torstai 28. marraskuuta 2019

Lumihiutalelapaset Marttaraita-langasta


Neuloin noin kolmisen viikkoa sitten lumihiutalelapaset. Tuossa ne ovat lojuneet yli pursuvan käsityökorin päällä odottamassa omaa blogipäivitystään ja käyttöön ottamista.

Moniväriset lapaset neuloin valkoisella 7 Veljestä ja kirjavalla 7 Veljestä Marttaraita–langalla.

Lumihiutalelapasten väriyhdistelmät ovat rajattomat!

Novitan sivuilta löydät lumihiutalelapasten ohjeen, minne löydät klikkaamalla tästä KLIK.


Vielä kerran muutama sana Marttaraita-langasta: Novita 7 Veljestä Marttaraita on Marttajärjestön 120-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunniteltu lanka. Novita lahjoittaa jokaisesta myydystä kerästä 50 senttiä kotimaan lapsiperheiden tukemiseen.

#marttaraita

Ja loppuun muistutus arvonnasta: Muistathan osallistua arvontaan jakamalla kuvia Marttaraita-käsitöistäsi Instagramissa tunnisteella #marttaraita. Kannattaa osallistua, sillä kaikkien 30.11.2019 mennessä kuvansa jakaneiden kesken arvotaan kolme Marttojen parhaat villasukat-kirjaa!

tiistai 26. marraskuuta 2019

Pikkujoulutunnelmissa

Ensimmäisissä pikkujouluissa tälle vuodelle on nyt käyty! Variskankaan Marttojen pikkujoulu kokosi lähes puolet jäsenistään hyvän ruuan ja erinomaisen marttaseuran äärelle.

Koska martat itse ovat useissa tilaisuuksissa itse tekemässä ruokaa, niin tällä kertaa päätimme vain hoitaa järjestelyt ja kattamisen, ja tilasimme ruuan valmiina Ruokapalvelu HerkkuHetkestä.



Pikkujoulu aloitettiin nostamalla malja (alkoholitonta) roseista kuohuvaa.

Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula toivotti martat tervetulleiksi yhteiseen pikkujouluun. Tuula totesi kuluneen Marttojen 120-juhlavuoden olleen kiireinen ja lisäsi tulevan vuoden suunnitelmien näyttävän jo, että sama meno jatkuu ensikin vuonna. Tämän vuoden asioista Tuula kertoi mm. Variskaankaan Marttojen ottaneen osaa Marttayhdistysten Kestävän kehityksen sitoumukseen, johon voit tutustua klikkaamalla tästä KLIK.

Puheenjohtaja sanoi Variskankaan Marttojen toiminnan tavoitteena olevan, että jokaisessa Lehtikankaan talossa on ainakin yksi martta, joissakin jopa kaksi. Martoilla on monia taitoja, joita arjessa tarvitaan.

Tuula kertoi toisestakin tavoitteesta; tavoitteena on, että yhdistyksemme jokainen jäsen osallistuu vähintään yhteen marttailtaan kevätkaudella ja vähintään yhteen marttailtaan syyskaudella. Marttailloissa käymällä näkee, kuinka monipuolista toimintaa marttailu on. Napataanpa kiinni tästä tavoitteesta me Variskankaan Martat sekä muutkin martat eri marttayhdistyksissään!

Ja sitten pikkujouluateriaan:


Alkuruuaksi päärynä-granaattiomenasalaattia,


juustoista pastasalaattia ja


lohimoussehyytelöä kera


talon focaccialeivän ja tuorejuuston.


Pääruuaksi appelsiinibroileria, riisiä ja punajuuri-auravuokaa. Ja santsiannos niiiiin hyvää lohimoussehyytelöä! Juomana pikkujouluaterilla oli kotikaljaa, mehua ja vettä.


Ennen jälkiruokaa pikkujoulussa käväisi Pisnes-Anna. Variskankaan Marttojen Mairen Pisnes-Anna -esitys oli ensimmäinen osa Leena Kärjen Eläkeliiton Kajaanin yhdistyksen kirjoittajapiirissä kirjoittamista teksteistä.


Jälkiruuaksi suussasulavaa suklaajuustokakkua ja


kahvia tai teetä. Huom. kahvikupit katettuna pöytään kuusen muotoon.

Niityillä lunta, hiljaiset kadut.
Taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus.
Muistojen virta, lapsuuden sadut.
Sanoma joulun on uusi mahdollisuus.


Variskankaan Marttojen pikkujoulutunnelmaa Kuva: Tuula

Variskankaan Marttojen syyskausi ei pääty pikkujouluun, vaan maanantain 2.12.2019 marttailtassa on Vuoden nimikkokasvit 2019 ruuanlaitossa-ruokakurssi.

lauantai 23. marraskuuta 2019

Ateljee Keltaisen Talon joulukeittiössä tuoksuu uunituore piparkakku!


Kerroin Oulun Kädentaitomessut 2019-blogipostuksessani, että tapasin Oulussa Ateljee Keltaisen Talon Emmin ja Jonnan.

Emmi ja Jonna tutustuivat toimiessaan suunnittelevana työparina mainostoimistossa. Yhteistyö oli niin hedelmällistä, että suunnittelijanaiset perustivat oman suunnittelutoimiston lokakuussa 2013. Tuosta lähtien he ovat luoneet omaa, eettiselle ja ympäristöystävälliselle arvoille perustuvaa mallistoaan ”by Ateljee Keltainen Talo”.

Olen koonnut tähän postaukseeni Ateljee Keltaisen Talon joulutuotteita: Piparkakkupelti-sarjan keittiöpyyhkeen, joulupakettikortit, joulukortit, sisustusjulisteen ja ihanan punaisen tarjottimen jouluteksteineen.



Siirappia, sokeria, voita…

Käsinpainettu piparinruskea Piparkakkupelti-keittiöpyyhe on puolipellavainen (50 % pellavaa, 50 % puuvillaa) ja se pestään 60 asteessa. Tuote on Kuopiossa valmistettu, kotimainen Design from Finland- ja Avainlipputuote.

Joulutarjotin sopii ihanasti esimerkiksi joulupöydän lisukkeille tai jouluisen glögihetken tarjoiluille. Huoleton, kestävä ja konepestävä joulutarjotin on kotimaista koivuviilua, ympäristöystävällinen melamiinipohjainen pinta. Tarjotin on myös kotimainen Avainlipputuote, suunniteltu Keltaisessa Talossa Kuopiossa ja valmistettu Pieksämäellä.

Ateljee Keltaisen Talon tuotevalikoimasta löytyvät myös saman teeman joulupakettikortit, joulukortit ja sisustusjuliste!




… kanelia, inkivääriä, neilikkaa, pomeranssinkuorta, …


Piparkakkupelti-joulupostikortit ja joulupakettikortit ovat ympäristöystävällistä FSC-merkittyä paperia. Nämäkin tuotteet ovat kotimaisia Design from Finland- ja Avainlipputuotteita.


… suolaa, kananmunia, soodaa ja vehnäjauhoja!


Piparkakkupelti-sarjan sisustusjuliste
somistaa kotia tai ilahduttaa lahjana vaikkapa isovanhempia ja ystävää. A3-kokoinen juliste on 100 % kartonkimaista kierrätyspaperia.


VINKKI pääkaupunkiseudulla asuville blogini seuraajille sekä meille täällä kauempana asuville tiedoksi: Ateljee Keltainen Talo tuotteineen löytyy myös uudesta Mimmit & Mummot -tapahtumasta Helsingin Wanhasta Satamasta 5-8.12.2019.

Tutustu Mimmit & Mummot-tapahtumaan klikkaamalla tästä KLIK.

Kaikkia tuotteita voit tilata Ateljee Keltaisen Talon verkkokaupasta. Emmi ja Jonna kertoivat, että postilakon aikana tilaukset toimitetaan matkahuollon kautta. Joulun viimeiset verkkokauppatoimitukset lähtevät matkaan maanantaina 16.12.2019. Tilaukset ehtivät jouluksi, kun tilaukset tekee viimeistään sunnuntaina 15.12.2019.

Oma kivijalkapuoti löytyy Kuopiosta, Kuopion torin alta, kauppakeskus Apajasta. Puotiin pääsee torin päältä portaitse tai hissillä, kauppahallin kyljestä liukuportaitse tai kätevästi autolla toriparkin kautta.

Ateljee Keltainen Talon Emmi ja Jonna toivottavat mukavaa jouluideointia, leppoisia lahjaostoksia ja ihanaa joulunalusaikaa!

Keltaisen Talon verkkokauppaan pääset klikkaamalla tästä KLIK.


Blogiyhteistyö: Ateljee Keltainen Talo
Kuvat: Postauksen ensimmäinen kuva Tarja Karvonen ja muut kuvat Ateljee Keltainen Talo
Kuvien tuotteet: Design Emmi Niikko & Jonna Silvennoinen, Ateljee Keltainen Talo 2019.

keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Glögiä, piparkakkua ja omakuva


On ollut taas monenmoista mukavaa menoa ja puuhaa!

Lauantaina marttailua; Variskankaan Martat hoitivat glögi ja piparkakkutarjoilun Kajaanin Prismassa. Yhdistyksemme puuhamartat Tuula ja Pirjo sopivat yhteistyöstä Prisman kanssa, suunnittelivat tarjoiluaikataulun ja muut käytännön asiat.

Aikataulu oli jaettu kolmeen vuoroon ja jokaisessa vuorossa oli useampi martta töissä. Olin itse ensimmäisessä vuorossa klo 10.20-13.30. Tuo kolme tuntia kului kuin siivillä ja tuntien kulumista ei siinä glögiä kaataessaan ja asiakkaisen kanssa jutellessaan edes tajunnutkaan. Vuoron päätyttyä kävimme Kaeman Cafessa teellä ja haukkaamassa valintamme mukaan joko suolaista tai makeaa. Variskankaan Martat tekevät yhteistyötä Kajaanin Prisman kanssa myös neule- ja puutarhateemapäivien toteuttamisessa.

Maanantai-iltana kävin omakuvatyöpajassa. Työpaja oli osa Vaara-kollektiivin ja Taiteen edistämiskeskuksen Naiskeho-viikkoa.



Omakuvatyöpajassa työskenneltiin kuvataiteilija Anni Arffmanin opastuksella. Käytimme omakuvien tekemisessä peitevärejä vesivärien tapaan. Värit sekoitimme veteen suhteessa 1:1. Paperi oli upeaa, paksua, akvarellipaperia. Paperi kasteltiin joko vesihanan alla tai vettä siveltimellä runsaasti levitellen paperin molemmille puolille.

Anni näytti ensin mallia (kuva tuossa yläpuolella); kannusti käyttämään rohkeasti värejä ja maalaamaan runsaalla vedellä ja värillä, jopa kaatamaan veteen sekoitettua väriä sekoituspurkista suoraan paperille. Anni kannusti maalaamaan ennakkoluulottomasti vailla paineita siitä, että työstä tulee just itsensä näköinen - vaikka peilistä välillä itseä katselimmekin.


Ja tässä on maalaamani omakuva :)

En rohjennut hurjan villisti väreillä alkaa iloittelemaan tahi revittelemään, mutta tätä pitää vielä joku päivä kokeilla; tutustua lisää tähän tekniikkaan, harjoitella sekä rikkoa rajoja. Olipa mahtava ilta!

Vaara-kollektiivi on vapaa, 25 taiteilijan ammattiteatteri ja esittävän taiteen kollektiivi. Vaara tuottaa esittävää ja soveltavaa taidetta, koulutuksia ja tapahtumia Kainuussa, Suomessa ja kansainvälisesti. Lue lisää Vaara-kolletiivin sivuilta KLIK.

Hyvää kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää! Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta. Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta.

sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Punajuurijauhelihamureke

Punajuurimureke on yksi perheemme lempiruuista. Varsin vaivaton tehdä ja maukas ateria perunamuusin tai -lumen rinnalla. Lisäksi vaikkapa julienne-kuorijalla suikaloitua tuorekurkkua ja halkaistuja pieniä tomaatteja.

Käytin murekkeeseen testattavakseni saamaani Korpelan Myllyn ruisrouhetta. Ruisrouhe on täysjyvätuote, joka on kuitupitoisuudeltaan 13,6 %.


Punajuurijauhelihamureke

600 g jauhelihaa
5-6 etikkapunajuurta
1 pussi sipulikeittoainesta
reilu 1 dl vettä (tai kermaa/kermaviiliä)
1,5 dl Korpelan Myllyn ruisrouhetta
ripaus valkopippuria
2 kananmunaa


1. Sekoita sipulikeittoaines ja ruisrouhe veteen. Anna turvota sen aikaa, että pilkot punajuuret.
2. Pilko punajuuret pieniksi paloiksi. Voi myös raastaa karkeaksi raasteeksi.
3. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
3. Laita jauhelihataikina voideltuun vuokaan tai käytä silikonivuokaa.
4. Paista 200 °C:n lämpötilassa noin 40 minuuttia.

Tällaisella ruualla ponnistetaan kohti pian alkavaa uutta viikkoa!

torstai 14. marraskuuta 2019

Kotivara - Pärjäisitkö omin avuin 72 tuntia?


Pärjäisitkö sinä omin avuin 72 tuntia?

Olin nähnyt Marttojen sivuilla ja kuullut marttaillassa kotivarasta jonkin verran, mutta vasta Marttatorilla minulle selkisi, mitä kaikkea kotivara tarkoittaa. Etelä-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija kertoi, että jokaisessa kodissa olisi hyvä olla valmius selvitä itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta erilaisissa häiriötilanteissa. Tällaisia tilanteita voivat olla esim. sairaus, jonka takia ei pääse kauppaan, sähkökatkokset, myrsky tai ongelmat vedenkäytössä (esimerkiksi katkokset vedenjakelussa tai vesijohtoveden saastuminen).

Kotivara on vettä ja ruokaa, joita kierrätetään eli käytetään päivittäin "parasta ennen"-päiväykset huomioiden. Käytettyjen tuotteiden tilalle hankitaan uudet. Tarkoitus ei siis ole kerätä hätävarastoa, jossa tuotteet vanhenevat käyttämättöminä. Kotivaraan kerätään erilaisia elintarvikkeita, joita käytetään muutenkin.


Marttojen sivuilla kerrotaan, mitä kotivaraan voi esimerkiksi hankkia:

juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä
tuoreita hedelmiä, kasviksia ja juureksia sekä säilykkeitä
leipää, näkkileipää, riisikakkuja, korppuja
pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä
hilloja, soseita
muroja, myslejä, hiutaleita
mehuja, mehukeittoja
huoneenlämmössä säilyvää maitoa ja kasvijuomia
kala-, liha- ja papusäilykkeitä
lastenruokia
pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta
erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa
välipalapatukoita, keksejä, suklaata, sipsejä
lemmikeille ruokaa

Vesi on tärkein! Tarvitaan juomavettä (kolmeksi päiväksi noin 6 litraa/hlö) sekä vettä hygieniaan ja WC:n huuhteluun.

Muita välttämättömyystarvikkeita ovat:

lääkkeet
erityisruokavalion elintarvikkeet
tölkinavaaja
radio ja paristot
hygieniatarvikkeet
vaipat yms.
tuorekelmut, teippi, muovipurkit
taskulamppu ja paristot
joditabletit
kynttilät ja tulitikut
käteistä rahaa
lemmikkieläinten tarvikkeet

Tarkemmin kotivarasta voit lukea Marttojen ja Suomen Palastusalan keskusjärjestön (SPEK) sivuilta.

Katselin tällä viikolla keittiönkaappeja kotivara-näkökulmasta ja totesin, että jonkin aikaa näiden kanssa pärjättäisiin. Itseasiassa kotivara on arki järkeä myös siksi, että päiväyksiä kuiva-aineista tulee seurattua ihan eri tavalla ja käytettyä parasta ennen-päiväyksien mukaan - #kestäväarki!

Talvi on monella tapaa haasteellista aikaa, mm. liukkaat kelit, runsaat lumisateet ja mahdolliset lumien aiheuttamat sähkökatkokset. Löytyykö sinun kaapeistasi tarvikkeita häiriötilanteissa selviämiseksi?

Kaikin tavoin turvallista loppuviikkoa! <3

tiistai 12. marraskuuta 2019

Mediamarttailua, kestävää arkea ja kässätaitojen opettamista

Aika kiireistä marttailuaikaa ollut tässä muutamana päivänä! Lauantaina kävin Kuopiossa mediamarttojen koulutuksessa, maanantaina oli oman yhdistyksen marttailta ja tiistaina opetimme kädentaitoja kirjastolla. Ei tämä ihan tavallista ole, että kaikkea kivaa marttapuuhaa sattuu näin tiiviisti saman viikon sisälle, mutta nyt näin mukavasti sattui.


Lauantaina ajelimme mieheni kanssa Kajaanista Kuopioon sananmukaisesti läpi tuulen ja tuiskun, läpi vesi- ja räntäsateen. Oli samalla matkalla monenlaista säätä ja keliä! Sattuipa matkalle tällainenkin sievä talvinen taival.


Yläsivu, alasivu, kuvagalleria, banneri, tietopankkinosto, osion aloitusnosto, tapahtumakalenteri... Termit ja ohjeet, neuvot ja vinkit tulivat tutuiksi konkreettisten esimerkkien ja mallien avulla, kun kouluttajamme Marttaliiton Suski (Susanne Ranta-Kiiski) luotsasi koulutuspäivää eteenpäin.

Marttaliitto ja Savon Martat järjestivät mediakoulutuksen marttayhdistysten nettisivuista vastaaville ja mediamartoille. Koulutus oli jatkoa heidän maaliskuussa (2019) järjestämälle koulutukselle.

Vaikka etenimme nettisivujen päivityksessä perusjuttuja pidemmälle, ei sivujen päivittäminen kovin vaikeaa loppujen lopuksi ole. Jotkin asiat voivat vaativat aluksi hieman pitempään koneen ääressä istumista, mutta kyllä se siitä sitten lähtee sujumaan. Osa uusista asioista yhdistystemme nettisivuille tehtiin koulutuksen aikana, mutta paljon mahtavia ideoita ohjeineen jäi kokeiltavaksi ja toteutettavaksi koulutuksen jälkeen omilla tahoillamme sitten ajan kanssa.

Marttayhdistysten nettisivujen vastaavat: muistattehan osallistua Yhdistyssivut kuntoon!-kampanjaan. Kampanjatehtävän tehtyänne voitte osallistua arvontaan!

Lue lisää nettisivujen päivityskampanjasta Marttojen Yhdistyssivut kuntoon-kampanjan sivuilta - klikkaa siis tästä KLIK!


Mediakoulutuksessa etenimme yhdistysten nettisivujen päivityksessä siis perusasioita pidemmälle. Harjoittelimme mm. tapahtumakalenterin tekoa ja perehdyimme kuvagallerian tekoon.

Paikalla oli joukko innokkaita mediamarttoja valmiina oppimaan uutta. Kuvassa Mirja (kuvassa vasemmalla) ja Kati Kuopion Marttojen yhdistyksensä nettisivujen päivityspuuhissa. Käy katsomassa, miten hienot sivut Kuopion Martoilla on klikkaa siis tästä KLIK.

Iso kiitos jälleen kerran hienosta, hyödyllisestä ja innostavasta koulutuksesta Suskille ja Savon Martoille!


Maanantaina Variskankaan Martat kokoontuivat marttailtaan Pysäytä ilmastonmuutos!-teemalla. Marttaillassa keskustelimme ja jaoimme toisillemme omia hyviä käytänteitämme, joita teemme ilmaston parhaaksi.

Martat ovat edistäneet kestävää arkea jo 120 vuotta. Martat.fi sivuilla on Kestävä arki-sivuille koottuna tietoa arkisten valintojen vaikutuksista ja erilaisista ympäristön tilaan vaikuttavista ratkaisuista.


Ja keskustelun lomassa herkuttelimme suolaista ja makeaa.

Illan aikana tutustuimme Marttaliiton haasteeseen, johon voi osallistua henkilökohtaisesti sekä yhdistyksenä. Marttaliiton tekemä sitoumus on osa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta ja sitoumuksen takana on kestävän kehityksen toimikunta.

Ota haaste vastaan! Kestävä arki syntyy pienistä muutoksista. Konkreettisia tekoja, mittavia tuloksia!

Marttaliiton haasteeseen kestävämmän tulevaisuuden hyväksi voit tutustua ja osallistua klikkaamalla tästä KLIK.



Tiistaina iltapäivällä Variskankaan Martat opettivat pipon tekoa neulekehikolla sekä lapasten ja sukkien neulomista Lehtikankaan kirjastossa. Tapahtuma oli Novitan, Lehtikankaan kirjaston ja Variskankaan Marttojen yhteistyössä järjestämä tilaisuus. Tapahtuman tavoitteena oli siirtää kädentaitojen osaamista ja perinnettä uusille harrastajille.


Tilaisuudessa kävi mm. Lehtikankaan yläkoulun käsityöopettajan kanssa ryhmä oppilaita, jotka kokeilivat pipon tekemistä neulekehikolla. He saivat neulekehikot kahdeksi viikoksi lainaan, jotta saavat piponsa valmiiksi. Kehikot he palauttavat sitten kirjastoon. Novita lahjoitti tapahtumaa varten lankoja, sukkapuikkoja, neulekehikoita ja lankoja.

Novitan sivuilla on video, missä näytetään, miten neulekehikkoa käytetään. Neulekehikkolla pipon tekeminen on helppoa!

Mukavan puuhakasta viikkoa!

torstai 7. marraskuuta 2019

Sinihomejuusto-broileripiirakka

Sain testattavakseni Korpelan Myllyn vehnälesettä. Vehnälese on vehnän jyvän uloin kerros (lesekerros). Lesekerros sisältää eniten kuitua sekä ravinto- ja suoja-aineita. Vehnäleseen kuitupitoisuus on korkea (37,5 %). Voit käyttää jogurteissa ja viileissä, leivonnassa, puuroissa sekä ruuanlaitossa.

Korpelan Mylly on vuonna 1991 perustettu perheyritys. Aluksi myllyn tuotteita markkinoitiin toreilla, messuilla ja lähimmissä päivittäistavarakaupoissa ja vuodesta 1995 mylly alkoi toimittamaan tuotteitaan maan suurimpiin keskusliikeketjuihin. Korpelan Myllyn tuotteet ovat lisäaineettomia, runsaskuituisia ja lähellä tuotettuja.

Sovelsin Korpelan Myllyn Homejuustopiirakan ohjetta ja tällainen siitä tuli:


Sinihomejuusto-broileripiirakka

Pohja:
100 g voita/margariinia
1 muna
0,5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl vehnäleseitä

Täyte:
350 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
3 dl juustoraastetta
reilu 100 g sinihomejuustoa
2 munaa
0,5-1 sipuli
2 dl maitoa
1 pieni päärynä

Valmista ensin taikina:

1. Sulata voi kattilassa.
2. Sekoita maito voisulaan. Anna hieman jäähtyä.
3. Sekoita kananmuna maito-voisulaan.
4. Sekoita piirakkapohjan kuivat aineet kulhossa: Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää ripaus suolaa ja vehnäleseet.
5. Sekoita jauho-leseseos munamaito-voisulaan.
6. Voitele piirakkavuoka nokareella voita/margariinia ja kaada taikina vuokaan. Taikinan kuuluu olla löysää.

Ja valmista sitten täyte:

1. Ruskista broilerin fileesuikaleet. Kypsentämisen jälkeen pilko isoimmat palat pienemmiksi. Ripottele broilerinpalat piirakkavuokaan.
2. Murenna sinihomejuusto haarukalla ja ripottele broilerin fileesuikalepalojen päälle.
3. Kuori ja pilko sipuli. Kuullota paistinpannulla ja ripottele piirakan päälle.
4. Kuori päärynä, pilko ja ripottele piiran päälle.
5. Sekoita maito, kananmuna ja juustoraaste kulhossa. Kaada piirakan päälle.

Paista uunissa 200 asteessa n.30 minuuttia. Tarjoile salaatin kera.

Ihanaa isänpäiväviikonloppua!


Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa Ruusu-unelmia ja -villasukkia sekä instagramissa (ruusu_unelmia).

maanantai 4. marraskuuta 2019

Kuusenkerkkäglögi ja gluteiinittomat kuusenkerkkäpiparkakkuset

Viime viikolla Variskankaan Marttojen marttaillassa syyskokousteltiin ja opiskeltiin luonnonyrttien käyttöä ruuanvalmistuksessa.

Meitä on Variskankaan Martoissa kolmen opiskelijan luonnonyrtit-harrastusmerkin suorittajien trio. Kerroimme syyskokouksen jälkeen kokousväelle luonnonyrttien tunnistamisesta, käsittelystä ja käytöstä. Teoriaosuuden jälkeen maisteltiin etukäteen valmistamiamme ruokia;


nokkos-inkiväärikeittoa maa-artisokkasuuruksella ja gluteiinittomia pihatähtimökierteitä,


mustikkakukkoa yrteillä maustetun vaniljakastikkeen kera sekä kuusenkerkkäglögiä, gluteiinittomia kuusenkerkkäpiparkakkusia ja kanervankukkateetä.

Harrastusmerkkiopinnot ovat avoimia kaikille martoille. Harrastusmerkin voi suorittaa valitsemastaan aiheesta; kodinhoito, kotipuutarhanhoito, kädentaidot, naiset ja kehitys, ruoka ja ravitsemus sekä luonnonyrtit. Opinnot ovat mielenkiintoinen ja käytännönläheinen tapa oppia uusia asioita.

Marttaopintoihin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä KLIK.

Tässä kuusenkerkkäglögin ja gluteiinittomien piparkakkusten reseptit pakkaspäivien lämmikkeeksi ja pikkujoulutarjoiluihin.


Kuusenkerkkäglögi (4:lle)

6 dl vettä
1 kuivattu kanelin kuori
7 neilikkaa
2-3 dl mustaherukkamehua
kuusenkerkkäsiirappia

Laita vesi ja mausteet kattilaan.
Keitä 10 minuuttia.
Siivilöi.
Lisää mehu ja mausta kuusenkerkkäsiirapilla.

Vinkki: Voit tarjota kuuman glögin juomalasista, kun kietaiset lautasliinan juomalasin ympäri ja solmit sen vaikkapa villalangalla. Somisteeksi voit käyttää tähtianista.


Gluteiinittomat kuusenkerkkäpiparkakkuset (sovellus Marttojen gluteiinittomat piparkakut ohjeesta)

125 g voita
1 1/4 dl sokeria
3/4 dl kuusenkerkkäsiirappia (tai tavallista siirappia)
4 tl piparkakkumaustetta
1 muna
3 dl gluteiinotonta jauhoseosta
2,5 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa

1. Kiehauta aineet kattilassa ja anna seoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi.
2. Vatkaa muna joukkoon.
3. Lisää keskenään sekoitetut kuiva-aineet.
4. Anna taikinan levätä ja jähmettyä viileässä ennen leipomista.
5. Muotoile taikinasta piparkakkusia ja paista 200 asteessa n. 7 minuuttia.

Tarjoile piparkakkuset hillon ja juuston kera. Viikunahillo ja Marttojen ohjeella valmistettu munajuusto sopivat täydellisesti tarjottavaksi kuusenkerkkäglögin ja kuusenkerkkäpiparkakkusten kanssa.

Mukavaa alkanutta pakkasen siivittämää viikkoa!

perjantai 1. marraskuuta 2019

Villasukkaa, suklaamarmeladia ja omena-kaneliteetä

Takana on tosi kiva viikko ja viikonloppu kaikkine mukavine puuhineen edessä. Tänään illalla otan rennosti; neulon villasukkaa, herkuttelen ja katson telkkarista Vain elämää.

Kerroin aiemmin Kainuun lapaset Marttaraita-langasta -blogipäivityksessä, että katkaisin Marttaraita-langan värien mukaan saadakseni kuviosta lapasenohjeen mukaisen. Langan katkaisemisesta jäi eri mittaisia ja eri värisiä lankoja. Neuloin noista jämälangoista villasukat.


Lankoina käytin Novitan 7 Veljestä- ja Marttaraita-lankoja. Sukkien pääväri on luonnonvalkoinen ja varren kuvio on neulottu siis Marttaraita-langalla. Kuvion hahmottelin ensin mielessäni ja viimeistelin neuloessani. Näihin sukkiin sain kivasti käytettyä nuo Kainuun lapasten neulomisesta jääneet Marttaraita-jämälangat.

Nämä sukat valmistuivat nopeasti; perusvillasukka vahvistetulla kantapäällä ja sukan kärkeen tein sädekavennuksen.



Sain testattevaksi Teekauppa Veiströmin Vihreä omena-kaneliteetä. Tämä tee on kiinalaista kevätsadon luomu sencha-teetä, missä on luontaisina makuaineina omenaa ja kanelia. Teen tuoksuu on ihana ja maku pehmeän omenainen ja kanelinen. Teepakkauksessa on ohje, kuinka Vihreä omena-kanelitee valmistetaan.

Teekauppa Veiström on suomalainen, kansainvälisesti palveleva teen ja teetuotteiden erikoisliike. Verkkokaupan lisäksi asiakkaita palvelevat myymälä- ja myyntipisteet. Tuotteiden vähittäis- ja tukkumyynnin lisäksi Teekauppa Veiström mm. antaa koulutusta teen valmistukseen ja järjestää alan tapahtumia.


Fazerin Vihreä kuula-marmeladien ystävät taisivat huomata kuvassa olevan Vihreitä kuulia suklaakonvehteja :) Joulukarkkihyllyjen uutuudella, päärynälle maistuvilla marmeladeilla, on tummasuklaakuorrutus. Vihreitä kuulia suklaakonvehdit sopivat täydellisesti perjantai-illan hyggeilyyni!

Ihanaa viikonloppua!