keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Kesäinen kangaskukka huovasta


Eilen Lehtikankaan koululla olleessa toiminnallisen pajailtapäivän kässäpajassa askarreltiin huovasta kukkia. Kukkien tekemisestä innostuvat kaikenikäiset; lapset, nuoret ja aikuiset. Helpolla ohjeella onnistuu!

Kukkien tekeminen on kivaa puuhaa lomapäivien ratoksi, sadepäivien ajan kuluksi ja askartelutuokioksi leiriläisille. Kukan voi kiinnittää hakaneulla puseroon tai reppuun. Kukasta saa myös sievän somisteen lahjapakettiin tai verhonreunaan.


1. Piirrä kukka lyijykynällä kaavan ääriviivojapitkin huopakankaalle. Leikkaa tarkasti ääriviivoja pitkin.

2. Ompele rypytyslanka suoralle sivulle. Pienimpien lasten kanssa voi laittaa langan päähän solmun.

3. Vedä rypytyslangalla kukka suppuun ja tee solmu. Varmista kukan supussa pysyminen parilla napinläpipistolla.

4. Koristele kukan keskusta napeilla tai helmillä.

Mikäli kirjot kuvioita kukan terälehtiin, kirjo ennen rypytyslangan ompelemista.


Kukikasta keskiviikkoa!

torstai 24. toukokuuta 2018

Raparperikookosmuffinit


Meidän puutarhan raparperin huima kasvuvauhti innosti minut leipomaan. Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogin koekeittiössä ideoitiin tällä kertaa raparperikookosmuffiniresepti. Reseptillä leivotut muffinit ovat ihmiskokein testattu - kotiraati peukuttaa!

Näistä muffineista tulikin juhlamuffinit! Sain nimittäin Marttaliitosta sähköpostin, missä kerrottiin, että minut on valittu liki 170 hakijan joukosta Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäisen järjestämälle Euroopan Parlamentin matkalle joulukuussa. Vau ja jippii! Pukkasi välittömästi matkakuumetta!

Mutta nyt raparperikookosmuffinien ohjeeseen. Valmista ensin hillotut raparperipalat jäähtymään. Voit myös käyttää raparperipaloja hilloamattomina. Kun muffinit ovat uunissa, valmista kuorrute ja laita se odottamaan jääkaappiin muffinien paistumista ja jäähtymistä.


Raparperikookosmuffinit 12 kpl

Valmistusaineet

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kookosjauhoja
2 tl leivinjauhetta
150 g ranskankermaa
100 g voita taikinaan ja n. 20 g voita kuorrutteeseen
tuoretta tai pakastettua raparperia paloina
hienoa sokeria tai hillosokeria

Kuorrute

1 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa
2 tl jauhettua kanelia

Hillotut raparperipalat

Valmista ensin raparperitäyte.

1. Kuori ja leikkaa raparperit paloiksi.
2. Laita palat kattilaan ja ripottele päälle vähän sokeria.
3. Kun sokeri on sulanut, niin anna raparperien hieman pehmetä miedolla lämmöllä kattilassa. Mikäli käytät pakastimessa olleita raparperin paloja, siivilöi ylimääräinen neste pois.


Raparperikookosmuffinit

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita munasokerivaahtoon.
3. Sekoita taikinaan ranskankerma ja 100 g sulatettu voi.
4. Jaa taikinaa lusikalla muffinssivuokien pohjalle.


5. Ripottele raparperipaloja vuokiin.
6. Täytä vuoat taikinalla.
7. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia kunnes muffinit ovat saaneet kauniin värin.
8. Anna muffinien jäähtyä ennen kuorruttamista.


Kanelilla maustettu muffinikuorrute

Sekoita tuorejuusto, tomusokeri ja 20 g sulatettua voita.
Säilytä kuorrutetta jääkaapissa. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinien päälle.


Aurinkoista pian alkavaa viikonloppua!

tiistai 22. toukokuuta 2018

Variskankaan Martat tutustuivat siirtolapuutarhaan



Variskankaan Martat tutustuivat maanantain marttaillassa Kajaanin Paltaniemellä olevaan siirtolapuutarhaan. Sää oli mitä loistavin - aurinko paistoi kuin kesällä konsanaan!

Siirtolapuutarha on saanut alkunsa kahden naisen kuntalaisaloitteesta. Kajaanin Siirtolapuutarhayhdistys ry on perustettu vuonna 2003. Siirtolapuutarhan paikaksi tuli lopulta muutamien mutkien kautta Paltaniemen puutarhurilta vuokrattu maa-alue. Myöhemmin yhdistys on ostanut maa-alan ja vuokraa palstoja siirtolapuutarhamökkien omistajille. Ensimmäiset mökit ovat rakennettu 2005.

Siirtolapuutarhassa on eri kokoisia palstoja, tontteja. Illan emännän ja isännän palstan koko on noin 400 neliötä ja alueen suurin tontti on reilu 600 neliötä. Palstoille tulee nyt kesävesi - aikoinaan vesi piti hakea astioilla yhteisestä hanasta. Siirtolapuutarha-alueella on yhteinen sauna.




Palstoilla viljellään kukkia ja hyötykasveja, kuten esimerkiksi marjapensaita, hedelmäpuita, porkkanaa, perunaa, tomaatteja ja kurkkua. Tänä keväänä illanemäntä, Maija, oli esikasvattanut kahdeksan viikkoa Anna Belle -perunoita. Viime perjantaina hän oli istuttanut perunat peltoon harsoteltan alle. Maija kertoi, että nämä nyt istutetut perunat syödään juhannuksena.

Yhteisöllisyyttä alueella tuo siirtolapuutarhureiden yhteiset tapahtumat, kuten syksyllä pidettävät sadonkorjuujuhlat ja keväällä Roudan rapsuttelutalkoot, jolloin yhteiset alueet siivotaan. Se, että mökit ovat lähekkäin toisiaan, tuo turvallisuutta. Vaikka mökit ovat kaupungin omakotitalojen tapaan lähellä toisiaan, on palstapuutarhureilla mökeillään omaa rauhaa ja yksityisyyttä. Reissussa olevan naapurin kukkia kastellaan ja koiraa hoidetaan.


Maija kertoi, kuinka eri kasvit ovat löytäneet oman paikkansa palstalla. Palstapuutarhurit vitsailevatkin, että kyseessä on todellakin siirtolapuutarha, kun kasvit vaihtavat paikkaa ja harvoin mikään kasvi löytää suoraan oman paikkansa palstalta. Kotiin tultuani minua hymyilytti omalla pihalla kierrellessäni, että onhan se melkoinen siirtolapuutarha tämäkin - taidan nimittäin siirtää ainakin muutamia kukkia toiseen paikkaan pihalla.

sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Limekookoskuivakakku


Kauppareissulla leivontatarvikkeita tutkiessani tein löydön; kookosjauhot! Tuumastelin, että kookoksen makupariksi voisi sopia toinen lempparimakuni, lime. Näistä ajatuksista se kuivakakkureseptin ideointi sitten lähti. Ideoin ja testasin ihmiskokein limekookoskuivakakkureseptin Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogin testikeittiössä :)

Tässä on reseptini:

Limekookoskuivakakku

200 g voita
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
1,5 dl kookosjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl limemehua (= n. 1-2 limesitruunaa)

voinokare ja korppujauhoja vuoan korppujauhottamiseen

1. Voitele vuoka voinokareella. Korppujauhota voideltu vuoka. Silikonivuokaa ei tarvitse korppujauhottaa.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi.

3. Lisää munat yksitellen ja hyvin vatkaten.

4. Sekoita limemehu hyvin vatkaten voisokerivaahtoon.

4. Sekoita jauhot keskenään. Lisää jauhot muutamassa erässä voisokerivaahtoon. Sekoita tasaisesti.

5. Lusikoi taikina vuokaan.

6. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 50 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla.

7. Anna kakun jäähtyä ennen sen kumoamista.

Muistathan reseptiä lainatessasi mainita, että se on Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogista, kiitos!

torstai 17. toukokuuta 2018

Valepesä ampiaisten karkoittamiseen (ohje)


Luin viime kesänä jostakin, että valepesällä saa ampiaiset muualle rakennuspuuhiinsa. Tämä perustuu siihen, että ampiaiset luulevat tulleensa toisten reviirille ja lähtee etsimään pesäpaikkaansa muualle.

Yhteiskuntahyönteisiin erikoistuneen apulaisprofessori Jouni Sorvari kertoi Aamulehden nettisivuilla olettavansa ampiaisen erottavan valepesän oikeasta, koska ampiaisilla on loistava hajuaisti. Sorvari epäili pesän tehon perustuvan sen heiluvaan liikkeeseen tai villan hajuun yhdistettynä ihmisen hajuun. Hän epäili kyseen olevan normaalista ampiaisten tavasta vaihtaa pesäpaikkaa vuosittain. Valepesien käyttö on kuitenkin hyvä vaihtoehto hyönteismyrkkyjen käyttämiselle.

Kokeilin tätä luomumenetelmää viime kesänä ja virkkasin muutamia pesiä. Kokemukset olivat hyvät - ampparit eivät tehneet pesiä sinne, missä valepesät olivat.

Valepesän virkkaamiseen tarvitset harmaata lankaa. Valepesä toimii ilman neulottuja ampiaisiakin, mutta hifistelijät tekevät myös ampiaiset :) Ampiaisten tekemiseen tarvitset keltaista ja mustaa lankaa - jämälangoille kyytiä!

Virkattu ampiaisen valepesä

Tarvitset harmaata lankaa, virkkuukoukun, parsinneulan, täytteeksi vanua/muovipusseja ja sakset. Tämä ohje on tehty Novitan Seitsemän Veljestä langalle, sovella ohjetta lankasi mukaan.

1. krs: Aloita pesän virkkaamalla kiertämällä lanka lenkiksi sormen ympäri. Virkkaa lenkkiin kolme ketjusilmukkaa (= 1 pylväs) ja 12 pylvästä. Sulje kerros piilosilmukalla.

2.-4. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa (= 1 pylväs). Jatka virkkaamalla 1 pylväs ketjusilmukkapylvään kanssa samaan edellisen kerroksen silmukkaan, 2 pylvästä seuraavaan edellisen kerroksen silmukkaan. Jatka kerros loppuun virkkaamalla kaksi pylvästä jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Sulje kerros piilosilmukalla.

5. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa "1 pylväs, virkkaa 2 pylvästä edellisen kerroksen samaan silmukkaan" (= joka kolmanteen 2 pylvästä). Toista kerros loppuun ja päätä piilosilmukalla.

6.-10. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa pylväs jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen. Päätä jokainen kerros piilosilmukalla.

11. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros pylväitä kaventaen joka kolmannen pylvään kohdalla. Päätä kerros piilosilmukalla.

12.-13. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros pylväitä kaventaen joka toisen pylvään kohdalla. Päätä kerrokset piilosilmukalla.

14. krs: Virkkaa kolme ketjusilmukkaa. Virkkaa kerros pylväitä kaventaen joka toisen pylvään kohdalla. Päätä kerros piilosilmukalla. Katkaise lanka (jätä lankaa niin, että saat virkattua siitä kiinnityslenkin.) Pujota lanka neulalla silmukoiden läpi.

Täytä pallo vanulla tai muovipussilla. Kiristä lankaa vetämällä, että pallo sulkeutuu. Tee napinläpi pisto.

Virkkaa ketjusilmukoita ja tee kiinnityslenkki. Päätä lanka. Muotoile pallo puristelemalla valepesäksi.


Valepesän neulottu ampiainen (malli 1)

Tarvitset keltaista ja mustaa lankaa, ohuet neulepuikot, virkkuukoukun, parsinneulan ja sakset.
Käytin siivissä Novitan Nalle -lankaa. Kannattaa käyttää koko ampparissa ohuempaa lankaa, niin tulee sievempi.

Luo kuusi silmukkaa ja jaa ne kolmelle puikolle.

Neulo oikeita silmukkakerroksia 2 krs. keltaisella, 2 krs mustalla, 2 krs keltaisella.

Langanvaihtokohdissa tee solmu, katkaise ylimääräinen lanka ja sullo ampparin sisään. Voit myös pujottaa mustan langan neulalla ampparin pepusta ulos, niin saat ampparille piikin. Eihän se amppari siihen kiinnitä huomiota, mutta onpahan kiva hassutella :D

Neulo mustalla langalla 3 kerrosta.

Katkaise lanka, pujota silmukoiden läpi ja kiristä. Päätä lanka.

Virkkaa siivet: virkkaa 10 ketjusilmukan pätkä. Pujota neulalla langanpäät molemmista ketjusilmukkaketjun päistä keskeltä läpi ja tee napinläpipistot.


Valepesän neulottu ampainen (malli 2)

Luo kuusi silmukkaa ja neulo yhdeksän kerrosta mustalla langalla. Päätä langat molemmissa päissä.

Katkaise keltaisesta langasta pätkä, kieputtele ampparin vartalon ympäri. Päätä lanka.

Tee siivet mustasta langasta solmimalla kahdeksikon muotoinen lenkki ja kiinnitä ampparin selkään pistäen langan päät vartalon läpi.


Vinkki: Valepesä on mukava kesävieminen kyläpaikkaan tai iloinen yllätys ystävälle.

Nyt siis virkkuukoukku heilumaan!

maanantai 14. toukokuuta 2018

Äitienpäivä on joka päivä



Äitienpäivän erikoisaamiaisen yhteydessä sain unelmalahjan - kauniin kakkuvuoan kuivakakkujen tekemiseen. Kakkuvuoka on valmistettu Amerikassa ja se on tilattu Ullan Unelman verkkokaupasta.


Tänä vuonna äitienpäivä poikkesi perinteisestä, kun tyttäristä vanhempi oli töissä koko päivän. Voi kuinka iloinen olen hänen työstään - hänen lapsuuden unelmansa jäätelökioskin myyjänä on nyt toteutunut!

Tänään olimme katsomassa tanssiesityksiä, joissa tyttäret tanssivat. Niin on vuosien varrella noista lastentanssin toffeesta ja muurahaisesta kasvanut taitavia street—, nyky— ja jazz—tanssin harrastajia. Väistämättä pukkaa aina äidinkyyneltä silmäkulmaan, kun katsoo lastensa esityksiä.


Niin se aika rientää - nuoremmankin tyttären aapinen on vaihtunut erilaisiin aapisiin. Huomenna hänellä alkaa mopokoulu!

Lintuemon tavoin oman lapsensa Äiti -huudon tunnistaa. Äiti -huudahdus saa sielun tekemään pienen varsaloikan tai valssin vaihtoaskeleen. Edelleen ja aina. <3 <3

Minulle äitienpäivä on joka päivä.

perjantai 11. toukokuuta 2018

Helatorstai oli kuin kesäpäivä


Välillä meinaa kyllä vähän naurattaa, kun elämä on kuin mainoksessa - "elä kuin viimeistä kesäpäivää". Helatorstaina piti ehtiä tehdä kaikkea mahdollista aamusta iltaan, kun kesä on niin lyhyt ;D

Edellisenä päivänä lounaalla ollutta perunamuusia jäi yli, joten aloitin päivän leipomalla aamupalalle perunarieskoja. Kesän ensimmäinen aamiainen terassilla!

Perunarieskat perunamuusista

3 dl perunamuusia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl maitoa
1 muna
(1 tl suolaa)

Vinkki: Voit käyttää vehnäjauhojen ja kaurahiutaleiden tilalla myös 3 dl ohrajauhoja.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Nostele taikina kuuteen kekoon leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Muotoile lusikalla kuusi pientä, pyöreää rieskaa.

Pistele taikinaan reikiä haarukalla.

Paista rieskat 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet väriä pintaan.


Auringonpaisteista viikonloppua!

tiistai 8. toukokuuta 2018

Variskankaan Martat valmistivat järkiruokia (sis. sipulin käsittelyvinkkejä)


Maanantai - Martat-lehti ja marttailta. Lehteä en ehtinyt edes selailemaan läpi tuoreeltaan, kun pyyhälsin kotihommien jälkeen marttahuivi suorana marttailtaan. Helatorstaina on kuitenkin mukavasti aikaa hyggeillä Martat -lehden äärellä.

Marttaillan teemana oli Arkiruoka on järkiruokaa -koulustus. Pohdimme millaista on järkiruoka. Järkiruoka on terveellistä, lähellä tuotettua, edullista, turvallista, maistuvaa, vastuullista ja ympäristöystävällistä.

Kun puheenjohtaja Tuula oli esittellyt illan menun ja jakanut tehtävät, martat käärivät hihansa ja niin alkoi hallittu hyörinä keittiössä.


Ei aikaakaan, kun marttaillan tarjoilu oli valmis. Alkuruokana oli juurisellerikeittoa tilliöljyllä ryyditettynä ja kalarieskoja (mukaillen silakkarieskoja) kera piparjuurimajoneesin. Pääruokana tattari-lehtikaalilettuja, ruusukaalispelttiä ja porkkana-puolukkasoodaleipää. Jälkiruokina oli tarjolla mustaherukkavispipuuroa vaniljakastikkeella ja omena-kanelivaahtoa. Voi martat, kuinka hyvää järkiruoka onkaan!


Saimme näppäriä vinkkejä sipulin käsittelyyn ja käyttöön:
Kun huuhtelet sipulisiivut kylmässä vedessä, lähtee niistä enin kitku.
Mikäli kuori ei tahdo helposti lähteä sipulista, anna sipulin olla hetki kylmässä vedessä.
Sipulin maku pehmenee kypsennettäessä; sipulin kypsentämistä pannulla rasvassa kevyempi vaihtoehto on kypsentää se mikroaaltouunissa.


Pihakuulumisia: Sunnuntaina suli viimeiset lumet pihalta ja nurmikko vähän jo vihertää! Kirjaston vieressä olevan kävelytien reunassa oli kauniita krookuksia. Kevät <3

lauantai 5. toukokuuta 2018

Nuudelihässäkkä Tanjan tapaan


Työkaverini kertoi aikoinaan työpaikan kahvipöydässä suosikkikananuudelireseptinsä. En tuolloin kirjoittanut reseptiä ylös, joten pyysin nyt uusinnan tuosta ohjeesta. Tällainen Tanjan suosikkiresepti on:


Nuudelihässäkkä Tanjan tapaan

Tarvitset:

nuudeleita
kaalia (Nyt kaupasta on saatavilla varhaiskaalia!)
porkkana
purjo
kanafileesuikaleita
ripaus suolaa
ripaus sokeria
mausteita; käytin mustapippuria sekä kaksi nuudelipaketissa olleista maustepusseista ja yhden chilipussin
vettä
0,5 dl öljyä

Vinkki: Voit laittaa myös sipulia, paprikaa ja muita haluamiasi kasviksia.



1. Murskaa nuudelit leivinpaperille uunipellin päälle. Paahda 200 asteessa sen verran, että nuudelit saavat hieman väriä.


HUOM! Muista vahtia uunissa olevia nuudeleita, sillä ne palavat kuulema herkästi!

2. Paista kanansuikaleet kypsiksi pannulla.

3. Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi porkkana. Voit tehdä porkkanasta kuorimaveitsellä lastuja. Viipaloi purjo ja muut haluamasi kasvikset. Laita kasvikset uunivuokaan.


4. Sekoita paahtuneet nuudelit ja kanasuikaleet kasvisten sekaan.

5. Keitä vettä ja sekoita kiehuneeseen veteen öljy, sokeri, suola ja mausteet.

6. Kaada neste vuokaan ja sekoita.

7. Anna ruuan hautua useiden tuntien ajan. Haudutin tämän päivän ruokaa hieman reilun kaksi tuntia.

Ei siis pikainen arkiruoka pitkän hautumisajan vuoksi. Mukava valmistaa, kun voi jättää rauhassa hautumaan, eikä tarvitse patojen ääressä kytätä :)

Kotiraati suosittelee ja antoi arvosanaksi 5/5!


Kävimme tänään Otanmäen lintuvesialtaalla. Muutamia lintuhavintoja tehtiin, mutta kännykällä ei kyllä kummoisia lintukuvia napattu :D

torstai 3. toukokuuta 2018

Mustaherukka-suklaakakku


Pakasteesta löysin rasian mehukkaan näköisiä mustaherukoita. Ja siitä se ajatus tällä kertaa sitten lähti - päätin tehdä mustaherukkakakun. Yhteishyvän sivuilta löysin mustaherukka-suklaakakun reseptin. Mustaherukka ja suklaa - kyllä kiitos!

Tämän kakun tekemiseen kuluu aikaa; kakun tekeminen paistamisineen vei hieman reilun tunnin ja lisäksi vielä kakun hyydyttäminen jääkaapissa. Käytetty aika palkitaan herkullisella kakulla!

Mustaherukka-suklaakakku

Ainekset

Suklaakakku:
125 g margariinia
1,5 dl maitoa
4 rkl kaakaojauhetta
2 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta


Kostutukseen:
1 dl vahvaa mustaherukkamehua

Mustaherukkakerros:

7 liivatelehteä
2,5 dl mustaherukkaa soseena
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kermaa
0,75 dl sokeria
0,5 dl vettä
1 rkl vettä

Päälle:
200 g mustaherukoita


1. Voitele ja korppujauhota irtopohjainen kakkuvuoka.

2. Sulata rasva kattilassa, lisää maito ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä.

3. Vaahdota kananmunat ja sokeri.

4. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe.

5. Lisää jäähtynyt suklaaseos sekä kuivat aineet kananmuna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi.

6.Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Jäähdytä. Irrota kakku vuoasta ja pese vuoka.

7. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi.

8. Soseuta mustaherukat. Vaahdota kerma. Lisää kermavaahtoon vatkaten tuorejuusto, marjasose ja sokeri.

9. Kiehauta 1/2 dl vettä, purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota lehdet kiehuvaan veteen. Lisää liuos vatkaten täytteen joukkoon.

10. Kokoa kakku vuokaan. Leikkaa leivinpaperista suikaleet kakun ja vuoan väliin, jotta täyte pysyy hyvin kakun pinnalla vuokaa irrotettaessa. Kostuta kakkupohja desilitralla mehua. Levitä mustaherukkatäyte kakulle. Hyydytä kakku kylmässä.

11. Lisää marjoja koristeeksi juuri ennen tarjoilua.

Herkullista viikonloppua!

tiistai 1. toukokuuta 2018

Vappupuuhastelua - patalappuja ja sytykeruusuja


Vappukeli ei yllättänyt. Aamulla oli lumi maassa ja päivällä satoi lisää. Tänään satanut lumi kuitenkin suli ja vain talvella kertyneet lumikinokset jäivät. Koska keli oli mikä oli ja puutarhahommia ei pystynyt vielä tekemään, virkkasin patalappuja ja tein sytykeruusuja.



Virkkasin patalappuja mallilla, joka oli minulle uusi. Patalappu aloitetaan virkkaamalla ketjusilmukkalenkki. Työ jatkuu virkkaamalla kerros kerrokselta kiinteitä silmukoita. Kiinteät silmukat virkataan edellisen kerroksen silmukoiden takareunoihin. Kerrosten virkkaamista jatketaan niin kauan, että taiteltuna patalapun reunat sulkeutuvat. Kerroksia ei kannata sulkea piilosilmukalla, sillä patalapusta tulee kauniimpi, kun jatkat virkkaamalla kiinteillä silmukoilla suoraan seuraavalle kerrokselle. Patalappu taitetaan niin, että saumat tulevat patalapun keskelle nurkasta nurkkaan. Saumat ommellaan kiinni ja langanpäät päätellään.


Sytykeruusut

Tarvikkeet: kananmunakennoja, vanha kattila, kynttilänjämiä ja pihdit.


Revi kananmunakennon alapuolen kuppiosat toisistaan. Siisti kuppienreunat repimällä. Revi kennon kansiosasta suikaleita ja paloja. Kierrä suikaleet rullalle ja laita ne kuppien, ruusunkukkien, pohjille. Laita kannesta repimäsi palat ruusukukkiin täytteeksi.

Sulata kynttilänjämät kattilassa. Kasta pihtejä apuna käyttäen ruusunkukkia sulaneessa steariinissa ja nosta kuivumaan leivinpaperin tai sanomalehden päälle. Sytykeruusuilla tulen sytyttäminen takkaan tai kiukaaseen onnistuu helposti kuin partiolaiselta nuotion sytyttäminen ;)

Sytykeruusuista saat kivan tuliaisen, kun pakkaat ruusut rasiaan tai sellofaanipakettiin.

Sytyttävää loppuviikkoa <3