tiistai 26. toukokuuta 2020

Tiikerikakun serkku raparperiraitakakku ja poiminta Martat lehdestä



Blogiarkistoni kätköstä etsin viime kesänä tekemäni raparperiraitakakun reseptin. Viime kesänä raparperisato innoitti kokeilemaan, miten raparperi sopii raidaksi tiikerikakkuun. Erinomaisesti sopi! 

Nyt kevään merkit viittaavat siihen, että raparperia saadaan oikein mallikkaasti tänäkin kesänä. Lehdet punkevat napakan topakkoina maasta. Käytin raparperiraitakakkuun viimeiset viime kesän raparperit. Just parahiksi ennen uutta satoa.

RAPARPERIRAITAKAKKU

Taikinaan tarvitset:

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Raparperiraitoihin tarvitset:

n. 7 dl raparperin paloja
vajaa 1 dl hillosokeria
1 tl kanelia

Vuoan voiteluun nokare margariinia ja korppujauhoja.



Näin valmistat:

1) Voitele ja korppujauhota vuoka.

2) Valmista raparperihilloke:
Kuori ja paloittele raparperin varret.
Kiehauta raparperipaloja hillosokerissa niin kauan, että raparperit hieman pehmenevät.
Valuta ylimääräinen neste pois.
Sekoita joukkoon kaneli.

3) Valmista taikina:
Vatkaa huoneen lämpöinen voi/margariini ja sokeri vaahdoksi.
Lisää kananmunat yksitellen, välissä hyvin vatkaten.
Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin.
Sekoita jauheseos margariini-sokerivaahtoon.

4) Kokoa kakku vuokaan:
Levitä rengasvuoan pohjalle puolet taikinasta.
Levitä raparperihilloke ja päällimmäiseksi loput taikinasta.
Vedä veitsellä tai nostele/painele taikinaa haarukalla kakun ympäri - näin kakku raidottuu.

Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin tunti. Kokeilu kakun kypsyys tikulla; kun taikina ei tartu tikkuun, on kakku kypsä.

Anna kakun jäähtyä ennen kakun kumoamista.




Maanantaina tuli Martat-lehti. Mikäpä sen mukavampi lämpimänä kesäpäivänä on, kuin istahtaa hetkeksi lehden äärelle ja nauttia ison kupponen teetä kera raparperiraitakakun. 

Liekeissä artikkelissa Marttaliiton hallituksen jäsenet kertovat, mihin tuntevat vetoa. Tässä toukokuun Martat-numerossa Anu Talka kirjoittaa otsikolla Nopea kansa. Artikkelissa hän kertoo aiemmin olleensa historiantutkija ja tekstissään hän hienosti yhdistelee historian tapahtumia tähän päivään, aikaan jota elämme.

Lainaan postaukseni loppuun Anu Talkan kirjoituksen viimeisen kappaleen:

Hämmennyksen aikana on tärkeää unelmoida, mutta toimia ohjeiden mukaan, missä me suomalaiset olemme myös hyviä. Tulevaisuudenuskoa tuo eteläkarjalainen sanonta: "Ko keinot loppuut, ni konstit auttaat."

Anu Talka, Martat-lehti, 3/2020, s. 76

21 kommenttia:

  1. Kakkuohje vaikuttaa maukkaalta. Katsoin tänään, että raparperia olisi jo reilusti korjattavissa, joten saatanpa kokeilla kakun leipomista. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperileipomukset ovat ajankohtaisia. Meidän pihan raparperikasvaa kuin silmissä, kun yhtäkkiä punertavista palleroista tulikin isoja raparperin lehtiä.

      Poista
  2. Kiitos hyvästä ohjeesta!
    ..vaihteeksi raparperista ,kakkua,
    Kahvikakku minusta kruunaa kahvi/teepöydän.
    (minä aina jaan 3-4 osaan.pakastan palasinamutta tämän kakun vois tehdä"arkipäivän" kunniaksi ,eikä pakastaa...vaan,kestää varmaan jonku päivän,,,jos ei sitä ennen tule napsitua suuhun;))
    Älyttömän viisas sanonta,
    Aurinkoista keskiviikkoa:)
    jk.
    lupasivat sadetta..luonto puhdistuu...hölynpölystä;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tuli napsittua suuhun. Ei mennyt pakkaseen palaakaan :D Pitänee tehdä seuraavalla kerralla kaksi kakkua, niin josko sitä palanen jäisi pakastettavaksi kaffevaraksi :) Vesisadetta juuri aamutv:ssa ennustelevat. Luonto ja piha kiittää sateesta.

      Poista
  3. Tulin tänne heti kurkkaamaan reseptin, sillä en tiedä parempaa kuin raparperi. No ehkä sitruuna pääsee samalle viivalle.

    Kiitos kovasti herkullisesta reseptistä Tarja.💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi, sitruuna, lime ja kaikki kotimaiset marjat <3 Näissä on maut kohdillaan!
      Kiitos sinulle kommentistasi, Tiia <3

      Poista
  4. Kuulostaa niin herkulliselta, tätä on ihan pakko kokeilla! Kiitos ohjeesta! Mukavaa päivää🥰🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että innostuit reseptistä! Ihanaa viikon jatkoa sinulle <3

      Poista
  5. Raparperi kuuluu kesään ja tämä kakku menee kokeiluun. Tätä voisin tehdä, kun seuraavan kerran kahvitellaan äitini kanssa.
    Ihanaa keskiviikkoa sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Super mukavaa lukea, että kakkureseptini pääsee näin ihanaan kahvitteluhetkeen. Hyvää viikon jatkoa <3

      Poista
  6. Kakku näyttää todella herkulliselta... kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  7. Herkulliselta näyttää kakku! Pittääpä kokeilla.

    VastaaPoista
  8. Kiitos ohjeesta tämä menee kyllä kokeiluun kun tuota raparperiä on aika reilusti niin ohjeita voisi olla useampiakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperi on satoisa, kun kasvun vauhtiin pääsee. Mukava kokeilla erilaisia reseptejä. Hyvää viikon jatkoa, Nila <3

      Poista
  9. Jassoo, se meni leipomishommiksi sitten, kiitos innostavasta ohjeesta.

    VastaaPoista
  10. Tuopa olisikin varmaan aivan ihanan herkullinen ja erilainen tiikerikakku! Kokeiluun menee.
    Mukavaa ja lämmintä viikonloppua sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperiraitakakku on herkullinen. Raparperi on tämän ajan maku ja herkku. Mukavaa, että innostuit reseptistä <3 Ihanaa viikon jatkoa sinulle, Kristiina!

      Poista
  11. Raparperiraitakakku on herkullinen. Mukavaa, että innostuit reseptistä! Ihanaa viikon jatkoa, Marja-Terttu <3

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista!