keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Kätevä & Tekevä 2018 ilahdutti ja innosti (osa 2/3)

Edellisessä blogipäivityksessäni kerroin, että kävin Lahdessa Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla. Ilahduin ja innostuin. Koska nähtävää oli niin paljon, on tämä toinen kolmesta messupäivityksestäni. Mikäli et ole vielä lukenut ensimmäistä päivitystäni, niin löydät sen tästä.

Istuudu mukavasti nojatuoliisi, niin pyörähdetään uudelleen Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla.


Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla pääsi myös tekemään käsitöitä. Messuilla kierrellessä käsitöiden ja materiaalien näkeminen alkoikin kutkuttamaan käsiä. Eipä siis ihme, että Taito Kymenlaakson Ihan pipona! -työpajassa vilskettä riitti. Työpajassa ommeltiin pipoja PaaPiin kankaista Jukin saumureilla.

Taito Kymenlaakson Marja Arola leikkasi pipoja kankaista ja ohjasi ompelemisessa. Juontaja Anu Pensola auttoi Marjaa kankaiden leikkaamisessa samalla sujuvasti juontaen Onni elää käsityössä -lavan työpajaa. Anu on taiteija, juontaja ja käsityöihmisiä itsekin. Tutustu tästä Anun Rönnin tila -blogiin.


Ja oli muuten tosi vaikeaa! Ei pipon ompeleminen, vaan kankaan valitseminen pipoon. Käsitöiden tekijöiden suosimissa PaaPii:n luomupuuvillaisissa kankaissa ihania väri- ja kuviovaihtoehtoja nimittäin riittää. Itse päädyin lopulta mustikkakuvioiseen kankaaseen. Kun huomasin kankaan kangaskorissa, se oli ihastusta ensi silmäyksellä.



Saumurilla ompelu oli niin lystikästä ja vaivatonta, että ommella hurautin samalle istumalle kaksi pipoa. Ompelen enimmäkseen ompelukoneella ja saumurilla aina silloin tällöin. On se vaan niin kätevää tuo saumurilla ompeleminen - ommellessa koneen terä leikkaa kankaan reunan siistiksi, minkä ommel sitten huolittelee. Ollappa tällainen oma Juki-saumuri!

Ihan pipona -työpajaan olivat kaikki kiinnostuneet tervetulleita - olipa ommellut aiemmin saumurilla tai ei. Saumuriompelun ensikertalaisia ohjattiin tarvittaessa vaikka kädestä pitäen. Ja voi sitä onnistumisen iloa kaikilla, kun saimme kukanenkin ommeltua oman pipomme.


PaaPii on saanut alkunsa Pohjanmaalla ja ensimmäiset pehmolelut ja lastenhuoneen sisustusesineet joita tehtiin keittiön pöydän äärellä. Nyt Kokkolassa on oma vaatetustehdas. PaaPiin tuotannon kulmakiviä ovat kotimaisuus, eettisyys ja ekologisuus; tuotanto valmistetaan omassa vaatetustehtaassa Kokkolassa, tuotteiden materiaalit ovat luomupuuvillaa ja väriaineet turvallisten tekstiilin standardien mukaisia ja vaatemallisto valmistetaan aurinkoenergialla.

PaaPiin nettisivuille pääset tästä.



Sirkka Könönen (7.3.1947-29.7.2018) loi elämänuransa suunnittelemalla ja valmistamalla käyttötekstiilejä, joille ominaista oli kotimaisuus ja luonto. Suomessa valmistetuissa neuleissa käytettiin lankana Suomessa käsiteltyä ja värjättyä villaa tai suomenlampaasta kehrättyä villaa.




Nukkekotien pienenpienien kakkujen lisäksi messuilla oli myös suurensuuria kakkuja. Kakut olivat Sirkka Könösen tekemiä kierrätyskakkuja. Sirkka Könösen tytär Prisse Könönen kertoo kakkunäyttelyn standissa:

"Elämänurallaan äitini hioi ja kehitti jatkuvasti neulemallejaan ja -värityksiään, mutta silti "pelkkä" suunnittelu ei lopulta riittänyt hänelle, vaan vuosituhannen vaihteeseen mennessä hän ryhtyi myös tekemään omin käsin "kierrätyskakkuja"."

"Kakkujen kaunis "turhuus" oli kontrastissa hänen käyttöneuleidensa käytännöllisyyteen, mutta materiaalien käyttö korosti kierrätystä siinä kuin jopa sukupolvelta toiselle siirtyvät neuleet kestävät kulutusta."



Kätevä & Tekevä -messujen yhteydessä oli myös Kivi- ja korumessut. Messuilla oli mahdollisuus tutustua suomalaisiin ja ulkomaalaisiin kiviin ja mineraaleihin. Messuilta myytiin raakakiviä, tarvikkeita korujen valmistukseen sekä valmiita kivikoruja.

Lahden Kivikerho ry:n kokoaman kivipolun äärellä kivet eivät olleet vain kiviä, vaan ne olivat esimerkiksi kalkkisälpiä, kvartseja, diopsideja, kromidiopsideja, malmeja tai kainuulaista stauroliittia liuskeessa.

Lahden Kivikerho ry on perustettu 1986. Kerhon tiloista löytyy noin 2000 kiven ja mineraalien kokoelma. Kerhon toimintaan kuuluu kivien ja mineraalien tunnistusta, kivien hiontaa, korujen valmistusta, hopeaketjujen punontaa, luentoja, retkiä, vierailu- ja tutusmiskäyntejän sekä yhteistyötä akam eri järjestöjen kanssa,
Lisätietoja Lahden Kivikerho ry:n toiminnasta löytyy yhdistyksen nettisivuilta.

Jatketaan messuilla kiertämistä vielä seuraavassa blogipäivityksessäni.
Keskiviikko keskellä viikkoa, huomenna viikko taipuu kohti viikonloppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!