tiistai 21. toukokuuta 2019

VieKas LIFE -ketjukoulutus


Viime viikonloppuna pidin tyttäreni kanssa VieKas-ketjukoulutuksen Kainuun Martoille. Ketjukoulutuksessa olleet martat vievät tietoa eteenpäin omiin yhdistyksiinsä ja paikkakunnilleen järjestäen esimerkiksi VieKas-teemalla olevia marttailtoja ja muita tapahtumia.

VieKas LIFE, ”Finvasive LIFE” hanketta johtaa ja koordinoi Suomen luonnonsuojeluliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Martat, Luonto-Liitto, Luonnonvarakeskus (Luke), Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS sekä Jyväskylän ja Riihimäen kaupungit.

Hankkeen kesto on 8/2018–12/2023. Hankkeen budjetti on 2 473 531 euroa, josta 60 % on EU LIFE -rahoitusta. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle. Vieraslajien vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä. Viekas LIfe -hankkeen kohdevieraslajit ovat jättipalsami, jättiputket ja keltamajavankaali. Viekas LIFE -hankkeen tavoitteena on haitallisten vieraslajien kartoitus, torjunta ja tietoisuuden levittäminen.


Jättipalsami (Impatiens glandulifera)
Kuva: Tarja Karvonen/Ruusu-unelmia ja villasukkia


Jättiputket (Heracleum persicum -ryhmä)
Jättiputkilaji asuinalueella. Kuva: Rob Hille CC BY SA 3.0


Keltamajavankaali (Lysichiton americanus)
Keltamajavankaalit puron varrella. Kuva: Skittledog CC BY NC 2.0

Vieraslajit.fi sivuilla on kansallinen vieraslajiportaali, jonka avulla voi tunnistaa ja ilmoittaa vieraslajeja. Sivuilta löytyy karttoja vieraslajien levinneisyydestä, tietoa ja kuvia vieraslajeista sekä torjuntaohjeita. Vieraslajiportaaliin pääset TÄSTÄ.

Suomen luonnonsuojeluliiton Viekas LIFE-sivuille (hankkeen pääsivut) pääset klikkaamalla tästä KLIK ja Marttaliiton Viekas LIFE-sivuille tästä KLIK.

Ollaan kaikki yhdessä mukana viekkaassa toiminnassa ja kansalaistieteillään yhdessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!