 29. kesäkuuta 2020
Lappi - vinkkejä Levillä kesällä lomaileville
perjantai 26. kesäkuuta 2020
Taivaskeron kierros (Pallas-Yllästunturin kansallispuisto)
maanantai 22. kesäkuuta 2020
Kaunis lupiini on haitallinen vieraslaji
Miksi haitalliset vieraslajit tulee hävittää?
Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa alkuperäisluonnolle leviämällä luontoon ja hautaamalla alleen alueella luontaisesti kasvavat lajit. Levitessään ne aiheuttavat metsätuhoja tukahduttamalla puiden taimia, heikentävät satoa ja ja valtaavat virkistysalueita. Vieraslajeista voi olla myös haittaa ihmisten ja kotieläinten terveydelle. Esimerkiksi lupiinista on tehty myös havaintoja useilta uhanalaisten niittykasvien kasvupaikoilta.
Lupiini ei kelpaa päiväperhosien toukille, eikä aikuisille ravintokasviksi. Lupiini heikentää kulttuurimaisemia valtaamalla alaa kedoilta ja vanhoilta koristekasveilta vanhoissa pihapiireissä.
Haitallisen vieraslajin maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ynpäristöön päästäminen on kielletty.
Miten lupiini hävitetään?
Yksittäiset lupiinit voi kaivaa maasta juurineen puutarhatyökaluja apuna käyttäen.
Laajemmat kasvustot hävitetään niittämällä kahdesti kasvukauden aikana kukkimisen ja siementämisen estämiseksi. Lupiinin hävittämiseksi tarvitaan niittokertoja monen vuoden ajan, koska lupiinin siemenpankki säilyy maaperässä vuosia.
Maasta kaivetut sekä niitetyt kasvit pitää korjata alueelta pois, etteivät ne rehevöitä aluetta. Siemenet voivat kehittyä kypsiksi, vaikka kukinto olisi katkaistu. Kukkavarret voi laittaa muovisäkkiin mätänemään, jolloin siemenet eivät pääse kehittymään. Jos kukinnoissa ei ole kypsiä siemeniä, niin kasvit voi kompostoida. Kypsät palot ovat ruskeita, auenneita ja siemenet ovat varisseet.
Vieraslajien pysäyttämiseksi tarvitaan kaikkien aktiivista otetta. Vieraslajien hävittämiseen osallistuminen on helppo tapa tehdä käytännönlaheistä luonnonsuojelu- ja ilmastotyötä. Lisäksi kasvien hävittäminen on mukavaa liikuntaa ja luonnossa liikkuminen tuo hyvän mielen.
Jos innostut aiheesta ja Viekas-toiminnasta omaa pihapiiriä laajemmin, niin klikkaa Marttojen Viekas-sivuille tästä KLIK.
Marttojen Viekas LIFE-sivuilta löydät OHJEITA KORONAVIRUKSEN LEVIÄMISEN EHKÄISEMISEKSIVIERASLAJITALKOISSA.
perjantai 19. kesäkuuta 2020
Täytekakku juhlistaa juhannuksen ja lintukuulumisia
kananmunia
hienosokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
margariinia
korppujauhoja
Kakkupohjaan tarvitset lasillisen kanamunia, lasillisen sokeria ja lasillisen jauhoja (puolet perunajauhoa, puolet vehnäjauhoa). Huom. laita kaikkiin laseihin aineita yhtä paljon! Muumi-mukiin mahtuu viisi isoa kananmunaa.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää jauhot siivilän läpi varovasti käännellen kananmunasokerivaahtoon.
Korppujauhota voideltu vuoka. Voitele vuoka margariininokareella ja ripottele vuokaan korppujauhoa. Kääntele vuokaa niin, että korppujauhoa on tasaisesti ympäri vuokaa.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 40 min, kunnes kakku irtoaa reunoilta.
Anna kakkupohjan jäähtyä ennen kumoamista. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
- 2 kg (4 litraa) marjoja, tuore tai pakaste
- 1 dl vettä
- 1 kg Dansukker Hillosokeria
1. Perkaa (ja paloittele suurikokoiset) marjat. Käytä pakastemarjat puolisulaneina.
2. Kuumenna vesi ja mansikat kattilassa. Sekoita Hillosokeri höyryävään seokseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto.
Anna hillon jäähtyä noin puoli tuntia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita pari kertaa jäähtymisen aikana.
3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä mieluiten viileässä.
RAHKA-KERMAVAAHTOTÄYTE
2 dl kuohukermaa
150 g rahkaa
1 tl vaniljasokeria
1. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon rahka ja vaniljasokeri.
KUORRUTTEEN RUUSUT
2,5 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa (Vadelmalla maustettu tuorejuusto sopii tähän hienosti!)
100 g kevytrahkaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
elintarvikkeiden värjäämiseen tarkoitettua elintarvikeväriä tai geeliväriä
1. Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe, tuorejuusto ja rahka.
3. Värjää kuorrute elintarvikevärillä tai geelivärillä pakkauksen ohjeen mukaan haluamasi väriseksi.
Vinkki: Voit halutessasi kuorruttaa kakun reunat, kakun täyttämisen jälkeen, ennen ruusujen pursottamista. Voit jättää raunat myös kuorruttamatta.
KOKOA TÄYTEKAKKU
1. Valmista ensin mansikkahillo ja rahka-kermavaahtotäyte.
2. Leikkaa täytekakkupohjasta kaksi tai kolme kerrosta, riippuen kakun koosta.
3. Kostuta alin kakkukerros mehulla.
4. Levitä pohjan päälle kerros mansikkahilloa ja hillon päälle rahka-kermavaahtoa.
5. Laita pohjan päälle kakkupohjan toinen kerros ja täytä se kuten edellinen.
6. Laita kakkupohjan päällimmäinen osa ja kostuta se mehulla.
7. Levitä loput rahka-kermavaahto kakun päälle lusikalla jättäen pinnan epätasaiseksi.
8. Koristele kakku pursottamalla ruusuja ja pieniä lehtiä.