tiistai 5. syyskuuta 2017

Puutarhamarttailua: Jättipalsami (tärkeää tietoa myös muillekin kuin puutarhamartoille!)


Viikonloppu meni mökillä ihan pihalla - keräsin sieniä ja mustikoita :) Lauantaina ja sunnuntaina oli loistava aurinkoinen syyssää! Kotiin palattuamme oli meillä edessä kotipihahommia; nurmikon leikkuuta ja trimmerin laulatusta.


Takapihalla tonttimme reunassa kasvoi jättipalsami (Impatiens glandulifera), joka oli levinnyt siihen tonttimme vierestä olevalta kaupungin puistoalueelta.


Kaunis kukka, mutta...

jättipalsami on EU:n tasolla säädetty haitalliseksi vieraslajiksi. Tästä johtuen sen maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kielletty. DAISIE-tietokannan (Euroopan komission rahoittama) mukaan jättipalsami kuuluu Euroopan 100 pahimman vieraslajin joukkoon.


Jättipalsami on mehevävartinen ruoho, jonka lehdet ovat suikeat ja hammaslaitaiset.



Kukat ovat suuret ja kaksineuvoiset. Kukinto on pystyssä oleva terttu. Väriltään kukat ovat yleensä vaaleanpunaiset, mutta värimuotoja on Suomessa tavattu valkoisista tummanpunaisiin.


Jättipalsamin hedelmä on litumainen kota, josta sen kypsyttyä sinkoaa siemenet metrien päähän (huom. jopa seitsemän metrin) emokasvin ympärille. Kasvi tuottaa runsaasti siemeniä; yksi kasvi voi tuottaa jopa 4000 siementä!

Tätä kuvaa varten ottamani kota poksahti auki ja sinkosi siemeniä ympäriinsä. Empiiriseen tutkimukseeni perustuen tiedän kertoa, että siemenet sinkoavat ja leviävät laajasti siksi, että kota aukeaa suikaleiksi ja suikaleet käpertyivät nopeasti ja voimakkaasti rullalle :)


Jättipalsamien keskimitta on 1,5 metriä, mutta kasvi voi sopivilla kasvupaikoilla kasvaa jopa yli kolmen metrin.


Kaikkein suurikokoisimmiksi jättipalsamit kasvavat rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla vallaten kasvualaa alkuperäisiltä kasveilta. Jättipalsami kasvaa huonosti karuilla ja kuivilla kasvupaikoilla.

Suomessa jättipalsamilla ei ole luontaisia vihollisia.

Katso Varsinais-Suomen ELY-keskuksen VIDEO Jättipalsamin torjunnasta.

Katsoppa, löytyykö pihaltasi tai kotisi ympäristöstä jättipalsamia. Tehdään yhdessä ympäristöteko torjumalla jättipalsamin leviäminen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista!