tiistai 28. huhtikuuta 2020
Rosetit - vanhan ajan rapea vappuherkku
Rosetit ovat vanhan ajan rapea vappuherkku, jotka kypsennetään öljyssä rosettiraudan avulla. Nimi tulee perinteisestä rosettiraudan ruusumaisesta kuviosta. Ruusukuvion lisäksi on muitakin muotoja, kuten esimerkiksi perhonen.
Ensimmäiset rosetit tein vuosia sitten työkaveriltani lainaamalla rosettiraudalla ja häneltä saamallani reseptillä. Hän kertoi oppineensa rosettien tekemisen aikoinaan emäntäkoulussa. Tuon ensimmäisen rosettien tekemisen jälkeen etsin aina muistaessani pitkin vuotta kaupoista rosettirautaa, mutta eipä vain tahtonut löytyä. Sesonkiajan keittiövälinettä kun ei kauppojen hyllyllä turhaa seisoteta. Löysin rosettiraudan lopulta netistä.
Rosetit paistetaan yksi kerrallaan, joten jonkin verran aikaa näiden paistamiseen menee. Rosettireseptejä löytyy useita erilaisia, mutta tällaisella perusohjeella saa oikein maukkaat ja rapsakat rosetit.
Rosetit
2 munaa
1 rkl sokeria
2 dl maitoa tai kivennäisvettä
2 dl vehnäjauhoja
Kypsentämiseen: rypsiöljyä
Pinnalle: tomusokeria
1. Valmista taikina
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki.
Lisää joukkoon sokeri, maito/kivennäisvesi ja vehnäjauhot.
Sekoita taikina tasaiseksi ja anna turvota.
2. Kuumenna öljy
Kuumenna öljy kattilassa 160-180 asteiseksi. Lämpötilan voit tarkistaa lämpömittarilla tai leipäkuutiolla. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäkuutio ruskistuu noin minuutissa.
3. Paista rosetit rosettiraudalla öljyssä
Laita talouspaperia uunipeltien päälle (kahdelle uunipellille mahtuu mukavasti lähes kaikki rosetit).
Kuumenna rosettirauta kuumassa öljyssä ja kasta se taikinaan raudan yläreunaan saakka.
Laita rauta heti kuumaan öljyyn.
Kun rosetti on vaaleanruskea, nosta se talouspaperin päälle. Rosetti irtoaa raudasta esimerkiksi muutamasta kohdasta lusikalla tai veitsen kärjellä irroittamalla. Rosetti voi paistamisen aikana myös irrota ja jäädä kellumaan kuumaan öljyyn. Tällöin rosetti nostetaan öljystä esim. reikäkauhalla tai paistinlastalla.
Huomaa tämä: rautaa ei upoteta taikinaan, koska silloin rosettirauta jää paistettaessa rosetin sisään ja raudan saa irti vain rikkomalla rosetin. Tällaiset maukkaat rosetin palaset kotileipuri napsii suuhunsa rosetteja paistellessaan.
Jäähtyneiden rosettien pinnalle siivilöidään tomusokeria.
Oi, mikä vapunajan herkku!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nami,nami.Hyvältä näyttää.Ihanaa ja makoisaa Vappua sinulle.Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaKiitos! Vappuviikonloppu meni nopeasti perheen kanssa touhuillessa. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
PoistaHerkullisia, ennen tein paljon, juurikin samanlaisia, nyt minulla on jäljellä vain tuo muotti, käytän sitä kuvausmateriaalina. Iloista Vappua!
VastaaPoistaHerkullisia olivat. Ei kauaa kestänyt, kun tarjoilulautanen oli tyhjä :) Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
PoistaVoi mikä muisto kouluajalta tulvahti mieleen. Ihania herkkuja ❤️
VastaaPoistaVapun perinneherkkupostaus toi monille muistoja mieleen. Rosetit ovat tosi hyviä, ihanan rapsakoita. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle, Outi <3
PoistaErikoisherkkua ovatkin! Hienoja ja hötösiä, hitaita tehä. Olen joskus kauan sitten tehnyt, mutta munkit sittemmin vieneet helppoudellaan vappuleipurin ajan.
VastaaPoistaJa ihanan rapsakoita! Näiden tekeminen on aikaa vievää, mutta lopputulos palkitsee tekijäänsä. Äiti teki munkit ja minä rosetit. Tehtiin sitten vaihtarit.
PoistaMakumuisto, ihana sellainen.
VastaaPoista<3 Tämä toi monen mieleen makumuiston. Herkullisia olivat!
PoistaAh, rosetit on hyviä. Nuoruudessa niitä tuli tehtyä, rauta kulki vuosikymmenet mukana eikä tullut enää käytettyä niin viime vuonna laitoin sen kiertoon.
VastaaPoistaRosettirauta on sesonkitavara, joka on keittiönlaatikossa ja käytetään vain vappuna. Hyvä idea laittaa rauta kiertoon, jos ei tule käytettyä. Näitä rosettirautojahan ei ole hirveän helppo ostaa, kun tarjontaa on vähän.
PoistaHyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
Voi että näyttää herkulliselta. Rosetteja olen tehnyt joskus kauan kauan sitten koulun kotitaloustunnilla :) Mukavaa vappua ja iloista viikonloppua sinulle!
VastaaPoistaTämä rosettipostaus toi monelle mieleen koulun kotsantunnit <3 Makumuisto menneiltä vuosilta. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
PoistaNiin herkulliselta näyttää. Mukavaa vappua sinulle Tarja!
VastaaPoistaKiitos! Herkullisia olivat ja nopeasti tyhjeni tarjoilulautanen. Vappuviikonloppu meni nopeasti perheen kanssa yhdessä puuhaillessa. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
PoistaOi, oikea nostalgiapläjäys, saatan tuntea koulun kotitaloustunnilla tehtyjen rosettien maun jo suussani!
VastaaPoistaÄiti teki vapuksi aina ison kasan rinkulamunkkeja, tekee edelleen. Hyviä ovat nekin, mistuvat lapsuudelle.
Itse ostan kaupasta vain kuivahtaneita donitseja ja mauttomia tippaleipiä - voi lapsiparkani lapsuuden makumuistoja...
Kiitos ihanasta kommentistasi! Tästä rosettipostauksesta tuli monelle mieleen makumuisto menneiltä vuosilta.
PoistaMeidän äiti tekee meidän munkit, minä tein rosetit ja sitten tehtiin caihtarit. Äidin tekemät munkit ovat ihan parhaat <3
Tippaleipiä ei tule tehtyä. Kokeillut olen, mutta siitäkin on aikaa. Kaupasta olen jokunen kerta ostanut tippaleipiä.
Iloa ja aurinkoa toukokuun päiviin <3
Näyttävät aivan ihanilta! Minä en olekkaan tainnut koskaan maistaa Rosetteja:) Aurinkoista, ihanaa vappuaattoa ja leppoisaa vappua♥
VastaaPoistaRoaettikausi on niin lyhyt, niin harvemmin näkee ja pääsee maistamaan. Rosetit ovat hyvän makuisia ja rapsakoita. Tomusokeri rosetit päälle ripoteltuna tuo mukavasti makeutta.
PoistaHyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
We have something similar and we called this snack "honeycomb" biscuit. It is crispy.
VastaaPoistaHyvältä näyttää! Minä en ole myöskään koskaan tainnut maistaa rosetteja. 🌞 vappua sinulle!
VastaaPoistaRosetteja harvoin on tarjolla, että pääsisi maistamaan. Vappuviikonloppu meni nopeasti ja huomenna koittaa arki. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
PoistaAivan huikaisevan ahkeraa marttaelämää täällä! Ihanaa seurattavaa! Rosetit maistuis kyllä - toivottavasti vappusi sujui hyvin!
VastaaPoistaHei, Kati! Kiitos kommentistasi <3 Täällä sitä marttaillaan into pinkeänä :)
PoistaVappu sujui hyvin. Vappuviikonloppu meni nopeasti kotoisissa puuhissa ja lepäillen. Huomenna alkaa arkiset puuhat. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
..vappu kerkesi mennä...
VastaaPoistarosetteja oon joskus yrittäny,epäonnistu,mutta syönyt olen toisten tekeminä,herkkuja;)Nämä ovat "taitolaji-leivonnaisia"
Oli mulla muutakin asiaa!:))
Onnittelut ,olet sydänlyhdyn-voittaja:))
Käyppä kuittaamassa blogissani:))
Oikein HYvää alkanutta toukokuuta Sinulle Tarja!
jk,:)etelämpänä jo krookukset kukkii;))kauniisti!
Vappuviikonloppu meni nopeasti perheen kanssa yhdessä puuhaillessa ja käsitöitä tehdessä.
PoistaIhanaa! Kiitos ihanasta arvonnasta! Oltiinkin jo asian tiimoilta sähköpostitse yhteydessä.
Meilläkin etupihan seinän vierustalta nousi muutama krookus. Kevään ensimmäiset kukat tekevät olon niin iloiseksi!
En ole ikinä tehnyt, mutta näyttää superkauniilta. Näitä herkkuja voisi olla koska vaan 😊
VastaaPoistaHerkullisia ja kivoja tehdä, vaikkakin vähän töiseviä. Itsekin mietin, että miksiköhän näitä syödään vain vappuna, kun syödäänhän munkkejakin pitkin vuotta. Ehkäpä otan rosettirauta muulloinkin esille ja paistan muutamat rosetit. 😊
PoistaOnpa nämä hyvin kauniita ja eikös nämä ole mehukkaampia kuin tippaleivät? Toivottavasti oli mitä mukavin vappu ja oikein sydämellistä viikonlopun jatkoa Tarja. <3
VastaaPoistaKyllä nämä ovat mehukkaampia kuin tippaleivät. Ovat rakenteeltaan rapsakoita. Tomusokeri tuo mukavasti makeutta.
PoistaVappuviikonloppu meni nopeasti ja huomenna koittaa arki. Tänään ollaan vielä ihan sunnuntaisti:)
Ihanan makuisia ja mukavan rapsakoita <3
VastaaPoistaVappuviikonloppu meni nopeasti perheen kanssa yhdessä puuhaillessa.
Hyvää alkavaa viikkoa sinulle <3
Minullakin on jossain rosettirauta, vaan eipä ole vuosiin tullut käytettyä. Sillä saakin hyviä vappuherkkuja tehtyä edullisesti.
VastaaPoistaRosettirauta saattaa helposti jäädä laatikon kätköön ja käyttämättä. Kiva, rapea ja maukas vappuherkku.
PoistaOi, meilläkin oli lapsena rosettirauta! Taisi äitini kokeilla tehdä niitä muutama vuosi sitten myös. Herkkua!
VastaaPoistaRosettien tekemisessä on muutama kikka. Kun ne tietää, niin rosettien tekeminen sujuu mukavasti. Aikaa näiden tekemiseen kyllä kuluu, vaan mitäpä sitä tällaisena keväänä muuta ole ollutkaan kuin aikaa ;)
PoistaOi, mikä ihana klassinen herkku! Olen joskus saanut, mutta koska olen enempi ruoanlaittaja kuin leipuri, ei ole tullut tehtyä itse. Vain sitä omenapiirakkaa...
VastaaPoista♥♥
Klassikko "toimii" aina :) Minä joskus illalla saatan leipoa jotain ihan äkkinäisenä päähän pistona, jos en muuta jaksa tehdä. Omppupiirakka... nam!
PoistaVuoroin vieraissa, täällä lukemassa ;) Voihan rosetti, tuli lapsuus mieleen. Äiti noita meille vappuisin paistoi <3 en sen koommin ole törmännyt.
VastaaPoista