perjantai 30. kesäkuuta 2017

Perjantaipuuhia


Tänään on ollut aivan mahtava kesäsää! Aurinko on paistanut ja pieni hitusen viileä tuulen vire on pitänyt lämmön kohtuullisen tuntoisena.

Kävin aamupäivällä polkupyörällä ajellen hakemassa lippuja Runoviikon esityksiin. Olen talkoolaisena sekä katsojana ensi viikolla useammassa esityksessä. Matkalla koukkasin torin kautta ja kirppislöytönä mukaani lähti kuvassa oleva maljakko (2€).

Kirjastosta sain varaamani Villiyrtit tunnistusoppaan (Eija Lehmuskallio & Jouko Lehmuskallio 2016). Kirjassa on tunnistusohjeiden lisäksi vinkkejä villiyrttien käyttöön.

Kesäherkkuvinkki: Viipaloi melonia ja laita kulhoon jääkaappiin. Kylmät meloniviipaleet maistuvat näillä kesäkeleillä!


Istutin tänään uuden ruusun (Nina Weibull). Multana käytin Kekkilän perennoille ja ruusuille tarkoitettua erikoismultaa. Multa on tuotetietojen mukaan kehtitetty monivuotisille kasveille ja humusyhdiste vahvistaa juuria.


Tässä on toinen viime kesänä istuttamistani juhannusruusuista. Ei kukkineet vielä tänä juhannuksena :)

Innostuin kitkemään ruusujen juurilta heinät ja rikkaruohot - kaikenlaista innostusta sitä ihmisellä on. Mietin kyllä, että menikö vähän yli, kun saksilla nykersin heiniä päivänkakkaroiden ympäriltä... Ihan vain siksi, että viime kesänä päivänkakkarat kukkivat niin kauniisti :)


Konna lenkillä. Punakorvakilpikonna Alvin luimuilee kuoressaan ja ihmettelee auringon paistetta.

Nyt pakkauspuuhiin - lähdetään mökille viikonlopuksi!
Mukavaa viikonloppua!

keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Martta matkaili Lieksassa "Näe ja koe Lieksa 1,5 tunnissa" -teemalla :)


Minulle tarjoutui eilen mahdollisuus lähteä käväsemään Lieksassa. Tällä kertaa pääset siis nojatuolimatkalle Lieksaan Martta Matkailijan toimiessa oppaana :)


Ensimmäisenä menin tutkimaan torin laidassa olevan Pankakosken kierrätyskeskuksen tarjontaa. Talo oli täynnänsä aarteita eri aikakausilta; astioita, lamppuja, tauluja, vaatteita, verhoja, liinoja, huonekaluja, mattoja... Suosittelen paikan päällä käymistä, koska kierrätyskeskus ei kierrä rompetoreilla myymässä tavaroita. Aikaa tutkimiseen kannattaa varata, koska katseltavaa riittää!


Itse ostin ranskalaisen Arcoroc:n valmistamia kalanmuotoisia lasilautasia. Lautasia lähti mukaan koko myynnissä ollut nippu eli 6 kappaletta, joista maksoin vajaa 6 euroa. Minulla oli näitä lautasia entuudestaan muutama, nyt pieniä lautasia on tarvitsemani määrä. Nämä pienet lautaset ovat leipälautasia, mutta näitä kalalautasia löytyy myös tarjoilu- ja ruokalautasina.

Kierrätyskeskuksesta menin kirjastoon. Kirjastoissa on yleensä erilaisia näyttelyitä, eikä Lieksan kirjasto tehnyt tässä poikkeusta. Vinkki: käy tutustumassa eri paikkakuntien kirjastoihin ja niissä oleviin näyttelyihin. Sadepäivänä on kiva mennä kirjastoon lukemaan lehtiä, lainaamaan luettavaa ja muuten vain katselemaan vaikkapa käsityö-, puutarha- ja sisustuskirjoja. Milloin olet muuten käynyt viimeksi oman paikkakunnan kirjastossa katsomassa näyttelyä? :)



Kirjastossa oli vitriinissä Pirkko Ahtiaisen nukkekotinäyttely. Lieksan kirjaston sivuille voit tutustua osoitteessa http://vaarakirjastot.fi/lieksa.


Kirjastossa oli Nurmeksen kameraseura ry:n Mielikuvia? -näyttely. Kuvat olivat kerrassaan upeita! Aiheina oli mm. luonto, eläimet ja ihimiset. Näyttely on esillä 30.6.2017 eli nopeat ehtivät vielä katsomaan näitä näytteillä olevia upeita kuvia!


Kirjastosta kipaisin tutustumaan paikallisen leipomon tuotteisiin. Leipuri leipoo kuutena aamuna viikossa makeat ja suolaiset herkut. Leipomossa on kahvio ja arkipäivinä luonasaikaan buffet. Tutustu tästä tarkemmin Lieksan Leipomoon.


Lieksan Leipomon suosituin tuote on Waski-leipä. Se on sekaleipä, jossa on mallasta. Herkuttelimme Waski-leivällä illalla kotona ja todella hyvää oli!



Lanttujauhelihakukko on Lieksan Leipomon uusi tuote. Ostin kukkoja matkaevääksi. Lanttu ja jauheliha taikinakuoressa on erittäin maukas yhdistelmä!


Kreivi Pietari Brahe perusti 1653 Lieksanjoen suulle Kirkkosaarelle ja Kaupunginniemeen Brahean kaupungin. Brahea lakkautettiin 1680-luvulla. 1870-luvulla Pielisjärven keskustaajama Lieksa kasvoi pitäjän keskukseksi. Suurpalo hävitti kesällä 1934 taajaman keskustaa, mikä antoi sysäyksen uudisrakentamiselle ja näin perustettiin Lieksan kauppala. Lieksan kauppala ja Pielisjärven kunta yhdistettiin 1.1.1973 ja perustettiin Lieksan kaupunki.


Patsaan juurelta kipaisin Kulttuurikeskukseen katsomaan taidegraafikko Tiina Kivisen taidenäyttelyä. Näyttely on avoinna 15.6.-18.8.2017. Teokset olivat vaikuttavia ja niiden äärellä olisi viipynyt kauemmin kuin sen, mitä aikaa oli tällä kertaa käytettävissä.

Tiina Kivisen omilla esittelysivuilla kerrotaan: "Kiviselle luonnonelementit ovat olleet ja ovat yhä pääosassa, pelkistettyinä ja selkeinä. Suomalaisen maiseman henkinen perintö vaikuttaa ja näkyy kuvien selkärankana. Tämän rinnalle on uusissa teoksissa tullut ihminen, tutkimusmatkailija. Teokset jatkavat kuitenkin Kivisen kuva-ajattelun pitkälle pelkistettyä ja mietiskelevää luontoteemaa."

Lue lisää, mitä sivuilla kerrotaan taidegraafikko Tiina Kivisestä.


Ennen matkan jatkumista Lieksasta, kuvasin keskustassa olevan Kaupan kaivo -muistomerkkin. Lieksan kauppa osakeyhtiö on pystyttänyt muistomerkin rajakaupan kunniaksi vuonna 1967.


Mukaani Lieksasta nappasin Lieksan Vaskiviikko -esitteen. Vaskiviikko järjestetään 21.-29.7.2017. Tutustu tapahtumaan tarkemmin Vaskiviikon nettisivuilta.

Kiitos nojatuolimatkaseurasta!

sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Juhannuksena Tallinnassa


Torstai-iltana päätimmekin lähteä juhannukseksi merille ja varasimme risteilyn Tallinnaan :D Perjantaina aamulla klo 8.30 lähdimme kohti Helsinkiä ja olimme perillä länsisatamassa noin klo 16.


Matka sujui mediassa paljon puhutussa juhannusruuhkassa vallan mainiosti, olimmehan menossa vastavirtaan. Erityisesti Lusin kohdalla näimme vastaantulevalla kaistalla kunnon ruuhkan - jopa siinä määrin, että oli otettava kuva :)


Juhannus (Jaanipäev) on nykyään Virossa kansallinen vapaapäivä. Monet lähtevät viettämään tätä yhtä Viron vanhimmista ja suosituimmista kansanjuhlista maalle.
Virossa niin juhannusaatto kuin juhannuspäivä ovat liputuspäiviä ja lippua ei saa niiden välisenä yönäkään laskea salosta.

Turisteille tarkoitetut matkamuistomyymälät olivat kuitenkin auki, joita vanhassa kaupungissa oli paljon.


Katumaalaus varoitti taskuvarkaista. Voroille tilaisuuksia olisikin ollut viljalti, kun meitä turisteja oli paljon pöllöinä pyörimässä kaduilla ja toreilla. Eri kansallisuuksia edustavia turistiryhmiä, yksittäisiä turisteja ja perheitä kiersi vanhassa kuapungissa paljon. Tallinna on turisteille kuitenkin kuten mikä tahansa eurooppalainen kaupunki, ei sen turvattomampi.



Tässä pihapiirissä oli päätetty olla antamatta polkupyörävarkaille mahdollisuutta.


1230-luvulla rakennettu Nigulistinen kirkko on entisöity 1980-luvulla ja siitä lähtien se on toiminut kirkkotaiteeseen erikoistuneena museona.


Museon vieressä olevassa puistossa oli upeita pergoloita lepotuoleineen.


Suihkulähde oli kävelyn kestävän lasin alla. Näin puiston moderni vesielementti pysyy todellakin siistinä.



Tässä puistossa ei ruohonleikkaamisen kanssa tarvitse jumppailla.


Tallinnan uutta ja vanhaa kaupunkia.


Tallinnassa kohtaa uusi, moderni arkkitehtuuri, vanhan - jopa samassa pihapiirissä.



Tallinna on Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki.




Tallinnan vanhan kaupungin alkuperäisinä säilyneet kapeat ja kiemurtelevat mukulakivikadut ovat tarkoitettu vain jalankulkijoille.


Vanhankaupungin alueella on paljon kirkkoja. Kirkot erottuvat kaupunkinäkymästä, kun laiva tulee Tallinnan satamaan.

Aleksanteri Nevskin katedraali on historistista sekatyyliä edustava ortodoksinen kirkko. Kirkko valmistui vuonna 1900, jolloin Viro kuului Venäjän tsaarivaltioon.


Pyhän Nikolaoksen kirkko on keskiaikainen kirkkorakennus Tallinnassa. Se on pyhitetty Nikolaos Ihmeidentekijälle, kalastajien ja merimiesten suojeluspyhimykselle.


Vanhoissa rakennuksissa on upeita yksityiskohtia.


Kurkkaus rautaportin välistä sisäpihalle.



Tarkkasilmäinen turisti huomaa nähtävyyksien lisäksi muutakin. Onko tämä ollut virolaisen kerrostalostalkkaajan julma kohtalo?


Virolainen Georg Ots (1920-1975) on Suomessa yksi tunnetuista virolaisista. Hänen ensilevytys Suomessa oli Saarenmaan valssi. Otsille ovat säveltäneet lauluja mm. Rauno Lehtinen ja Toivo Kärki. Hän on saanut taiteilijana korkeimman eli Sosialististen neuvostotasavaltojen liiton kanstantaiteilijan arvonimen. Saarenmaan valssillakin on aikoinaan ollut poliittinen viestinsä - sanat kertovat sosialististen talkoiden päätteeksi järjestetyistä tansseista.


Onnelik Korstnapuhkija, onnellinen nuohooja, kävelee lähellä oopperataloa. Turistit kuvaavat kuulemma usein itsensä nuohoojan kanssa, mutta minä nappasin vain kuvan tästä kuuluisasta kulkijasta :)




Vanhassa kaupungissa oli rakennuksissa upeita ovia!


Graffitti voi olla näin hieno.


Päätimme kävelyretken kulkemalla Tallinnan vanhassa kaupungissa Viru-kadun päässä olevien kahden porttitornin kautta. Pari tornia ovat 1300-luvulla valmistuneen rakennelman etuportti. Porttirakennelma on purettu lähes kokonaan 1880-luvulla jotta liikenteelle saatiin tilaa, mutta kaksi porttitornia jätettiin ja ne ovat yhä Tallinnan tunnuksia.


Vanhankaupungin eteläpuolella on Vapaudenaukio (Vabaduse väljak). Ristihuippuinen pylväs on muistomerkki vuosina 1918-1920 käydystä Viron vapaussodasta.



Omat matkatavarat olivat erittäin kevyet verrattuna Miehitysmuseon (Okupatsioonide muuseum) edessä oleviin matkalaukkuihin.

Miehitysmuseo kerää, tallentaa, tutkii ja esittelee Viron lähihistoriaa. Miehitysmuseon perusnäyttely kertoo miehitysajasta, sorrosta, kansallisesta vastarinnasta ja laulavasta vallankumouksesta Virossa ajalla, jolloin se oli vuoroin Neuvostoliiton, Saksan ja jälleen Neuvostoliiton miehittämä.


Tällä kertaa oopperatalo ei ylittänyt blogikynnystäni, mutta oopperatalon parkkipaikan puomi ylitti :)