torstai 29. marraskuuta 2018
Ateljee Lumimetsä
Blogini seuraajat muistanevat, kun kerroin löydöistäni Oulun kädentaitomessuilta. Tästä pääset tuohon päivitykseen KLIK.
Kerroin tuolloin löytäneeni posiolaisen Hanna Posion Ateljee Lumimetsän kuvitusten, piirrosten, graafiikan ja maalausten pohjalta valmistetut erilaiset painotuotteet. Ihastunut Hannan painotuotteiden aiheisiin, jotka kumpuavat Hannan kotiseudulta, oman karjatilan elämästä ja lappilaisesta puhtaasta luonnosta Posiolta.
Tuo yllä oleva tulppaanikuvioinen tarjotin on yksi Hannan kuvittamista painotuotteista.
Tutustu Ateljee Lumimetsään tästä KLIK.
Katso, miten ihania kortteja Hanna on kuvittanut! Mitäpä jos lähetätkin tänä jouluna Hanna Posion kuvittamat kortit!
Ateljee Lumimetsän tuotteita voit ostaa 1.-2.12.2018 Naisten Joulumessuilta Oulusta.
maanantai 26. marraskuuta 2018
Kranssi suodatinpusseista - askarrellaan yhdessä Paltamon Marttojen kanssa
Torstaina ajaa hurautin Paltamoon marttailtaan. Kävin Kainuun Marttojen mediamartana esittelemässä Paltamon Martoille Marttajärjestön sekä marttayhdistysten nettisivuja.
Paltamon marttojen yhdistyksen nettisivuilla on kuvailtu erityisen hienosti runon muodossa, miten Paltamossa marttaillaan. Runon on kirjoittanut Paltamon Marttojen kulttuurimartta Karina Syrjänen.
Paltamon Martat
Kauneutta kylään:
kirsikankukkia!
Lämpöä. hoivaa:
vanhoille sukkia,
vauvoille kudotaan
töppöstä, myssyä.
Marttailloissa hämäränhyssyä
vietetään, jutellaan mukavia.
Kahvia juotu, kaakkuja syöty.
Meillä yhdistyy huvi ja hyöty.
kursseja monenkirjavia,
matkoja, tietoa, kulttuuria!
Kaikkea tätä on ohjelmassa
meillä, Paltamon Marttalassa.
Karina Syrjänen, kulttuurimartta, 28.2.2018
Marttailtaan olivat tulleet myös Riitta ja Sinikka Ristijärveltä. Kainuun Marttojen puheenjohtaja Riitta esitteli erilaisia käsityöideoita marttailtoihin. Tässä Riitta kertoo, kuinka somistettuja kynttilöitä tehdään.
Aloitimme illan toiminnallisen osuuden tekemällä kransseja suodatinpusseista. Tästä hommasta moni martta innostui ja suodatinpussikransseja tehdään varmasti vielä monessa kodissa.
Ristijärven Marttojen Sinikka kertoi itse saaneensa aikoinaan kipinän kranssien tekemiseen kranssikurssilta. Kurssilla kranssien tekeminen oli vienyt mennessään ja kurssin jälkeenkin Sinikka oli tehnyt havu- ja jäkäläkransseja. Hän on toteuttanut monivuotisen haaveen ja tehnyt suodatinpussikransseja. Saimme Riitalta ja Sinikalta ohjeita ja vinkkejä suodatinpussikranssien tekemiseen.
Kranssi suodatinpusseista
Tarvikkeet:
pahvia muotin tekemiseen
styroxkranssi
paketti suodatinpusseja
lyijykynä
nitoja ja niittejä
sakset
kuumaliimapistooli ja kuumaliimapuikkoja
ripustuslenkiksi rautalankaa, narua tai nauhaa
Somistukseen esim. paristokäyttöinen valosarja, nauhaa ja/tai helmiä.
1. Tee pahvista kaava: piirrä ja leikkaa pahvista kaksi ympyrää. Toisen ympyrän halkaisija 6 cm ja toisen 8 cm. Voit myös käyttää mm. juomalasia tai purkkeja muotteina.
2. Laita kaksi suodatinpussia päällekkäin ja piirrä ympyrät kaavoja käyttäen päällimmäiseen suodatinpussiin.
3. Niittaa suodatinpussit toisiinsa kiinni ympyröiden keskeltä. Leikkaa ympyrät irti niin, että lyijykynän jälki leikkautuu pois.
4. Rutistele ja rypistele suodatinpussiympyrät ruusuksi kerros kerrokselta aloittaen päällimmäisestä ympyrästä.
5. Kiinnitä ripustuslenkki styroxkranssiin.
6. Supista ruusu nupuksi ja pursota nupun kantaan pisara kuumaliimaa.
7. Liimaa ruusu kranssiin. Aloita liimaamalla päälle isompia kukkia ja sisä- sekä ulkoreunaan pienempiä kukintoja. Halutessasi voit sommitella kukat nuppineuloin kranssipohjaan ennen liimaamista.
8. Somista kranssi sitomalla esimerkiksi kranssin ympärille nauhaa tai liimaamalla kuumaliimalla helmiä. Ihanan valokranssin saat kieputtamalla kranssin ruusujen väliin paristoilla toimivan valosarjan.
Kransseja on tosi kiva tehdä näin joulun lähestyessä. Tosin nämä eivät kuitenkaan ole jouluisia, vaan suodatinpussikranssit voivat somistaa kotia läpi vuoden.
Kranssissa voi käyttää niin valkaisemattomia kuin valkaistuja suodatinpusseja. Kauniita kransseja saa värjäämällä suodatinpussit vesiväreillä tai punajuurien säilöntäliemellä. Kuivata värjätyt suodatinpussit ja tee kranssit yllä olevan ohjeen mukaan.
Paltamon Marttojen puheenjohtaja Eija kiitteli kaikkia marttailtaan osallistuneita.
Marttaillan jälkeen ajelin mukavissa fiiliksissä kotiin täysikuun valaistessa kuuran valkaisemaa maisemaa. Siinä oli esteettiset elementit kohdillaan <3
perjantai 23. marraskuuta 2018
Neulonta lähti lapasesta - Martat ja Novita opettivat nuorille kädentaitoja (intialaisen kiilapeukalolapasen ohje)
Marraskuun alkupuolella Variskankaan Martat opettivat nuorille lapasen neulomista Lehtikankaan kirjastossa. Tempaus järjestettiin yhteistyössä Novitan kanssa - kässämartat opettivat neulomista ja Novita lahjoitti mukaan ilmoittautuneille kässämarttaryhmille 5 kiloa Novita Juhani -kierrätysvillalankaa ja 20 kpl sukkapuikkopakkauksia.
Tempauksen tavoitteena oli opettaa nuorille lapasen neulomista, siirtää osaamista ja perinnettä uusille neulonnan harrastajille. Tapahtumaan osallistuneet nuoret saivat Novitan lahjoittamat langat ja sukkapuikot itselleen.
Mikäli neulontaharrastus oli uusi juttu, aloitettiin neulomisen opettelu neulomalla ainaoikein -neuletta.
Me martat auttoimme tarvittaessa kädestä pitäen ja kun neulominen alkoi sujua, niin katselimme vierestä nuorten neulomista. Iloksemme huomasimme, että tapahtumaan neulomaan tulleet nuoret taisivat saada neulomisinnostuksen. Näin se neulontaharrastus lähtee lapasesta!
Itsekin opin tempauksessa minulle uuden neulejutun: intialaisen kiilapeukalolapasen neulomisen. Olen tähän asti aina neulonut lapaset aukkopeukalolla, mutta nyt seuraavat lapaset neulon kyllä tällä uudella peukun mallilla.
Tässä on pari linkkiä, mistä löydät Novitan ohjeet intialaisen kiilapeukalolapasen neulomiseen: intialaisen kiilapeukalon neulontaohje kuvina vaihe vaiheelta KLIK
ja intialaisen kiilapeukalolapasen ohje tekstinä KLIK.
Laitan tuon tekstinä olevan ohjeen vielä tämän päivityksen loppuun, jos tuo laittamani linkki ei toimikaan aikojen kuluessa.
Siitä tietää muuten olevansa keski-ikäinen, kun perjantaina herkuttelee suklaakonvehdilla, naukkailee Coca Cola zeroa viinilasista ja neuloo lapasta :D Perjantai - jeah!
Intialainen kiilapeukalolapanen (Novita 7 Veljestä)
Vasemman käden lapanen
Luo 32(40)44(48) s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 5(7)9(10) cm. Neulo sitten sileää neuletta 4 kerrosta. Jaa s:t neljälle puikolle seuraavasti: 110 cm: 4 s, 12 s, 8 s ja 8 s. 150 cm: 4 s. 16 s, 10 s ja 10 s. Nainen: 4 s, 18 s, 11 s ja 11 s. Mies: 4 s, 20 s, 12 s ja 12 s.
Aloita peukalokiilan lisäykset (intialainen peukalokiila): 1. lisäyskerros: neulo I puikon 4 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se kiertäen oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 33(41)45(49) s ja I puikolla on 5 s. 2. lisäyskerros: neulo I puikon 5 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 34(42)46(50) s ja I puikolla on 6 s. Jatka lisäyksiä I ja II puikon välistä tähän tapaan joka kerros, kunnes I puikolla on 16(20)22(24) s.
Siirrä nyt II puikon 12(16)18(20) s esim. langalle odottamaan peukaloa varten. Jaa nyt s:t siten, että jokaisella puikolla on 8(10)11(12) s.
Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on n. 12(15)17(18) cm tai kunnes etusormi jää peittoon.
Kärkikavennukset: tee I sekä III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.
Oikean käden lapanen
Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi. Neulo joustimen jälkeen 4 kerrosta sileää neuletta ja jaa s:t seuraavasti: 110 cm: 8 s, 8 s, 12 s ja 4 s. 150 cm: 10 s, 10 s, 16 s ja 4 s, Nainen: 11 s, 11 s, 18 s ja 4 s. Mies: 12 s, 12 s, 20 s ja 4 s. Tee peukalokiilan lisäykset siis III ja IV puikon välistä IV puikolle.
Peukalo
Ota apulangalla odottavat s:t kolmelle puikolle ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jatka näillä 14(18)20(22) s:lla sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun olet neulonut 3½(4½)5(5½) cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Eli tee jokaisen puikon alussa ylivetokavennus, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.
Neulonta lähtee lapasesta!
tiistai 20. marraskuuta 2018
Makumatka Italiaan (reseptejä)
Lähdetään makumatkalle Variskankaan Marttojen marttailtaan. Koetaan pieni pala Italiaa!
Nappaa makumatkaltamme ideoita oman Italia -illanistujaisten järjestämiseen.
Variskankaan Marttojen Elsa ja Anna-Maija ovat ihastuneet matkoillaan Italiaan. He ovat perehtyneet italialaiseen ruokakulttuuriin ja näin mekin pääsimme makumatkalle heidän opastamanaan. Marttaillan alussa Elsa ja Anna-Maija esittelivät ruuanvalmistuksessa käytettäviä välineitä ja kertoivat, mitä ruokia illan aikana valmistetaan.
Antipasto tarkoittaa alkuruokaa, joka voi olla esimerkiksi rapeaa bruchettaa eli paahdettuja leipiä tomaatin, valkosipulin ja öljyn kera. Suosittu alkuruoka on prosciutto e melone eli ilmakuivattuun kinkkuun käärityt melonipalat. Italialaisia tyypillisiä alkuruokia ovat myös artisokan sydämet, oliivit, pieni lajitelma kinkkuja ja makkaroita. Italiassa juustot (gorgonzola, taleggio) syödään aterian alussa osana antipastolajitelmaa.
Primo tarkoittaa ensimmäistä pääruokaa, jonka tarkoitus on täyttää vatsa. Primo on yleensä risottoa, pastaa tai keittoa, joiden liemi lopuksi kaavitaan leipäpalalla lautaselta.
Secondo, toinen pääruoka, sisältää lihaa tai kalaa ja usein myös jotain kastiketta. Pelkistetty kala tai liha tuodaan pöytään omalla lautasellaan ja contorni, lisukkeet, omissa kulhoissaan.
Gnocchit
1 kg keitettyjä perunoita
300 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
suolaa
Keitä perunat ja kuori. Muusaa perunat ja lisää jauhot. Lisää kevyesti vatkattu muna ja hyppysellinen suolaa. Vaivaa tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi (ei saa vaivata liikaa, ettei niistä tule keittyessään kovia).
Tee taikinasta noin 2 cm halkaisijaltaan olevia tankoja. Voit käyttää apuna mannasuurimoita. Laita taikinatangot liinan alle, etteivät kuivu.
Leikkaa tangoista n. 1 cm kokoisia paloja. Pyöritä pala kevyesti painaen gnocchilaudalla tai haarukalla.
Laita valmiit gnocchit jauhotetulle liinalle. Laitan toinen liina päälle. Keitä suolatussa vedessä siihen asti, että gnocchit nousevat kellumaan.
Tässä valmistuu kastiketta pastalle ja gnoccheille. Huomaathan, että martta pystyy hämmentämään kahta kastiketta yhtäaikaa ;D
Kastike gnoccheille
valkosipulin kynsi
2 päärynää
200 g gorgonzola juustoa
oliiviöljyä
Kuori ja pilko päärynät.
Freesaa kokonainen valkosipuli oliiviöljyssä.
Freesaa päärynäpaloja hetki.
Ota valkosipulin kynsi pois ja lisää gorgonzola pannulle.
Kypsennä ja lisää tarvittaessa gnocchien keitinlientä tai kermaa.
Ruokailun päättää dolce, joka tarkoittaa makeaa. Italialaisten jälkiruokien klassikoita ovat mm. kahvia ja mascarponea sisältävät tiramisu, italialainen gelato (jäätelö) ja kermainen panna cotta. Jälkiruuaksi voidaan tarjoilla myös tuoreita hedelmiä. Italia -teemaillan päätimme herkuttelemalla Anna-Maijan meille etukäteen Dansukkerin ohjeella valmistamaa ricotta-limocellotorttua.
Ricotta-limoncellotorttu (Dansukkerin ohje)
Taikina:
300 g erikoisvehnäjauhoja
100 g voita
200 g erikoishienoa sokeria
3 keltuaista
Täyte:
500 g ricottaa
100 g erikoishienoa sokeria
3 rkl limoncellolikööriä
1/2 sitruunan kuori
Tee aineksista nopeasti nyppimällä taikina, joka saa jäädä kokkareiseksi.
Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Vuoraa 20-25 cm:n torttuvuoka leivinpaperilla ja painele puolet taikinasta vuoan pohjalle,
lisää täyte ja murusta loput taikinasta täytteen päälle.
Paista 170 asteessa noin puoli tuntia.
Buon appetito! Hyvää ruokahalua!
Nappaa makumatkaltamme ideoita oman Italia -illanistujaisten järjestämiseen.
Variskankaan Marttojen Elsa ja Anna-Maija ovat ihastuneet matkoillaan Italiaan. He ovat perehtyneet italialaiseen ruokakulttuuriin ja näin mekin pääsimme makumatkalle heidän opastamanaan. Marttaillan alussa Elsa ja Anna-Maija esittelivät ruuanvalmistuksessa käytettäviä välineitä ja kertoivat, mitä ruokia illan aikana valmistetaan.
Antipasto tarkoittaa alkuruokaa, joka voi olla esimerkiksi rapeaa bruchettaa eli paahdettuja leipiä tomaatin, valkosipulin ja öljyn kera. Suosittu alkuruoka on prosciutto e melone eli ilmakuivattuun kinkkuun käärityt melonipalat. Italialaisia tyypillisiä alkuruokia ovat myös artisokan sydämet, oliivit, pieni lajitelma kinkkuja ja makkaroita. Italiassa juustot (gorgonzola, taleggio) syödään aterian alussa osana antipastolajitelmaa.
Primo tarkoittaa ensimmäistä pääruokaa, jonka tarkoitus on täyttää vatsa. Primo on yleensä risottoa, pastaa tai keittoa, joiden liemi lopuksi kaavitaan leipäpalalla lautaselta.
Secondo, toinen pääruoka, sisältää lihaa tai kalaa ja usein myös jotain kastiketta. Pelkistetty kala tai liha tuodaan pöytään omalla lautasellaan ja contorni, lisukkeet, omissa kulhoissaan.
Gnocchit
1 kg keitettyjä perunoita
300 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
suolaa
Keitä perunat ja kuori. Muusaa perunat ja lisää jauhot. Lisää kevyesti vatkattu muna ja hyppysellinen suolaa. Vaivaa tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi (ei saa vaivata liikaa, ettei niistä tule keittyessään kovia).
Tee taikinasta noin 2 cm halkaisijaltaan olevia tankoja. Voit käyttää apuna mannasuurimoita. Laita taikinatangot liinan alle, etteivät kuivu.
Leikkaa tangoista n. 1 cm kokoisia paloja. Pyöritä pala kevyesti painaen gnocchilaudalla tai haarukalla.
Laita valmiit gnocchit jauhotetulle liinalle. Laitan toinen liina päälle. Keitä suolatussa vedessä siihen asti, että gnocchit nousevat kellumaan.
Tässä valmistuu kastiketta pastalle ja gnoccheille. Huomaathan, että martta pystyy hämmentämään kahta kastiketta yhtäaikaa ;D
Kastike gnoccheille
valkosipulin kynsi
2 päärynää
200 g gorgonzola juustoa
oliiviöljyä
Kuori ja pilko päärynät.
Freesaa kokonainen valkosipuli oliiviöljyssä.
Freesaa päärynäpaloja hetki.
Ota valkosipulin kynsi pois ja lisää gorgonzola pannulle.
Kypsennä ja lisää tarvittaessa gnocchien keitinlientä tai kermaa.
Ruokailun päättää dolce, joka tarkoittaa makeaa. Italialaisten jälkiruokien klassikoita ovat mm. kahvia ja mascarponea sisältävät tiramisu, italialainen gelato (jäätelö) ja kermainen panna cotta. Jälkiruuaksi voidaan tarjoilla myös tuoreita hedelmiä. Italia -teemaillan päätimme herkuttelemalla Anna-Maijan meille etukäteen Dansukkerin ohjeella valmistamaa ricotta-limocellotorttua.
Ricotta-limoncellotorttu (Dansukkerin ohje)
Taikina:
300 g erikoisvehnäjauhoja
100 g voita
200 g erikoishienoa sokeria
3 keltuaista
Täyte:
500 g ricottaa
100 g erikoishienoa sokeria
3 rkl limoncellolikööriä
1/2 sitruunan kuori
Tee aineksista nopeasti nyppimällä taikina, joka saa jäädä kokkareiseksi.
Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Vuoraa 20-25 cm:n torttuvuoka leivinpaperilla ja painele puolet taikinasta vuoan pohjalle,
lisää täyte ja murusta loput taikinasta täytteen päälle.
Paista 170 asteessa noin puoli tuntia.
Buon appetito! Hyvää ruokahalua!
lauantai 17. marraskuuta 2018
Kasvis-mifuwokki ja nuudelia
Arkiruoka on järkiruokaa. Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla Sirkka-Liisa, Itä-Hämeen Marttojen ruokamartta, kiteytti, mitä tarkoittaa arkiruoka; arkiruoka on hyvistä raaka-aineista ja helposti syntyvää maukasta ruokaa.
Työpäivän jälkeen oli saatava ruoka valmiiksi sukkelasti, kun itse kukasellakin oli iltamenoja. Olin ostanut Prismasta valmiiksi raaka-aikeet kasviswokkiin. En kyllä arvannut tuolloin, että miten nopea arkiruoka tästä tuli. Nuudelien valmistamiseen menee noin 5 min (veden kiehuvaksi saamiseen käytetty aika + 2 min) ja wokki valmistuu noin 10-15 minuutissa (kasvisten kypsentäminen ja MiFu ruokarakeiden ruskistaminen).
Jos Valio MiFU® ruokarae ei ole vielä tuttu juttu, niin se on kotimaisesta maidosta valmistettu ruoanlaiton proteiinipitoinen raaka-aine. Näyttää raejuustolta, mutta rakenne on kiinteä ja suutuntuma topakampi. Valio MiFU® löytyy Prismasta juustohyllystä. Ostin maustettua MiFua ja maustoin hieman nuudelia - muita mausteita ei tarvittu.
Kasvis-mifuwokki ja nuudelia
Ainekset:
nuudelia 1 levy/hlö (esim. MAMA -kananmakuinen nuudeli)
Valio MiFu ruokarae Sweet & sour
pakaste wokvihanneksia pussi (Rainbow Oriental wok mix 500 g)
öljyä
1. Kypsennä jäiset wokvihannekset paistin- tai wokkipannulla pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Ruskista MiFu ruokarae.
3. Sekoita ruskistettu MiFu ruokarae kasvisten sekaan.
4. Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Laita nuudelien mukana olevia mausteilla maltillisesti - lisää mausteita vähitellen ja maistellen! Itse käytän vain osan nuudelien mukana olevista maustepusseista.
Nappaa tästä itsellesi nopsa ja maukas arkiruokavinkki. Sopii myös ruuaksi viikonloppuun, jos on menoa ja meininkiä tahi hyggeilyttää.
Martta ja kotiraati peukuttaa!
tiistai 13. marraskuuta 2018
Kätevä & Tekevä 2018 ilahdutti ja innosti (osa 3/3)
Mennään nyt katsomaan, mitä Kätevä & Tekevä -messujen Itä-Hämeen Marttojen osastolla tapahtui.
Sirkka-Liisa Itä-Hämeen Martoista luennoi Arkiruoka on järkiruokaa -teemasta. Apuna esittelemässä olivat Eliel ja Iida Lotilan koulusta. Olipa ilo katsella, kuinka nuorilta kokeilta kasvisten pilkkominen sujui kuin leikiten.
Tässä muutamia poimintoja Sirkka-Liisan luennosta:
Arkiruoka on hyvistä raaka-aineista ja helposti syntyvää maukasta ruokaa.
Kasviskeitosta saat erityisen maukasta, kun paahdat pestyt ja pilkotut kasvikset uunissa ennen keitoksi tekemistä (isoja kasvispaloja noin 30 minuuttia).
Järkiruokaa on myös ruokahävikin vähentämistä. Mieti, miten pystyt hyödyntämään ruuanjämät.
Kesällä herneenpaloista saat maukasta hernepestoa. Älä siis nakkaa herneenpalkoja hukkaan.
Kotimaisten kasvisten puhtaiksi pestyistä kuorista (esim. kaali, kesäkurpitsa, porkkana) saat kasvisliemen keittäen kuoret pienessä määrässä vettä ja ripauttamalla sekaan vähän pippuria ja suolaa.
Tämä kauniisti hymyilevä Itä-Hämeen martta, Riitta, esitteli marttojen toimintaa ja kertoi, miten tehdään pönttöpommi. Tällä kotitekoisella pommilla räjäytät vessanpöntön puhtaaksi.
Isoäidin siivousohje päivitettynä tähän päivään - Pönttöpommi
Aineet:
ruokasoodaa 1 dl
sitruunahappo 1/2 dl
vettä 3-6 rkl suihkepullosta
Työohje
1. Sekoita hyvin reilun kokoisessa astiassa.
2. Suihkuta pienin annoksin vettä suihkepullosta samalla sekoittaen rauhallisesti, ettei sooda alakuplia. Tällöin teho häviää.
3. Halutessa voi lisätä eteeristä öljyä muutaman tipan tuoksuksi.
4. Massasta pitää tulla muruista, kuin hiekkakakkuja tehtäessä.
5. Tiivistä painellen jääpalamuottiin.
6. Anna kuivua yli yön kuivassa paikassa.
7. Säilytä kuivat pönttöpommit kannellisessa astiassa.
Käyttö
Heitä yksi pönttöpommi vessanpyttyyn.
Anna vaikuttaa viitisen minuuttia ja harjaa vessanpönttö puhtaaksi.
(Ohje bloggaaja Merja Vidgren, Ylen Aamu-tv 29.10.2018)
Itä-Hämeen Martoilla oli tekeillä Suomen suurin pannulappu! Messuilla kävijät saivat kokeilla jättipatalapun neulomista jättisuurilla neulepuikoilla. Tässä mallia näyttää Minna Itä-Hämeen Martoista. Kuteet oli talkoilla leikelty vanhoista T-paidoista. Olen neulonut vanhoista T-paidoista tehdyistä kuteista patalappuja, mutta vain semmoisia normaalikokoisia :D
Alli neuvoi Itä-Hämeen Marttojen esittelypisteessä, kuinka vanhoista lakanoista revityistä kuteista punotaan nyöriä. Alli on käsityöihmisiä ja hänen lempikässähommia ovat tilkkutyöt.
Kangasnyöri vanhoista lakanoista
Nyöriin tarvitaan kaksi pitkää kangassuikaletta.
1. Solmi suikaleet yhteen.
2. Pyöräytä taaempaa kangasuikaletta itsestä poispäin kolme kertaa ja siirrä pyöräytysten jälkeen toisen kangassuikaleen yli eteen. Näin siis seuraavaksi pyöritettävä kangasuikale on takana.
3. Pyöräytä takana olevaa kangassuikaletta kolme kertaa itsestä poispäin ja siirrä toisen nyörin eteen ylä kautta.
Jatka nyörin punomista halutun mittaiseksi.
Mikäli kangassuikale loppuu kesken työn, voit jatkaa laittamalla uuden kangassuikaleen loppumassa olevan suikaleen päälle. Ohenna saksilla molempien (loppumassa olevan suikaleen ja uuden jatkosuikaleen) päitä hieman, niin nyöristä tulee tasapaksuista.
Nyörejä voit käyttää esimerkiksi purkkien päällystämiseen, alustoihin ja patalappuihin.
Itä-Hämeen kässämarttojen kuulumisia voit lukea ja kässäohjeita löydät heidän blogistaan.
Käännetään nyt auton keula kotia kohti. Lopetan tämän päivityksen siihen mistä ensimmäisen Kätevä & Tekevä -messupäivityksen aloitin - noin 926 kilometriä, vaan ei suotta! Messuilla tapasin mahtavia ihmisiä, sain huikean määrän käsityö- ja askarteluideoita ja ostin ihania materiaaleja käsitöihini.
Tähän päättyy kolmas messupäivitykseni. Kiitos sinulle blogini seuraaja messumatkaseurasta. Jatketaan tulevissa päivityksissäni marttailua mm. mifunoimalla wokkia, italiaisen ruuan merkeissä, opitaan neulomaan lapaseen intialainen peukalo ja höpsähdetään lopullisesti villasukista.
Sirkka-Liisa Itä-Hämeen Martoista luennoi Arkiruoka on järkiruokaa -teemasta. Apuna esittelemässä olivat Eliel ja Iida Lotilan koulusta. Olipa ilo katsella, kuinka nuorilta kokeilta kasvisten pilkkominen sujui kuin leikiten.
Tässä muutamia poimintoja Sirkka-Liisan luennosta:
Arkiruoka on hyvistä raaka-aineista ja helposti syntyvää maukasta ruokaa.
Kasviskeitosta saat erityisen maukasta, kun paahdat pestyt ja pilkotut kasvikset uunissa ennen keitoksi tekemistä (isoja kasvispaloja noin 30 minuuttia).
Järkiruokaa on myös ruokahävikin vähentämistä. Mieti, miten pystyt hyödyntämään ruuanjämät.
Kesällä herneenpaloista saat maukasta hernepestoa. Älä siis nakkaa herneenpalkoja hukkaan.
Kotimaisten kasvisten puhtaiksi pestyistä kuorista (esim. kaali, kesäkurpitsa, porkkana) saat kasvisliemen keittäen kuoret pienessä määrässä vettä ja ripauttamalla sekaan vähän pippuria ja suolaa.
Tämä kauniisti hymyilevä Itä-Hämeen martta, Riitta, esitteli marttojen toimintaa ja kertoi, miten tehdään pönttöpommi. Tällä kotitekoisella pommilla räjäytät vessanpöntön puhtaaksi.
Isoäidin siivousohje päivitettynä tähän päivään - Pönttöpommi
Aineet:
ruokasoodaa 1 dl
sitruunahappo 1/2 dl
vettä 3-6 rkl suihkepullosta
Työohje
1. Sekoita hyvin reilun kokoisessa astiassa.
2. Suihkuta pienin annoksin vettä suihkepullosta samalla sekoittaen rauhallisesti, ettei sooda alakuplia. Tällöin teho häviää.
3. Halutessa voi lisätä eteeristä öljyä muutaman tipan tuoksuksi.
4. Massasta pitää tulla muruista, kuin hiekkakakkuja tehtäessä.
5. Tiivistä painellen jääpalamuottiin.
6. Anna kuivua yli yön kuivassa paikassa.
7. Säilytä kuivat pönttöpommit kannellisessa astiassa.
Käyttö
Heitä yksi pönttöpommi vessanpyttyyn.
Anna vaikuttaa viitisen minuuttia ja harjaa vessanpönttö puhtaaksi.
(Ohje bloggaaja Merja Vidgren, Ylen Aamu-tv 29.10.2018)
Itä-Hämeen Martoilla oli tekeillä Suomen suurin pannulappu! Messuilla kävijät saivat kokeilla jättipatalapun neulomista jättisuurilla neulepuikoilla. Tässä mallia näyttää Minna Itä-Hämeen Martoista. Kuteet oli talkoilla leikelty vanhoista T-paidoista. Olen neulonut vanhoista T-paidoista tehdyistä kuteista patalappuja, mutta vain semmoisia normaalikokoisia :D
Alli neuvoi Itä-Hämeen Marttojen esittelypisteessä, kuinka vanhoista lakanoista revityistä kuteista punotaan nyöriä. Alli on käsityöihmisiä ja hänen lempikässähommia ovat tilkkutyöt.
Kangasnyöri vanhoista lakanoista
Nyöriin tarvitaan kaksi pitkää kangassuikaletta.
1. Solmi suikaleet yhteen.
2. Pyöräytä taaempaa kangasuikaletta itsestä poispäin kolme kertaa ja siirrä pyöräytysten jälkeen toisen kangassuikaleen yli eteen. Näin siis seuraavaksi pyöritettävä kangasuikale on takana.
3. Pyöräytä takana olevaa kangassuikaletta kolme kertaa itsestä poispäin ja siirrä toisen nyörin eteen ylä kautta.
Jatka nyörin punomista halutun mittaiseksi.
Mikäli kangassuikale loppuu kesken työn, voit jatkaa laittamalla uuden kangassuikaleen loppumassa olevan suikaleen päälle. Ohenna saksilla molempien (loppumassa olevan suikaleen ja uuden jatkosuikaleen) päitä hieman, niin nyöristä tulee tasapaksuista.
Nyörejä voit käyttää esimerkiksi purkkien päällystämiseen, alustoihin ja patalappuihin.
Itä-Hämeen kässämarttojen kuulumisia voit lukea ja kässäohjeita löydät heidän blogistaan.
Käännetään nyt auton keula kotia kohti. Lopetan tämän päivityksen siihen mistä ensimmäisen Kätevä & Tekevä -messupäivityksen aloitin - noin 926 kilometriä, vaan ei suotta! Messuilla tapasin mahtavia ihmisiä, sain huikean määrän käsityö- ja askarteluideoita ja ostin ihania materiaaleja käsitöihini.
Tähän päättyy kolmas messupäivitykseni. Kiitos sinulle blogini seuraaja messumatkaseurasta. Jatketaan tulevissa päivityksissäni marttailua mm. mifunoimalla wokkia, italiaisen ruuan merkeissä, opitaan neulomaan lapaseen intialainen peukalo ja höpsähdetään lopullisesti villasukista.
lauantai 10. marraskuuta 2018
Piirakkasukka (ohje)
Viime viikolla juteltiin Variskankaan Marttojen kanssa Sukat äidille -juhlavuoden kampanjasta. Vuonna 2019 Marttaliitto täyttää 120 vuotta ja Kätilöliitto 100 vuotta. Juhlavuoden Sukat äidille -kampanjassa lahjoitetaan kaikille ensimmäistä kertaa äideiksi tuleville villasukat. Sukat voi myös tehdä omalle äidille, mummolle tai muulle itselle tärkeälle äidille.
Siinä jutellessamme sain sukkamallivinkin - piirakkasukka. Malli oli minulle tuttu, koska minulla oli tällaiset äidin neulomat sukat. Etsin piirakkasukan ohjetta netistä ja löysin sen Novitan sivuilta. Neuloin sukat Novitan Juhani -kierrätyslangasta. Langassa on 75% kierrätysvillaa ja 25% polyamidia,villa lämmittää ja polyamidi lisää kestävyyttä. Juhani-langasta tehdyt tuotteet voi pestä koneessa 40 asteessa. Käyttämäni lanka on väriltään vadelma.
En ole siis aiemmin neulonut piirakkasukkia ja vähän mietitytti, että minkälainenhan savotta mahtaa olla edessä. Koska noita perusvillasukkia on tullut jo niin monet tälle syksylle neulottua, niin päätin tarttua tähän ohjeeseen.
Pitsiosuus neulotaan kahdella puikolla ja sama kuudesta neulekerroksesta muodostuva pitsikuvio toistuu koko sukan pituuden. Kun olin saanut ensimmäisen sukan varren tehtyä, niin neulominen sujui telkkaria katsoessa. Ohjeesta poiketen neuloin ensimmäiset viisi kerrosta tavallisilla oikeilla ja nurjilla silmukoilla (ohjeen mukaan silmukat neulottaisiin takareunasta).
Piirakkasukan neulominen lähti kyllä lapasesta, kun nimittäin iski neulomisinnostus oikein kunnolla. Perjantai aamuna neuloin ensimmäisen piirakkasukan kantapään ennen töihin lähtöä - aikainen martta sukan kantapään neuloo. Kun aamutuimaan muutaman rivin neuloo, niin aamu mukavasti päiväksi aukeaa. Tänään, kun ei nukuttanut, neuloin toisen sukan valmiiksi klo 23.30.
Tässä linkki Novitan piirakkasukka-ohjeeseen. Laitan ohjeen myös tämän päivityksen loppuun, jos linkki ei aikojen saatossa toimikaan.
Tässä blogatessani on yö kääntynyt sunnuntain puolelle. Oikein hyvää isänpäivää!
ps. Tervetuloa seuraamaan blogiani myös instagramissa! Löytyy nimellä ruusu_unelmia.
Piirakkasukat (Novitan ohje)
Novita 7 Veljestä 100 g
Sukkapuikot Novita nro 3,5 tai käsialan mukaan.
Joustinneule suljettuna neuleena: *1 o kiertäen (= takareunasta), 1 n*, toista *-*.
Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki kerrokset oikein.
23 s:n pitsineule:
1.krs: 5 n, 6 o, lk, 1 o, lk, 6 o, 5 n.
2.krs: 4 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 3 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli), 4 n.
3.krs: 3 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 5 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 3 n.
4.krs: 2 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 7 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 2 n.
5.krs: 1 n, 2 o yhteen, 5 o, lk 9 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 1 n.
6.krs: 2 o yhteen, 21 o, tee ylivetokavennus.
Toista 1.-6. krs:ia.
Aloitus
Luo 50 s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, (13, 12, 11, 14). Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 2 cm. Jatka sitten I sekä IV puikoilla joustinneuletta ja aloita II sekä III puikoilla pitsineule.
Kantatilkku
Kun sukan varren pituus on 17 cm, aloita kantatilkku siten, että neulot I puikon silmukat oikein IV puikolle ja siirrä sitten molemmista reunoista 1 s viereiselle puikolle, kantatilkkuun jää siis 25 s. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs: (työn nurja puoli) neulo s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *-* kerros loppuun. Käännä työ. Toista kerroksia 1-2 yhteensä 13 kertaa (= 26 krs).
Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantatilkussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 7 s nurin ja 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 9:nä. Kun sivu-s:t loppuvat, jaa kantapohjan silmukat kahdelle puikolle (4,5 s).
Kiilaosa
Poimi kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 13 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut silmukat kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon silmukat. Poimi IV:lle puikolle kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein. Jatka näillä 62 s:lla suljettuna neuleena pitsineuletta kuten aiemminkin ja pohjan silmukoilla sileää neuletta. Tee samalla kiilakavennukset seuraavasti: siirrä ensin II ja III puikoilta reunimmaiset silmukat takaisin I ja IV puikoille ja neulo sitten I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ilman kavennuksia. Neulo kavennuskerros kuten edellä, 1 välikerros, tee kavennuskerros, 2 välikerrosta, jne. Jatka kavennuksia tähän tapaan joka 3. krs kunnes työssä on jäljellä 50 s. Neulo suoraa osaa pikkuvarpaan kärkeen tai, kun pohjaosan pituus on noin 22 cm ja olet pitsineuleessa tehnyt viimeksi 6. krs:n.
Kärkikavennukset
Aloita kärkikavennukset: Jatka II ja III puikolla pitsineuleen kavennuksia, mutta älä tee langankiertoja (eli nurjat s:t vähenevät molemmissa reunoissa). Neulo samalla I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Kun olet tehnyt pitsineuleen molemmissa reunoissa 5 kavennusta, tee jatkossa II puikon alussa ylivetokavennus ja neulo III puikon lopussa 2 s o yhteen ja jatka I sekä IV puikolla kavennuksia kuten aiemminkin. Tee tällaisia kavennuksia kunnes työssä on jäljellä 6 s, katkaise lanka, pujota se loppujen silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Tee toinen sukka samoin.
keskiviikko 7. marraskuuta 2018
Kätevä & Tekevä 2018 ilahdutti ja innosti (osa 2/3)
Edellisessä blogipäivityksessäni kerroin, että kävin Lahdessa Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla. Ilahduin ja innostuin. Koska nähtävää oli niin paljon, on tämä toinen kolmesta messupäivityksestäni. Mikäli et ole vielä lukenut ensimmäistä päivitystäni, niin löydät sen tästä.
Istuudu mukavasti nojatuoliisi, niin pyörähdetään uudelleen Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla.
Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla pääsi myös tekemään käsitöitä. Messuilla kierrellessä käsitöiden ja materiaalien näkeminen alkoikin kutkuttamaan käsiä. Eipä siis ihme, että Taito Kymenlaakson Ihan pipona! -työpajassa vilskettä riitti. Työpajassa ommeltiin pipoja PaaPiin kankaista Jukin saumureilla.
Taito Kymenlaakson Marja Arola leikkasi pipoja kankaista ja ohjasi ompelemisessa. Juontaja Anu Pensola auttoi Marjaa kankaiden leikkaamisessa samalla sujuvasti juontaen Onni elää käsityössä -lavan työpajaa. Anu on taiteija, juontaja ja käsityöihmisiä itsekin. Tutustu tästä Anun Rönnin tila -blogiin.
Ja oli muuten tosi vaikeaa! Ei pipon ompeleminen, vaan kankaan valitseminen pipoon. Käsitöiden tekijöiden suosimissa PaaPii:n luomupuuvillaisissa kankaissa ihania väri- ja kuviovaihtoehtoja nimittäin riittää. Itse päädyin lopulta mustikkakuvioiseen kankaaseen. Kun huomasin kankaan kangaskorissa, se oli ihastusta ensi silmäyksellä.
Saumurilla ompelu oli niin lystikästä ja vaivatonta, että ommella hurautin samalle istumalle kaksi pipoa. Ompelen enimmäkseen ompelukoneella ja saumurilla aina silloin tällöin. On se vaan niin kätevää tuo saumurilla ompeleminen - ommellessa koneen terä leikkaa kankaan reunan siistiksi, minkä ommel sitten huolittelee. Ollappa tällainen oma Juki-saumuri!
Ihan pipona -työpajaan olivat kaikki kiinnostuneet tervetulleita - olipa ommellut aiemmin saumurilla tai ei. Saumuriompelun ensikertalaisia ohjattiin tarvittaessa vaikka kädestä pitäen. Ja voi sitä onnistumisen iloa kaikilla, kun saimme kukanenkin ommeltua oman pipomme.
PaaPii on saanut alkunsa Pohjanmaalla ja ensimmäiset pehmolelut ja lastenhuoneen sisustusesineet joita tehtiin keittiön pöydän äärellä. Nyt Kokkolassa on oma vaatetustehdas. PaaPiin tuotannon kulmakiviä ovat kotimaisuus, eettisyys ja ekologisuus; tuotanto valmistetaan omassa vaatetustehtaassa Kokkolassa, tuotteiden materiaalit ovat luomupuuvillaa ja väriaineet turvallisten tekstiilin standardien mukaisia ja vaatemallisto valmistetaan aurinkoenergialla.
PaaPiin nettisivuille pääset tästä.
Sirkka Könönen (7.3.1947-29.7.2018) loi elämänuransa suunnittelemalla ja valmistamalla käyttötekstiilejä, joille ominaista oli kotimaisuus ja luonto. Suomessa valmistetuissa neuleissa käytettiin lankana Suomessa käsiteltyä ja värjättyä villaa tai suomenlampaasta kehrättyä villaa.
Nukkekotien pienenpienien kakkujen lisäksi messuilla oli myös suurensuuria kakkuja. Kakut olivat Sirkka Könösen tekemiä kierrätyskakkuja. Sirkka Könösen tytär Prisse Könönen kertoo kakkunäyttelyn standissa:
"Elämänurallaan äitini hioi ja kehitti jatkuvasti neulemallejaan ja -värityksiään, mutta silti "pelkkä" suunnittelu ei lopulta riittänyt hänelle, vaan vuosituhannen vaihteeseen mennessä hän ryhtyi myös tekemään omin käsin "kierrätyskakkuja"."
"Kakkujen kaunis "turhuus" oli kontrastissa hänen käyttöneuleidensa käytännöllisyyteen, mutta materiaalien käyttö korosti kierrätystä siinä kuin jopa sukupolvelta toiselle siirtyvät neuleet kestävät kulutusta."
Kätevä & Tekevä -messujen yhteydessä oli myös Kivi- ja korumessut. Messuilla oli mahdollisuus tutustua suomalaisiin ja ulkomaalaisiin kiviin ja mineraaleihin. Messuilta myytiin raakakiviä, tarvikkeita korujen valmistukseen sekä valmiita kivikoruja.
Lahden Kivikerho ry:n kokoaman kivipolun äärellä kivet eivät olleet vain kiviä, vaan ne olivat esimerkiksi kalkkisälpiä, kvartseja, diopsideja, kromidiopsideja, malmeja tai kainuulaista stauroliittia liuskeessa.
Lahden Kivikerho ry on perustettu 1986. Kerhon tiloista löytyy noin 2000 kiven ja mineraalien kokoelma. Kerhon toimintaan kuuluu kivien ja mineraalien tunnistusta, kivien hiontaa, korujen valmistusta, hopeaketjujen punontaa, luentoja, retkiä, vierailu- ja tutusmiskäyntejän sekä yhteistyötä akam eri järjestöjen kanssa,
Lisätietoja Lahden Kivikerho ry:n toiminnasta löytyy yhdistyksen nettisivuilta.
Jatketaan messuilla kiertämistä vielä seuraavassa blogipäivityksessäni.
Keskiviikko keskellä viikkoa, huomenna viikko taipuu kohti viikonloppua.
Istuudu mukavasti nojatuoliisi, niin pyörähdetään uudelleen Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla.
Kätevä & Tekevä 2018 -messuilla pääsi myös tekemään käsitöitä. Messuilla kierrellessä käsitöiden ja materiaalien näkeminen alkoikin kutkuttamaan käsiä. Eipä siis ihme, että Taito Kymenlaakson Ihan pipona! -työpajassa vilskettä riitti. Työpajassa ommeltiin pipoja PaaPiin kankaista Jukin saumureilla.
Taito Kymenlaakson Marja Arola leikkasi pipoja kankaista ja ohjasi ompelemisessa. Juontaja Anu Pensola auttoi Marjaa kankaiden leikkaamisessa samalla sujuvasti juontaen Onni elää käsityössä -lavan työpajaa. Anu on taiteija, juontaja ja käsityöihmisiä itsekin. Tutustu tästä Anun Rönnin tila -blogiin.
Ja oli muuten tosi vaikeaa! Ei pipon ompeleminen, vaan kankaan valitseminen pipoon. Käsitöiden tekijöiden suosimissa PaaPii:n luomupuuvillaisissa kankaissa ihania väri- ja kuviovaihtoehtoja nimittäin riittää. Itse päädyin lopulta mustikkakuvioiseen kankaaseen. Kun huomasin kankaan kangaskorissa, se oli ihastusta ensi silmäyksellä.
Saumurilla ompelu oli niin lystikästä ja vaivatonta, että ommella hurautin samalle istumalle kaksi pipoa. Ompelen enimmäkseen ompelukoneella ja saumurilla aina silloin tällöin. On se vaan niin kätevää tuo saumurilla ompeleminen - ommellessa koneen terä leikkaa kankaan reunan siistiksi, minkä ommel sitten huolittelee. Ollappa tällainen oma Juki-saumuri!
Ihan pipona -työpajaan olivat kaikki kiinnostuneet tervetulleita - olipa ommellut aiemmin saumurilla tai ei. Saumuriompelun ensikertalaisia ohjattiin tarvittaessa vaikka kädestä pitäen. Ja voi sitä onnistumisen iloa kaikilla, kun saimme kukanenkin ommeltua oman pipomme.
PaaPii on saanut alkunsa Pohjanmaalla ja ensimmäiset pehmolelut ja lastenhuoneen sisustusesineet joita tehtiin keittiön pöydän äärellä. Nyt Kokkolassa on oma vaatetustehdas. PaaPiin tuotannon kulmakiviä ovat kotimaisuus, eettisyys ja ekologisuus; tuotanto valmistetaan omassa vaatetustehtaassa Kokkolassa, tuotteiden materiaalit ovat luomupuuvillaa ja väriaineet turvallisten tekstiilin standardien mukaisia ja vaatemallisto valmistetaan aurinkoenergialla.
PaaPiin nettisivuille pääset tästä.
Sirkka Könönen (7.3.1947-29.7.2018) loi elämänuransa suunnittelemalla ja valmistamalla käyttötekstiilejä, joille ominaista oli kotimaisuus ja luonto. Suomessa valmistetuissa neuleissa käytettiin lankana Suomessa käsiteltyä ja värjättyä villaa tai suomenlampaasta kehrättyä villaa.
Nukkekotien pienenpienien kakkujen lisäksi messuilla oli myös suurensuuria kakkuja. Kakut olivat Sirkka Könösen tekemiä kierrätyskakkuja. Sirkka Könösen tytär Prisse Könönen kertoo kakkunäyttelyn standissa:
"Elämänurallaan äitini hioi ja kehitti jatkuvasti neulemallejaan ja -värityksiään, mutta silti "pelkkä" suunnittelu ei lopulta riittänyt hänelle, vaan vuosituhannen vaihteeseen mennessä hän ryhtyi myös tekemään omin käsin "kierrätyskakkuja"."
"Kakkujen kaunis "turhuus" oli kontrastissa hänen käyttöneuleidensa käytännöllisyyteen, mutta materiaalien käyttö korosti kierrätystä siinä kuin jopa sukupolvelta toiselle siirtyvät neuleet kestävät kulutusta."
Kätevä & Tekevä -messujen yhteydessä oli myös Kivi- ja korumessut. Messuilla oli mahdollisuus tutustua suomalaisiin ja ulkomaalaisiin kiviin ja mineraaleihin. Messuilta myytiin raakakiviä, tarvikkeita korujen valmistukseen sekä valmiita kivikoruja.
Lahden Kivikerho ry:n kokoaman kivipolun äärellä kivet eivät olleet vain kiviä, vaan ne olivat esimerkiksi kalkkisälpiä, kvartseja, diopsideja, kromidiopsideja, malmeja tai kainuulaista stauroliittia liuskeessa.
Lahden Kivikerho ry on perustettu 1986. Kerhon tiloista löytyy noin 2000 kiven ja mineraalien kokoelma. Kerhon toimintaan kuuluu kivien ja mineraalien tunnistusta, kivien hiontaa, korujen valmistusta, hopeaketjujen punontaa, luentoja, retkiä, vierailu- ja tutusmiskäyntejän sekä yhteistyötä akam eri järjestöjen kanssa,
Lisätietoja Lahden Kivikerho ry:n toiminnasta löytyy yhdistyksen nettisivuilta.
Jatketaan messuilla kiertämistä vielä seuraavassa blogipäivityksessäni.
Keskiviikko keskellä viikkoa, huomenna viikko taipuu kohti viikonloppua.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)