Sivut

sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Kuopion Kädentaitomessut 2019



Olipa mahtava lauantai! Kävin Kuopiossa Kädentaitomessuilla! Kuvassa olevat neulelintuset sirkuttivat Marttojen Kässäkahvilassa.

Kuopio-halli oli käsitöiden ystävien toiveiden täyttymys; ideoita ja vinkkejä, ohjeita ja opastusta, työnäytöksiä ja työpajoja, materiaaleja ja välineitä, tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Messuilla oli myynnissä lisäksi kotimaisten kädentaitajien koriste- ja käyttöesineitä, vaatteita ja asusteita sekä paljon muuta.

Tässä postauksessa on poimintoja Kädentaitomessujen annista.


Messuilla oli näytteilleasettajana Ihana-lehti - sinne siis! Päätoimittaja Kaarina Korventaka on minulle tuttu Lahden Kätevä & Tekevä 2018 -messuilta. Kaarina kertoi, että uudistuneen Ihana-lehden sisältöä kehitetty asiakkaiden toiveiden mukaan kaikille käsityö- ja askarteluharrastajille sopivaksi.

Sain mukaani Ihana-lehden uusimman numeron. Lehdessä on ohjeet esimerkiksi luonnonmateriaalista tehdyn kranssin, ikikaktusten, makramee-tekniikalla tehtävän hapsuvarjostimen ja hartsikorujen tekoon. Lehdessä on myös ohjeita syksyn juhliin; halloween- ja isänpäivä-askarteluihin. Kotimatkalla luin lehteä ja löysin monia innostavia eri tekniikoilla toteutettavia ohjeita, jotka aion tehdä!


Lahden Kätevä & Tekevä 2018 -messuilta tuttu on myös Almandiini, japanilaisten kankaiden erikoiskauppa. Almandiinin valikoimasta löytyy mm. upeita puuvillaisia sekä puuvilla-pellavaisia kankaita, jotka soveltuvat kaikenlaiseen ompeluun, niin sisustustekstiileiksi kuin asusteisiin ja vaatteisiin.


Uusista tuotteista ihastuin näihin Blockwallahin puuleimasimiin! Blockwallah on suomalais-intialainen perheyritys, joka maahantuo eettisesti tuotettuja ja käsin valmistettuja puuleimasimia. Leimasimia voi käyttää kankaalle, paperille, saveen ja massoille.


Käsitöiden äärellä tutustuu; Taito Shopin makramee-työpajassa tutustuin suonenjokelaiseen Venlaan. Venla ja hänen ystävänsä olivat tulleet messuille Venlan äidin, Satun, kanssa. Venla kertoi harrastavansa käsitöiden tekemisen lisäksi pianonsoittoa, futista ja ratsastusta. Hän askartelee, virkkaa ja neuloo. Venla suunnittelee opettelevansa ompelemaan hyvin ompelukoneella. Repun hän on jo ommellut. Arvaat muuten varmaan, mikä on Venlan lempiaine koulussa. Se on käsityö!


Tässä Venlan Sinellin työpajassa tekemä helmimassatyö. Sievä talvinen maisema!

Venla kertoi tekevänsä itse myös lahjoja, esimerkiksi kummeille hän on tehnyt avaimenperät. Isänpäivä ja joulu lähestyvät, joten otetaan Venlasta mallia ja annetaan itsetehtyjä lahjoja!



Savon Marttojen kässäkahvilassa tarjolla oli herkullisia kahvilatuotteita, käsityönäytöksiä, opastusta ja ohjeita niin käsitöihin kuin sienien ja kasvisten käyttöön.

Kässämartat Anneli (kuvassa vasemmalla), Marjaleena (keskellä) ja Seija (oikealla) opastivat käsitöiden tekemisessä. Sukkapuikot vain viuhuivat ja sukkia syntyi taitavien kässämarttojen käsissä!

Kässämarttojen kässäilloissa on käsitöiden tekemisen lisäksi mukavaa on yhdessä olo ja yhdessä oppiminen. Kässäiltoihin voi tulla vaikka esimerkiksi "uupelona" kysymään neuvoa, että miten jossakin työn alla olevaa käsityötä jatketaan - kässämartat auttavat eteenpäin. Jos joku on löytänyt mielenkiintoisen ohjeen tai tekniikan, hän tuo sen mukanaan kässäiltaan. Mikäli käsitöiden ja askartelu ei ole vielä oma juttu, niin kässämarttojen kanssa voi tulla seurustelemaan ja tutustumaan Marttojen toimintaan.



Kässäkahvilassa Elina näytti, kuinka neulakinnasta tehdään. Neulakinnas ommellaan isokokoisella luusta tai puusta tehdyllä neulalla lankaa pujottaen toistensa läpi silmukoiksi. Elinan opastuksella tutustuin puolisuomalaiseen pistoon. Tekniikka näytti mielenkiintoiselta ja aluksi vähän monimutkaiselta ennen kuin pääsin ns. juoneen kiinni. Tätä tekniikkaa pitää todellakin joku päivä kokeilla! Työnäytöksessä oli esillä Elinan yhdellä neulalla neulottuja kintaita ja sukat.


Liisa antoi vinkkejä karusellisukkien tekemiseen. Hän kertoi tekevänsä lisäykset kolmella ensimmäisellä kerroksella, niin kantapäästä tulee siisti. Liisa kertoi neulovansa karusellisukat pyöröpuikoilla, niin ei tarvitse varoa silmukoiden tippumisesta puikoilta. En ole itse vielä neulonut karusellisukkia, vaikka erilaisia villasukkia on käsissäni todellakin syntynyt. Liisa oli niin innostava, että sain karusellisukka-kipinän.



Liisan kanssa ihastelimme, kuinka hienosti myös eri värit sopivat Martan juhlasukkaan. Martan juhlasukka on Marttojen ja Novitan järjestämän villasukkien suunnittelukilpailun voittaja. Sukan on suunnitellut jyväskyläläinen Salla Hiltunen. Sallan suunnittelemissa sukissa väritys on sinivalkoinen.

Kuopion Kädentaitomessujen Marttojen Kässäkahvilan sopimistus oli mielenkiintoinen ja ihastuttava!


Tämä kaunis peitto on kässämartta Kaisan itse suunnittelema ja tekemä. Hän on käyttänyt peittoon jämälankoja.



Liisa kertoi käyttäneensä tuolissa elements call 1 tekniikkaa. Upean näköinen tuoli! Tässäpä ideaa tuolien tuunaamiseen, somistamiseen tai pehmustamiseen!


Neulegraffitipyörätuolin päällystämiseen tarvittavia tilkkuja, kukkia, tupsuja ym ovat tehneet Pitkälahden Martat ry, Jynkän neulekahvila sekä Jynkän ja Pyörön kirjastoissa keväällä 2019 Pitkälahden Marttojen kanssa toteutetut neulegraaffitityöpajat. Pyörätuolin päällystämisen suunnittelusta ja kokoamisesta on vastannut Ritva Pitkälahden Martoista.


Kädentaitomessujen monipuolisesta tarjonnasta löytyi varmasti jokaiselle jotain uutta ja innostavaa askarteluun ja käsitöiden tekemiseen!

Blogiyhteistyö Ihana-lehti ja Blockwallah.

torstai 26. syyskuuta 2019

Helppo hyönteishotelli


Marttatorilla (14.9.2019) saimme mahtavan vinkin hyönteishotellin tekemiseen! Hyönteishotellin voi tehdä säilyketölkistä ja kukkaruukusta.

Kun syksyllä pihalta siivotaan puista ja pensaista tippuneet lehdet sekä siistitään kuivuneet kasvustot, jää hyönteisille vähemmän pesäpaikkoja. Tekemällä hyönteishotellin pölyttäjät saavat suoja- ja majapaikan.

Miksi tekisin hyönteishotellin?
- Kotipuutarhurina turvaan puutarhan biologista monimuotoisuutta.
- Autan hyönteisiä, koska siistityssä pihassa on vähemmän pesä- ja suojapaikkoja.
- Puutarhani kasvit hyötyvät hyönteisistä, koska hyönteiset auttavat pölytyksessä.
- Osa hyönteisistä, kuten esimerkiksi leppäkertut, hävittävät tuhohyönteisiä.
- Hyönteiset ovat mielenkiintoista seurattavaa.



HYÖNTEISHOTELLI SÄILYKETÖLKISTÄ TAI KUKKARUUKUSTA

Tarvikkeet:
tyhjä ja puhdas säilyketölkki tai kukkaruukku
risuja, lehtiä, käpyjä, heinää
narua

Täytä tyhjä ja puhdas säilyketölkki/kukkaruukku risuilla, lehdillä, kävyillä ja heinällä.
Laita purkin/ruukun ympärille narua kiinnittämistä varten.

Hyönteishotellin voit laittaa esimerkiksi kuistille, terassille, parvekkeelle tai piharakennukseen. Muistathan katsoa paikan niin, ettei hyönteishotelli täyty sadevedestä ja tuuli ei tuiverra sisään hotelliin.


Tässäpä mukavaa puuhaa viikonlopuksi!

maanantai 23. syyskuuta 2019

Novitan Marttaraita


Martat ovat saaneet Novitalta oman langan - Marttaraidan! Luin Martat-lehdestä Novitan uudesta Marttaraita-langasta ja näin langan ensimmäisen kerran Marttatorilla Helsingissä (14.9.2019) Novitan kojussa.



Novitan kojun tarjonta kiinnosti jo ennen Marttatorin avautumista. Torin avauduttua olikin sitten kojun ympärillä koko päivän käsitöiden ystäviä sankoin joukoin.

Langan iloiset värit saavat hymyilemään :) Langan värit ovat Marttajärjestön 120-juhlavuoden värit. Langan väriraportti on sama kuin 7 Veljestä Multiraita -langassa. Lanka on 75 % villaa ja 25 % polyamidia.

Novita lahjoittaa jokaisesta myydystä kerästä 50 senttiä Marttojen työhön kotimaan lapsiperheiden tukemiseen. Lanka on myynnissä 1.9.2019-29.2.2020.


Marttatorin päälavalla keskustelivat Marttojen parhaat villasukat-kirjan villasukista, sukkien suunnittelusta ja Marttojen käsityötoiminnasta Marttaliiton kansalaistoiminnan johtaja Reija Salovaaran johdolla kirjan ohjeet laatineet Marketta Rahikainen ja Tanja Rantanen sekä Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen.

Keskustelussa joku heistä heitti ajatuksen, josta nappasin kiinni: Martan juhlasukan neulominen käyttäen Marttaraita-lankaa. Neuloin viikonloppuna Marttojen juhlasukan valkoisesta Seitsemän Veljestä langasta ja kuvion neuloin Marttaraita-langalla. Näin pirteä sukasta tuli!



Martan juhlasukan ohjeen löydät klikkaamalla tästä KLIK.


Näin ihanat räpikkäät saa, kun yhdistää Marttaraitaa valkoiseen lankaan. Nämä kuvasin Marttatorilla käsityöteema-alueella. Marttaraidan kanssa yhteensopivia värejä löytyy jokaiseen makuun, esim. valkoinen, turkoosi, oranssi, keltainen ja lila.

#marttaraita

Osallistu arvontaan: jaa kuvia Marttaraita-käsitöistäsi Instagramissa tunnisteella #marttaraita. Kaikkien 30.11.2019 mennessä kuvansa jakaneiden kesken arvotaan kolme Marttojen parhaat villasukat-kirjaa. Nyt siis neulepuikot ja virkkuukoukut heilumaan!


Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa Ruusu-unelmia ja -villasukkia sekä instagramissa (ruusu_unelmia).

perjantai 20. syyskuuta 2019

Vinkkejä yrttien kasvatukseen ja käyttöön


Siinä se viikko mennä humpsahti oikein mukavan vauhdikkaasti viikonloppuun. Sää on viilennyt reippaasti ja yöpakkasten jälkeiset aamut ovat olleet joka syksyiseen tapaan melkoinen elämys. Aamulla on nurmikko hauskan näköinen valkoisessa kuurassaan. Auton ikkunat pitää raapata sekä pyörän ja mopon istuimilta kuura sulatettava kädellä, että jokainen pääsee arkisiin rientoihinsa.

Syksy on saapunut ja oman pihan yrttien käyttö alkaa olla väistämättä ohi. Onneksi kaupasta saa yrttejä läpi vuoden!

Marttatorin (14.9.2019) päälavalla martat vinkkasivat, kuinka yrteistä otetaan kaikki irti - Martha tipsar: Få ut allt av örterna!


Tässä muutamia poimintoja Marttojen opintopalveluiden ja kotipuutarhaneuvonnan asiantuntija Tiina Ikosen (kuvassa vasemmalla) ja Marthasin kotitalousneuvoja Elisabeth Erikssonin (kuvassa oikealla) vinkeistä:

Katso yrttien pakkauksesta, kuinka yrtit säilytetään (jääkaapissa vai huoneenlämmössä). Muista huolehtia yrttien kastelusta.

Kannattaa käyttää uusia reseptejä ruuanlaitossa. Jos jokin mauste puuttuu, niin sen tilalla voi kokeilla jotain muuta. Tutustu makuihin ja käytä yrttejä rohkeasti.

Yrttejä voi säilyttää
- kuivaamalla ne nipuissa, esim. rakuuna sopii hyvin kuivattavaksi
- pakastamalla esim. jääpalakuutioiksi, näin ne ovat helppo käyttää ruuanlaittoon

Yrteistä voi tehdä
- yrttisuolaa ja -sokeria
- yrttiöljyjä laittamalla yrttejä esim. rypsiöljyyn
- yrttietikoita

Ruokahävikkiä vältetään käyttämällä yrttiruukuista koko sato tarkkaan.

Kaupasta ostetun yrttiruukun voi istuttaa kotona multaan ja laittaa valoisaan paikkaan. Ruukussa olevasta yrtistä nypitään käyttöön versonpäitä.

Vinkki: Järvikylän yrttien ruukut ovat biohajoavia ja ne voi siis laittaa kompostiin!


Eri puolella Marttatoria oli Järvikylän yrttejä tutustuttavaksi ja maistettavaksi. Yrtit olivat myös kauniita somisteita! Tämä on hieno idea käytettäväksi muissakin tapahtumissa.

Tässä ovat linkit aiempiin Marttatori-päivityksiini:

Marttailuviikko on alkanut!

Enää muutama päivä - Marttatorilla tavataan!

Marttatori - Senaatintori täyttyi marttaenergiasta



Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa Ruusu-unelmia ja -villasukkia sekä instagramissa (ruusu_unelmia).

keskiviikko 18. syyskuuta 2019

Marttatori - Senaatintori täyttyi marttaenergiasta



Siinä se oli - hartaasti odotettu Marttatori-päivä! Kävin tapahtumassa tyttäreni kanssa. Tyttäreni on myös martta. Annoin hänelle nimittäin 18-vuotislahjaksi marttajäsenyyden.

Marttatori oheisohjelmineen oli Martat 120 juhlavuoden todellinen huipennus! Tori täynnä marttoja ja marttailusta kiinnostuneita ihmisiä. Tapahtuma kiinnosti myös turisteja, jotka olivat tulleet katsomaan Tuomiokirkkoa tai kaupunkikierroksellaan päätyivät torille. Juttelin yhden saksalaisen naisen kanssa, joka perheineen oli tapahtumassa. Hän kertoi heidän olevan laivaristeilyllä. Tapahtuma kiinnosti naista, joten kerroin hänelle Martoista ja marttailusta.

Edellisen päivän sateet olivat vaihtuneet Marttatori-päivän auringonpaisteeksi ja pieneksi sadekuuroksi. Torilla olevilla kojuilla kiertely onnistui mukavasti, kun tapahtuman käsiohjelmasta löytyi kartta, tietoa teema-alueista ja hauska rastirata, josta kerroin "Enää muutama päivä - Marttatorilla tavataan!"- postauksessani.

Käsityöteema-alueella mm. tehtiin kestohedelmäpusseja ja ...



neuvottiin, kuinka kuteita leikataan uudella tavalla.


Törmäsimme käsityöteema-alueella oman yhdistyksen marttoihin! Tuula ja Raija Variskankaan Martoista seurasivat tarkasti ja kuvasivat, kuinka kuteita leikataan ja laitetaan kerälle.

Tapahtuman antia oli tieto-taidon karttumisen lisäksi ehdottomasti kohtaamiset marttaystävien kanssa! Torilla, ruokailemassa ja illalla konsertissa tapasin monia marttaystäviäni eri puolilta Suomea. Monia ystäviä jäi kyllä kohtaamattakin, vaikka samalla torilla pyörittiin tai samassa konsertissa oltiin. Seuraavassa yhteisessä tapahtumassa sitten tavataan!


Jätin neulomiani villasukkia käsityöteema-alueella olevaan Sukat äidille -tempauksen sukkien palautuspisteeseen.

Tapahtuman jälkeen luin Facebookista, että Marttatorille oli tuotu 750 kpl sukkia! On Marttaliitossa ollut kyllä tunnelma katossa upeasti onnistuneen Marttatorin sekä Sukat äideille -tempaukseen tulleiden sukkien vuoksi! Hyvä Martat!

Sukat äidille -tempaus jatkuu vielä, joten lue tempauksesta lisää Marttojen sivuilta KLIK.


Kansainvälisyysteema-alueella oli mahdollisuus mm. tutustua Marttojen tekemään kehitysyhteistyöhön, tavata kumppaneita maailmalta, ostaa kamerunilaisia koruja ja huiveja sekä...


maistaa paahdettuja pähkinöitä.

Lue lisää Marttojen kansainvälisestä toiminnasta klikkaamalta tästä KLIK.


Ruokateema-alueella oli syyskauden ihania omenoita! Alueella tutustuttiin myös kestävään ruokaan ja ravitsemukseen.


Vuoden 2019 vihannes on juurikkaat. Juurikkaisiin kuuluvat puna-, kelta-, raita-, valko- ja sokerijuurikas sekä lehti- ja ruotimangoldi. Marttojen sivuilta voit lukea lisää juurikkaista. Persimon-punajuurisalaatti, punajuurikeitto, punajuurikakku - nämä ja monta muuta punajuurireseptiä löydät myös Marttojen sivuilta.




Torilla opeteltiin vastuullisen kalan hyödyntämistä sekä tutustuttiin ja tunnistettiin oikeita kaloja!

Kaloista saa terveellisiä, maistuvia ja maukaita ruokia. Marttakoulun reseptisivuilta löytyy erilaisia kalaruokien reseptejä. Marttojen kalajuttuihin pääset klikkaamalla tästä KLIK.


Upean päivän päätyttyä, Marttatorin hiljennyttyä ja illan hämärtyessä vietimme iltaa Savoy-teatterissa Martat 120 vuotta-juhlakonsertissa Savoy-teatterissa. Lavalla esiintyi Suomen pitkäikäisin viihdeorkesteri Dallapé, seuranaan pitkän linjan iskelmälaulaja sekä filmitähti Pirkko Mannola. Konsertin käsikirjoittaja Heikki Kahila oli oivallisesti nivonut esitykseen niin Marttojen, Dallapén kuin Suomenkin historiaa.

Musiikki vei meidät menneille vuosikymmenille ja itse kukasenkin martan kengät naputtivat tahtia lattiaan, kun Savoy-teatterin sali täyttyi musiikista.

Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäisellä, pääsihteeri Marianne Heikkilällä ja Marthaförbundetin toiminnanjohtaja Annika Janssonilla oli puheenvuoroissaan konsertissa hymy herkässä, eikä ihme, sillä olihan takana pitkään suunniteltu ja huolella valmisteltu upeasti toteutunut Marttatori!



Tämän ensimmäisen Marttatori-postauksen loppuun tietenkin asiaan kuuluvat Martta Matkaajan Hki by night-turistimatkakuvat. Näin hienot näköalat ovat Solo Sokos Hotel Tornin ylimmästä kerroksesta Helsingin ylle.