Sivut
▼
tiistai 30. toukokuuta 2017
Viherkotoilua: Yrttien kasvatusta ruukuissa
Koska kelit ovat vielä meidän leveyspiirillä sitä mitä ovat, päätin laittaa muutamia lempiyrttejäni kasvamaan ruukkuihin. Laitoin saviruukkuihin rosmariinia, basilikaa ja minttua. Mintuista valitsin minulle uuden tuttavuuden suklaamintun.
Ostin kaupan hevi-osastolta ruukut yrttejä ja istutin ne saviruukkuin - oikotie onneen :)
Tässä vaiheessa pidän ruukkuja vielä sisällä keittiön ikkunan ääressä. Kun kelit antavat myöten, nostan ruukut pihalle. Satoa kerään sitä mukaa, kun tarvitsen niitä. Leikkaaminen ja versojen typistäminen saa kasvit tuuhakoitumaan.
Basilika
Basilikaa voi lisätä lähes jokaiseen ruokaan oman pehmeän makunsa vuoksi. Sitä käytetään mm. raaka-aineena pestoon, pastan maustamiseen ja ruokiin yhdessä tomaatin ja valkosipulin kanssa.
Basilikaa pidetään myös lämmittävänä sekä virkistävänä yrttinä.
Minttu
Yksi klassikkoyrteistä. Käytetään lampaan mausteena, sopii hedelmäsalaattiin, jäätelöön, leivontaan, suklaamousseen ja silakkarullien mausteeksi.
Mintulla voi maustaa boolin tai siitä voi valmistaa teetä, maustaa kahvin sekä jääveden. Teen valmistan kaatamalla kuuman veden pannun pohjalla olevien mintunlehtien päälle. Kahvin maustan samalla tavalla kuin teen - kaatamalla mintunlehtien päälle kahvia.
Koska minttu kasvaa juuriversoista ja leviää helposti, kasvatan pihalla kasvatuslaatikossa minttua irtokarkkirasiasta tekemässäni kasvatusastiassa. Olen tehnyt reikiä irkkarilaatikon pohjaan (ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois) ja upottanut rasian kasvatuslaatikkoon - näin olen saanut rajattua minttujen kasvatusalueen. Mintun tuoksu houkuttelee hyödyllisiä pölyttäjiä ja toimii karkoitekasvina tuholaisille.
Suklaaminttu on (mentha piperita `Chocolate Mint`) minttu, jossa on suklaan tuoksu ja aromi. Maku sopii jälkiruokiin, juomiin ja kastikkeisiin.
Rosmariini
Rosmariini muistuttaa havua, sillä sen lehdet ovat neulasmaiset, tummanvihreät ja jäykät. Ruokaan laitettaessa tuore rosmariini on voimakkaampaa kuin kuivattu. Maultaan se on sekoitus timjamia ja salviaa. Tuoksultaan se muistuttaa pihkaista mäntymetsää.
Rosmariinia käytetään maustettaessa riista- ja lammasruokia, liharuokien marinointiin, uuniperunoiden maustamiseen ja keittoihin mausteeksi. Rosmariiniä on totuttu käyttämään papu- ja tomaattiruuissa sekä focaccia-leivän päällä.
Rosmariinia voidaan käyttää rohtokasvina, virkistämässä ja raikastamassa kylvyissä sekä erilaisissa voiteissa.
Nyt siis kaupan hevi-osastolle tutustumaan yrttivalikoimaan ja istuttamaan ruukkuihin!
sunnuntai 28. toukokuuta 2017
Kässämarttailua: virkattu lasinalunen
Innostuin virkkaamaan lasinalusia. Kun mieleistä ohjetta ei löytynyt, niin päätin kehitellä oman. Tässä lauantai illan ja sunnuntai aamupäivän suunnittelun tulos:
Virkattu lasinalunen
kjs = ketjusilmukka
p = pylväs
ps = piilosilmukka
1 krs. Virkkaa aloitusrenkaaseen kolme ketjusilmukkaa (tämä on yksi pylväs). Virkkaa aloitusrenkaaseen 13 pylvästä. Sulje kerros piilosimukalla.
2 krs. Virkkaa neljä kjs (= p + kjs). Virkkaa p ja kjs - toista kerros loppuun. Kerroksen lopussa virkkaa kjs ja sulje kerros virkkaamalla ps.
3 krs. Virkkaa kolme kjs (= pylväs). Virkkaa jokaisen edellisen kerroksen pylväiden väliin kaksi p ja p jokaisen edellisen kerroksen pylvääseen. Päätä kerros virkkaamalla ps.
4 krs. Virkkaa kolme kjs. Jätä yksi edellisen kerroksen silmukka väliin, virkkaa p, yksi kjs ja p samaan silmukkaan kuin edellinen p. Kerroksen lopussa virkkaa p ensimmäisen pylvään kanssa samaan edellisen kerroksen silmukkaan, virkkaa kjs ja sen jälkeen päätä kerros piilosilmukalla.
5 krs. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa (= pylväs). Virkkaa pylväs jokaiseen edellisen kerroksen silmukkaan. Päätä kerros piilosilmukalla.
6 krs. Virkkaa kjs, jätä yksi edellisen kerroksen silmukka väliin ja virkkaa kolme p (kaikki samaan edellisen kerroksen silmukkaan). Virkkaa kjs, jätä edellisen kerroksen silmukka väliin ja virkkaa ks (kiinteä silmukka). Toista näin kerros loppuun.
Vinkki: Nämä lasinaluset ovat kiva kesävieminen tai muistaminen vaikka muskari-, eskari- tai kouluopelle :)
Nyt virkkuukoukku viuhumaan ja lasinalusia virkkaamaan!
perjantai 26. toukokuuta 2017
Helatorstain kuvapäiväkirja
Mauno Koiviston suruliputus ja Suomi 100 juhlavuoden liputus. Oli pysähdyttävä matkalla kaupungin keskustaan ja fundeerattava.
"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka kaikki tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin." Mauno Koivisto 1923-2017
Helatorstaina oli aikaa kaunistautua. Kulmat ja ripset saivat väriä - Salonki Silkki & Sokeri.
Pekka Heikkisen Pulla-Pirssi oli parkkeerattu sulkemaan Välikatu. Syynä oli perinteinen Välikadun valtaus -tapahtuma. Ohjelmassa oli musiikkia, teatteria, tanssia ja muuta taidetta.
Kotonakin kaunistauduttiin <3 <3
Pyykkikone lauloi pitkin päivää. Pyykit kuivuivat ulkona.
Koko piha on nyt haravoitu. Amatööri puutarhamartta haravointihommissa - rakko kädessä :)
Puuhakkaan päivän tiimellyksessä marttakin ottaa ruuanlaiton rennoin rantein; ranskalaiset makkaralla ja Aura-juustolla.
Iltapäivällä kuulimme maantien kutsun ja vaihdoin farmarit ajohousuihin. Kevään ensimmäinen moottoripyöräreissu. Ajoimme mutkan Vuokatissa.
Vuokatin rinteillä oli vielä näin paljon lunta.
Ajotakin toppavuori ei ollut vielä yhtään liikaa. Paluumatkalla satoi muutaman pisaran, mutta se ei menoa haitannut.
Illalla kässämarttailin :) Innostuin virkkaamaan lasinalusia. Vinkin sain Hannalta Instagramista (kirppisluuta).
Helatorstain jälkeinen päivä on ollut vapaapäivä. Olen siivonnut, pessyt olohuoneen ikkunat (olohuoneessa on nyt teräväpiirtoikkunat) käynyt uimassa ja kampaajalla. Ostin 10 säkkiä multaa eli huomisen hommat jo varmaan arvaatkin :)
tiistai 23. toukokuuta 2017
Kotoilua keittiössä: suklaamuffinssit unelma pehmeällä kuorrutteella
Koulupäivän jälkeen tytär päätti leipasta suklaamuffinsseja. Oli kuulemma löytänyt hyvän amerikkalaisen suklaamuffinssien ohjeen, jota mukaillen teki oman versionsa. Muffinssien kuorrutteen hän oli bongannut toisesta ohjeesta.
Ihailtavaa rohkeutta ja soveltamista sekä eri ohjeiden muokkaamista ja yhdistelyä!
Suklaamuffinssit
100 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1. Vatkaa huoneen lämpöinen voi/margariini ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kananmunat yksitellen samalla hyvin vatkaten.
3. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, kaakaojauhe (siivilän läpi) ja vaniljasokeri.
4. Lisää kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa taikinaan.
5. Laita taikinaa muffinssivuokiin täyttämällä 2/3 vuoista.
6. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Kuorrutus
Tämä kuorrutus yllätti täysin! Ja kaikin puolin vain positiivisesti - maku hyvä ja rakenne kuorrutteeksi oivallinen!
Kuorrutteen ohjeen tytär oli löytänyt Kakkukatrin sivuilta, jonne kuorrutteen ohje oli otettu alkuperäisohjeesta Tasty Kitchen sivuilta (löytyy otsikolla "That's the Best Frosting I've Ever Had").
5 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
225 g voita
2 1/4 dl sokeria
1. Laita kattilaan maito ja vehnäjauhot. Sekoita keskilämmöllä niin kauan, että seos sakenee. Anna seoksen jäähtyä.
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeri.
3. Yhdistä maito-jauhoseos ja voi-sokeriseos. Vatkaa vähintään 3 minuuttia, kunnes kuorrutus on pehmeää ja kuohkeaa (muistuttaa lähes kermavaahtoa).
4. Pursota pursotinpussilla tai levitä kuorrute muffinssien päälle.
Herkullisia muffinsseja - suosittelemme!
sunnuntai 21. toukokuuta 2017
Martta matkaili pitkin Pohjois-Karjalaa ja -Savoa :)
Lähdimme aamulla kohti Pohjois-Karjalaa - aurinko paistoi ja keli oli muutoinkin mitä loistavin. Menimme ensin Enoon kaffettelemaan sukulaisten luokse :) Enossa kevät oli pitemmällä kuin meillä Kajaanissa - valkovuokot kukkivat.
Päivitimme myös viherkuulumiset. Viherhuoneessa alkaa olla jo hieman ahdasta. Osa kasveista laitetaan ulos, kun ilmat lämpenevät.
Nämäkin kaipaavat jo istutusta ja ulos pääsyä.
Enosta ajelimme Susirajan Rompepäiville. Myynnissä oli mm. lasitavaraa,
kahvikuppeja ja aterimia,
sekä sisäsiistejä posliinilemmikkejä.
Rompetorilla oli myynnissä myös kaikenlaisia koneita, vaatteita, varaosia, moottoreita, polkupyöriä, mopoja, leluja, verhoja, liinoja, peltisiä rasioita, pitsejä, kortteja huonekaluja, koulujen vanhoja opetustauluja, kirjoja ja lehtiä.
Tarkemmin Susirajan rompepäivistä voit lukea osoitteesta www.susirajanmobilistit.fi.
Nimellinen sisäänpääsy/kannatusmaksu oli 5 euroa ja rompetorin lisäksi pääsi tutustumaan myös automuseoon.
Näin martta liehutteli lippuja Suomi-Ruotsi jääkiekko-ottelun hengessä. Kuopion Ikea.
Kuopion ostoskeskus Matkuksessa oli esillä täytekakkuja, joiden yhteydessä Savon ammatti- ja aikuisopisto markkinoi koulutuksiaan. Kyllä oli upean näköisiä kakkuja ja paljon hienoja yksityiskohtia!
Matkuksessa shoppaillessa tuli nälkä - siispä syömään!
Kävimme syömässä Rossossa. Erinomaista, tuumaili martta :)
Kotimatkalla popiteltiin vielä kertaalleen päivän teemabiisiä - Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala. Matkaa kertyi reilu 500 kilometriä, kokemusta ja näkemistä sekä yhdessä reissaamista ja olemista roppa kaupalla!
Martta vinkkaa - käy rompetoreilla katsomassa tarjontaa ja tekemässä löytöjä. Netistä löydät hakusanalla rompetori tämän kesän tapahtumat.
torstai 18. toukokuuta 2017
Patonkibaari ja puutarhakuulumisia
Tänään töiden jälkeen kävin Kainuun Marttojen toimistolla, Marttalassa, hakemassa yrttiesitteitä. Järjestämme nimittäin marttaopintokavereiden kanssa villiyrtti-illan kesäkuussa. Kotiin päästyäni päätin laittaa pystyyn patonkibaarin, kun se valmistuu niin sukkelaan.
Patonkibaari
Esikypsennettyjä patonkeja paistetaan 225 asteisessa uunissa kymmenen minuuttia. Paistamisen jälkeen patonkien annetaan hieman jäähtyä. Kun täytevaihtoehdot ovat valmiiksi pilkottuina ja viipaloituna, on jokaisen helppo täyttää patonkinsa itselle mieleisillä täytteillä.
Täytevaihtoehtoina tällä kertaa oli kanafilettä suikaleina, salaattia, tomaattisiivuja, tuorekurkkua, maustekurkkua, majoneesia, hunajasinappi-salaatinkastiketta ja cheddarjuustosiivuja.
Illanhiiventeessä siivosin yhden kukkapenkin, mansikoiden kasvatuslaatikon ja etupihan havujen kasvatuslaatikon. Kuvassa on takapihan kukkaloistoa :D
Siis meillähän on vielä muutamia lumikinoksia. Lumen alta oksiaan oikoo viime syksynä istutetut koristearoniat.
Etupihan havujen kasvatuslaatikossa oleva kuunlilja näkyy jo!
Nukkumaan mennessäni taidan lukea taas Viherpiha -lehteä ja puutarhaunelmoida <3
tiistai 16. toukokuuta 2017
Teatterikaverit tapaamassa Miehen kosketus- ja Mehiläiskoodi -esitysten työryhmiä ja harjoituksia
Kajaanin Kaupunginteatteri ja Kajaanin Kaupunginteatterin Tuki ry aloittavat syksyllä 2017 yhteistyössä yleisölle suunnatun uuden toimintamuodon - Teatteritreffi-esitykset.
Teatterikaveritoiminnan tarkoituksena on madaltaa kynnystä tulla teatteriin. Ensi kaudella järjestetään Kajaanin Kaupunginteatterissa Mehiläiskoodi ja Miehen kosketus -esityksistä molemmista kolme teatteritreffi-esitystä.
Ryhmätreffeille voi osallistua kuka tahansa lipun varauksen yhteydessä ilmoittautunut katsoja. Ryhmään mahtuu 10 henkilöä. Teatterikaveri kertoo ryhmälle taustatietoja näytelmästä ja treffien yhteydessä on myös tekijätapaaminen eli joku työryhmän jäsen käy tervehtimässä ja kertomassa esityksestä teatteritreffiläisille.
Teatteritreffeille osallistujat voivat kokoontua myös väliajalla yhteen vaihtamaan kokemuksiaan.
Sekä Miehen kosketus- että Mehiläiskoodi-esitysten harjoituksissa me teatterikaverit saimme esittää kysymyksiä ja keskustella työryhmän kanssa mm. näyttelemisestä, näyttelijänä olemisesta ja tietenkin produktioista itsestään. Näiden tapaamisten kautta saatua tietoa me kerromme teatteritreffeillä tulevalla esityskaudella.
MIEHEN KOSKETUS
Miehen kosketus on Vaara-kollektiivin ja Kajaanin Kaupunginteatterin tuottama kantaesitys, jonka ensi-ilta on 2.9.2017 Kajaanin Kaupunginteatterin Sissilinnassa. Miehen kosketus on myös yksi alueteatterin kiertueohjelmiston esityksistä.
Esitystä varten on haastateltu 50 suomalaista miestä eri puolilta Suomea - heidän kokemuksistaan ja suhteesta kosketukseen. Lisäksi on haastateltu tutkijoita ja asiantuntijoita. Nämä haastattelut luovat näkemyksen siitä, miten mies koskettaa.
Taustatyöstä, käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Eino Saari. Näyttelijät ovat Panu Huotari, Janne Kinnunen, Mikko Orpana, Kimmo Pietilä ja Heikki Törmi.
Esitykseen yhteyteen tulee valokuvanäyttely, joka on osa Suomi 100 -juhlavuotta ja Taidetestaajat-hanketta.
Miehen kosketus -esityksestä voit lukea tarkemmin Kajaanin Kaupunginteatterin sivuilta.
MEHILÄISKOODI
Mehiläiskoodi on koko perheen musikaali. Se on myös kantaesitys eli käsikirjoitus on tehty juuri tätä Kajaanin Kaupunginteatterin näytelmää varten. Näytelmän käsikirjoitus on Sami Parkkisen käsialaa. Myös musiikki on uutta, juuri tätä näytelmää varten sävellettyä. Musiikista vastaa Riku Niemi. Näytelmän ohjaa Minna Vainikainen. Näytelmä toteutetaan yhteistyössä Riku Niemi Orchestran, Kajaani Dancen, KAO:n ja MLL:n Kajaanin paikallisyhdistyksen kanssa.
Mehiläiskoodin ensi-ilta on 30.9.2017. Mehiläiskoodi -esityksestä voit lukea lisää Kajaanin Kaupunginteatterin sivuilta.
Kulttuurimartta on ensi syksynä Kajaani Kaupunginteatterin teatterikaveri! Tavataan teatterissa :)
sunnuntai 14. toukokuuta 2017
Äitienpäivä - juhlaa ja herkuttelua
Kakkua ja kesäpäiväteetä Kaustiselta ostetusta ruusumukista...
...vaikka aamun ensimmäinen näkymä lupasi aivan muuta kuin kesäistä keliä.
Päivällä Linnantauksen kirkossa oli kansanlaulukirkko.
Messussa soittivat ja lauloivat Kainuun Musiikkiopiston Kajana kanteleet -ryhmä.
Linnantauksen kirkossa oli esillä kirjoista tehtyjä enkeleitä.
Talvinen näkymä takapihalla ei saanut aikaan samanlaista reaktiota, millaisen Pekka Pouta sai viime viikolla tulevasta säästä kertoillessaan. Saa nähdä, milloin päästään puutarhahommiin.
Äitienpäivän onnitteluvierailulle meno tuntui kelien puolesta kuin olisimme olleet liikenteessä talvella.
Ei päästä Vuokatissakaan lähiaikoina toukotöihin.
Kotimatkalla ei ollut maantie kuuma, eikä kuultu maantien kutsua. Kaunista kyllä oli.
Tänään olemme Variskankaan Marttojen whatsup-ryhmässä saaneet uuden päivityksen sääasioihin: Talvi jatkuu vielä niin kauan kun metässä on piekanan kokonen läntti lunta. Taitaa siis talvi jatkua vielä jonkin aikaa :D