Sivut

sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Persikkabritakakku (gluteiiniton)

Marttajärjestö täyttää tänä vuonna 120-vuotta. Marttajärjestön alkuvuosina Martat kannustivat emäntiä kasvattamaan kanoja. Naiset saivat munien myynnistä itselleen tuloja, mikä vahvisti naisten itsenäisyyttä ja tasa-arvoa perheissä. Marttojen munaosuuskunnan kautta myytiin kananmunia ympäri maata. Martat opastivat kanojen kasvatuksessa sekä kertoivat munien terveellisyydestä. Tästä johtuen Marttojen 120-juhlavuoden elintarvike on kananmuna.


Annoin jauhopeukalon kolotuksen viedä mennessään. Tein britakakun. Pohjan gluteiinittomista jauhoista, kakkupohjan päälle marengin kananmunan valkuaisista ja täytteeseen laitoin tuorejuustoa, kuohukermaa ja säilykepersikoita.

Kesällä britakakun täytteeksi sopii ihanasti esimerkiksi mansikat tai raparperi. Mutta tällä kerralla siis mentiin persikoilla. Näin valmistuu gluteiiniton britakakku:

PERSIKKABRITAKAKKU (gluteiiniton)

AINEKSET
150 g voita
1,5 dl sokeria
4 kpl kananmunan keltuaista
3 dl gluteiinitonta jauhoja (tai vehnäjauhoja, jos kakun ei tarvitse olla gluteiiniton)
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

MARENKI
4 kpl kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

TÄYTE
200 g vaniljatuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tölkki persikoita sokeriliemessä


Valmista ensin taikina.

1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Kun voi on huoneenlämpöistä, niin hienosti sujuu. Jos et ehdi/jaksa odottaa voi pehmenemistä, niin käytä sitä pikkuisen aikaa mikrossa - vain sen verran, että voi pehmenee.

2. Lisää keltuaiset yksitellen voi-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten.

3. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinan joukkoon varovasti käännellen.

4. Laita leivinpaperi leivinpellille ja voitele voisulalla.

5. Kaada taikina leivinpaperille ja levitä taikina lastalla. Taikinaa ei tarvitse levittää reunoihin asti, koska taikina leviää uunissa.


Valmista seuraavaksi marenki.

6. Vaahdota valkuaisia ja lisää sokeria vähitellen valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa niin kauan, että vaahto on kiiltävää ja paksua.

7. Levitä valkuaisvaahto leivinpellille levitetyn taikinan päälle.

8. Paista 175-asteissa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes pohja ovat kypsä ja marenki on vaaleanruskea.


Valmista täyte.

9. Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto kermavaahdon sekaan kunnolla vatkaten.

10, Leikkaa pohja kahtia ja laita toinen puoli tarjoilulautaselle.

11. Levitä täyte pohjan päälle.

12. Valuta persikoista sokeriliemi siivilässä ja viipaloi persikat. Levitä persikkaviipaleet täytteen päälle.

13. Nosta toinen pohjapala päälle.

Valmista tuli!



Ps. Löydät blogini instagramista nimellä ruusu_unelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!