perjantai 20. syyskuuta 2019
Vinkkejä yrttien kasvatukseen ja käyttöön
Siinä se viikko mennä humpsahti oikein mukavan vauhdikkaasti viikonloppuun. Sää on viilennyt reippaasti ja yöpakkasten jälkeiset aamut ovat olleet joka syksyiseen tapaan melkoinen elämys. Aamulla on nurmikko hauskan näköinen valkoisessa kuurassaan. Auton ikkunat pitää raapata sekä pyörän ja mopon istuimilta kuura sulatettava kädellä, että jokainen pääsee arkisiin rientoihinsa.
Syksy on saapunut ja oman pihan yrttien käyttö alkaa olla väistämättä ohi. Onneksi kaupasta saa yrttejä läpi vuoden!
Marttatorin (14.9.2019) päälavalla martat vinkkasivat, kuinka yrteistä otetaan kaikki irti - Martha tipsar: Få ut allt av örterna!
Tässä muutamia poimintoja Marttojen opintopalveluiden ja kotipuutarhaneuvonnan asiantuntija Tiina Ikosen (kuvassa vasemmalla) ja Marthasin kotitalousneuvoja Elisabeth Erikssonin (kuvassa oikealla) vinkeistä:
Katso yrttien pakkauksesta, kuinka yrtit säilytetään (jääkaapissa vai huoneenlämmössä). Muista huolehtia yrttien kastelusta.
Kannattaa käyttää uusia reseptejä ruuanlaitossa. Jos jokin mauste puuttuu, niin sen tilalla voi kokeilla jotain muuta. Tutustu makuihin ja käytä yrttejä rohkeasti.
Yrttejä voi säilyttää
- kuivaamalla ne nipuissa, esim. rakuuna sopii hyvin kuivattavaksi
- pakastamalla esim. jääpalakuutioiksi, näin ne ovat helppo käyttää ruuanlaittoon
Yrteistä voi tehdä
- yrttisuolaa ja -sokeria
- yrttiöljyjä laittamalla yrttejä esim. rypsiöljyyn
- yrttietikoita
Ruokahävikkiä vältetään käyttämällä yrttiruukuista koko sato tarkkaan.
Kaupasta ostetun yrttiruukun voi istuttaa kotona multaan ja laittaa valoisaan paikkaan. Ruukussa olevasta yrtistä nypitään käyttöön versonpäitä.
Vinkki: Järvikylän yrttien ruukut ovat biohajoavia ja ne voi siis laittaa kompostiin!
Eri puolella Marttatoria oli Järvikylän yrttejä tutustuttavaksi ja maistettavaksi. Yrtit olivat myös kauniita somisteita! Tämä on hieno idea käytettäväksi muissakin tapahtumissa.
Tässä ovat linkit aiempiin Marttatori-päivityksiini:
Marttailuviikko on alkanut!
Enää muutama päivä - Marttatorilla tavataan!
Marttatori - Senaatintori täyttyi marttaenergiasta
Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa Ruusu-unelmia ja -villasukkia sekä instagramissa (ruusu_unelmia).
Labels:
#martat,
#marttatori,
Järvikylän yrtit,
Martat,
marttablogi,
marttailu,
Marttatori,
resepti,
ruokablogi,
tapahtuma,
visit Helsinki,
yrtit ruuanlaitossa,
yrttien käyttö
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Biojätteeseen tai kompostiin laitettava yrttiruukku on oikein mahtava asia eli kaupassa voi äänestää rahoillaan :).
VastaaPoistaMelkoisen mahtavat yrttipehkot yläkuvassa eli jospa itsekin joskus saisi tuollaisen kuvan viljelmistään...
Hienoa, että markkinoille tulee tällaisia tuotteita, kuten nuo biohajoavat ruukut. Marttatorilla oli upeita yrttisomistuksia - ja niitä sai myös tuoksutella ja maistella!
PoistaMielenkiintoinen -tarina!
VastaaPoistaMinulla tahtoo nuo kaupan yrtit nuupahtaa aika nopiaan...
luen tarinasi uudestaan ,ajan kanssa!
Kiitos hyödyllisistä.tarinoistasi,Tarja!!
Oikein Hyvää uutta viikkoa!!
Kiitos, Liisa! Itselläkin joskus tahtoo yrtit nuupahtaa. Tärkeää on katsoa pakkauksesta, missä lämpötilassa yrtit tulee säilyttää ja pitää muistaa kastella. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!
PoistaHyviä vinkkejä. Me käytämme paljon yrttejä kuivattuna, pakastettuna ja tuoreena saa onneksi koko vuoden kaupoista.
VastaaPoistaYrteillä saa makua ruokiin ja juomiin. Tuosta Marttatorilla olleesta esityksestä ajattelin ottaa käyttöön ajatuksen, että kokeilla rohkeasti erilaisia yrttejä. Tulee nimittäin aika usein mentyä ns. perusyrttisetillä :) Mukavaa viikon jatkoa sinulle, Nila!
Poista