Sivut
▼
keskiviikko 30. elokuuta 2017
Villiruokaviikon herkkuhetki - mustikkahyve
Tällä viikolla (28.8. - 3.9.2017) vietetään Kainuussa Villiruokaviikkoa. Viikon pääjärjestäjät ovat Arktiset Aromit ry, Kainuun maa- ja kotitalousnaiset ja Wild Taiga. Villiruokaviikko on osa Kainuun ELY-keskuksen rahoittamaa Arktiset Aromit ry:n Kainuun luonnontuotealan kehittämishanketta (KALKE).
Kainuun villiruokatapahtumaan osallistuvissa ravintoloissa ja -kahviloissa on tarjolla villiruokaa - luonnossa vapaasti kasvaneista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Villiruokaa ovat hunaja, pakuri, riistaeläimet, poro, järvikala, luonnonmarjat, metsäsienet, yrtit ja mahla. Hortoilu on trendikästä ja niin ovat villivihannekset ja -yrtit tulleet ruokalautasillemme.
Mukana villiruokaviikolla ovat:
Cafe Torilla, Torikatu 22, Kuhmo
Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Viitostie 547, Suomussalmi
Jalonhelmi, Jalonkaarre 1, Suomussalmi
Kahvi- ja ruokaravintola Kultainen Kukko, Kauppakatu 4, Suomussalmi
Kahvila Murunen, Kauppakatu 7, Kajaani
Kahvila Ravintola Seurahuone, Kauppakatu 7, Suomussalmi
Lounaskahvila Kesia, Hyryntie 29, Hyrynsalmi
Lounaskahvila-konditoria Ämmän Herkkusuu, Jalonkaarre 3, Suomussalmi
Restaurant Herkkusepät, Keskuskatu 12, Sotkamo
Teehuone Tsaikka, Kauppakatu 3, Kajaani
Kainuun villiruokaviikosta innostuneena tutkin Arktiset Aromit ry:n nettisivuja ja löysin sieltä reseptin, jota oli kokeiltava heti. Mustikkahyveeseen laitetaan talkkunajauhoja. Olinkin ostanut Rantalan perinteistä savolaista "talakkunoo" juuri viime viikonloppuna Kuopion sadonkorjuumarkkinoilla käydessämme.
MUSTIKKAHYVE
2,5 dl mustikoita
2 rkl hedelmäsokeria
1,5 rkl talkkunajauhoja
1 dl maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1. Soseuta mustikat sokerin kanssa.
2. Lisää talkkuna ja maitorahka.
3. Vaahdota kerma.
4. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tein ohjeen heti kaksinkertaisena, koska otan tätä huomenna töihin lounaalle. Helppo ja nopea tehdä vaikka aamu- tai iltapalaksi. Kotiraati suosittelee lämpimästi :)
Nyt kaikki viettämään Villiruokaviikkoa tekemällä mustikkahyvettä ja käymällä Villiruokatapahtumassa mukana olevissa ravintoloissa ja kahviloissa maistelemassa tarjolla olevia villiruokia!
maanantai 28. elokuuta 2017
Miehen kosketus - dokumenttiteatteria suomalaisten miesten kosketushistoriasta
Miehen kosketus, Kajaanin Kaupunginteatteri Kuva: Tarja Karvonen
Me kajaanilaiset saimme ainutlaatuisen mahdollisuuden perjantaina Taiteidenyössä - pääsimme katsomaan Miehen kosketus -esityksen läpimenoa!
Esityksen tuotannosta vastaavat Vaara-kollektiivi ja Kajaanin Kaupunginteatteri. Esitys kuuluu teatterin Suomi 100 -juhlavuoden viiden kotimaisen kantaesityksen sarjaan ja on alueteatterin kiertueohjelmistossa. Ensi-ilta on 2.9.2017 Kajaanin Kaupunginteatterin Sissilinnassa. Esityksen ensi-illan yhteydessä avataan Jani Liimatan valokuvanäyttely teoksen haastalleilluista miehistä.
Esitystä varten on haastateltu 45 suomalaista miestä heidän suhteestaan kosketukseen. Miesten lisäksi esitystä varten on haastateltu tutkijoita ja asiantuntijoita. Näiden haastatteluiden materiaali on esityksen dokumentaarinen rakenne, runko.
Näyttämöllä Panu Huotari, Janne Kinnunen, Kimmo Penttilä, Mikko Orpana ja Heikki Törmi
Taustatyö, käsikirjoitus, tila ja ohjaus Eino Saari
Lavastus Markku Hernetkoski
Sävellys ja äänisuunnittelu Janne Masalin ja Ilkka Tolonen
Koreografia Mikko Orpana
Valosuunnittelu Olli Seppänen
Pukusuunnittelu Maria Tolonen
Valokuvat ja näyttely Jani Liimatta
Graafinen suunnittelu Elina Kosunen
Miehen kosketus, Kajaanin kaupunginteatteri Kuva: Jani Liimatta
Miehen kosketus ja Mehiläiskoodi ovat Kajaanin Kaupunginteatterin Teatterikaveri-esityksiä. Me teatterikaverit olemme Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry:n vapaaehtoisia, jotka ovat päässeet mm. tutustumaan teatterin toimintaan, keskustelemaan esityksien tekijöiden kanssa sekä katsomaan harjoituksia.
Näissä Miehen kosketus -esityksissä on mahdollista päästä teatteritreffeille:
to 21.9. klo 19
pe 24.11. klo 19
la 16.12. klo 14
Suosittelen Miehen kosketus -esityksen katsomista yläkoululaisista eläkeläisiin. Esitys ei mielestäni ole vain näkemystä, kokemusta ja historiaa pelkästään miehen kosketuksesta. Esitys avaa näkökulmia nuoruuteen, aikuisuuteen ja vanhuuteen. Se kertoo ihmisyydestä; ihmisistä yksin ja ihmisten keskellä. Materiaalia näytelmässä on runsaasti, joten esitys "kestää" useamman kerran katsomisen ilman, että muistaisi kaiken ulkoa tai se ei antaisi mitään uutta.
Miehen kosketus -esityksessä oli niin paljon henkilötarinoita, että rohkenen väittää jokaisen löytäneen niistä ainakin yhden, jossa oli tarttumapintaa. Esityksessä kuulimme myös haastatelluiden henkilöiden omalla äänellään kertomia ajatuksiaan ja kokemuksiaan kosketuksesta.
Haastatelluista naisista yksi kertoi lempikosketuksensa olevan se oja, joka syntyy miehen selän ja sohvan selkämyksen väliin. <3
torstai 24. elokuuta 2017
Kainuulaisia Marttoja Moppirata-koulutuksessa
Martat ja Sinituote järjestävät yhteistyössä 2017 juhlavuoden kunniaksi Moppirata-kiertueen. Moppirata on tarkoitettu 4. luokkien oppilaille. Tavoitteena on videon ja siivoustyöpajojen avulla opettaa siivoustaitoja ja innostaa oppilaita osallistumaan siivoukseen kotona.
Kokoonnuimme eilen Kainuun piirin toimistolle Marttalaan Moppiratakoulutukseen. Aiheeseen meidät perehdytti monitoimimarttamme Maire. Koulutukseen osallistui 12 vapaaehtoista, jotka koulutuksen jälkeen jalkautuvat kouluille. Moppiratoja on Kainuussa tulossa siis Kajaaniin, Ristijärvelle, Puolangalla ja Paltamoon.
Moppirata koostuu YouTube videosta ja neljästä toiminnallisesta pisteestä, siivousrasteista, joissa oppilaat ratkaisevat siivoukseen liittyviä ongelmia ja tutustuvat samalla siivousvälineisiin.
Jokainen oppilas saa moppiajokortin ja oman Sinituotteen mopin osallistumisestaan Moppiradan kiertämiseen! Tilaisuudessa käytössä olevat Sinituotteen siivousvälineet jäävät kouluille käytettäväksi opetuksessa.
Tänään sovin Lehtikankaan koulun neljänsien luokkien opettajien kanssa Moppiratapäivät. Kyllä kohta mopit huiskaa monessa kodissa! :)
maanantai 21. elokuuta 2017
Maistuva arkiruoka: nopea makaronivuoka
Maanantai. Arki. Nälkä. Mitä tänään syötäisiin? Jotain sellaista, mihin tulee kukkakaalia.
Vastaus löytyi Valio.fi sivuilta - nopea makaronivuoka!
Perinteisestä makaronivuoasta hieman erilaisempi versio. Aina ei ehdi marttailla keittiössä kauaa - tämä valmistuu 25 minuutissa!
Ohjeen on tehnyt Valion Koekeittiön Anna.
Valmistusaineet
1 pkt (180 g) pekonia
½ pieni kukkakaali
pieni parsakaali
500 g makaronia
3 dl pastan keitinvettä
1 (250 g) Valio Koskenlaskija® Ruokaa cheddar
Kiehauta suuressa kattilassa vettä, mausta suolalla. Poista kukka- ja parsakaalista kova kanta. Leikkaa kukinnot isoiksi lohkoiksi. Lisää kiehuvaan veteen makaroni ja kaalit.
Keitä kannen alla, kunnes makaroni on lähes kypsää.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita pekoniviipaleet suureen uunivuokaan.
Paahda uunin yläosassa n. 8 min.
Ota pekonit pois uunista ja hienonna veitsellä (leikkasin pekonit saksilla).
Valuta makaronit ja kaalit, ota keitinvettä talteen n. 3 dl.
Kaada makaronit ja kaalit uunivuokaan, jossa paahdoit pekonit.
Vuokaa ei tarvitse pestä välillä. Soseuta kaaleja tarvittaessa hiukan.
Lisää hienonnettu pekoni, Koskenlaskija ja hiukan keitinvettä. Sekoita.
Gratinoi uunin yläosassa vielä n. 8 min.
Oonamnam :) Kotiraatimme suosittelee tätä makaronivuokaa!
Mukavaa alkanutta viikkoa!
perjantai 18. elokuuta 2017
Teatterikaverit katsomassa Mehiläiskoodi -esityksen harjoituksia
Eilen illalla me teatterikaverit olimme katsomassa Mehiläiskoodi-esityksen harjoituksia. Olipa hienoa nähdä, kuinka esitys kehittyi Minna Vainikaisen ohjaamana yhteistyössä ammattilaisten kanssa.
Mehiläiskoodi on yksi Kajaanin Kaupunginteatterin Suomi 100 -juhlavuoden viidestä kotimaisen kantaesityksen sarjasta. Kantaesitys on 30.9.2017 Kajaanin Kaupunginteatterissa.
Koska en voi tehdä juonipaljastuksia, niin lainailen muokaten Kajaanin Kaupunginteatterin kuvausta esityksestä: Mehiläiskoodi on koko perheen musikaali. Esityksessä kurkistetaan myös tulevaisuuteen, aikaan noin sata vuotta tästä eteenpäin, jolloin ihmiset osaavat jo ajatella ja toimia yhdessä, parvena. Miten mehiläiset liittyvät tähän kaikkeen – ja mikä on MEHILÄI5KOOD1 – se selviää syyskuussa.
Näyttämöllä näemme Joonas Kääriäisen, Maarit Peltomaan, Juha Seppäsen, Heidi Syrjäkarin, Hegy Tuusvuoren, Esko Vatulan, Vera Veiskolan ja Markus Virtasen sekä Kajaani Dancen tanssijoita.
Käsikirjoitus Sami Parkkinen
Musiikki Riku Niemi
Ohjaus Minna Vainikainen
Lavastus Markku Hernetkoski
Pukusuunnittelu Tiina Siltala
Valosuunnittelu Jukka Laukkanen
Äänisuunnittelu Juho Lukinmaa
Koreografia Sonja Pakálen
Kampaukset ja maskeeraus suunnittelu Tarja Torniainen, esityksissä Kati Seppänen
Tarpeisto Minna Hyvönen
Mehiläiskoodi toteutetaan yhteistyössä Riku Niemi Orchestra, Kajaani Dance, KAO ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Kajaanin paikallisyhdistyksen kanssa.
Markku Hernetkoski on luonut näyttämölle mansikkatilan. Lavastuksestakaan ei paljastuksia tätä enempää :)
Me teatterikaverit olemme Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry:n jäseniä, jotka ovat päässeet seuraamaan harjoituksia ja tutustumaan näytelmän valmistumiseen. Toiminnan tarkoituksena on madaltaa kynnystä lähteä teatteriin ja onhan esityksen katsomiskokemus kiva jakaa yhdessä toisten kanssa.
Treffeille kokoonnutaan puolituntia ennen esitystä ja mahdollisesti myös väliajalla. Treffiläiset perehdytetään esitykssen ja he tapaavat jonkun esityksen tekijöistä. Treffeille ilmoittaudutaan etukäteen!
Teatteritreffejä järjestetään Mehiläiskoodi ja Miehen kosketus -esityksiin ja treffejä järjestetään seuraavasti näihin esityksiin:
Mehiläiskoodi
to 5.10. klo 14
la 21.10. klo 14
pe 3.11. klo 18
Miehen kosketus
to 21.9. klo 19
pe 24.11. klo 19
la 16.12. klo 14
Me teatterikaverit pidimme näkemästämme erittäin paljon ja ehdottomasti suosittelemme Mehiläiskoodi -musikaalia kaiken ikäisille katsojille!
Tervetuloa teatteritreffeille!
maanantai 14. elokuuta 2017
Nopea ja maukas arkiruoka - kookos-katkarapu-nuudeliwokki
Tänään töissä oli varsin puuhakas päivä. Aika kului hujauksessa.
Työpäivä päättyi ja edessä Mitä tänään syötäisiin? -pohdinta.
Eikaitsiinä - vastaus löytyy nopeasti osoitteesta K-Ruoka.fi. Katsoin arkiviikon ruokalistan ja sieltä löysin tämän ohjeen.
Ohjeen mukaan kookos-katkarapu-nuudeliwokin valmistus kestää 15 minuuttia ja raaka-aineet vaikuttivat maistuvilta. Nopea pyrähdys kaupassa ja kun aikaa ei keittiössä puuhailuun tänään hirveästi ollut, niin tuumasta toimeen!
Kookos-katkarapu-nuudeliwokki
1/2pkt(à 250 g) Pirkka munanuudeleita
2(150 g) porkkanaa
1(200 g) vihreä paprika
1 valkosipulinkynsi
1rkl öljyä
1pkt(57 g) Knorr Thai green curry -maustetahnaa (Minä käytin Pirkka green currya - maista tahnaa ennen kuin laitat ruokaa, niin tiedät mikä on sinulle sopiva määrä!)
1ps(180 g) Pirkka isoja katkarapuja (pakaste)
1/2tlk(à 400 ml) Pirkka kookosmaitoa
1rkl limetinmehua
1/2dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne.
2. Kuori porkkanat ja leikkaa ne vinottain ohuiksi lanteiksi.
3. Puhdista paprika ja leikkaa se reiluiksi paloiksi.
4. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
5. Kuumenna öljy ja wokkaa kasviksia muutama minuutti. Kasvikset saavat jäädä rapeiksi.
6. Lisää joukkoon maustetahna, nuudelit sekä katkaravut, Kuumenna hetki käännellen.
7. Lisää kookosmaito ja kuumenna seos. Mausta limetinmehulla ja korianterilla.
Hyvää - tätä teen toistekin! Martta suosittelee kookos-katkarapu-nuudeliiwokkia :)
torstai 10. elokuuta 2017
Risteily Helsinki-Riika-Helsinki / osa 1
Lähde Martta Matkailijan opastuksella nojatuoliristeilylle Riikaan! Istuudu mukavasti nojatuolisi matka alkaa!
Kesälomalla olimme suunnitteleet käyvämme risteilyllä. Tallink Silja clubin jäseninä saamme sähköpostitse tietoa ja tarjouksia matkoista. Sähköpostissa tuli mainos risteilystä Riikaan. Risteily sisälsi kaksi yötä laivalla ja päivän Riiassa.
Tein varauksen puhelimitse. Puhelun aikana perinteinen det måste -homma eli passien voimassa oloaikojen tarkistus ennen matkan varaamista. Passit kunnossa ja matka varattu! Lasku tuli samoin tein sähköpostiin ja sen maksettuani sain vahvistuksen matkasta.
Ennen matkaa sain sähköpostin, missä toivotettiin tervetulleeksi laivaan ja muistutettiin matkustusasiakirjoista.
Kotimaa taakse jäi.
Laiva lähti Helsingistä klo 17.00 ja oli perillä Riikassa seuraavana päivänä klo 11.30.
Sun deck - aurinko kannella vietimme aikaa useaan otteeseen "haistellen meri-ilmaa", nauttiaksemme auringosta ja katsellaksemme maisemia.
Laivan keulasta ulappa. Aurinko paistoi ja merimaisemaa silmän kantamattomiin. Vaikuttava maisema!
Silja Europaa -laivaan voit tutustua tarkemmin Tallink Siljan sivuilla.
Katsottavaa ja koettavaa laivalla riitti! Saimme jo Helsingin satamassa lähtöselvityksen yhteydessä Risteily ohjelman, mistä saatoimme matkan aikan katsoa ajat ja paikat esityksille.
Savustettuja muikkuja ja mustekalaa, kylmäsavustettua haukea, katkarapuja, simpukoita, siian mätiä ja kaviaaria kera smetanan ja sipulisilpun... Martta Matkaajan suosikkeja puffettarjoiluissa olivat kalaruuat!
Makuelämyksiä riitti! Puffet tarjoilupöydistä löytyi vihannes-, kala- ja lihatori, katuruokaa ja lämpimiä ruokia sekä jälkiruokia.
Bubble Show viihdytti koko perhettä! Toki Martta Matkaaja ehti kyllä käytännön marttana miettiä, että jääkö esiintymislava liukkaaksi ja onko esiintyjällä sähköiskun vaara showlavalla.
Laivalla Martta Matkaaja teki taxfree ostoksia ja shoppaili meikkejä, parfyymejä ja karkkia.
Ja kaksi pakkaa pelikortteja. Matkan aikana käytiin illalla baaritiskin sulkeneen Beach Barin pöydässä lätkimässä korttia.
Laivan housebändi Pepper Sauce tanssitti risteilijöitä Ocean Clubissa ja illan aikana tanssilattialla parkettien partaveitsiä riitti.
Hattivatin salaisuus -drinkeissä oli väriä, valoa ja makua. Maistui niin lapsille kuin aikuisillekin kuunnellessamme trubaduuri Vesa Virtasen laulua Sea Pubissa.
Pyörähdimme myös karaokebaarissa kuuntelemassa risteilijöiden esityksiä. Martta Matkailija ei tällä(kään) kertaa käynyt mikrofoniin kiinni ja kajauttanut ilmoille "Aikuinen nainen mä oon...".
Illalla esiintyivät Ocean Clubissa kolme tangokuningasta; Tangokuningas 1989 Risto Nevala, Tangokuningas 2006 Marko Lämsä ja Tangokuningas 2008 Jukka Hallikainen.
Kolmen kuninkaan tarinan kappaleet sai Martta Matkaajan jalan naputtamaan musiikin tahtiin.
Ensimmäisiä näkymiä Latviasta.
Reitti kulki kanavaa pitkin ja maisemia oli hienoa katsella laivan kannelta!
Kanavan varrella oli erilaisia koteja. Tämän pihapiirin puutarha kiinnostaa Martta Matkaajaa, jolla on orastava puutarhurin multainen viherpeukalo. Mitä mahtaakaan tällä pihalla kasvaa.
Latvialla on Itämerellä 531 kilometriä rantaviivaa.
Rajanaapureita ovat Viro, Liettua, Venäjä ja Valko-Venäjä.
Euroopan Unionin sivujen mukaan Latvian talouden tärkeimmät toimialat vuonna 2015 olivat tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (25,2 %), teollisuus (16,4 %) sekä julkinen hallinto ja maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (15,7 %). Tärkeimmät vientimaat ovat Liettua, Venäjä ja Viro ja tuontimaat Liettua, Saksa ja Puola.
Nostokurkien parvi kanavan varrella.
Kaupunkinäkymä laivasta kuvattuna.
Tietoja Latviasta pähkinän kuoressa:
Aikaero: Latviassa on sama aika kuin Suomessa.
Väkiluku: 1 968 957 (2016)
Hintataso: Latvian yleinen hintataso on varsin matala, mutta maan pääkaupungissa Riiassa hinnat ovat muuta maata korkeampia. (Martta Matkaaja ei katso tällaisella olevan vaikutusta päiväristeilyllä.)
Kieli: Latvia
Pinta-ala: 64 573 km2
Pääkaupunki: Riika, n. 730 000 asukasta
Uskonto: Suurimmat uskontokunnat ovat luterilaiset, roomalaiskatolilaiset ja ortodoksit. Latviassa ei ole valtionkirkkoa.
Valtiomuoto: parlamentaarinen Tasavalta
Pääkaupunki: Riika
Liittyi EUn jäseneksi: 1.5.2004
Valuutta: Euro
Riiassa laivasta poistuttiin ja tultiin takaisin laivaan autokannen kautta.
"Tämä on pieni askel Martalle, mutta suuri harppaus Martan matkailuhistorialle" tuumailee Martta Matkaaja astuessaan laivasta Latvian maankamaralle.
Jatkoa matkalle seuraa Risteily Riikaan osassa 2!
tiistai 8. elokuuta 2017
Kesäloman loppukiri ja mansikkatäytekakku
Sunnuntaina vietettiin valtakunnallista mustikkapiirakkapäivää. Meillä mustikkapiirakkapäivää ja viimeistä kesälomaviikonloppua juhlistettiin tällaisella masikkaruusukakulla :D Mansikkaviikoa juhlittiin valtakunnallisesti, kun meillä mansikka kukki ja oli vasta muutamia raakileita.
Joka kesä on tehtävä mansikkakakku tai saatava äidin tekemää mansikkakakkua. Mielellään molempia.
Tein kakun perinteisellä sokerikakkupohjanohjeella. Ohje oli blogissani 4.2.2017, kun tein synttärikakun. Tuolloin tein neljän munan kakun, nyt kolmen ja leikkasin kakkupohjaan vain kaksi kerrosta. Tässä ohje tähän pienempään täytekakkupohjaan:
TÄYTEKAKKUPOHJA (SOKERIKAKKUPOHJA)
Pohjaan tarvitset lasillisen kanamunia (3 munaa), lasillisen sokeria ja lasillisen jauhoja (puolet perunajauhoa, puolet vehnäjauhoa). Huom. laita kaikkiin laseihin aineita yhtä paljon!
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita 1 tl leivinjauhetta jauhoseokseen. Voit jättää leivinjauheen myös pois.
Lisää jauhot siivilän läpi varovasti käännellen kananmunasokerivaahtoon.
Korppujauhota voideltu vuoka (voitele vuoka margariinillä ja ripottele korppujauhoja niin, että sitä on joka kohdassa voidellulla alueella).
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa 40 min.
Anna kakkupohjan hieman jäähtyä ennen kumoamista. Leikkaa pohjasta kaksi kerrosta.
Kostuta kerrokset. Itse käytin tällä kertaa kostuttamiseen appelsiineista puristamaani mehua, mutta voit käyttää mehua, limsaa, sitruunalla maustettua vettä tai maitoa.
Väliin voit laittaa mansikkahilloa tai tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa.
Tähän kakkuun meni n. 4 dl kuohukermaa. Päällystin ensin kakun päällyosan kermavaahdolla ja sitten pursotin pursotuspussia käyttäen pieniä kukkia kakun reunoille.
Viipaloin mansikat ja aloitin mansikkaruusun tekemisen kakun keskeltä.
Kesäloma loppuu. Työt kutsuvat - kutsukirje suunnittelupäivään tuli viime viikolla.
Joka lomalla on näköjään käytävä työpaikalla ihan vain pyörähtämässä, vaikka mitään ihmeempää syytä olisikaan. Niin tänäkin vuonna. Kävin kurkkaamassa kahvioon, moikkaamassa kansliassa ja istahdin hetkeksi työpöytäni ääreen. Keväällä tyhjäksi siivoamaani työpöytää katsoessani fundeerasin, että siitä on hyvä taas uutta lukuvuotta aloitella.
Eilen tuli se fiilis, jota olen tässä koko kesän pikkuisen odotellutkin. Sain myyntihommaan viimeisen tarvittavan kipinän facebookissa näkemästäni työkamuni erityisen aktiivisesta myynti-ilmoitusten laitosta :D Terveisiä siis Heidille!
Laitoin ylimääräisiä tavaroita myyntiin facebookin nettikirppisryhmään. Myyntiin olen laittanut myös vitriinin, kynttiläastioita, kuksia, kukkopillejä, kiristallisia shampanjalaseja... Tätä postausta kirjoittaessani kävi ostaja hakemassa peilin ja toinen ilmoitti ostavansa shampanjalasit!
Aurinko paistaa ja on lämmintä. Mikäpä sen mukavampaa tällaiselle kesälomalaiselle :)
lauantai 5. elokuuta 2017
Martta Matkaaja kävi Juustoleipätapahtumassa Ristijärvellä
Martta Matkailija kävi eilen Ristijärven Marttojen järjestämässä Juustoleipätapahtumassa. Tapahtuma järjestettiin nyt kuudennen kerran. Olipa siis jo korkea aika täyttää aukko sivistyksessä ja käydä katsomassa tapahtumaa!
Lampaat saivat niin lapset kuin aikuisetkin hyvälle tuulelle. Lampaita kuvasi yksi jos toinenkin aikuinen.
Kuulin erään miehen kyselevän lampaalta "Niin, mikä sinulla olikaan kipeä?" ja siihen lammas vastasi "Pää!".
Metsäosastolla oli esillä metsäkoneita ja moottorisahaveistonäytöksiä. Tässä moottorisahalla veistettyjä lintuja. Moottorisahamestari kertoi, että käsi on kätevä lintujen ruokintateline - kämmenelle talipallo ja sormista roikkumaan useampi. Tällaista ei ole Martta Matkaaja ennen taipaileillaan nähnytkään!
Arvan ostamalla ja hyvällä tuurilla tämä merenneito oli mahdollisuus saada omakseen.
Kyllä näiden moottorisahaveistosten tekemiseen tarvitaan moottorisahankäyttötaitojen lisäksi myös taiteellista silmää. Kuinka moni meistä olisi nähnyt silmissään pöllinpätkässä ketun makoilemassa luolassaan? Ja kuinka moni olisi osannut ajatuksissaan näkemänsä moottorisahalla veistellä puuhun?
Tapahtumassa oli televisiosta tuttu mestarikokki Janne Pekkala tekemässä juustoleipäherkkuja. Tässä mestarikokki paistaa juustoleipää.
Juustoleivät paistettiin uuneissa tulen äärellä juustoleipää tasaisesti käännellen.
Tapahtumasta saattoi ostaa juustoleipää. Tapahtumassa näytettiin myös rieskojen tekemistä. Näiden herkkujen lisäksi oli tarjolla mm. muurinpohjalettuja, paistettuja muikkuja ja Marttojen valmistamaa ruokaa.
Käsityökeskuksen tiloissa oli työpajoja. Tässä työpajassa sai opastusta tilkkutöiden tekemiseen.
Tässä on yksityiskohta näytteillä olleesta applikaatiotekniikalla tehdystä tilkkupeitosta.
Tämä kukkakranssi on tuosta samaisesta tilkkupeitosta. Tämän peiton äärellä ihailin valtavaa määrää yksityiskohtia ja kunnioittaen sitä tuntimäärää, mikä tuon peiton tekemiseen on mennyt!
Tapahtumassa oli myytävänä erilaisia käsitöitä; ommeltuja, virkattuja ja neulottuja. Hinnat olivat erittäin asiakasystävälliset - tämä ensi kesää silmällä pitäen vinkkinä esim. kaikille lapasia ja villasukkia tarvitseville!
Huovutuspajassa pääsi tutustumaan neulahuovutukseen. Neulahuovutustekniikalla voi tehdä kolmiulotteisia- ja tasotöitä.
Virkkauspajassa syntyi kirjovirkkausreppu.
Tässä upeassa villatakissa on tekniikkana käytetty sekä kirjovirkkausta että kirjoneulontaa.
Rukilla langan kehrääjiä ei tänä päivänä joka talosta löydykkään! Tapahtumassa oli kehräämistä esittelemässä kolme tämän perinnekäsityön taitajaa - tässä heistä yksi.
Tässä esitellään isoäidin neliön virkkaamista ja langan kehräämistä rukilla.
Käsityöpajassa opastettiin myös järvikaislasydämen tekemistä.
Esiintymislavalla esiintyi kanteleryhmä. On se tuo kantelemusiikki vain aina yhtä vaikuttavaa ja kaunista kuunneltavaa!
Tapahtumassa esiintyi myös taikuri. Päivän aikana oli kilpailuita, kuten voimanaiskisa ja juustoleipäjuoksu. Näihin Martta Matkaaja ei kuitenkaan rohjennut osallistua.
Mobilistien hieno traktorien rivi - näistä Martta Matkaaja innostui erityisesti tällä kertaa Mobilistien esille tuomista moottoriajoneuvoista.
Palolaitos esitteli palokalustoaan...
ja Mobilistit vanhempaa palokalustoa.
Tapahtuma oli suoraan sanottuna laajuudessaan ja monipuolisuudessaan Martta Matkaajalle yllätys! Tapahtuma oli suhteellisen laajahkolla alueella, mutta siirtyä saattoi messujunalla, mikäli ei jalkaisin kulkeminen onnistunut tahi muutoin vain messujunakyytiä halutessaan. Tapahtumasta oli netistä ladattivissa esite tapahtuma sisältöineen ja karttoineen. Tahtumapaikalla oli infopiste, missä jaettiin tietoa tapahtumasta ja alueen kartta.
Hienoisesta sateen tihuutuksesta huolimatta väkeä riitti ja kaikki näyttivät hyvän tuulisilta. Esitteen mukaisesti tapahtumassa juhlittiin maakunnan rikasta ruoka- ja käsityöperinnettä Suomi 100 -juhlavuoden hengessä. Tapahtuma on monen eri toimijan yhteistyön onnistunut tulos - tuollaista yhteistyötä kannattaa jatkaa!
Metsäosastolla jaettiin kuusentaimia. Tämä Suomi 100 -juhlakuusi istutetaan mökille.
Kotimatkalla Martta Matkaaja päätti, että ensi kesänä käydä uudelleen Juustoleipätapahtumassa!