perjantai 25. lokakuuta 2019

Mustaherukkahyve ja syyslehtiä


Sain Taivalkosken Myllyn tuotteita testattavaksi; Tyrnimuruja, leseitä, jauhoja ja talkkunaa!

Taivalkosken Mylly sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärven Hirvikylässä keskellä viljapeltoja. Sijainti on ihanteellinen niin raaka-aineen saatavuuden kuin laadun kannalta.

Taivalkosken Mylly aloitti talkkunajauhon teollisen valmistuksena vuonna 1947! Herkkutalkkunassa on ruista, kauraa ja ohraa. Herkkutalkkuna sopii viilin, jugurtin tai piimän kanssa sekä erilaisiin kerma-, rahka- ja maitopohjaisiin jälkiruokiin sekä leivontaan.

Olen aina tykännyt talkkunasta ja en olekaan toviin tehnyt talkkunahyvettä. Koska pakasteessa on paljon mustaherukoita, sovelsin Taivalkosken Myllyn sivuilla olevaa Pirteän marjaisa talkkunahyve-reseptiä ja tein mustaherukkahyvettä.


Mustaherukkahyve

2,5dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
250 g maitorahkaa
n. 3 dl mustaherukoita
3 rkl hillosokeria
1 dl Herkkutalkkuna-jauhoja

1. Valmista ensin mustaherukkahilloke. Kiehauta mustaherukoita ja hillosokeria hetki. Soseuta sauvasekoittimella. Anna hillokkeen jäähtyä sen aikaa, kun sekoitat muut aineet.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi.

3. Lisää loput aineet - nyt myös valmistamasi mustaherukkahilloke. Sekoita sähkövatkaimella.

Annostele jälkiruokakulhoihin. Voit halutessasi koristella mustaherukoilla.

Taivalkosken Myllyn tuotteita on saatavilla hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissa kautta maan.



On ollut ihana syksy ja upea ruska. Lehdet ovat nyt pihallamme olevista puista tippuneet ja haravoitu. Muutkin pihatyöt on tehty. Talvi saa tulla ja kylmenevää säätä on jo luvattukin.

"Koska lehdet tulevat maahan yhdessä, ja kun tuuli tyyntyy, ne pötköttävät siinä vieretysten ja heiluttelevat ruskeita varpaitaan. Ja hilpeästi rallattelevat toisilleen, sen laulun kuulee kun kuuntelee." (Taija Helminen, Merkkipäivä-näytelmä, Kajaanin kaupunginteatteri 2017)

14 kommenttia:

  1. Minä tykkään kans talkkunasta,ennen vanhaan sekotettiin piimään ja marjoja sekaan .
    Miten minä oon kuvitellu että Taivalkosken talkuna on Taivalkoskelta,Kallen Päätalon kotiseudulta:)ja TAAS opin uutta.
    Kiitos Tarja
    tuo mustaviinimarja -hyvettä teen varmasti ,kun kummastakin
    tykkään :)
    Lehdet syksyiset kauniin ruskeat:))
    Oikein hyvää viikonloppua!
    hmmm, :)Talaviaikaankin siirrytään:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Liisa <3 Mukava kuulla, että sinäkin tykkäät talkkunasta ja mustaherukoista. Minä en ole piimään sekoittanut, joten tämä vinkki menee testiin! Meillä on nyt yöllä satanu ohuen lumikerroksen - siirryttiinkö talviaikaan muutoinkin kuin kelloja siirtämällä ;D Mukavaa alkavaa viikoa sinulle, Liisa!

      Poista
  2. Herkullisen näköistä.
    Teillä Suomessa on ollut todella värikäs syksy myös etelä Suomea myöten. Kävin siellä viime viikolla ihailemassa ruskaa. Helsingin- Karhulan tien reunat loistivat keltaisena kuin aurinko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä syksynä olemme saaneet nauttia pitkään ruskasta. Joskus ruska on mennyt nopeastikin ohi. Tänä aamuna piha on valkoinen lumesta. Mukavaa pian alkavaa viikkoa sinulle, Sylvi!

      Poista
  3. Mä tykkään talkkunasta myös ja puuroista,ihanan väristä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että on muitakin, jotka tykkäävät talkkunasta ja puuroista! Mustaherukoista tuli maku ja sievä väri.

      Poista
  4. Herkullisen näköistä hyvettä! Ihanaa viikonloppua sinulle Tarja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talkkuna ja mustaherukat ovat maistuva makupari. Mukavaa pian alkavaa viikkoa sinulle, Outi <3

      Poista
  5. Muistan, kun lapsena, mammani laittoi talkkunaa viilin päälle ja mustikkamaidon sekaan. Minusta se tuntui jäävän kitalakeeni kiinni enkä ole sitä sen koommin syönyt. Tuollaisessa marjajälkkärissä se varmasti menisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä marjajälkkärissä talkkuna on sekoitettuna muiden aineiden joukkoon, niin se ei jää kitalakeen. Suosittelen siis :) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Kristiina <3

      Poista
  6. En ole syönyt talkkunaa sitten lapsuuden. Silloin kesäisin syötiin mustikkatalkkunaa. Siihen tuli yksinkertaisesti mustikoita, maitoa, sokeria ja talkkunaa. Pitäisi varmaan taas joskus maistaa talkkunaa. Se toisi varmasti lapsuuden mökkikesät mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä olisi aika maistella talkkunaa <3 Kiitos, kun jaoit kanssamme ihanan lapsuudenmuiston; mökkikesien mustikkatalkkuna. Hyvää huomenna alkavaa viikkoa!

      Poista
  7. Talkkuna on hyvää, vaan ei kaikki talkkunalaadut. Viilin kanssa menee yleensä.
    Näyttää hyvältä tuo hyve. Sain just eilen mustaherukkahyytelöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talkkunoissa on tosiaan eroja; jotkut ovat karkeita ja toiset jauhomaisia. Tämä talkkuna on hienoa jauhoa ja siksi sopii vaikkapa juuri myös viilin päälle. Mustaherukkahyytelö on hyvää!

      Poista

Ilahdun kommenteista!