Sivut

lauantai 30. kesäkuuta 2018

Kulttuurikeskus Pentik-mäki ja Pentik Kartano


Juhannuksen roadtripillä Martta Matkaaja kävi Posiolla Kulttuurikeskus Pentik-mäellä. Siellä sitä aikaa vierähti, kun kiersimme 2500 neliömetrin kokonaisuuden; tehtaanmyymälä, Pentik kotimuseo, Muistoja maalta-, Vanhaa keramiikkaa- ja kansainvälinen kahvikuppimuseo sekä kermakannu- ja kiinalaisen keramiikan näyttelyt. Huh, mutta ehdottomasti VAU! Katseltavaa, ihasteltavaa ja ihmeteltävää riitti!



Posion keskustasta ajelimme Perä-Posiolle, Timisjärven rannalle. Timisjärvellä on Anu ja Topi Pentikäisen taidekodiksi kunnostama vuodelta 1862 oleva porotila. Porotilalla olleet kaksi uudempaa rakennusta, 60-ja 70-luvulla rakennetut omakotitalo ja navetta, purettiin ja niiden tilalle siirrettiin hirsirakennus Kuusamon Kärpän kylästä (nykyinen kesäkahvila) ja Törmäsenvaaralta Kuusamosta (nykyinen galleria). Historiallisen porokartanon tarina jatkuu nyt Pentik Kartanona; taidekotina, vierasateljeena sekä näyttely- ja tapahtumapaikkana.

Pentikäiset ostivat porotilan seitsemännessä sukupolvessa tilaa hallinneelta Tarja Timisjärveltä. Tarja Timisjärvi on sanonut: "Tämä on enkelin johdatusta. Ilman Anua ja Topia 30-vuotta kylmillään ollut talo olisi lahonnut tähän paikkaan".



Ensimmäisenä kurvasimme suoraan kesäkahvilaan, sillä olihan päivä jo pitkällä ja oli saatava murua rinnan alle. Otimme kahvia, yrttiteetä ja nokkospiirakkaa. Piirakassa käytetty nokkonen, kuten myös yrttiteen yrtit, ovat kerätty Timisjärven niityltä.

Kahvilassa istuessamme jutustelimme Susannen, Pentik Kartanon kesäemännän, kanssa. Hän on tehtäväänsä täydellinen henkilö; hän on ystävällinen ja aidosti kiinnostunut asiakkaista ja heidän palvelemisestaan. Hän kertoi Pentik Kartanon historiasta suurella sydämellä ja asiantuntemuksella.

Kesäkahvila on avoinna päivittäin klo 11-17. Kesäkahvilasta voi ostaa tuliaisia ja sieltä ostinkin edellisessä postauksessani olleen mustikkapiirakka reseptikeittiöpyyhkeen.


Pentik Kartanon gallerian ovesta sisään astuttuaan on näkymä niin vaikuttava, että se saa pysähtymään ovelle! Teoksen vieressä on teksti:

"Elämän paratiisiin kuuluu hyvä ja paha. Mustakin on eri sävyineen kaunista ja kuuluu elämään."

"The paradise of life includes both good and evil. Even black in its different shades in beautiful and part of life."


Tähän maalaukseen ihastuin ja maalauksen nimestä riemastuin! Ei voi osuvampaa teosta juhannuksen roadtripille osua, kuin Iiris Pentikäisen maalaus 7 kukan uni!


Ja tästä tästä maisemasta hurmaannuin! Teos on Anu Pentikin kukkapelto. Tänä kesänä (kesä 2018) Pentik Kartanolla on esillä myös Teuvo Tuomivaaran teoksia ja galleriassa Anu Pentikin kesänäyttely Lintuja.



Anu ja Topi Pentikäinen ovat kunnostaneet ja rakennuttaneet Timisjärven vanhan tilakeskuksen Pentik Kartanoksi, pitäen kunnostuksen lähtökohtana esteettisyyttä, pintojen karheutta ja entisen kunnioittamista. Rakennuksissa kiertäessä ihastelimme taiteen lisäksi, miten kauniisti uusi ja vanha kulkevat käsi kädessä tilan rakennuksissa, kuten esimerkiksi kuinka tämän päivän moderni keittiö sopii kauniisti ja luontevasti 1800 -luvulta olevaan rakennukseen. Ihastelimme myös rakentajien ammattitaitoa; huolellista ja kaunista käden jälkeä.


Pentik Kartanossa järjestetään erilaisia kursseja. Tämän kesän kursseja ovat villiyrtti-, villiruoka-, kukkiensidonta- ja keramiikan maalauskurssit.

Tapasimme Anu Pentikin assistentin, Nooran, ateljeessa työnsä ääressä. Hänen työhuoneensa tunnelma lumosi; Noora loihtimassa savesta kukkaan heteitä, isosta ikkunasta avautui näkymä Timisjärvelle ja radiosta soi hiljaa kotimainen iskelmämusiikki. Aika pysähtyi ja menetti hetkeksi merkityksensä.

Lapin taika ei löydy vain tunturien rinteiltä, solisevien purojen ääreltä ja keskiyön auringosta. Se löytyy myös Timisjärven rannalta, Pentik Kartanosta.

2 kommenttia:

Ilahdun kommenteista!