Sivut
▼
tiistai 31. tammikuuta 2017
Hallitusmarttailua
Hallitusmarttailu alkoi kohdaltani jo viime vuoden puolella, kun marttakokouksessa kerrottiin hallitukseen tarvittavan uusia jäseniä. Minua kysyttiin ja suostuin. Mikäpä siinä - hallituksen jäsenhän on marttatoiminnan aitiopaikalla. Olen ollut nyt kahdessa hallituksen kokouksessa, eikä ole ahdistanut eikä kaduttanut kertaakaan, että lupauduin ;D
Variskankaan Marttojen puheenjohtajan, Tuulan, kauniiseen kotiin tuntee itsensä aina tervetulleeksi hallituskokoustelemaan! Sekä marttapuheenjohtaja, että hänen miehensä tulevat molemmat ovelle tervehtimään ja toivottamaan tervetulleeksi. Ja kokoustarjoilu... herkullista, Tuulalle kiitos :)
Kokouksessa valmisteltiin kevätkokousasiat ja sain taas melkoisen määrän tietoa liittyen Marttojen toimintaan! Tiedän Marttojen monipuolisesta toiminnassa jotain, mutta Marttojen tekemän yhteistyön kirjo eri toimijoiden (esim. Keliakiayhdistys, seurakunta, koulut) kanssa hieman yllätti minut.
Keskustelimme kokouksessa minun ja kahden muun hallituksen jäsenen aloittamista Taitoavain-I opinnoista. Opintoihin kuuluu tapahtuman järjestäminen ja opintokerhojen pitäminen. Saimme hyviä vinkkejä aiheista, ajankohdista ja paikoista sekä tapahtuman, että opintokerhojen järjestämiseksi. Taitoavain-I opinnoista kerroin tarkemmin 18.1.2017 postauksessa.
Kuva on puheenjohtajan kotoa keittiöstä. Kiinnittämällä hyllyn kattoon saa kannurivistön kaikkien ihailtavaksi.
Ylin kuva on myös puheenjohtajan kotoa. Purkissa oli edellisessä kokouksessa pöytäkynttilä, nyt puheenjohtajan syntymäpäivän kunniaksi saamat tulppaanit. Jos siis löydät jostakin Riihimäenlasin vanhan lasipurkin, vaikka ilman kantta - osta pois :)
Näin upeasti kirjaillun pöytäliinan oli puheenjohtaja saanut syntymäpäivälahjaksi marttaystävältään Irmalta.
sunnuntai 29. tammikuuta 2017
Kotoilua keittiössä: Tulinen-tomaattihillo
Sain ystävältäni joululahjaksi purkin tulista-tomaattihilloa. Pyysin häneltä ohjeen, kun tämä tomaattihillo on koko perheen suosikki. Käytämme tätä mm. Texmex-salaattiin. Texmex-salaatin ohjeen löydät 15.1.2017 postauksestani.
Ystäväni kertoi ohjeen löytyvän DanSukkerin sivuilta eli löydät sen tästä.
Tomaattihilloon tarvitset:
800 g tomaatteja TAI
800 g kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
400 g punaisia paprikoita
4–6 punaista chiliä
6–8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria
Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin. Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, kaada ne liemineen kasariin ja leikkaa saksilla neljään osaan.
Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia.
Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.
Reseptin on laatinut DanSukker.
DanSukkerin ohjeen mukaan tätä voi tarjota grillattujen liha- ja makkararuokien kanssa tai hampurilaisten, kastikkeiden ja ruokien mausteena. Ystäväni kertoi käyttävänsä tätä voileivän päällä!
perjantai 27. tammikuuta 2017
Näin saat lapset siivoamaan
Marianne Heikkilä Marttaliitosta kertoo Suomela.fi sivuilla olevassa videossa, miten lapset saadaan mukaan siivoamaan. Videon löydät täältä.
Heikkilä antaa videolla kolme neuvoa niin työnsä puolesta kuin äitinä:
1) Tehkää lista, missä on nimettynä jokaiselle vastuualue siivouksessa (esim. pölyjen pyyhintä, imuroiminen, pesukoneen tyhjentäminen).
2) On tärkeää, että siivousvälineet ovat kunnossa. Hyvät ja mieleiset välineet nimetään jokaisen vastuualueen mukaan, esim. nätit siivousrätit pölynpyyhkijälle ja tekniikasta tykkäävälle nimetään tehokas imuri.
3) Koti ei ole hotelli. Jokaisella on oma tehtävä siivouksessa, eikä siivous ei ole yhden henkilön varassa - siivous on yhteinen asia.
Uusi opetussuunnitelma mahdollistaa kotitalouden opettamisen alakoulussa vuosiluokilla 1-6. Kotitalouden opinnot voidaan toteuttaa kaikille yhteisenä oppiaineena, osana taide- ja taitoaineiden valinnaisuutta tai valinnaisaineena. Opetuksen järjestäjä voi päättää miten paikallisessa opetussuunnitelmassa taito- ja taideaineiden valinnaisiin osoitetut vuosiviikkotunnit jakaa. Martat kannustavat, että koulut tarjoaisivat oppilaille mahdollisuuden opiskella kotitaloutta jo alakoulussa.
Martat järjestää yhdessä Sinituotteen kanssa Suomen juhlavuoden 2017 kunniaksi Moppirata-kiertueen. Tavoitteena on opettaa siivoustaitoja 4. luokkalaisille siivoustyöpajassa. Kiertue toteutetaan syyslukukaudella 2017 ympäri Suomea. Lisää kiertueesta voit lukea täältä.
Kaikkea ei voi koulukaan opettaa. Siivouksen malli ja asenne opitaan mielestäni kotoa. Tärkeää on, että lapset otetaan mukaan siivoukseen, työtehtävät sovitaan ikätason mukaisiksi - yläkoululaisen siivoushommat ovat erilaisia kuin eskarilaisen. Yläkoululaisen voi vastuuttaa huolehtimaan oman huoneensa yleisestä siisteydestä muulloinkin kuin siivouspäivänä - tämä ei ole liikaa vaadittu. Tällä tavoin opetellaan tärkeitä taitoja tulevaisuutta varten. Aikuisen tulee olla joustava ja sietää sekä sallia lasten epätäydellisyys. Tärkeintä on tekeminen ja mukana olo. Yhdessä tehden ja positiivisella siivousenergialla siivous sujuu!
Viikonloppu alkaa ja monessa kodissa on siivouspäivä. Tytär juuri tuossa kyseli, että mistä äiti kirjoitat. Kun kerroin kirjoittavani aiheesta, miten lapset saadaan siivoamaan, tytär naureskeli ja sanoi "Mitenpä äiti ajattelit saada meidät siivoamaan?" :D
Viikonloppuna nähdään, onko "suutarin lapsella kenkiä" - tai moppia kädessä - meilläkin siivotaan ;D
keskiviikko 25. tammikuuta 2017
Uudet kouluruokasuositukset - lisää kasviksia!
Katsoin aamulla ennen töihin lähtöä Huomenta Suomi –lähetystä televisiosta. Haastateltavina olivat opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta ja ruokapalvelujohtaja Elina Särmälä Saimaan tukipalvelu Oy:stä.
Tiistaina 24.1.2017 julkaistiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) kouluruokasuositus nimellä Syödään ja opitaan yhdessä. Suosituksen on uudistanut VRN:n laatima työryhmä. Työryhmän puheenjohtajana toimi opetusneuvos Marjaana Manninen ja jäseninä ravitsemuksen ja joukkoruokailun asiantuntijoita. Suositukset ovat tehty vastaamaan uutta opetussuunnitelmaa sekä muutama vuosi sitten uudistettuja ravitsemussuosituksia.
Kouluruokasuositus ei ole tarkoitettu ohjeistukseksi vain koulujen ruokapalvelusta vastaaville, vaan kohdejoukko on paljon laajempi: opetuksen ja sitä tukevan toiminnan järjestäjät, koulut, oppilashuollosta vastaavat henkilöt, vanhemmat, huoltajat ja itse koululaiset!
Huomenta Suomi -lähetyksessä todettiin, että kouluruokailu on kirjattu myös perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin; kouluruokailun tulee tukea oppilaiden oppimista, monipuolista kehittymistä ja hyvinvoinnille asetettuja tavoitteita. Kun luin kouluruokasuositusta, huomasin kouluruokailun suuntaviivojen olevan varsin selvät - ”Koulun ruokailujärjestelyt, tarkoituksenmukainen, riittävää syömistä tukeva aterioiden ajoitus, sujuva ruoan tarjoilu, viihtyisä ruokailutila, myönteinen ilmapiiri ja ruokarauha ovat miellyttävän ruokailukokemuksen oleellisia tekijöitä. ”
Parhaimmillaan kouluruokailu mm. tuo iloa koulupäivään, lisää myönteistä asennetta koulua kohtaan, avartaa makumaailmaa, toimii mallina ruokailemisesta, edistää yhteisöllisyyttä ja kyllä - parantaa oppimistuloksia.
Suurin osa oppilaista ruokailee koulussa säännöllisesti. Näen kuitenkin päivittäin työssäni oppilaita, jotka eivät käy syömässä koulun ruokalassa tai oppilas syö vain leivän ja juo lasin maitoa. Syitä lounaan väliin jättämiseen voivat olla esim. ettei tykätä tarjolla olevasta ruuasta tai ylipäätään kouluruuasta, ei jakseta jonottaa, kavereilla ruokailu eri aikaan tai kaveritkaan ei syö koulussa. Oppilas, joka jättää ruokailun väliin, on iltapäivästä väsynyt ja nälkäinen. Tämä vaikuttaa keskittymiseen oppituntien aikana ja silloin ei tehtävien tekeminen eikä oppiminenkaan suju. Nälkä ei myöskään edistä koulumyönteisyyttä. Oppilas saattaa "korjata" nälkää karkeilla ja juomalla limsaa tai mehua.
Suomalainen kouluruokailu erityinen kansainvälisessä vertailussa - Kuinka monessa muussa maassa on ilmainen, monipuolinen ja erityisruokavaliot huomioiva lämminruoka?!
Kouluruokasuosituksesta voit lukea tarkemmin täältä.
Suosituksesta löytyy myös konkreettisia ehdotuksia kouluruokailuun. Tässä yksi, jota voisimme käyttää kotonakin!
Esimerkkejä puuro- ja kasviskeittoaterioiden lisäkkeistä
raejuusto, jogurtti- ja rahkatahnat tai -kastikkeet, marjasmoothie
kananmuna, kananmuna-margariinilevitteet, kalasta itse tehdyt levitteet
hummus (kikherne-seesamitahna) ja muut kasvis-, papu- ja siementahnat,marinoidut pavut ja linssit
salaatinlehdet ja tomaatti, kurkku, paprika yms. viipaloidut kasvikset
hedelmät ja kotimaiset marjat sellaisenaan, marjasurvokset ja hedelmäsoseet
maanantai 23. tammikuuta 2017
Vuoden ensimmäinen marttailta
Eilen kokoonnuimme vuoden ensimmäiseen marttailtaan - juuri samana päivänä, kun vuoden ensimmäinen jäsenlehti Martat ilmestyi:) Iltaa vietimme nimellä porinailta ja tarkoituksena oli perehdyttää meitä uusia jäseniä marttatoimintaan, sillä tämähän oli monen jäsenen ensimmäinen marttailta Variskankaan Martoissa.
Puheenjohtaja kertoi marttajärjestöstä ja sen toiminnasta sekä tietenkin meidän omasta yhdistyksestä. Puheenjohtajan puheenvuorosta sain paljon uutta tietoa Martoista. En ollut aiemmin edes miettinyt, mistä Marttajärjestö on saanut alkunsa! Lyhyesti kerrottuna: Marttajärjestö on syntynyt vuonna 1899. Naisyhdistys, joka oli perustettu Lucina Hagmanin aloitteesta, otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. Tuolloin todettiin, että paras tapa auttaa perheitä on kodissa tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen, ja näin järjestöstä tuli kotitalousneuvontajärjestö. No nyt ymmärrän, miksi Taitoavain-I opinnoissa on juuri kotitalousneuvonnan sisältöalueita! Näistä voit lukea tarkemmin lisää 18.1.2017 postauksestani.
Lisää Marttojen perustamisesta ja historiasta voit lukea järjestön sivuilta eli täältä.
Illan aikana pidin puheenvuoron marttaopinnoista - en asiantuntijana, vaan asiaan perehtyneenä :D Yksi marttajäsen kertoi myös aloittavansa opinnot ja teemmekin Taitoavain-I opinnot nyt kolmen opiskelijan porukalla tapahtuman ja opintokerhojen osalta.
Martat neulovat ja virkkaavat vauvanpeittoja Uuteen Lastensairaalaan. Vauvanpeittotalkoisiin osallistuvat saivat marttaillassa yhdistyksen hankkimia lankoja (yllä puheenjohtajan ottama kuva langoista). Lankoja oli niin runsaasti, että niitä jäi vielä muillekin jaettavaksi. Jatkossa jokainen hankkii langat itse - tämä lankojen jakaminen oli Variskankaan Marttojen taloudellinen panostus vauvanpeittotalkoisiin. Peittojen ohjeet löytyvät Martat -lehdessä 6/2016. Lankavinkkejä ja peittojen toimitusohjeet löytyvät lisäksi uudesta Martat -lehdestä 1/2017. Peitot luovutetaan 30.11.2017.
Marttaillan jälkeen aloitin neulomaan vaaleansinistä vauvapeittoa. Lankana käytän Novita Wool -lankaa.
Puheenjohtaja kertoi marttajärjestöstä ja sen toiminnasta sekä tietenkin meidän omasta yhdistyksestä. Puheenjohtajan puheenvuorosta sain paljon uutta tietoa Martoista. En ollut aiemmin edes miettinyt, mistä Marttajärjestö on saanut alkunsa! Lyhyesti kerrottuna: Marttajärjestö on syntynyt vuonna 1899. Naisyhdistys, joka oli perustettu Lucina Hagmanin aloitteesta, otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. Tuolloin todettiin, että paras tapa auttaa perheitä on kodissa tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen, ja näin järjestöstä tuli kotitalousneuvontajärjestö. No nyt ymmärrän, miksi Taitoavain-I opinnoissa on juuri kotitalousneuvonnan sisältöalueita! Näistä voit lukea tarkemmin lisää 18.1.2017 postauksestani.
Lisää Marttojen perustamisesta ja historiasta voit lukea järjestön sivuilta eli täältä.
Illan aikana pidin puheenvuoron marttaopinnoista - en asiantuntijana, vaan asiaan perehtyneenä :D Yksi marttajäsen kertoi myös aloittavansa opinnot ja teemmekin Taitoavain-I opinnot nyt kolmen opiskelijan porukalla tapahtuman ja opintokerhojen osalta.
Martat neulovat ja virkkaavat vauvanpeittoja Uuteen Lastensairaalaan. Vauvanpeittotalkoisiin osallistuvat saivat marttaillassa yhdistyksen hankkimia lankoja (yllä puheenjohtajan ottama kuva langoista). Lankoja oli niin runsaasti, että niitä jäi vielä muillekin jaettavaksi. Jatkossa jokainen hankkii langat itse - tämä lankojen jakaminen oli Variskankaan Marttojen taloudellinen panostus vauvanpeittotalkoisiin. Peittojen ohjeet löytyvät Martat -lehdessä 6/2016. Lankavinkkejä ja peittojen toimitusohjeet löytyvät lisäksi uudesta Martat -lehdestä 1/2017. Peitot luovutetaan 30.11.2017.
Marttaillan jälkeen aloitin neulomaan vaaleansinistä vauvapeittoa. Lankana käytän Novita Wool -lankaa.
sunnuntai 22. tammikuuta 2017
Siitä tietää olevansa keski-ikäinen, kun...
seuraa auringon nousu- ja laskuaikoja sekä riemuitsee päivän pitenemisestä - vaikka valoisa aika pitenisi vain muutamalla minuutilla. Näin vuoden vaihteen jälkeen aloitan suht aktiivisen auringon nousu- ja laskuaikojen seuraamisen. Minulla on tätä tarkoitusta varten Yliopiston almanakka - tuo iän ikuinen ajanseuraajien käsikirja. Auringon nousu- ja laskuajat löytyvät kätevästi myös sanomalehdestämme.
Kainuun Sanomien mukaan aurinko nousi ja laski Kajaanissa seuraavasti:
Lauantaina 14.1.2017 aurinko nousi klo 9.39 ja laski klo 14.58.
Lauantaina 21.1.2017 aurinko nousi klo 9.19 ja laski klo 15.23.
No niin, ollaanko nyt vaikuttuneita? Kyllä ollaan! :D Ero päivän valoisan ajan pituudessa oli huomattava. Nautitaan siis valostuvista päivistä!
Loppiaisena joulutavaroiden laittaminen varastoon tuntui sekä haikealta että hyvältä - joulu kaikkine kivoine asioineen päättyy, mutta nyt alkaa uusi vuosi, valoisa aika pitenee ja kevät lähestyy. Jätin loppiaisena kuitenkin vielä paperitähdet ja kynttilälyhdyt paikoilleen lievittämään pimeää aikaa. Tällä viikolla ensimmäistä kertaa oli töistä tultua niin valoisaa, että ensimmäisenä ei tarvinnut laittaa kausivaloja päälle.
Ilmatieteenlaitoksen sivulta Aurinko ja kuu löytyy muuten vastaus kysymykseen, miksi auringon nousu- ja laskuajat vaihtelevat eri lähteissä? Kerron vastauksen tiivistettynä myös tässä: Tähtitieteelliset kaavojen tulokset poikkeavat jonkin verran, koska kaavoissa käytetään erilaisia vakioita. Lisäksi eroja aikoihin tulee siitä, lasketaanko ajat auringon keskipisteen vai yläreunan suhteen. Kaamosaikaa lähestyttäessä korostuu pienetkin erot laskukaavoissa, kun aurinko paistaa viistossa kulmassa. Näiden lisäksi nousu- ja laskuaikoihin vaikuttaa myös laskuissa käytetyt paikkakoordinaatit.
Ilmatieteenlaitoksen sivulta löytyy lisäksi vastauksia muihinkin visaisiin kysymyksiin; Miksi auringon nousu- ja laskuajat vaihtelevat eri lähteissä? Miten hämärä määritellään? Miten valoisaa on ulkona? Miten auringon lasku määritellään? Miten kuu voi näkyä taivaalla päivällä? Kysyville vastauksia löytyy täältä.
Kainuun Sanomien mukaan aurinko nousi ja laski Kajaanissa seuraavasti:
Lauantaina 14.1.2017 aurinko nousi klo 9.39 ja laski klo 14.58.
Lauantaina 21.1.2017 aurinko nousi klo 9.19 ja laski klo 15.23.
No niin, ollaanko nyt vaikuttuneita? Kyllä ollaan! :D Ero päivän valoisan ajan pituudessa oli huomattava. Nautitaan siis valostuvista päivistä!
Loppiaisena joulutavaroiden laittaminen varastoon tuntui sekä haikealta että hyvältä - joulu kaikkine kivoine asioineen päättyy, mutta nyt alkaa uusi vuosi, valoisa aika pitenee ja kevät lähestyy. Jätin loppiaisena kuitenkin vielä paperitähdet ja kynttilälyhdyt paikoilleen lievittämään pimeää aikaa. Tällä viikolla ensimmäistä kertaa oli töistä tultua niin valoisaa, että ensimmäisenä ei tarvinnut laittaa kausivaloja päälle.
Ilmatieteenlaitoksen sivulta Aurinko ja kuu löytyy muuten vastaus kysymykseen, miksi auringon nousu- ja laskuajat vaihtelevat eri lähteissä? Kerron vastauksen tiivistettynä myös tässä: Tähtitieteelliset kaavojen tulokset poikkeavat jonkin verran, koska kaavoissa käytetään erilaisia vakioita. Lisäksi eroja aikoihin tulee siitä, lasketaanko ajat auringon keskipisteen vai yläreunan suhteen. Kaamosaikaa lähestyttäessä korostuu pienetkin erot laskukaavoissa, kun aurinko paistaa viistossa kulmassa. Näiden lisäksi nousu- ja laskuaikoihin vaikuttaa myös laskuissa käytetyt paikkakoordinaatit.
Ilmatieteenlaitoksen sivulta löytyy lisäksi vastauksia muihinkin visaisiin kysymyksiin; Miksi auringon nousu- ja laskuajat vaihtelevat eri lähteissä? Miten hämärä määritellään? Miten valoisaa on ulkona? Miten auringon lasku määritellään? Miten kuu voi näkyä taivaalla päivällä? Kysyville vastauksia löytyy täältä.
lauantai 21. tammikuuta 2017
Suomen kansallisruoka - ruisleipä
Mielestäni ruisleipä on ansainnut roolinsa 100-vuotiaan Suomen kansallisruokana!
ELO (Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö), Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry sekä Maa- ja metsätalousministeriö järjestivät kansanäänestyksen Suomen kansallisruuasta.
Kansallisruuan valinta on aloitettu jo kesällä 2016 äänestyksellä, jolloin noin 10 000 ihmiseltä saatiin yli tuhat erilaista ehdotusta kansallisruokafinalisteiksi. Eniten ääniä saaneista ehdotuksista ruoka-alan asiantuntijoiden raati valitsi 12 finalistia. Raadin tehtävänä oli "varmistaa, että kilpailun finalistit edustavat monipuolisesti suomalaista ruokakulttuuria tarinoiltaan, raaka-aineiltaan ja valmistustavoiltaan".
Kansallisruokafinalistit olivat:
- pitsa (todellakin!)
- hernekeitto
- ruisleipä
- mämmi
- kalakeitto
- viili
- karjalanpiirakka
- mustikkapiirakka
- muikut/silakat/ahvenet ja perunoilla
- graavikala
- karjalanpaisti
- maksalaatikko
Kansallisruoka valittiin finalistien joukosta uudella kansanäänestyksellä alkutalvella 2016 - ruisleipä voitti lähes 10 000 äänellä! Tarkemmin kansallisruuan valitsemisesta voit lukea ELO:n sivuilta eli täältä.
Meillä kaikilla lienee omanlaisensa suhde kaikkiin edellä mainittuihin kansallisruokafinalesteihin, mutta voimme vain yhdessä todeta, että voittaja on tosiaan ylivoimainen :) Kun kauppaan lähtiessä ostoslista jää keittiön pöydälle, niin leipää kyllä muistetaan ostaa. Kun olemme lomailemassa ulkomailla, niin loppu lomasta kummasti alkaa tehdä mieli ruisleipää. Kun tarvitaan nopsaan välipalaa, niin tekastaan voikkuleipä.
Leipä on osa monipuolista ruokavaliota. Leivästä saadaan energiaravintoaineita, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Lisää leipätietoutta löydät Leipätiedotuksen sivuilta eli täältä. Leipätiedotus ry on leipomoteollisuuden yhteinen tiedotusyksikkö.
Leivällä on merkittävä rooli kansakuntien historiassa - leipää on siunattu ja kunnioitettu kaikissa kulttuureissa. Tiesittehän, että vanhan suomalaisen perinteen mukaan paras tupaantuliaislahja isäntäväelle on leipä ja suola. Ne toivottavat uskomusten mukaan onnea ja varmistavat leivän riittämisen uudessa kodissa. Kuulin sisustushulluttelevalta teatteriystävältäni, että heidän mökinsä oven päällä roikkuu lapsuudenkodista saatu ruisleipä ja suolapussi parilla rukiinoksalla ja punaisella rusetilla varustettuna - tupaantuliaislahja vuodelta 1961!
Eläköön, ruisleipä!
Kuvissa kajaanilaisen Pekka Heikkisen Leipomon puu-uunileipää. Puu-uunileipä leivotaan käsin ja paistetaan koivunhaloilla lämmitettävässä uunissa.
torstai 19. tammikuuta 2017
Patonkibaari
Tänään perustimme kotiimme patonkibaarin - yhden ruokailun ajaksi :) Patonkibaari on nopea laittaa pystyyn ja onnistuu aina!
Patonkibaarisamme oli tänään tarjolla patongin täytteeksi jäävuorisalaattia, tuorekurkkua, tomaattia, pannulla kuullotettuja sipulirenkaita, kinkkua, suippopaprikaa ja cheddarjuustoa. Lisäksi patonkiinsa sai halutessaan majoneesia ja hunajasinappi-salaatinkastiketta.
Esikypsennettyjä patonkeja paistettiin 200 asteisessa uunissa kymmenen minuuttia. Paistamisen jälkeen patonkien annettiin hieman jäähtyä. Kun täytevaihtoehdot olivat valmiiksi pilkottuina ja viipaloituna, oli jokaisen helppo täyttää patonkinsa itselle mieleisillä täytteillä.
Työpäivän ja harkkakyyditysten jälkeen oli mukava ruokailla perheen kanssa patonkibaarissa <3
keskiviikko 18. tammikuuta 2017
Marttaopintojen startti :)
Marttaopintojen I-taitoavaimen opiskelumateriaali tuli eilen postissa!
Materiaali sisältää työkirjan sekä HOPS- ja itsearviointilomakkeet. Työkirjassa kerrotaan selkeästi mitä marttaopinnot sisältää, millaiset tehtävät tulee tehdä ja millaista tukea opintoihin on saatavissa. Ensi lukemalta tekemistä todellakin riittää, mutta uudelleen lukiessaan huomaa, että tehtävät eivät ole kuitenkaan kohtuuttomia. Ja osa tehtävistähän on mahdollista tehdä parin kanssa tai ryhmässä. Kun tutustuin tehtäviin, niin osa tehtävistä onkin järkevintä tehdä juuri isommalla porukalla, kuten esim. tapahtuman järjestäminen tai opintokerhot.
Työkirjassa kerrotaan I-taitoavaimen tavoitteena olevan "perustietojen antaminen marttajärjestöstä sekä sen kotitalousneuvonnan sisältöalueista". Minulle ei ollut kovin selvää, mitä kaikkea tarkoittaa kotitalousneuvonnan sisältöalueet, mutta työkirjasta nekin löytyvät.
Kotitalousneuvonnan sisältöalueita ovat:
1) ruoka ja ravitsemus,
2) kotipuutarha ja ympäristö,
3) kodin talous ja kuluttaja-asiat,
4) kansainvälinen toiminta ja
5) järjestö- ja yhdistystoiminta.
Nämä listattuna pelkkinä otsikkoina voi tuntua osittain jopa liian haastavilta, mutta tarkemmin katsottuna ovat varsin arkipäiväisiä juttuja. Esimerkiksi kotipuutarha ja ympäristö sisältöalueessa ympäristöneuvonnan osiossa keskitytään kompostointiin, jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen ja energian säästöön - varsin järkeen käypää asiaa siis. Itselleni Marttojen kansainvälinen toiminta on näistä kotitaloustoiminnan sisältöalueista täysin tuntematon tanner - onko Martoilla tosiaan kansainvälistäkin toimintaa?!
Opinnot aloitetaan tekemällä HOPS eli henkilökohtainen opintosuunnitelma. Ja tätä minä eilen jo hieman teinkin. HOPS-lomakkeeseen kirjoitin mm. pohdintaa siitä, mitkä ovat minun vahvuuksiani ja heikkouksiani sekä mitkä ovat mahdollisuuteni ja uhkani opiskelijana (SWOT-analyysi). HOPS:n tärkein osio minun mielestäni on kuitenkin tarkennetun aikataulun laatiminen. Aikataulua tehdessään joutuu miettimään, mitä ja milloin tekee, että etenee opinnoissaan.
Ja tässä vielä opintomateriaali siistissä järjestyksessä pöydällä :D
maanantai 16. tammikuuta 2017
Sunnuntain Texmex-salaatti
Ystävä laittoi fb-päivityksen, missä kissa loikoilee selällään sohvalla. Tekstinä oli "Shhh. It`s Sunday!". Samaistuin kissaan :) Normi kotoiluhommat - pyykinpesua, vaatteiden silitystä, ruuanlaittoa, tavaroiden järjestelyä - loikoilun ja lasten kanssa olon lomassa. Asenteella, jos ei maistu kotiduunit tänään, niin onhan se päivä huomennakin. Kuitenkin kaikki se, mitä (hienoisesti) suunnittelin tekeväni, sain tehtyä.
Sunnuntaina vanhempi tytär teki ruokaa. Hän oli tehnyt koulussa kotitaloustunnilla Texmex-salaattia ja teki nyt samalla idealla oman reseptin. Tuloksena oli aivan mahdottoman hyvä salaatti!
Texmex-salaatti (perhekoko)
400g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
maun mukaan chilijauhetta
maun mukaan chilitomaattihilloa
ruukku jäävuorisalaattia
3-4 tomaattia
3/4 osaa kurkkua
reilusti cheddarmaustettuja maissilastuja murskattuna
1,5 - 2 dl juustoraastetta
huom. suolaa ei tarvita
1. Kuullota hienonnettu sipuli pannulla. Lisää jauheliha.
2. Mausta ennen lihan ruskistumista.
3. Huuhtele salaatti. Leikkaa suikaleiksi salaattikulhoon.
4. Huuhdo tomaatit. Viipaloi ja laita salaattisuikaleiden päälle.
5. Huuhdo ja paloittele kurkku. Laita kurkunpalat tomaattien päälle.
6. Kaada jauheliha salaattikulhoon.
7. Ripottele juustoraaste jauhelihan päälle.
8. Murskaa maissilastut ja laita päällimmäiseksi salaattikulhoon.
Huom. Salaattia ei sekoiteta, vaan kerroksittain kulhoon koottuna.
Kermaviilikastike:
purkki kermaviiliä
ketsuppia
sinappia
paprikajauhetta
majoneesia
mustaa pippuria
Lisäksi annoksen päälle ystävältäni joulúlahjaksi saatua tulista tomaattihilloa. Hillo oli todella maukasta - pitääpä pyytää häneltä ohje!
Sunnuntaina vanhempi tytär teki ruokaa. Hän oli tehnyt koulussa kotitaloustunnilla Texmex-salaattia ja teki nyt samalla idealla oman reseptin. Tuloksena oli aivan mahdottoman hyvä salaatti!
Texmex-salaatti (perhekoko)
400g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
maun mukaan chilijauhetta
maun mukaan chilitomaattihilloa
ruukku jäävuorisalaattia
3-4 tomaattia
3/4 osaa kurkkua
reilusti cheddarmaustettuja maissilastuja murskattuna
1,5 - 2 dl juustoraastetta
huom. suolaa ei tarvita
1. Kuullota hienonnettu sipuli pannulla. Lisää jauheliha.
2. Mausta ennen lihan ruskistumista.
3. Huuhtele salaatti. Leikkaa suikaleiksi salaattikulhoon.
4. Huuhdo tomaatit. Viipaloi ja laita salaattisuikaleiden päälle.
5. Huuhdo ja paloittele kurkku. Laita kurkunpalat tomaattien päälle.
6. Kaada jauheliha salaattikulhoon.
7. Ripottele juustoraaste jauhelihan päälle.
8. Murskaa maissilastut ja laita päällimmäiseksi salaattikulhoon.
Huom. Salaattia ei sekoiteta, vaan kerroksittain kulhoon koottuna.
Kermaviilikastike:
purkki kermaviiliä
ketsuppia
sinappia
paprikajauhetta
majoneesia
mustaa pippuria
Lisäksi annoksen päälle ystävältäni joulúlahjaksi saatua tulista tomaattihilloa. Hillo oli todella maukasta - pitääpä pyytää häneltä ohje!
lauantai 14. tammikuuta 2017
Lauantaiaamun smoothie
Heräsin aiemmin kuin muu perhe. Otin itseäni niskasta kiinni ja lähdin salille. Lähtiessäni tein aamupimeässä lumityöt. Ihanaa, kevyttä puuterilunta! Sali on aamulla avoinna jo klo 05 alkaen - tosin tänä(kään) aamuna en kyllä ollut siellä niin aikaisin :D
Aamupalalle tein tällaisen smoothien:
Ananaksella ryyditetty mustikka-banaanismoothie (perhekokoinen annos)
2 dl mustikoita
3-4 dl omenamehua
1 banaani
1/2 tölkkiä ananaspaloja
1 dl maustamatonta jugurttia
1. Voit laittaa mustikat jäisenä suoraan sekoittimeen.
2. Kaada mehu mustikoiden päälle ja hurauta kone käymään.
3. Pätki sekoittimeen banaani.
4. Laita ananaspalat sekoittimeen.
5. Lopuksi jugurtti. Sekoita hyvin.
Tästä onkin mukava jatkaa lauantain viettoa!
Aamupalalle tein tällaisen smoothien:
Ananaksella ryyditetty mustikka-banaanismoothie (perhekokoinen annos)
2 dl mustikoita
3-4 dl omenamehua
1 banaani
1/2 tölkkiä ananaspaloja
1 dl maustamatonta jugurttia
1. Voit laittaa mustikat jäisenä suoraan sekoittimeen.
2. Kaada mehu mustikoiden päälle ja hurauta kone käymään.
3. Pätki sekoittimeen banaani.
4. Laita ananaspalat sekoittimeen.
5. Lopuksi jugurtti. Sekoita hyvin.
Tästä onkin mukava jatkaa lauantain viettoa!
torstai 12. tammikuuta 2017
Marttailua
Eilen illalla kävin Marttojen jäsen- ja järjestöillassa. Tilaisuudessa järjestön opintovastaava Tiina Ikonen kertoi marttaopinnoista. Ilmoittauduin heti paikan päällä taitoavain I opiskelijaksi. Sain eilen jo ainakin yhden opiskelukaverin omasta yhdistyksestä, mikä on aivan mahtava asia, sillä osan tehtävistä voi tehdä parin kanssa tai ryhmässä. Olen innoissani :)
Dia on Marttojen opintovastaava Tiina Ikosen esityksestä 11.1.2017 Kainuun Marttojen jäsen- ja järjestöillassa.
Taitoavain opintoja on kolme: taitoavain I, taitoavain II ja taitoavain III. Kun on opiskellut nuo kolme kokonaisuutta järjestyksessä, voi jatkaa opintoja opiskelemalla erikoisavaimen. Taitoavain opinnoissa voin valita ne sisällöt, joista haluan oppia tai tietää enemmän. Ensimmäisten opintojen aiheet liittyvät järjestötuntemukseen ja kotitalousneuvontaan, sisältäen mm. marttapiirin kokouksessa käynnin, kirjallisten tehtävien tekemistä ja tapahtuman järjestämisen. Lisää tietoja taitoavainopinnoista.
Martoissa voi opiskella myös harrastusmerkin. Harrastusmerkkejä on kuusi: 1) Ruoka ja ravitsemus, 2) Naiset ja kehitys, 3) Kodinhoito, 4) Kädentaidot, 5) Kotipuutarhanhoito ja 6) Luonnonyrtit. Mielenkiintoista, eikö vain olekin? Harrastusmerkeistä tarkemmin tietoa löydät täältä.
Edellä kertomieni opintojen lisäksi Martoilla on tarjottavana osaajapassiopinnot. Nämä opinnot ovat tarkoitettu martalle, joka haluaa lisätietoja ja taitoja valitsemastaan aiheesta; järjestö-, käsityö-, puutarha- tai sieniosaajapassi. Osaajapasseista lisää tästä.
Hengästyttävän paljon opiskeluvaihtoehtoja! Mutta jokainen voi marttailla niin kuin haluaa - opiskelu ei ole pakollista. Kollegani tuumasi, että näköjään marttailu ei ole pelkkää kahvia, pullaa ja rupattelua - no, on se kaiken muun ohessa myös sitäkin :D
Marttavinkki:
Illalla kotiin lähtiessämme sain tällaisen vinkin: Mikäli takin vetoketju takkuilee, hinkkaa vetoketjua kynttilällä. Kokeilin - ja toimii!
perjantai 6. tammikuuta 2017
Taatelikakun tuoksuinen loppiainen
Minä tykkään joulusta! Minä tykkään joulun tunnelmasta, yhdessäolosta perheen kanssa, läheisten muistamisesta, jouluaskareista, koristeista, kausivaloista, kynttylöistä... Aloitan joulun valmistelun aina ajoissa. Aloitan tekemällä listaa jouluruuista ja hankittavista lahjoista. Tänä vuonna kuitenkin joulukorttien lähettäminen jäi! Lähetin joulun jälkeen muutamia joulukirjeitä, joissa kerroin kuulumisia. Lisäksi laitoin joulutervehdyksiä joko tekstiviestillä tai facebookissa.
Tänä vuonna vietimme joulua lasten kanssa viikko ennen virallista, kalenterin mukaista jouluaattoa. Kuusi haettiin jo torstaina 15.12. ja koristeltiin seuraavana päivänä. Kinkku paistettiin torstain ja perjantain välisenä yönä - yöllä, kun silloinhan joulukinkku ruukataan paistaa :) Aamulla heräsin aikaisin, lienenkö ollut niin jännityksissään kinkun paistamisesta. Ennen töihin lähtöä tein valmiiksi jopa rosolliaineet, sillä illalla töiden ja muiden menojen jälkeen meillä syötiin jouluateria.
Lahjojen ideoiminen on oikeastaan aika helppoa, kunhan pitkin vuotta nappailee korvan taakse läheisten ilmaan heitettyjä toteamuksia jonkin tavaran puuttumisesta tai heidän kertomiaan toiveita. Lisäksi ostan lahjoja, joita kukaan ei tiennytkään tarvitsevansa - kuten tänä vuonna lapsille ukulelet :D Aina ei mene kuin Strömsössä - mies sai Metallican paidan, vaikka hän on kuulema puhunut jossakin vaiheessa AC/DC:n paidasta. No, ei mikään maata kaatava joulumoka kuitenkaan.
Anelman kukkasukat olivat minun toivelahjani äidiltäni. Kirjoneulesukissa on käytetty somisteena kukkia ja pitsinauhaa. Sukat on suunnitellut Anelma Kervinen ja julkaissut Novita. Ohje löytyy Novitan vuoden 2015 sukkalehdestä.
Perinteisten, niiden joka joulu samoille paikoille tulevien koristeiden lisäksi hankimme jotain uutta - tai ainakin lisää palloja kuuseen. Tänä vuonna kuuseen tuli 26 uutta hopean väristä lasipalloa lisää. Jouluseimen esille laitto on nuoremman tyttären tehtävä. Enkeli on hänen koulussa tekemä.
Loppiaisena tein vielä taatelikakun. Reseptin olen saanut tyttären Ritva -kummilta.
Mahtavan makuinen ja tällä ohjeella onnistuu aina! Ja maistuu muulloinkin kuin vain jouluna!
Taatelikakku
1 paketti taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl vanilliinisokeria
1. Keitä miedolla lämmöllä taatelit, vesi ja sokeri. Jäähdytä vähän aikaa.
2. Lisää munat ja sulatettu voi.
3. Lisää kaikki kuivat aineet, sekoita ja kaada 2,2 litran korppujauhotettuun kakkuvuokaan tai silikonivuokaan.
4. Paista 150-170 asteessa noin tunti.