Lupasin tänä viikonloppuna kertoa Oulun Kädentaitomessujen löydöistä ja kohtaamisista. Messut olivat mielestäni mahtava kokemus; paljon esittelijöitä, monipuolinen ja mielenkiintoinen tarjonta, paikka kohdata tuttuja ja tutustua uusiin kädentaitojen harrastajiin. Kävin messuilla lauantaina ja silloin messuvieraita oli paljon. Kädentaitomessuille mennessä on muutoinkin syytä varata aikaa, jotta saa rauhassa katsella työnäytöksiä ja myynnissä olevia tuotteita.
Tämän esittelypisteen kohdalla suorastaan riemastuin! Messuilla oli Niina Laitinen myymässä mm. sukka- ja lapasohjeita sekä Taito Etelä-Pohjanmaan kanssa yhteistyössä tehtyjä Kukkalapaset-tekemispaketteja. Paketeissa on langat ja selkeä työohje ja lapasten suunnittelija on Niina Laitinen Designs. Kukkalapasista toteutettiin KAL (knit along) yhteisneulonta syys- ja lokakuun vaihteessa 2019.
Niina kertoi, että uusi yhteisneulonta on isänpäiväsukat, joka alkaa 23.10.2019 ja seuraavaksi ilmestyvän kirjan nimi on "Villasukkien uusi vuosi".
Niina on nyt 1,5 vuotta päätyönään suunnitellut villasukkia ja lapasia sekä julkaissut ohjeita. Kaikki tämä sai alkunsa siitä, että hän on aina tykänyt neuloa nopeasti valmistuvia juttuja eli villasukkia ja lapasia. Niina kertoi alkaneensa kiinnostua nyt enemmän suunnittelemaan isompia kuvioita, kuten Ylpeys & ennakkoluulo-sukissa. Upeat sukat, eikö totta?
Käy tutustumassa Niina Laitinen Designs sivuihin klikkaamalla tästä KLIK ja tykkäämässä facebook-sivusta klikkaamalla tästä KLIK.
Seuraan kuopiolaisen Ateljee Keltaisen talon päivityksiä Instagramissa ja Facebookissa. Oli hienoa tavata suunnittelijanaiset Emmi Niikko ja Jonna Silvennoinen messuilla. He ovat perustaneet oman suunnittelutoimistonsa lokakuussa 2013.
Työskentelyn ajatus on, että maailman sähköistymisestä huolimatta ihmiset kaipaavat käsin kosketeltavaa ja käsien koskettamaa. Tähän perustuen on tuotteissa käytetty aitoja materiaaleja ja ekologisia valintoja, kuten esim. kierrätyspaperia, juuttia, pellavaa ja puuvillaa.
Ateljee Keltaisen talon NIMIKKO-koivuviilutarjotin on uniikki tilaustuote, joka valmistetaan mittatilaustyönä ja personoidaan tilaajan haluamalla nimellä tai kirjaimella ja lempinimillä. Upea lahja esimerkiksi rakkaalle, ystävälle, kummilapselle, mummolle ja ukille!
Käy tutustumassa Ateljee Keltaisen talon sivuihin ja tuotteisiin klikkaamalla tästä KLIK.
Oxö Woodin Jari Halosen kanssa juttelin pitkän tovin. Hän kertoi omasta työhistoriastaan ja yrittäjänä olemisesta - sen onnistumisista ja haasteista. Hän on perustanut puualanyrityksensä vuonna 1995, joten kokemusta hänellä riittää.
Jarilla on opettajatausta ja nykyään hänellä opiskelijoita työharjoittelussa yrityksessään. Työharjoittelijoissa on mukavaa se, että saa ohjata heitä kädentaitojen harjoittelussa, opiskelijat saavat Jarin innostumaan ja heistä on myös apua töiden tekemisessä. Opiskelijat saavat puolestaan mahdollisuuden harjoitella ammatti- ja opetustaitoisen yrittäjän ohjauksessa (tämän päättelin itse Jarin kanssa keskustellessani) ja hyvillä välineillä (tästä Jari kertoi saaneensa kiitosta).
Yrittäjän päivä alkaa kaikessa rauhassa. Paja on kodin vieressä, joten työmatka ei vie päivästä aikaa. Työpäivän pituus on noin kuusi tuntia ja jos urakka on päällä, niin illalla Jari käy vielä tekemässä töitä pari tuntia. Oxö Wood valmistaa alihankintana esim. vaneriosia metallifirmoihin.
Kuvan shakkipöydässä oikealla oleva silmä on muuten tehty käsin intarsia eli kuvioupotuksella ja shakkiruudut on tehty koneella ja upotettu pöytään käsin. Messuilla oli myynnissä myös Jarin puusta tekemiä tuoleja.
Jari on itse piirtänyt korujen mallit ja toteuttanut ne. Etniset kuviot ja jutut kiinnostavat, mikä näkyy korujen muotokielessä. Korut tuntuvat ihanan sileiltä ja kokoonsa nähden kevyiltä.
Näissä korvakoruissa on aidon väristä afrikkalaista zebrano-viilua, pohjois-amerikkalaista loimuvaahteraa ja kemiläistä haapaa.
Oxö Woodin Facebooksivuille pääset tästä KLIK.
Kädentaitomessuilla oli mielenkiintoisia työnäytöksiä! Jututin Karia, joka on harrastanut pitsinnypläystä jo kymmenen vuotta. Pitsinnypläystä ennen hän oli tehnyt puutöitä. Pitsinnypläystä nähdessään, hän oli ajatellut, että tässä olisi sellainen pehmeämpi materiaali ja siitä se tämä harrastus sitten oli alkanut.
Kari harrastaa pitsinnypläystä kotona ja käy myös Oulu Opiston kursseilla. Kursseilla opiskellaan pitsinnypläyksen alkeita sekä harjoitetaan ja kehitetään jo opittuja taitoja. Kari kertoi, että kursseilla saa myös uusia malleja ja ideoita.
Messuilla pitsinnypläyspisteessa oli tekniikkaesimerkkeinä upeita tauluja, uniikkeja kortteja ja kauniita liinoja. Että kyllä tällä tekniikalla saadaan tehtyä muutakin kuin pitsiä liinanreunaan! Kari kertoi, että hän on tehnyt pitsinnypläyksellä liinan kaksi metriselle pöydälle. Sitä liinaa käytetään juhlissa.
Suomen Pitsinnyplääjät ry:n sivuille tutustumaan pääset klikkaamalla tästä KLIK.
Lybeckerin Opiston esittelypisteessä jututin kempeleläistä Heidiä. Hän on aloittanut tänä syksynä kaksi vuotta kestävän verhoilualan ammattitutkinnon Lybeckerin Opistossa Raahessa. Heidin tavoitteena on perustaa tulevaisuudessa oma yritys.
Heidi kertoi, että kotoa löytyy kuulema jo viitisen itse verhoilemaa nojatuolia. Hän harrastaa myös vaateompelua. Lybeckerin esittelypisteessä olevaa nojatuolin verhoilu-työnäytöstä olisi jäänyt katsomaan pitemmäksikin aikaa, mutta messuilla oli vielä paljon nähtävää.
Tässä linkki Lybeckerin Opiston taideteollisuusalan perustutkinto, verhoilun osaamisala sivulle KLIK.
Tämä messutapaaminen oli historiallinen, sillä vuosi sitten Oulun Kädentaitomessuilla tapasin Ateljee Lumimetsän Hanna Posion ensimmäisen kerran. Hanna oli tänäkin vuonna esittelemässä ja myymässä tuotteitaan.
Hanna kertoi, että hän opettaa kuvataidekurssilla Posion kansalaisopistossa. Kurssilla on sekä viime vuonna kurssilla olleita ja uusia kurssilaisia. Kurssilla opiskellaan akvarelli-, akryyli- ja pastellimaalausta ja taidegrafiikan tekniikoita.
Hanna kertoi aloittaneensa juuri Lapista käsin -hankkeen täydennyskoulutuksen. Koulutuksessa käydään läpi, miten käsityötuotteita ja -palveluita voi kehittää matkailuelinkeinoon soveltuviksi. Opiskelijat tutustuvat matkailun toimintakenttään, täydentävät matkailuosaamistaan sekä pohtivat tuotteistamista ja tuotteiden onnistunutta kohdentamista. Lisäksi he ideoivat yhdessä uusia matkailupalveluita ja matkamuistoja. Jäämme siis mielenkiinnolla odottelemaan, mitä kaikkea tämä tarkoittaa Ateljee Lumimetsän osalta!
Hannan töissä on aiheina oma kotiympäristö; oma maatila ja upea lappilainen luonto. Ateljee Lumimetsän sivuille pääset tutustumaan klikkaamalla tästä KLIK.
Blogiyhteistyö: Oulun Kädentaitomessut ja Oxö Wood/Jari Halonen.
Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa Ruusu-unelmia ja -villasukkia sekä instagramissa (ruusu_unelmia).
Käsityöihmisen unelmatapahtuma. Nuo sukat ovat ihanat. Vaikka itsekin kudon sukkia niin tuollaista kuviota en koskaan osaisi aikaansaada. Tykkään myös erityisesti noista koruista.
VastaaPoistaMukavaa lauantaita sinulle!
Todellakin unelmatapahtuma! Käsitöiden tekeminen on niin ihanaa ja usein myös rentouttavaa. Kiitos samoin, Kristiina K <3
PoistaOlipa siellä paljon kaikenlaista kaunista ja kiinnostavaa. Kivan näköisiä koruja. Leppoisaa viikonloppua!
VastaaPoistaJa tässä blogipäibityksessä oli vain muutamia poimintoja messuilta! Puukorut olivat kauniita ja ihan tuntoisia. Kiitos samoin, leppoisaa viikonloppua!
PoistaPieni korjaus, puna-vaaleissa korvakoruissa puumateriaali on padouk ja loimuvaahtera sekä haapa. Zebrano on raidallista.
VastaaPoistaKädentaitomessuilla näkeekin jotain ihan muuta kuin tavallisissa myymälöissä, joissa on kaikissa sitä samaa tavaraa! Etelä-Suomen kädentaitomessut ovat tuttuja ja olen itsekin ollut siellä näytteilleasettajana joidenkin vuosien ajan. Näistä esittelemistäsi ei mikään ollut ennestään tuttu.
VastaaPoistaSe on tosiaan näissä Kädentaitomessuissa innostavaa, että tuotteet erottuvat myymälöiden tuotemassasta. Kiva, että nostamani yrittäjät tulevat kaikille tutuiksi. Mukavaa alkavaa viikkoa, Kivisen Vilma!
PoistaOlipas siellä tosiaan monenmoista.
VastaaPoistaMinustakin korut kiinnosti.
Mukavaa maanantai-iltaa sulle.
Paljon on nähtävää,,ja aikaa, varattava koko päivä;)
VastaaPoistaMinä joka vuosi kun messut on menny,,,päätän seuraavana vuonna kyllä minä lähden ja nyt tyydyn katsomaan pelkästään juttuja messuista.
Mutta kiitos näistäkin tarinoista!
Klikkailen yritysten sivuille katsomaan...
Oikein hyvää lokakuun jatkoa!