Sivut

tiistai 31. maaliskuuta 2020

Key Lime Pie ja Uudenmaan Martat vinkkaa


Tänään on satanut lunta. Ja paljon; ensin sulamaan alkaneen lumen päälle satoi 10 cm uutta lunta, sitten 20 cm, 40 cm, 50 cm... Saatan ehkä liioitella, liioittelenkin. Vanhan sanonnan mukaan uusi lumi vanhan sulattaa. Antaa vaan sitten tulla uutta lunta. Ei tämä toki mitenkään poikkeuksellista ole, että lunta sataa tähän aikaan vuodesta. Olin vain niin ilahtanut sulasta maantiestä, sulista seinän vieruksista, puiden juurilta näkyvistä varvuista...

Työpäivän jälkeen ikkunasta lumisadetta katsoessani päätin, että tänään lähdemme Floridaan! Makumatkalle Floridaan, missä aurinko paistaa, hiekkarannat ovat leveitä, palmut tuuheita ja meri turkoosi. Tein limepiirakan K-ruoka.fi limettipiirakan reseptillä! Key lime pie on kotoisin Floridasta, missä kasvaa Key-limejä.



Makea limepiirakka (Key lime pie)


Pohja

200g Digestive-keksejä
75g voita sulatettuna


Täyte

4 keltuaista
1prk(397 g)kondensoitua, makeutettua maitoa
1 1/4dl limetin mehua (3 limettiä)
2tl limetin raastettua kuorta


Koristeeksi

1-2dl kuohu- tai vispikermaa
limetin raastettua kuorta, limetin viipaleita



1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Hienonna keksit monitoimikoneessa. Keksien hienontaminen onnistuu myös laittamalla keksit pakastepussiin ja painelemalla pussia esim. kaulimella.

Lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille. Paista pohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia.

2. Vatkaa sähkövatkaimella keltuaisten rakenne rikki kulhossa. Kaada kulhoon kondensoitu maito ja limenmehu. Lisää limetin kuori. Vatkaa tasaiseksi seokseksi ja kaada täyte pohjan päälle.

3. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 10-15 minuuttia. Ota piirakka uunista. Piirakan keskusta heiluu hieman vielä tässä vaiheessa. Anna piirakan jäähtyä ja siirrä piirakka jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mielellään yön yli.

4. Vaahdota kerma. Koristele piirakka kermavaahtopursotuksilla ja limetin kuorella, limetin viipaleilla tai kiiveillä. Piirakka on parhaimmillaan kylmänä.

Piirakka sopii erinomaisesti myös pakastettavaksi. Anna pakastetun piirakan sulaa noin 20 minuuttia ennen tarjoamista.

Illalla katsoimme Hansin matkassa-ohjelman ja söimme limepiirakkaa. Hans Välimäki oli vieraana kiekkolegenda Olli Jokisen luona Miamissa. Koska ohjelma oli kuvattu Floridassa, oli Key Lime Pie tietenkin ohjelmassa.


Ensi viikonloppuna on tarkoitus leipoa vaalea hapanjuurileipä!

Facebookissa Uudenmaan Martat vinkkaavat: "Nyt on aikaa opetella tekemään leipää juureen. Leivinhiivan loppuminen kaupasta ei juurileipojaa hetkauta! Turvaa tuoreen leipäsi saanti, ja seuraa meidän päivityksiä, kun julkaisemme vinkkejä vaaleaan hapanjuurileivontaan! Tarvitset vain vettä, vehnäjauhoja, ja viisi päivää aikaa."

Otetaanpa koppi tästä marttojen vinkistä! Raaka-aineet löytyvät kotoa ja sitä aikaahan meillä itsekukasellakin taitaa nyt olla tavanomaista arkea enemmän.

26.3.2020 Uudenmaan Martat vinkkaa-facebook päivityksessä neuvotaan, kuinka hapanjuurileivonta aloitetaan.
28.3.2020 vinkataan, kuinka vaaleaa hapanjuurta ruokitaan.
29.3.2020 saadaan ohjeet vaalean hapanjuuren käyttöön ja säilytykseen.
30.3.2020 vaalean hapanjuuritaikinan taittelua, kohotusta ja muotoilua neuvotaan videoiden kera ja lopuksi vinkataan, kuinka vaalea hapanjuurileipä paistetaan.

Uudenmaan Martat vinkkaa-sivut löytyvät täältä KLIK. Käy tykkäämässä ja seuraa Uudenmaan Marttojen vinkkejä!

sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Retiisin, porkkanan, kesäkurpitsan ja pinaatin siemeniä

Jopa oli riemastuttava uutinen! Voitin Kukkaiselämää-blogin arpajaissa Scheteligin luomusiemenpusseja!


Satu on kirjoittanut Kukkaiselämää-blogia kohta kahdeksan vuotta. Hän on ammatiltaan opettaja, joka opiskelee työn ohella puutarhuriksi. Satu kertoo blogissaan rakastavansa kaikkea kaunista, erityisesti kukkia. Hän rakentaa miehensä kanssa unelmiensa romanttista puutarhaa, joka kukkii keväästä syksyyn. Mukana menossa on kultainennoutaja Mortti.

Satu on laajentanut puutarhatoimintaansa nettikaupaksi. Nettikaupan valikoimasta löytyy kauniita ja kukkaisia tuotteita, jotka tuovat kivaa puutarhaan, kauneutta kotiin, iloa arkeen ja jotakin näppärää tee-se-itse -ihmisille.

Tutustu Kukkaiselämää-nettikauppaan. Saat -7% alennuksen koodilla SFPNZKFY.

Katsellaan ja tutustutaan nyt voittamiini siemenpusseihin - haaveillaan samalla tulevasta kesästä!


Kesäkurpitsa Zucchini Black Beaty

Kylvetään toukokuussa, istutetaan avomaalle kesäkuussa aurinkoiselle ja suojaisalle paikalle. Parhaimpia ovat 20 cm pitkät kurpitsat. Voidaan pakastaa.

Martat vinkkaavat, että kesäkurpitsa soveltuu raakana syötäväksi esimerkiksi raastesalaattiin. Kesäkurpitsa tuo mehukkuutta laatikkoruokiin sekä kakku- ja leipätaikinoihin. Kesäkurpitsaa soveltuu myös erilaisiin paistoksiin, risottoihin, patoihin, grillattavaksi, pitsan tapaan valmistettavaksi ja täytettyihin kesäkurpitsan puolikkaisiin.


Retiisi Rädisa Saxa 2

Siemenet kylvetään avomaalle touko-heinäkuussa 2 viikon välein multavaan hiekkamaahan. Vaatii tasaista kosteutta. Satoa aletaan saamaan noin 30-50 vrk kylvöstä. Sato käytetään tuoreena.

Martat muistuttavat, jos retiisi pääsee muodostamaan kukkavartta, se muuttuu kuituiseksi ja kitkeräksi. Retiisiä käytetään tuoreena salaateissa sekä ruoka-annosten ja voileipien koristeena. Retiisin raikas maku tulee juuren sisältämästä sinappiöljystä.


Pinaatti Snepat Viroflex

Pinaatin siemenet kylvetään avomaalle touko-kesäkuussa hyvään, kosteutta pidättävään maahan. Pinaattia kastellaan ja lannoitetaan runsaasti. Sato korjataan ennen kukintaa ja nuoria babyleaf-lehtiä ja versoja kerätään salaattiin. Pinaatti sopii salaatin lisäksi esim. muhennoksiin, laatikoihin, juures- ja perunasoseisiin, ohukaisiin, keittoihin ja sämpylöihin.


Porkkana Morot Nantes 2

Siemenet kylvetään avomaalle toukuussa multavaan hiekkamaahan. Tasainen kosteus on tärkeää ja kasvuharso pitää tuholaiset poissa. Sato korjataan 4-5 kk:n kuluttua kylvöstä. Tämä on nopeakasvuinen, aikainen lajike. Kestää lyhyttä varastointia, tuorekäyttöön.

Martat kertovat, että porkkanaa voi käyttää keitettynä, paistettuna, wokeissa, laatikoissa, muhennoksissa, keitoissa ja leivonnassa. Porkkanaraasteella saa väriä ja kuituja ruokalautaselle. Porkkana sisältää runsaasti betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta.


Siemenpusseihin tutustuessani jo ihan innosta riehaannuin ja halusin päästä puutarhahommiin. Riensin pihalle. Pysähdyin terassin reunalle. Kummasti hillitsi näkymä nyt-on-pakko-päästä-puutarhatöihin-oloa. Palasin takaisin sisälle ja menin villasukan kutimen ääreen ja haaveilin kesästä. <3

perjantai 27. maaliskuuta 2020

Virkattu kassi



Novitan Kesä 2020-lehti ilmestyi viime viikolla. Kannessa olevat vesimelonisukat ilahduttivat käsitöiden ystäviä. Moni ihasteli hauskoja melonisukkia NovitaKnits-facebooksivulla.

Into pinkeänä selasin lehteä edestakaisin, tutkin ohjeita ja ohjeissa olevia lankoja. Innostuin virkatusta Silja-tunikan pitsistä. Ohjeessa lanka on Novitan Cotton Soft. Koska ilta oli jo pitkällä ja kauppaan ei todellakaan nyt korona-aikana kirmaista ihan jokaisen mieliteon mukaan, etsin omasta lankavarastostani sopivaa lankaa. Ja löytyihän sieltä - kerä Novitan 7 Veljestä, väri nokkonen. Ei yhdestä kerästä tunikaa saanut, mutta kassin kylläkin.

Tunikan pitsin ohje on Novitan kesä 2020-lehden neulekoulussa, jossa pitsin virkkaaminen on neuvottu vaihe vaiheelta kuvien kera.


Virkkasin tuolla neulekoulun pitsiohjeella kassin. Aloitin virkkaamalla ketjusilmukoilla aloitusketjun, jonka suljin piilosilmukalla renkaaksi. Jatkoin kassin virkkaamista neulekoulun ohjeen mukaan. Neuloin pitsiä 23 kerrosta. Laukun reunaan virkkasin kerroksen kiinteitä silmukoita, kerroksen pylväitä ja viimeksi vielä kerroksen kiinteitä silmukoita.


En katkaissut lankaa, vaan jatkoin virkkaamalla laukun olkanauhan. Virkkasin kolme ketjusilmukkaa (=yksi pylvös), virkkasin 3 pylvästä, käänsin työn. Virkkasin kassin olkanauhan kerrokset samalla tavalla. Olkanauhan pituus on 114 kerrosta. Ompelin nauhanpään kiinni kassin reunaan. Käänsin kassin nurinpäin ja ompelin pohjan kiinni. Kassin pohjan voi myös sulkea virkkaamalla.

Tällä pitsillä voisi tehdä myös tyynynpäällisen yksivärisen sisustustyynyn päälle.

Tässäpä on käsityöntekijöille vinkiksi välikässätöitä ja helppoja virkkaustöitä aloitteleville kässäilijöille.

Hyvää viikonloppua!

tiistai 24. maaliskuuta 2020

Mitä ruokaa tänään tekis? Uuniriisipuuroa Marttojen reseptillä!


Vapaa-ajalla on kotoiltu, kotona on tehty etätöitä ja etäopiskeltu, koska korona. Kodeissa on pohdittu mitä ruokaa tänään tekis. Asia on pohdituttanut jo siinä määrin, että facebookiin on perustettu Mitä ruokaa tänään tekis?-ryhmä. Ryhmän perustaja Satu Valkama kertoi, että ryhmässä jaetaan helppoja ja hyviä ruokaohjeita. Eikä haittaa, vaikka ne olisivat samoja, koska resepteissä kuitenkin aina on vaihtelua tuovia eroja. Satu totesi, että arjessa taantuu helposti niihin samoihin tuttuihin ja helppoihin resepteihin.


Kuva: Satu Valkama, Mitä ruokaa tänään tekis-facebook ryhmä

Satu perusti Mitä ruokaa tänään tekis?-ryhmän 23.3.2020 ja uusia jäseniä liittyy koko ajan lisää reseptien vaihtajien alati kasvavaan joukkoon. Oletko sinä heistä yksi?


Kuva: Martat.fi

Martat.fi sivuilla löytyy fiksuja välipaloja lapsille. Marttojen välipalaresepteistä löytyy ohjeet mm. mansikka-raparperipuuroon, marjarahkaan, paahdettuu tonnikalapatonkiin, lanttusipseihin ja broileritortilloihin.


Valmistin eilen Marttojen reseptillä uuniriisipuuroa. Uunipuuro on helppo ja vaivaton valmistaa. Vuoka voidellaan ja ainekset sekoitetaan vuokaan, minkä jälkeen puuro on uunissa noin 1,5 tuntia. Puuroa sekoitetaan muutaman kerran kypsennyksen aikana, minä kävin sekoittamassa pari kertaa.

Uuniriisipuuro
(Martat)

1 l maitoa
2 dl puuroriisiä
½-1 tl suolaa

Voiteluun: voita tai margariinia

1. Voitele uunivuoka (n. 2 litraa) ja mittaa puuroainekset suoraan vuokaan.
2. Kypsennä uuniriisipuuroa uunissa 175°C:ssa noin 1,5 tuntia.
3. Sekoita puuroa muutaman kerran kypsennyksen aikana.
4. Anna uuniriisipuuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Maistuvaa viikon jatkoa!

lauantai 21. maaliskuuta 2020

Sashiko-kirjonta ja Almandiini

Blogiyhteistyö: Almandiini, japanilaisten kankaiden erikoisliike



Sain Almandiinin Sudenkorennot-lasinaluset sashiko-pakkauksen. Pakkauksen materiaalista sai viisi lasinalusta (koko 10cm x 10cm). Pakkaus sisälsi kaiken tarvittavan; neulan, langat, kankaan ja kuvalliset ohjeet. Pakkauksen materiaalista voi tehdä myös pieniä tauluja.

Almandiinilla myytävissä Sashiko-kankaissa on painettuna kuvio, joka häviää pesussa. Kangas pestään vasta kirjomisen jälkeen kylmällä vedellä. Valittavana on erilaisia, kauniita Sashiko-malleja.

Tällainen sashiko-paketti on ihana lahjaidea ja superkiva erilainen tekniikka käsityönystävälle. Kirjominen onnistuu, vaikka ei olisi aiemmin kirjontatöitä tehnyt.


Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa :) Hyvin onnistuu sashiko kirjonta, vaikka ei tekstiä osaisi lukeakaan.

Almandiinin sivuilla esitellään sashiko-kirjontaa näin:
Sashiko on vanhaa, perinteistä japanilaista kirjontaa, jossa lyhyillä etupistoilla luodaan yksinkertaisen kaunista kuviota. Pitkälle Sashiko-neulalle kerätään useampi pisto ja lanka vedetään kerralla kaikkien läpi, jolloin pistoista tulee suoria.

Almandiini myy japanilaisia kankaita erilaisilla kuoseilla. Kuoseista löytyy mm. kukkia, puita,lintuja, geometrisiä kuvioita, kissoja, lintuja, silmälaseja ja kameroita. Katso, miten ihania kankaita Almandiinin verkkokaupasta löytyy - klikkaa tästä KLIK.

Minä löysin tällaisen ihanuuden


Ruusut, pehmeää puuvillapellavaa

Kuva: Almandiini

Ihanaa viikonloppua!

torstai 19. maaliskuuta 2020

Pupujen juhla -sukka KAL ja Väre-lapaset


Aiemmin kerroin blogissani Pupujen juhla KAL-sukista. Olen nyt neulonut sukkani ohjeen ensimmäisen osan verran. Langat ovat Novitan 7 Veljestä (värit: hiekka, valkoinen, marja puuro ja munakoiso). Eikö tulekin ihanat sukat pääsiäiseksi?

KAL-lyhenne, Knit along, tarkoittaa yhdessä neulomista. Joku julkaisee pätkän kerrallaan suunnittelemastaan neuleohjeesta, esimerkiksi kerran viikossa. Kaikki halukkaat voivat osallistua yhteisneulontaan neulomalla ohjeen mukaan ja halutessaan julkaisemalla kuvia omista töistään tai kommentoimalla somessa. Pupujen juhla -sukat KAL kuvia löytyy Instagramista tunnuksella #pupujenjuhlakal ja neulontakokemuksia Facebookissa Novitan ohjepäivityksen kommenteissa.

Sisko Sälpäkiven suunnittelemien sukkien ohjeen ensimmäinen osa julkaistiin 16.3.2020. Ohjeet julkaistaan neljässä osassa maanantaisin ja sukat valmistuvat juuri sopivasti pääsiäisviikonlopuksi.

Ohje julkaistaan Novitan sivuilla ja Novitan facebook-sivuilla. Sukkien ohje on selkeä ja sitä oli helppo seurata neuloessaan. Jos on joskus neulonut kirjoneuletta, niin tässä on super ihana sukkaprojekti.



Väre-lapaset Novita Nalle-langasta

Nyt lähti neulonta lapasesta. Innostuin Novitan Kevät 2020 -lehdessä olevasta Väre-lapasista. Lapasten lanka on Novita Nalle, väri on nimeltään järvenselkä. Sininen väri sopii hienosti lapasten kohoneulekuvioon, näyttäen väreilevältä järvenselältä.

Ohje löytyy Novita kevät 2020-lehdestä.

Kun elämä pyörii kaikilla nyt tavallista enemmän kotona, niin mitäpä, jos aloitat neulomaan Pupujen juhla-sukat tai Väre-lapaset.

lauantai 14. maaliskuuta 2020

NiinanKorut - ihastuttavia korvakoruja ja avainkaulanauhoja

Blogiyhteistyö: NiinanKorut


Sain riemastuttavaa postia! Paketissa oli NiinanKorun koruja.

Niina on 40-vuotias luokanopettaja, vaimo ja 10-vuotiaan pojan äiti Siilinjärveltä. Hän harrastaa käsitöitä, leipomista ja tekee puutarhatöitä omassa isossa puutarhassaan. Niinalla on siis varsin marttamaiset mielenkiinnon kohteet ja harrastukset.

Käsityöt ovat aina kiinnostaneet Niinaa. Hän ompeli jo lapsena vaatteita barbeille ja noin 12-vuotiaana aloitti pienimuotoisesti ompelemaan vaatteita myös itselleen. Kesäisin Niina osallistui käsityökursseille, joissa opeteltiin erilaisia uusia tekniikoita. Käsityöt ovat olleet läsnä Niinan elämässä koko ajan - välillä enemmän, välillä vähemmän.



Kuva: NiinanKorut

Vuonna 2011 Niina oli työhönsä liittyvässä koulutuksessa. Kouluttajalla oli kaulassaan huovasta valmistettu englanninlakukaulakoru. Niina ihastui kaulakoruun ja valmisti itselleen samantapaisen kaulakorun. Hieno koru sai paljon ihastusta osakseen. Niina koki, että korussa oli kuitenkin muutamia epäkohtia; kesäisin villainen koru ei tuntunut miellyttävältä ja toisaalta lakupalat nuhraantuivat helposti. Ajatus lakukoruista jäi hautumaan.

Kului useampi vuosi, kunnes Niina löysi uunissa kovetettavan polymeerimassan - ja siitä se idea sitten lähti. Niina tilasi vuonna 2015 hiihtolomalla verkkokaupasta sopivan värisiä massoja. Massat eivät tuolloin vielä jalostuneet koruiksi, vaan jäivät odottamaan sopivaa hetkeä. Heinäkuun lopulla, kun sade esti lähtemästä läheiseen mustikkametsään, kaivoi Niina lopulta massat esille. Massailun tuloksena syntyi helmiä, jotka jalostuivat korviksiksi ja kaulakoruiksi. Niina oli tuotteisiinsa todella tyytyväinen ja hän innostui tekemään lisää sekä kehittelemään uusia ideoita. Massaherkkujen lisäksi oli saatava terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten marjoja ja sieniä.

Niina koukuttui massailuun heti ihan täysillä. Muovaileminen toimii hyvänä vastapainona ajoittain hyvinkin raskaalle työlle. Kun Niina saa massat eteensä, huolet ja murheet unohtuvat.


Kaulakorut jalostuivat avainkaulanauhoiksi, jotka ovat osoittautuneet varsin käteviksi Niinan työssänikin. Myöhemmin koruihin ovat päässeet myös monissa kuvituksissa ja kuoseissa suosikkeina nähdyt pöllöt, ketut, yksisarviset ja sulat (heijastavina ja nahkaisina), joista Niina on muokannut itsensä näköisiä, omia, tuotteita. Niina pyrkii olemaan tarkka tuotteiden laadusta. Jokaisen “helmen” on miellytettävä Niinan silmää, jotta hän voi sen laittaa myyntiin. Tästä huolellisuudesta hän onkin saanut asiakkailta positiivista palautetta.

Vähitellen alkoi kertyä korviksia ja avainkaulanauhoja jo melkoinen joukko. Ensimmäiset ostajat olivat Niinan Fb-kavereita. Aluksi Niinan oli tosi vaikea määrätä hintaa tuotteilleen, kun hän ajatteli vaatimattomaan suomalaiseen tapaan, että "nämähän ovat vain tämmöisiä näpertelyjä". Niina ilmoittaa myyntinsä verottajalle ja maksaa verot saamistaan tuloista, joten korujen hintoja voisi periaatteessa nostaa. Niina kuitenkin ajattelee, että edulliset hinnat ovat aika sopivat monen lompakolle, mikä lisää sitten myyntiä. Tämä hinnoitteluhan lienee sellainen ikuisuuskysymys käsityöläisten kohdalla, tuumailee Niina.


Kuvat: NiinanKorut

Mutta palataanpa siihen, mistä homma lähti liikkeelle. Niina esitteli avainkaulanauhojaan muutamissa Fb-ryhmissä. Siellä avainkaulanauhoja ihasteltiin ja ostettiin kilpaa. Kaikille halukkaille ei Niina ehtinyt tehdä heidän haluamiaan tuotteitaan. Tammikuussa 2016 Niina teki Facebookiin sivuston NiinanKorut. Sivustolla Niina esittelee eri materiaaleista tekemiään korukokeiluja, kuten huovutettuja, käpypitsisiä sekä nahkaisia korviksia sekä huopapohjaisia heijastavia koruja.

Koruissa vallitsevina väreinä näkyvät Niinan lempparivärit vaaleanpunainen ja pinkki eri sävyissään. Nämä samat sävyt toistuvat kesäisin myös Niinan puutarhassa. Lempiväreistään huolimatta Niina pyrkii pitää tarjontaa sellaisena, että sieltä löytyisi mahdollisimman monelle jotain mieleistä. Ja kun katsomme kuvista Niinan korujen tarjontaa, löytää jokainen varmasti oman suosikkinsa! Koruista suosituimpia ovat vaahtokarkki- ja englanninlaku-korvakorut. Kesäkaudella suosituimpia ovat leppäkertut sekä mansikat. Talvikauden suosituimpia ovat lumihiutaleet ja lumiukot. Joulun ajan myyntivaltteja ovat tontut ja heijastavat korut.


Kuva: NiinanKorut

Niina käy pienimuotoisesti kauppaa Fb-sivustonsa kautta, missä kaupoista sovitaan viestien välityksellä. Välillä Niina tekee tilaustöitä, mikäli hänen aikataulunsa antaa periksi. Niinan koruja on myynnissä paikallisella kirpparilla ja noin viitisen kertaa vuodessa lähialueella olevilla eri markkinoilla. Korut on pakattuna pahviin ja sellofaaniin - sopivat siis vaikkapa lahjaksi. Niinan suunnitelmissa on käydä kesäaikaan myymässä koruja lähipaikkakunnilla ja haaveena on yksi/kaksi jälleenmyyntipaikkaa lähikunnista. Tämän kokoiset tulevaisuuden suunnitelmat ovat sopivia, sillä korujen tekeminen on Niinalle harrastus.

Mieltä lämmittävät erityisesti sellaiset asiakkaat, jotka palaavat ostoksille uudestaan, mikä osoittaa, että he ovat olleet tyytyväisiä tuotteisiini. Näitä “vakioasiakkaitakin” on kertynyt mukava joukko.

NiinanKorut löytyvät facebookista ja instagramista!


Niina luonnehtii korujaan hyvänmielen koruiksi, sillä useimman tarkastelijan suu on kääntynyt hymyyn koruja katsellessa. Niina käyttää töissä itsekin paljon tekemiään koruja, ja ne ovat olleet Niinan oppilaista hyvin kiinnostavia. Varovaisesti kuuluu käytävällä keskustelua: ”Opella on taas uusi koru!”, ”Minä niin haluaisin syödä nuo!”. Silloin tällöin Niina tekee myös oppilaidensa kanssa koruja, mikä on ollut kovin mielestä puuhaa.

Tutustu koruihin, löydä oma lempikorusi ja käy tykkäämässä NiinanKorut sivustosta!

torstai 12. maaliskuuta 2020

Yrttiöljy

Tällä viikolla (vko 12) on vietetty Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää yrttiviikkoa. Yrttiviikon tarkoituksena on lisätä yrttien tunnettavuutta ja käyttöä.

Marttojen sivuilla kuvataan yrttilajien ja -lajikkeiden runsautta näin: Yrttilajeja ja
-lajikkeita on niin paljon, että tarhurille riittää kokeilemista vaikka koko elämän ajaksi. Yrttejä voi kasvattaa puutarhassa, parvekkeella ja ikkunalaudalla.


Suosikkiyrteistä saa maukkaan yrttiöljyn tai -kastikkeen. Yrttiöljyn ainekset soseutetaan sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Vihreällä yrttiöljyllä saa lisämaksua keittoihin, salaatteihin ja pastaan. Yrttiöljyyn voi hyödyntää myös ylijääneet tuoreyrtit varsineen. Yrttiöljyn voi valmistaa yhdestä lempiyrtistä tai eri yrttien yhdistelmästä.

Yrttiöljy

noin 2 dl tuoretta tai pakastettuja yrttejä
1,5 dl rypsiöljyä (tai oliiviöljyä)
1/2 - 1 tl hunajaa (tai ripaus sokeria)
ripaus suolaa

Sekoita yrtit ja öljy. Mausta suolalla ja hunajalla. Hurauta öljy sauvasekoittimella tasaiseksi.


Blogini arkistostani löytyy Marttatorilta saatuja vinkkejä yrttien kasvatukseen ja käyttöön - lue lisää klikkaamalla tästä KLIK.

Yrttien maustamaa viikon jatkoa!

tiistai 10. maaliskuuta 2020

Omena-unelmatorttu

Blogiyhteistyö: Korpelan Mylly

Jauhopeukalon pakotukseen taikinaterapiaa! Pikaista helpotusta leivontainnostukseen sain leipomalla Leivoin Korpelan Myllyn Ohratärkkelyksestä unelmatortun, jonka täytteeseen käytin omenasosetta ja Arlan Ihana vadelma-valkosuklaa leivontarahkaa. Reseptini on muunnelma Korpelan Myllyn unelmatorttu-reseptistä. Ohratärkkelys on kotimaisesta ohrasta valmistettua tärkkelystä.



Omena-unelmatorttu (muunnelma Korpelan Myllyn Unelmatorttu-reseptistä)

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl Ohratärkkelystä
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Täyte:

omenasosetta tai omenahilloa
1 dl kuohukermaa
200 g maustettua rahkaa (esim. Arlan Ihana vadelma-valkosuklaa leivontarahka)


1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.

2. Siivilöi joukkoon Ohratärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita kevyesti, esim. kaapimella kääntellen.

3. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle.

4. Paista torttulevyä 225 asteen lämmössä 6-7 minuuttia.

5. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle.

6. Vatkaa kerma vaahdoksi.

7. Sekoita rahka kermavaahtoon.

8. Levita omenasosetta tasaisesti torttulevyn päälle.

9. Levitä omenasoseen päälle rahka-kermavaahto.

10. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen.

11. Anna tortun jäähtyä jääkaapissa ennen leikkaamista.


Ennen leikkaamista voit ripotella tortun päälle tomusokeria.

Maukas tee - irtoteen käyttö (teevinkkejä)-postaukseni kommentissa Outi (Outi's life-blogi) vinkkasi, että teepallosiivilä on kätevä tomusokerin ripottelemiseen. Teepallosiivilällä saa myös kätevästi sekoitettua kaakaojauhon maitoon tai veteen.

Iloista viikon jatkoa <3

sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Tennisvillasukat ja Pupujen juhlat-sukat

Blogiyhteistyö: Novita



Loman viimeinen päivä. Kylläpä viikko kului nopeasti! Huomenna napakka paluu arkeen; työpäivä ja illalla kirjastokässäilta. Siitä se lähtee rullaamaan kohti pääsiäistä, katseet kohti kevättä.

Nämä Novitan tennissukkien uudet villasukkaversiot neuloin loman aikana. Sukkien ohje on Novitan kevät 2020-lehdessä. Sukkien langat ovat Novita 7 Veljestä ja 7 Veljestä Lappi. Ohjeessa on tennissukat on mitoitettu kokoihin 34-42.

Näiden tennissukkien neulominen sujuu mukavasti aloittelijaltakin, koska sukat neulotaan oikeilla ja nurjilla silmukoilla. Kantapään neulominen on neuvottu ohjeessa ja lisäksi ohjeen kantapään neulomiseen kuvien kera vaihe vaiheelta Novitan Opi neulomaan villasukka!-sivulta.

Eikö tämä Lappi-langan punainen väri olekin upea? Väri on nimeltään sauna (väri numero 552).


On sitä lomalla tehty muutakin kuin neulottu ;D Sunnuntaiaamun treeni Liikussa; tein tänäänkin oman parhaani. Feel so good!


Oli aika-blogin instassa Titta kyseli, että olemmeko jo ostaneet pääsisäisherkkuja. Minä ostin eilen ihania pääsiäisherkkuja - langat Novitan Pupujen juhla-pääsiäissukat yhteisneulontaan!

Novita järjestää pääsiäisen hengessä yhteisneulonnan ja kutsuu neulomaan yhdessä Sisko Sälpäkiven suunnittelemat Pupujen juhla-pääsiäissukat. Yhteisneulonnan ohjeen ensimmäinen osa julkaistaan 16.3.2020 Novitaknitsissä sekä Novitan Facebook-sivuilla. Pitkän kirjoneulesukan ohje julkaistaan neljässä osassa maanantaisin, joista viimeinen osa julkaistaan 6.4.2020 Sukat valmistuvat siis juuri sopivasti pääsiäisviikonlopuksi.


Kuva: Novita

Sukkia varten tarvitaan Novita 7 Veljestä -lankaa väreissä hiekka (060), valkoinen (011), marjapuuro (053) ja munakoiso (796). Superkauniit värit! Odotan innolla yhteisneulonnan ensimmäistä osaa!

Omia kuvia Pupujen juhla-kirjoneulesukista jaetaan somessa tunnuksella #pupujenjuhlaKAL.

torstai 5. maaliskuuta 2020

Puhti-lapasilla puhtia talveen

Viime yönä alkoi lumisade ja lunta on satanut nyt koko päivän. Tulkoon lunta, sain juuri parahiksi valmiiksi Puhti-lapaseni. Näillä lapasilla saan lisää puhtia lumitöihin.


Sain Novitalta lankoja ja neuloin niistä Puhti-lapaset Novitan kevät 2020-lehdessä olevalla ohjeella. Lehdessä kerrotaan, että lapasten kirjoneulekuvio on saanut inspiraationsa menneiden aikojen talviolympialaisista. Ystäväni sanoi sinivalkoisten lapasten värin tuovan mieleen Suomen. Minulle Puhti-lapasten sinivalkoinen versio tuo mieleeni myös Martat.


Puhti-kirjoneulelapaset neulotaan Novita 7 Veljestä Lappi ja 7 Veljestä -langoista. Ohjeessa on useita kokoja (Lapsi 130/140 cm, nainen, mies). Sinivalkoisessa versiossa lankojen pohjaväri on Novita 7 Veljestä Lappi järvet ja kuvioväri Novita 7 Veljestä luonnonvalkoinen.

Novita 7 Veljestä Lappi -lanka sisältää 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Langan raaka-aineista 30 % on suomalaista villaa. Tuotteet voidaan konepestä 40 asteessa. Lanka on avainlipputuote.


Puhti-lapaset (Kuva: NovitaKnits.com).

Mikä näistä Novitan Puhti-kirjoneulelapasten väriyhdistelmistäsi on sinun suosikkisi; Novita 7 Veljestä Lappi metsät (vihreä), juhannus (punainen) vai järvet (sininen)?


Novitan kevät 2020-lehden numerossa on ihania lapasten ohjeita. Lehden ohjeella neuloin aiemmin Revontuli-lapaset, joista kerroin Revontulilapaset-postauksessani. Katso, millaiset lapaset ovat klikkaamalla tästä KLIK.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Maukas tee - irtoteen käyttö (teevinkkejä)

Olen hurahtanut irtoteehen. Ilokseni sain blogiyhteistyönä Teekauppa Veitsrömistä irtoteemaistiaisia. Teekauppa Veiström on suomalainen, kansainvälisesti palveleva teen ja teetuotteiden erikoisliike, joka verkkokaupan lisäksi palvelee asiakkaita myymälä- ja myyntipisteissä.


Tämän idean nappasin ollessamme aamiaisella Hotelli Verson ravintolasali Silmussa Jyväskylässä. Irtoteen käyttö on helppoa, kun laittaa irtoteetä valmiiksi teesiiviläpalloihin.

Laitoin teesiiviläpallot IKEA 365+ -sarjan kannellisiin lasipurkkeihin. Askartelin purkkien kylkeen etiketit, joista näkee, mitä teetä missäkin purkissa on sekä veden lämpötilan ja haudutusajan. Etiketit somistin ruusukiiltokuvilla.

Tee tulisi säilyttää auringingonvalolta suojassa, mutta teetä käytetään meillä useamman kerran päivässä (vaihtuvuus suuri) ja purkit eivät ole suorassa auringonvalossa.


IRTOTEEN VALMISTAMINEN TEEKANNUSSA TAI TEEMUKISSA


Tarvitaan irtoteetä, oikean lämpöistä vettä, haudutusastia ja teesiivilä.

Veden lämpötila riippuu teelajikkeesta; musta tee n. 80 – 95 astetta, vihreä/valkoinen tee 70 – 80 astetta. Haudutusastiaksi sopivat esimerkiksi teekannu (jota ei ole käytetty kahvin tarjoiluun) tai teemuki. Teesiivilällä otetaan haudutuksen jälkeen teen lehdet pois vedestä.


Teekauppa Veiströmin irtoteepusseissa on ohjeet teen valmistukseen; kuinka paljon ja minkä lämpöiseen veteen irtoteetä laitetaan hautumaan ja kuinka pitkäksi aikaa sekä kuinka monta kertaa samoja teelehtiä voi hauduttaa.


NÄIN SAA HELPOSTI 1 LITRAN 80 ASTEISTA VETTÄ

1. lämmitä 8 dl kylmää vettä kiehumispisteeseen
2. lisää sekaan 2 dl kylmää vettä

Tutustutaanpa nyt Teekauppa Veiströmistä saamiini teemaistiaisiin.


MUSTA APPELSIINI-LAKRITSITEE, LUOMU

Täydellinen yhdistelmä tuoretta appelsiinia, ruandalaista mustaa teetä ja aitoa lakritsia. Haudutetun teen luontaisesti makea maku on monikerroksinen ja siinä makeaa appelsiinia seuraa pehmeä lakritsisuus.

Aineosat: musta TEE (luomu, Rukeri/Ruanda), LAKRITSI (luomu, Iran), APPELSIINI (luomu, Espanja)

4 tl irtoteetä 1 litraan vettä tai 1 g 1 desilitraan vettä.
Haudutetaan 80 asteessa 2 minuuttia. Samat lehdet voi hauduttaa 2 kertaa.


PU'ER-IRTOLEHTITEE, KYPSENNETTY

Vahvempi kypsennetty (shu) tee Yunnanin maakunnasta Kiinasta. Haudutetun teen maku on maukas, luontaisesti makeahko sekä pehmeä ja siinä on selkeä pu'er-teelle ominainen maanläheinen vivahde.

4 tl irtoteetä 1 litraan vettä tai 1 g irtoteetä 1 desilitraan vettä.
Haudutaan 95 asteisessa vedessä 2 minuuttia. Samat lehdet voi hauduttaa 4 kertaa.


VIHREÄ INKIVÄÄRITEE, LUOMU

Herkullinen yhdistelmä Kiinalaista kevätsadon sencha-teetä ja aitoa madagaskarilaista inkivääriä. Haudutetun teen maku on täyteläinen, maanläheisen inkiväärinen ja luontaisesti makea.

Aineosat: vihreä TEE (luomu, Kiina), INKIVÄÄRI (luomu, Madagaskar)

6 tl irtoteetä 1 litraan vettä tai 1 g 1 dl
Haudutetaan 80 asteisessa vedessä 2 minuuttia. Samat lehdet voi hauduttaa 3 kertaa.

Teekauppa Veiström on suomalainen, kansainvälisesti palveleva teen ja teetuotteiden erikoisliike. Teekauppa Veiströmin tuotteet eivät sisällä mitään keinotekoisia tai luontaisenkaltaisia lisä-, aromi- tai makuaineita.

Otetaan hetki itselle, istutaan rauhassa ja nautitaan kuppi maukasta teetä!